Discopatia (boala de disc degenerativa) – Unul dintre aspectele mai nefericite ale imbatranirii, dar nu numai,  este faptul ca articulatiile incep sa se uzeze, de multe ori, fara un motiv intemeiat. Aceasta uzura a articulatiilor nu este obisnuita numai la genunchi si solduri, ci si la nivelul coloanei vertebrale.

Cuprins:

1. Ce este discopatia?
2. Cauze ale bolii degenerative de disc
3. Care sunt simptomele?
4. Diagnosticarea discopatiei
5. Tratamentul discopatiei

Ce este discopatia?

Boala de disc degenerativa sau discopatia nu este cu adevarat o boala, ci un termen folosit pentru a descrie schimbarile normale ale discurilor coloanei vertebrale pe masura ce o persoana inainteaza in varsta. Cand vorbim de un spate sanatos, discurile dintre vertebre asigura inaltimea si permit indoirea, flexia si rasucirea. Discurile sunt ca niste amortizoare intre oasele coloanei vertebrale si sunt concepute pentru a ajuta spatele sa ramana flexibil si ii confera si rezistenta. Odata cu procesul normal de imbatranire, discurile incep sa se micsoreze si sa-si piarda integritatea.

Aproape oricine prezinta cateva semne de uzura la nivelul discurilor spinarii pe masura ce imbatranesc. In unele cazuri, discurile se pot slabi complet si pot face ca articulatiile din vertebre sa se frece una de cealalta, provocand durerea si rigiditatea asociate osteoartritei.

Motivul exact pentru care articulatiile coloanei vertebrale incep sa se uzeze nu este cunoscut si poate fi o combinatie de factori, cum ar fi efectuarea multor ridicari, istoric familial de probleme ale coloanei vertebrale sau leziuni ale coloanei vertebrale. Aceasta uzura este o forma de artrita. Boala degenerativa a discului poate avea loc in toata coloana vertebrala, dar apare cel mai adesea in discurile din partea inferioara a spatelui (regiunea lombara) si a gatului (regiunea cervicala).

Consecinte

Modificarile discurilor pot duce la dureri de spate sau gat si / sau:

  • osteoartrita, descompunerea tesutului (cartilaj) care protejeaza si amortizeaza articulatiile;
  • hernie de disc;
  • stenoza spinala, ingustarea canalului coloanei vertebrale, spatiul deschis din coloana vertebrala care tine maduva spinarii.

Aceste afectiuni pot pune presiune asupra maduvei spinarii si a nervilor, ceea ce duce la durere si poate afecta functia nervului.

Cauze ale bolii degenerative de disc

Boala degenerativa a discului se refera la o afectiune in care durerea este cauzata de un disc vertebral care isi pierde integritatea. Pe masura ce imbatranim, discurile coloanei vertebrale se descompun sau degradeaza, ceea ce poate duce la boala degenerativa a discului la unii oameni. Cativa factori pot determina degenerarea discurilor, inclusiv varsta. Factorii specifici includ:

  • degradarea discului (pierderea de lichid din discuri) – pe masura ce imbatranim, discul se uzeaza si nu absoarbe socurile;
  • activitatile zilnice si sportul pot provoca leziuni in miezul exterior al discului – leziunile pot provoca umflarea, durerile si instabilitatea.

Spre deosebire de celelalte tesuturi ale corpului, exista foarte putin aport de sange in disc, astfel incat, odata ce un disc este afectat, acesta nu se poate repara singur, iar discurile pot incepe sa se deterioreze. Aceste modificari sunt mai susceptibile sa apara la persoanele care fumeaza si la cei care fac munca fizica grea (cum ar fi ridicarea repetata a unor greutati mari). Persoanele care sunt obeze au, de asemenea, mai multe riscuri sa aiba simptome ale bolii degenerative de disc.

O leziune brusca (acuta) care duce la o hernie de disc (cum ar fi o cadere) poate declansa, de asemenea, procesul de degenerare.

Factori de risc

Aproape fiecare adult de peste 60 de ani are o forma de degenerare a discului. Nu toate cazurile provoaca durere. De asemenea, este posibil sa aveti un risc crescut de a dezvolta discopatie daca aveti o leziune semnificativa la spate. Activitatile repetitive pe termen lung care pun presiune pe anumite discuri pot creste riscul.

Alti factori de risc includ:

  • accidente auto
  • exces de greutate corporala sau obezitate
  • un stil de viata sedentar
  • activitate fizica intensa – care nu e treptata, ci brusca

Care sunt simptomele?

Unele dintre cele mai frecvente simptome ale discopatiei includ dureri care:

  • afecteaza in primul rand partea inferioara a spatelui;
  • se pot extinde la picioare si fese;
  • se extind de la gat la brate;
  • se agraveaza dupa rasucire sau indoire;
  • pot fi mai severe in repaus;
  • apar si trec periodic, in cateva zile si pana la cateva luni.

Discopatia poate duce la dureri de spate sau de gat, dar acest lucru variaza de la o persoana la alta. Multe persoane nu au dureri, in timp ce altele cu acelasi nivel de deteriorare a discului au dureri severe care le limiteaza activitatile. In cazul in care apare durerea, depinde de locatia discului afectat. Un disc afectat in zona gatului poate duce la dureri la nivelul gatului sau in brat, in timp ce un disc afectat in partea inferioara a spatelui poate duce la durere de spate sau de picior. Durerea se agraveaza adesea la miscari precum aplecarea sau rasucirea.

Durerea poate incepe dupa o leziune majora (cum ar fi un accident de masina), o leziune usoara (cum ar fi o cadere de la o inaltime mica) sau o miscare normala (cum ar fi aplecarea pentru a ridica ceva). De asemenea, poate incepe treptat, fara un motiv cunoscut si se poate agrava in timp. In unele cazuri, este posibil sa apare si amorteala sau furnicaturi la nivelul piciorului sau al bratului.

Durere discogenica

Durerea discogenica este un termen pe care specialistii il folosesc atunci cand se refera la durerea cauzata de un disc intervertebral deteriorat. Un disc degenerant poate provoca dureri de tip mecanic. Pe masura ce discul incepe sa se degradeze, el in sine devine dureros. Miscarile care pun presiune pe disc pot duce la dureri de spate care par sa provina de la disc.

Durerea discogenica provoaca de obicei durere resimtita in partea inferioara a spatelui. De asemenea, se poate simti ca durerea in zona feselor si chiar in josul coapselor – durere care iradiaza. Este foarte frecvent ca durerea produsa de problemele coloanei vertebrale, cum ar fi problemele de disc, sa fie resimtita in diferite zone ale corpului.

Discul bombat

Discurile bombate sunt destul de frecvente atat la adultii tineri, cat si la persoanele in varsta. Cel mai probabil, unele discuri incep sa se umfle atat ca parte a procesului de imbatranire, cat si a procesului de degenerare a discului intervertebral. Un disc bombat nu este neaparat un semn ca e o problema grava la coloana vertebrala. Un disc bombat devine sever atunci cand se umfla suficient pentru a provoca ingustarea canalului spinal. Daca sunt prezenti pintenii ososi pe articulatiile fatetei din spatele discului bombat, combinatia poate provoca ingustarea canalului spinal in acea zona. Aceasta este uneori denumita stenoza vertebrala segmentara.

Diagnosticarea discopatiei

Diagnosticul discopatiei incepe cu o examinare fizica a corpului, cu o atentie speciala acordata gatului, spatelui si extremitatilor. Medicul va examina spatele pentru flexibilitate, gama de miscare si prezenta anumitor semne care sugereaza ca radacinile nervoase sunt afectate de modificarile degenerative ale coloanei vertebrale. Acest lucru implica adesea testarea fortei muschilor si a reflexelor, pentru a va asigura ca acestea inca functioneaza normal.

De multe ori vi se va solicita sa completati o diagrama care va intreaba unde apar simptomele de durere, amorteala, furnicaturi si slabiciune. Se poate face si un RMN.

Tratamentul discopatiei

Daca dezvoltati probleme de sanatate, cum ar fi osteoartrita, hernie de disc sau stenoza coloanei vertebrale, este posibil sa aveti nevoie de alte tratamente. Acestea includ fizioterapia si exercitii pentru intarirea si intinderea spatelui. In unele cazuri, chirurgia poate fi recomandata. Chirurgia implica, de obicei, indepartarea discului deteriorat. In unele cazuri, osul este apoi unit permanent pentru a proteja maduva spinarii. In cazuri rare, un disc artificial poate fi utilizat pentru a inlocui discul care este indepartat.

Toti medicii sunt de acord ca tinerea durerilor de spate sub control – indiferent de sursa – necesita exercitii fizice pentru a creste rezistenta si flexibilitatea muschilor care inconjoara si sustin coloana vertebrala. Exercitiile fizice cresc fluxul de sange spre spate, care hraneste articulatiile si muschii cu oxigen si nutrienti, in timp ce curata produsele deseurilor inflamatorii distructive.

Tipuri de terapii

Optiunile de tratament folosite impreuna cu activitatea fizica si exercitii pentru a creste rezistenta in spate includ:

  • fizioterapie
  • medicamente: antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen, naproxen sodic), calmante (acetaminofen)
  • chirurgie
  • terapie termica
  • mobilizarea coloanei vertebrale

Interventie chirurgicala

Pacientii care nu raspund la terapii conservatoare in aproximativ 3 luni pot lua in considerare o interventie chirurgicala. Aceasta poate fi o optiune daca exista:

  • dureri de spate sau de picioare care impiedica pacientul sa efectueze activitati regulate
  • amorteala sau slabiciune la nivelul picioarelor
  • dificultate in picioare sau la mers

In functie de gravitatea starii, medicul va poate recomanda fie o inlocuire a discului cu unul artificial, fie o fuziune a coloanei vertebrale. Este posibil sa aveti nevoie de interventie chirurgicala daca durerea nu se reduce sau se agraveaza dupa 6 luni. Inlocuirea artificiala a discurilor presupune inlocuirea discului afectat cu unul nou din plastic si metal. Fuziunea vertebrala, pe de alta parte, leaga vertebrele afectate impreuna ca sistem de intarire.

Chirurgia de stabilizare sau fuziunea coloanei vertebrale presupunea fuzionarea a doua vertebre care asigura stabilitate coloanei vertebrale. Aceasta se poate face oriunde in coloana vertebrala, dar este mai frecventa in partea inferioara a spatelui si in zona gatului. Acestea sunt cele mai mobile parti ale coloanei vertebrale. Acest lucru poate ameliora durerea extrema la pacientii a caror coloana vertebrala nu mai poate suporta greutatea, dar poate accelera si degenerarea discurilor de langa vertebrele fuzionate.

Chirurgia de decompresie presupune diverse optiuni de indepartare a unei parti a articulatiei discului ce pot reduce presiunea asupra nervilor. Un pacient care dezvolta osteoartrita, hernie de disc sau stenoza spinala poate avea nevoie de alte tipuri de tratament.

Exercitii fizice pentru discopatie

Terapia fizica si exercitiile fizice care intaresc coloana, cum ar fi yoga sau pilates, pot ajuta la gestionarea bolii degenerative de disc. Exercitiile pot ajuta la intarirea si stabilizarea zonei din jurul discurilor afectate si la cresterea mobilitatii. Exercitii care construiesc muschii spatelui si stomacului includ mersul, ciclismul si inotul, precum si programe de antrenamente de baza, precum yoga si pilates.

Exercitiile fizice pot ajuta la completarea altor tratamente pentru discopatie prin intarirea muschilor care inconjoara discurile deteriorate. De asemenea, pot creste fluxul de sange pentru a ajuta la reducerea umflaturii dureroase, in timp ce cresc nivelul de nutrienti si oxigen in zona afectata.

Intinderile sunt prima forma de exercitiu care poate ajuta in caz de discopatie. Daca faceti acest lucru, va ajuta sa va antrenati usor spatele, astfel incat poate fi util sa faceti usoare intinderi inainte si apoi. De asemenea, este important sa va intindeti inainte de a face orice tip de antrenament. Yoga este utila in tratarea durerilor de spate si are beneficiile suplimentare asupra flexibilitatii si rezistentei prin practica regulata.

Terapia cu celule stem

Aceasta este o abordare bazata pe inginerie tisulara folosind celule stem. Scopul este de a incuraja cartilajul functional sa se genereze, folosind un sistem de hidrogel injectabil. Cercetatorii au concluzionat ca terapia cu celule stem poate fi utila pentru regenerarea discului intervertebral. Mai sunt necesare insa  multe alte studii pentru a dovedi ca acest tratament este sigur si eficient.

Referinte:
(1) Degenerative Disc Disease, link: https://www.arthritis.org/about-arthritis/types/degenerative-disc-disease/
(2) Degenerative Disc Disease, link: https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/degenerative-disc-disease
(3) What Is Degenerative Disc Disease?, link: https://www.spine-health.com/conditions/degenerative-disc-disease/what-degenerative-disc-disease
(4) All about degenerative disc disease, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/266630.php
(5) Degenerative Disc Disease, link: https://www.healthlinkbc.ca/health-topics/uh2039spec

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma