Fitoestrogeni – ce sunt, beneficii si riscuri pentru sanatate

Fitoestrogeni – cunoscuti si ca estrogeni naturali din plante, sunt substante prezente in numeroase alimente vegetale. Fitoestrogenii , in special suplimentele alimentare, sunt intens promovati ca o alternativa naturala la terapia de substitutie hormonala. Ce sunt fitoestrogenii si ce arata studiile despre efectele lor cititi pe larg in acest articol.

Cuprins:

(1) Ce sunt fitoestrogenii?
(2) Surse de fitoestrogeni
(3) Utilizarea estrogenilor naturali
(4) Beneficiile fitoestrogenilor
(5) Riscuri si contraindicatii ale fitoestrogenilor

Ce sunt fitoestrogenii?

Fitoestrogenii sunt compusi derivati din plante (“phyto” este un termen grecesc ce inseamna “planta”) si se gasesc intr-o serie de vegetale.

Acesti estrogeni naturali din plante au o structura chimica si o actiune celulara similara cu a estrogenului produs de mamifere si se leaga de receptori asa cum o face si estrogenul. Mai exact, atunci cand consumam alimente bogate in fitoestrogeni, corpul poate reactiona ca si cum nivelul nostru propriu de estrogen ar fi mai ridicat. Legarea la receptorii estrogenului este mai slaba in cazul fitoestrogenilor, de aceea si efectele lor sunt mai slabe decat ale estrogenului.

Fitoestrogenii nu sunt considerati nutrienti, pentru ca lipsa lor din alimentatie nu cauzeaza deficite si nu sunt implicati in nicio functie biologica esentiala.

Exista mai multe clase principale de fitoestrogeni. Acestea sunt prezente in cantitati diferite in alimente. Cele mai reprezentative sunt:

  • isoflavone;
  • lignani;
  • cumestani.

Estrogenul

Estrogenul este un hormon steroid feminin, cu un rol esential pentru sistemul reproducator, dar care regleaza si alte functii, atat la femei, cat si la barbati. Estrogenul este implicat in procesul de aparitie a caracteristicilor sexuale feminine la pubertate: instalarea ciclului menstrual, dezvoltarea sanilor, aparitia parului pubian. Apoi estrogenul contribuie la mentinerea sanatatii organelor sexuale (de exemplu, lubrifierea si elasticitatea vaginului). Estrogenul este important si pentru sanatatea oaselor. Cand femeile ajung la menopauza, productia de estrogen scade, iar femeile se confrunta cu o serie de efecte neplacute:

  • bufeuri;
  • dureri de cap sau accentuarea migrenelor daca acestea erau prezente si inainte de menopauza;
  • sensibilitate la nivelul sanilor;
  • pierderea elasticitatii si lubrefierii vaginale;
  • scaderea elasticitatii pielii;
  • oboseala;
  • modificari ale dispozitiei.

 

Surse de fitoestrogeni

Fitoestrogenii se gasesc in numeroase alimente, in special soia si derivatele acesteia, dar si cereale, seminte, leguminoase, fructe si legume.

Alimente bogate in fitoestrogeni:

  • produse din soia: boabe de soia, tofu, miso (condiment japonez pe baza de soia fermentata), lapte integral din soia, bauturi din soia;
  • cereale: ovaz, orez, orz, quinoa, secara, germeni de grau;
  • fructe si seminte oleaginoase: seminte de in, seminte de susan, seminte de floarea-soarelui, alune, fistic;
  • leguminoase: naut, linte, fasole rosie, fasole mung.

In functie de clasa de fitoestrogeni:

  • soflavonele se gaseste in principal in soia si produsele derivate, dar si in unele leguminoase;
  • lignanii sunt prezenti in cereale integrale, fructe, leguminoase, oleaginoase;
  • cumestanii se gasesc in broccoli, conopida, germeni.

Fitoestrogenii sunt disponibili pe piata si in forma sintetica (fitoestrogeni capsule, fitoestrogeni pastile). Acestea se adreseaza in general contracararii efectelor scaderii estrogenului la instalarea menopauzei.
Este important sa consultati medicul endocrinolog inainte de a lua aceste produse, pentru ca desi sunt suplimente alimentare si sunt promovate ca fiind o sursa naturala de estrogen, ele pot avea efecte adverse. Mai multe despre aceste efecte cititi in capitolele urmatoare.

Utilizarea estrogenilor naturali

Estrogeni naturali in menopauza

S-a observat ca la femeile aflate la premenopauza sau postmenopauza (cand nivelul de estrogen scade semnificativ), administrarea fitoestrogenilor ar avea efect doar la una din trei. O explicatie este ca doar o treime din populatie prezinta o anumita bacterie la nivelul intestinelor care poate metaboliza isoflavonele din soia in equol, un derivat mai puternic.

Suplimentele de fitoestrogeni, intrucat mimeaza actiunea estrogenului din organism, se utilizeaza ca o alternativa la terapia de substitutie hormonala. Acestea sunt insa mai dificil de dozat, iar studiile nu au identificat inca o doza sigura, pana la care riscul de cancer sa fie scazut.

Exista insa un interes tot mai ridicat din partea cercetatorilor pentru testarea efectelor fitoestrogenilor ca alternativa la terapia de substitutie hormonala pentru tratamentul osteoporozei sau contracararea efectelor neplacute ale menopauzei.

Beneficiile fitoestrogenilor

Fitoestrogenilor le sunt atribuite numeroase beneficii pentru sanatate: reducerea simptomelor menopauzei (de exemplu bufeurile si osteoporoza), scaderea riscului de boli cardiovasculare, sindromul metabolic, diabetul de tip 2, diverse tipuri de cancer (cancer de san, cancer de prostata, cancer colorectal si altele). Cercetarile nu au ajuns insa la rezultate concludente in privinta beneficiilor in cazul acestor afectiuni.

In plus, capacitatea fitoestrogenilor de a se lega la receptorii estrogenului ii pot face sa actioneze ca disruptori endocrini. Disruptorii endocrini sunt substante care pot perturba sistemul endocrin, ceea ce implica potentiale efecte adverse pentru sanatate.

Studiile despre fitoestrogeni realizate pana in prezent nu au ajuns la un consens privind beneficiile si posibilele efecte negative. Unele cercetari sugereaza un efect benefic al fitoestrogenilor, in timp ce altele au aratat ca dimpotriva, administrarea de fitoestrogeni poate avea efecte adverse. In consecinta, dilema daca fitoestrogenii sunt benefici sau daunatori pentru sanatate ramane deocamdata nerezolvata. Raspunsul pare sa fie complex si sa depinda de o serie de factori:

  • varsta persoanei;
  • starea de sanatate;
  • tipul de fitoestrogeni;
  • concentratia si doza de fitoestrogeni;
  • prezenta sau absenta unei anumite bacterii la nivelul florei intestinale.

Totodata, punandu-se in balanta posibilele beneficii si riscuri ale fitoestrogenilor, nu este clar deocamdata daca beneficiile depasesc posibilele efecte adverse.

Riscuri si contraindicatii ale fitoestrogenilor

Studiile din ultimii ani au aratat ca estrogenul poate fi un factor de risc pentru cancer, obezitate, tulburari reproductive, malformatii congenitale (in cazul femeilor insarcinate). De aceea, estrogenul sintetic a capatat o reputatie negativa. Dar fitoestrogenii actioneaza intr-un mod similar cu estrogenul, de aceea, chiar daca sunt naturali, nu sunt neaparat si mai siguri decat estrogenul sintetic.

Posibile riscuri ale fitoestrogenilor, daca sunt administrati in doze mari si pe termen lung, includ:

O alimentatie bogata in alimentele ce contin fitoestrogeni, care sa includa o varietate mare din ele, este benefica pentru sanatate. Acestea au si beneficii nutritionale, datorita aportului de proteine, fibre, vitamine si minerale. Consumati fructe, legume, cereale, seminte, leguminoase, oleaginoase si veti avea o alimentatie sanatoasa, fara riscuri in ceea ce priveste continutul de estrogeni naturali.

Insa daca intentionati sa luati suplimente de fitoestrogeni, consultati medicul inainte. Suplimentele alimentare nu sunt reglementate si controlate la fel ca medicamentele (dozaj, calitate, puritate etc), de aceea este important sa fiti precauti.

Referinte

(1) The pros and cons of phytoestrogens – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3074428/
(2) Are Phytoestrogens Good for You? – https://www.healthline.com/health/phytoestrogens
(3) Phytoestrogens – https://jeanhailes.org.au/health-a-z/healthy-living/nutrients/phytoestrogens
(4) The potential health effects of dietary phytoestrogens – https://bpspubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/bph.13622
(5) What Are the Symptoms of Low Estrogen in Women and How Are They Treated? – https://www.healthline.com/health/womens-health/low-estrogen-symptoms
(6) Phytoestrogens and breast cancer – https://academic.oup.com/ajcn/article/79/2/183/4690079
(7) Phytoestrogens – https://www.bcpp.org/resource/phytoestrogens/

Costin Oana

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala. Este preocupata de sanatatea mentala, de starea de bine si de sanatate in general. Considera ca informarea corecta, din surse credibile si bazate pe dovezi stiintifice, este esentiala in luarea deciziilor in aceste arii. A inceput sa scrie articole de informare medicala colaborand cu Romedic.ro, iar acum continua aceasta activitate cu SfaturiMedicale.ro si mamisicopilul.ro.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma