Disforie de gen inseamna o stare de conflict resimtita de unele persoane in legatura cu sexualitatea fizica innascuta si categoria sexuala cu care se identifica. Persoanele transgender manifesta dorinta si convingerea de a apartine altui gen decat cel cu care s-au nascut. Aflati din materialul urmator care sunt cauzele si simptomele disforiei de gen.
Disforie de gen definitie
Disforia de gen reprezinta sentimentul de disconfort sau de suferinta care poate aparea la persoanele a caror identitate de gen difera de sexul atribuit la nastere sau de caracteristicile fizice legate de sex.
Persoanele transgender si cele care nu se conformeaza cu normele de gen ar putea experimenta disforie de gen la un moment dat in viata lor. Insa nu toata lumea este afectata. Unele persoane transgender si care nu se conformeaza cu normele de gen se simt in largul lor in corpul lor, fie ca au apelat sau nu la o interventie medicala.
Aceasta tulburare este un diagnostic listat in Manualul de Diagnostic si Clasificare Statistica a Tulburarilor Mintale (DSM-5), un manual publicat de Asociatia Americana de Psihiatrie pentru a diagnostica afectiunile mintale. Acest termen se doreste a fi mai descriptiv decat cel care a fost folosit anterior, de tulburare de identitate de gen. Termenul disforie de gen se concentreaza asupra disconfortului cuiva, sub forma de problema, mai degraba decat pe identitate. Diagnosticul de disforie de gen a fost creat pentru a-i ajuta pe oameni sa aiba acces la ingrijirile de sanatate necesare si la un tratament eficient.
Adolescentii si adultii care sufera de disforie de gen poate ajunge sa experimenteze:
O diferenta marcanta intre identitatea de gen interior si genul atribuit. Aceasta stare dureaza cel putin sase luni, asa cum se arata in cel putin doua dintre urmatoarele:
De asemenea, aceste persoane simt un stres sau o depreciere semnificativa in domeniile lor de functionare sociale, profesionale sau de alta natura.
Disforia de gen ar putea incepe in copilarie si va continua in adolescenta si la varsta adulta (debut precoce). In alte situatii, persoanele traverseaza perioade in care nu mai experimenteaza semnele disforiei de gen, dar care reapar dupa un anumit timp. De asemenea, tulburarea poate debuta in jurul perioadei de pubertate sau mult mai tarziu in viata (debut tardiv).
Un specialist in aceasta ramura medicala poate face un diagnostic de disforie de gen pe baza anumitor criterii.
Disforie de gen test de evaluare a sanatatii comportamentale
Specialistul va va evalua pentru a confirma incompatibilitatea dintre identitarea de gen si sexul atribuit la nastere, istoricul si dezvoltarea sentimentelor disforiei de gen, impactul stigmatului legat de neconformitatea de gen asupra sanatatii mentale si suportul de care dispuneti din partea familiei, prieteni si colegi.
Specialistul in domeniul sanatatii mintale poate utiliza criteriile de diagnosticare a disforiei de gen enumerate in Manualul de Diagnostic si Clasificare Statistica a Tulburarilor Mintale (DSM-5), publicat de Asociatia Americana de Psihiatrie.
Disforia de gen este diferita de simpla neconformitate cu comportamentul stereotip al genului. Disforia de gen este o tulburare caracterizata de sentimente de suferinta cauzate de o dorinta puternica de a fi de alt gen decat cel atribuit si de amploarea si adancimea activitatilor si intereselor unui gen.
In timp ce unii adolescenti ar putea sa-si exprime sentimentele de disforie de gen catre parinti sau medic, altii ar putea in schimb sa prezinte simptome ale unei tulburari de dispozitie, anxietate sau depresie sau sa prezinte probleme sociale sau educationale.
Cu ajutorul tratamentului, persoanele care au disforie de gen pot sa-si exploreze identitatea de gen si isi pot descoperi tiparele genului confortabil pentru ele, astfel usurandu-si suferinta. Cu toate acestea, tratamentul trebuie individualizat. Metodele care pot fi eficiente in cazul unei persoane pot sa nu fie de ajutor pentru alta. In plus, procesul poate implica sau nu o transformare a expresiei de gen sau anumite modificari corporale. Printre variantele de tratament se numara terapia hormonala, interventiile chirurgicale si terapia comportamentala.
Persoanele care se confrunta cu disforie de gen ar trebui sa solicite ajutor de la un medic care are expertiza in ingrijirea persoanelor transgender.
Inainte de stabilirea unui plan de tratament, specialistul va incerca sa afle daca exista probleme de sanatate mintala care ar trebui sa fie abordate, cum ar fi depresia sau anxietatea. Nerespectarea acestor preocupari poate face mai dificila explorarea identitatii de gen si usurarea disforiilor de gen.
In acest caz, persoanele ajung sa traiasca partial sau intregral intr-un alt rol de sex care sa fie in concordanta cu identitatea de gen.
Tratamentul medical pentru disforia de gen poate fi sub forma de:
Unele persoane folosesc terapia hormonala pentru a cauta feminizarea sau masculinizarea totala. Altele ar putea folosi terapie cu hormoni pentru a reduce caracteristicile sexuale secundare, cum ar fi sanii si parul facial. Tratamentele sunt oferite in functie de obiectivele personale, dar si in urma unei evaluari a riscurilor si beneficiilor consumului de medicamente, de existenta oricarei alte conditii, de eventualele probleme sociale si economice. De asemenea, multi oameni considera ca interventia chirurgicala este necesara pentru a-si ameliora disforia de gen.
Specialistii in domeniu spun ca trebuie sa se tina cont de urmatoarele criterii pentru tratamentul hormonal si / sau chirurgical al disforiei de gen:
O evaluare medicala pretratament este facuta de un medic cu experienta si expertiza in ingrijirea persoanelor transgender, inainte de tratamentul hormonal si chirurgical al disforiei de gen. Aceasta evaluare poate include:
Acest tratament isi propune imbunatatirea nivelului psihologic, a calitatii vietii si a implinirii de sine. Terapia comportamentala nu are rolul de a modifica identitatea de gen. In schimb, acest tip de tratament va poate ajuta sa explorati preocuparile de gen si sa gasiti modalitati de a diminua disforia de gen. Cu ajutorul acestei terapii pot fi abordate, de asemenea, orice alte probleme de sanatate mintala.
Terapia poate include consiliere individuala, de cuplu, familie si de grup pentru a va ajuta sa:
Terapia poate fi de ajutor in multe etape ale vietii.
O evaluare efectuata de catre un medic cu experienta si expertiza in problemele transgender este necesara inainte de tratamentul hormonal si chirurgical pentru disforia de gen. Aceasta evaluare ar putea stabili:
Exista si alte modalitati de a ameliora simptomele disforiei de gen. Acestea ar putea include:
Disforia de gen poate afecta multe aspecte ale vietii. Persoanele care isi doresc sa apartina unui alt gen decat cel atribuit se confrunta de cele mai multe ori cu dificultati in exercitarea activitatilor zilnice. Persoanele care sufera de disforie de gen ar putea refuza sa mearga la scoala, din cauza presiunii de a se imbraca intr-un mod specific sexului lor sau din teama de a fi hartuite sau tachinate. Disforia de gen poate afecta, de asemenea, capacitatea de a functiona la scoala sau la locul de munca, ducand la abandon scolar sau somaj.
Dificultatile privind relatiile sunt foarte frecvente. Pot sa apara anxietatea, depresia, auto-agresiunea, tulburarile alimentare, abuzul de substante si alte probleme.
De asemenea, persoanele care prezinta disforie de gen se confrunta adesea cu discriminare, ceea ce duce la stres. Accesul la servicii de sanatate si servicii de sanatate mintala poate fi dificil, din cauza fricii de stigmatizare si a lipsei furnizorilor cu experienta.
Adolescentii si adultii cu disforie de gen ar putea cocheta, eventual, cu ideea de suicid, tentativa de suicid si sinuciderea. Riscul de suicid ar putea continua si dupa modificarile de gen.
In urma cu ceva timp, in legislatia romaneasca au aparut schimbari in ceea ce priveste educatia copiilor. Astfel, anumite prevederi ale Conventiei de la Istanbul au fost incluse in legislatia noastra. Acestea se refera la educatie, prevazandu-se in mod clar ca Ministerul Educatiei Nationale are obligatia de a efectua demersurile necesare pentru a include in curriculumul scolar al fiecarui nivel de educatie si abordari didactice referitoare la rolurile de gen.
Legea nr. 174/2018 si Legea nr. 178/2018, ambele promulgate in luna iulie 2018, sunt acte normative prin care s-a definitivat in Romania normativizarea ideologiei de gen.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…