Dieta alcalina este un plan alimentar ce presupune consumul crescut de alimente cu un caracter bazic si limitarea sau evitarea aportului de alimente cu un caracter acid, pentru mentinerea sau restabilirea sanatatii.

Cuprins:

1. Ce este dieta alcalina?
2. Principiile dietei alcaline
3. Alimente permise si interzise
4. Beneficii ale dietei alcaline | Ce spun studiile?
5. Potentiale riscuri
6. Concluzii

Ce este dieta alcalina?

Unii compusi rezultati in urma digestiei au caracter acid, in timp ce altii au caracter bazic sau alcalin. Conform principiilor chimice, acizii si bazele se masoara conform scarii de pH. Pe scara de pH, 0-7 reprezinta intervalul pentru un compus acid, in timp ce 7-14 inseamna intervalul pentru un compus bazic.

Cei care sustin dieta alcalina sugereaza ca substantele cu caracter acid (7-14 pe scala pH) sunt mai benefice pentru organism si ca acumularea de compusi cu caracter acid (0-7 pe scala pH) poate duce la efecte negative asupra sanatatii. Scopul principal al alimentatiei alcaline este cresterea cantitatii de alimente alcaline consumate si reducerea consumului de alimente cu caracter acid.

Notiunea de pH

Diferitele regiuni sau componente ale corpului au valori diferite ale pH-ului. De exemplu, sangele este usor alcalin (pH 7,4), in timp ce fluidul din interiorul celulelor are un pH mai mic (6,0 – 7,2), iar pH-ul din interiorul stomacului este foarte acid (pH 1,4 – 3,5).

Din fericire, corpul dispune in mod natural de multiple moduri de a tine totul in echilibru: sangele contine substante ce ii confera rezistenta la modificarile de pH, plamanii elimina acidul prin expiratie, iar rinichii prin urina.

Valoarea pH-ului masoara aciditatea sau alcalinitatea unei substante. Valoarea pH-ului variaza de la 0 la 14:

  • Acid: 0,0-6,9;
  • Neutru: 7.0;
  • Alcalin (sau baza): 7,1 – 14,0.

Principiile dietei alcaline

Dieta alcalica este un stil alimentar bazat pe ideea ca dupa ce toate alimentele sunt digerate si absorbite, ajung la nivel renal sub forma acida sau sub forma de baza (forma alcalina).

Unele alimente sunt mai acide, iar altele au caracter bazic. Ideea de baza este ca o alimentatie bogata in produse ce produc acid afecteaza pH-ul normal al sangelui, ducand la pierderea de nutrienti, cum e calciul, pe masura ce organismul incearca sa restabileasca un echilibru. Acest dezechilibru se considera ca ar creste susceptibilitatea la unele boli.

Conform datelor, alimentele care formeaza acizi duc la acumularea de compusi acizi in tesuturile din corp si in circuitul sangvin, ceea ce poate cauza anumite efecte adverse si boli.

Principiile si etapele adoptarii dietei alcaline

1. Consumul crescut de alimente integrale si proaspete, naturale, ca legume, fructe, nuci, seminte, germeni, sucuri de fructe si legume.

2. 80% dintre alimentele consumate trebuie sa fie din surse alcaline.

3. Consumul variat al acestor tipuri de alimente – se pune accent pe varietate.

4. Stabilirea unui echilibru intre aportul de carbohidrati (leguminoase, condimente, legume, ierburi, nuci, seminte), proteine (50-60 g/zi, surse de de proteine de origine vegetala, peste cum ar fi macrou, sardine, ton, somon, surse de leguminoase etc.), grasimi sanatoase (nuci si fructe oleaginoase proaspete si uleiuri organice si vegetale presate la rece, ca uleiul de masline, de rapita, de semine de in sau de nuci, seminte de susan, ulei de peste etc.).

5. Consumul adecvat de fibre si apa – 25-50 g fibre/zi din surse naturale ca alimente proaspete si integrale. Se recomanda consumul a 8 pahare de apa pe zi, si pentru fiecare cana de produs cu cofeina se mai adauga un pahar de apa in plus.

Indicatiile dietei alcaline

Se considera ca dieta alcalina mentine masa musculara, reduce procesele de imbatranire celulara si protejeaza organismul de o varietate de probleme, de la dureri de cap, la raceala, diabet, boli cardiovasculare, pietre la rinichi sau osteoporoza. In plus, unii considera ca dieta alcalina creste nivelul de energie al organismului si ajuta la scaderea in greutate.

Alimente permise si interzise

Fructele, legumele si fructele oleaginoase sunt incluse in lista alimentelor alcaline. Proteinele vegetale din leguminoase sunt de asemenea, incurajate in acest tip de dieta. Dieta restrictioneaza insa consumul de lactate, oua, carne si branzeturi, ceea ce o aduce mai aproape de dieta vegetariana sau vegana.

Cele mai importante alimente alcaline:

  • Apa (alcalina);
  • Legume, cum ar fi sparanghel, broccoli, fasole verde, spanac, varza kale, cartofi dulci, vinete, usturoi, ceapa, telina, castravete, salata verde, mazare verde, dovleac, ridichi etc.;
  • Verdeturi;
  • Fructe, cum ar fi avocado, rosii, lamai, grapefruit, cocos proaspat etc.;
  • Fructe oleaginoase, inclusiv cocos sau migdale;
  • Seminte, cum ar fi seminte de in, seminte de floarea-soarelui, seminte de susan sau de dovleac;
  • Cereale, cum ar fi amaranth, hrisca, chia, mei, quinoa etc.;
  • Leguminoase, cum ar fi fasole, soia, naut;
  • Germeni de grau, de ovaz etc.;
  • Lapte vegetal;
  • Ceaiuri din plante;
  • Produse de panificatie din cereale integrale fara gluten etc.

Exemplu de meniu in dieta alcalina:

  • Mic dejun – cereale integrale fara gluten cu lapte de migdale, de soia sau de orez si salata de fructe;
  • Pranz – supa crema de linte si legume;
  • Cina – salata de hrisca cu legume proaspete;
  • Gustari – fructe poasptete sau nuci.

Apa alcalina nu are la baza suficiente dovezi care sa ii stabileasca proprietatile superioare. Unele date mentioneaza ca poate avea mai multi nutrienti necesari pentru obtinerea unui pH bazic si ca poate neutraliza mai eficient acizii din sange. Sunt necesare cercetari suplimentre pentru a se putea stabili daca apa alcalina este mai benefica decat apa normala.

Alimentele despre care se considera ca pot creste aciditatea:

  • alimente cu continut ridicat de sodiu – alimente procesate, cu multa sare;
  • carne, mai ales carnea rosie;
  • carnuri procesate;
  • cereale procesate;
  • oua;
  • cofeina;
  • alcool;
  • produse procesate din cereale;
  • lactate;
  • indulcitori artificiali etc.

Beneficii ale dietei alcaline| Ce spun studiile?

Sangele dispune de propriul sistem care mentine echilibrul pH-ul intern la fel. Atat timp cat nu vorbim de afectiuni grave (cum ar fi boli de rinichi sau deficiente electrolitice), pH-ul organismului se poate echilibra singur. Desi unele alimente pot schimba pH-ul urinei, asta nu inseamna ca alimentele modifica pH-ul fluxului sangvin sau duce la efecte negative asupra sanatatii. Daca rinichii tai sunt sanatosi, pH-ul intern nu va fi afectat. Sistemul respirator este, de asemenea, implicat in controlul pH-ului sangvin. Cand ionii de bicarbonat din rinichi se leaga de acizi din sange, se formeaza dioxidul de carbon pe care il expiram.

Cu toate acestea, este important sa consumam alimente alcaline (cum ar fi fructe, legume, proteine vegetale etc), pentru ca ele sunt elemente importante ale unui stil de alimentatie sanatos. Alimentele pe care le consumam pot modifica pH-ul urinei noastre, dar rinichii elimina orice exces de acid in urina. Astfel, sangele ramane in intervalul de pH normal. Multe din membranele din corpul nostru necesita un pH acid pentru a ne proteja si ne ajuta sa digeram alimentele.

Notiuni despre pH-ul sangvin si urinar

Este adevarat faptul ca digestia alimentelor duce la formarea compusilor chimici acizi sau bazici. Compusii acizi si alcalini din alimente au efect minim asupra pH-ului sangvin, insa. Sangele are propriul sistem de reglare, pentru a-si mentine un pH optim. Atat timp cat nu sunt prezente boli renale sau deficite electrolitice, pH-ul sangvin se poate regla singur.

In schimb, anumite alimente pot modifica pH-ul urinar, dar asta nu inseamna ca modifica si pH-ul sangvin sau produc efecte adverse in corp. Doar in cazul celor cu afectiuni cronice, ca bolile renale, se pot observa modificari in pH-ul urinar asociate cu unele efecte negative. In cazul celor sanatosi fara afectiuni renale, compusii cu un cracter acid nu afecteaza sangele, nici densitatea osoasa.

Sangele are normal un pH intre 7.35 – 7.45, ceea ce inseamna usor alcalin. Trebuie sa ramana la aceste valori, deoarece daca devine cu un carater prea acid (acidoza) sau prea alcalin (alcaloza), poate avea un efect negativ pentru sanatate. Corpul are insa capacitatea de a-si autoregla pH-ul printr-o serie de procese si mecanisme ce formeaza homeostazia acido-bazica. Acidoza este definita ca aciditatea crescuta a sangelui cauzata de supra-acumularea de acid in sange sau pierderea de bicarbonat din sange (acidoza metabolica) sau prin acumularea de dioxid de carbon in circuitul sangvin, ce poate duce la afectare pulmonara sau acidoza respiratore (incetinirea respiratiei).

Dieta alcalina – meta-analiza

Conform unei meta-analize ale carei rezultate apar in Journal of Environmental and Public Health (2012), dieta alcalina poate reduce calciul urinar, dar nu prezinta modificari benefice asupra sanatatii oaselor si prevenirii osteoporozei. Cu toate acestea, poate aduce anumite beneficii si anume cresterea aportului de legume si fructe, ceea ce poate reduce pierderile de masa musculara sau prevenire riscului de boli cardiovasculare si accident vascular cerebral. De asemenea, poate imbunatati memoria si cognitia, creste nivelul de magneziu, necesar pentru a activa vitamina D si are beneficii in unele tratamente chimioterapice ce necesita un pH mai mare.

Dieta alcalina si cancerul

Multi oameni sustin ca tumorile si celulele canceroase cresc doar intr-un mediu acid si poate fi tratat sau chiar vindecat cu o dieta alcalina. Cercetarile nu arata insa o relatie de cauzalitate intre aciditatea sangelui crescuta cauzata de alimentatie si cancer. In primul rand, alimentele nu pot modifica pH-ul sangvin, si in al doilea rand, celulele canceroase nu se limiteaza doar la mediile acide. De fapt, cancerul creste in tesutul normal al corpului, care are un pH alcalin de 7,4.

Unii cercetatori considera ca prevenirea cancerului este asociata cu o schimbare a pH-ului din cauza modificarii sarcinilor electrice si eliberarii componentelor de baza ale proteinelor. Alcalinitatea poate ajuta la scaderea inflamatiei si reducerea riscului pentru unele boli. De asemenea, unele date sugereaza ca unele chimioterapice au eficienta mai mare in medii alcaline.

Dieta alcalina este sanatoasa deoarece se bazeaza pe alimente naturale si neprocesate. Beneficiile nu au nimic de-a face cu nivelul pH-ului.

Cancerul si alcalinizarea apei

Sfera dietei alcaline nu implica doar stilul alimentar, ci si promovarea unor suplimente au dispozitive de alcalinizare a apei, mai ales pentru pacientii oncologici. Sunt unele date care subliniaza faptul ca celulele tumorale se dezvolta mai bine intr-un mediu acid, dar studiile au fost facute in la laborator. Datele au aratat ca alimentatia alcalina a modificat pH-ul urinar, dar nu si pe cel sangvin, astfel ca nu ar putea fi eficienta metoda in prevenirea sau tratarea cancerului.

O analiza generala, publicata in Jurnalul Medical Britanic, a evaluat relatia dintre aportul de alimente alcaline, bazice si apa alcalina asupra cancerului. Rezultatele au aratat ca nu sunt suficiente date care sa sustina si sa confirme aceste teorii.

Dieta alcalina si sanatatea oaselor

O astfel de alimentatie protejeaza densitatea osoasa si masa musculara, deoarece aportul de minerale joaca un rol important in dezvoltarea si intretinerea structurilor osoase. O dieta alcalina poate ajuta, de asemenea, la imbunatatirea productiei hormonale si absorbtia vitaminei D, care protejeaza in continuare oasele.

Potentiale riscuri

Dieta in sine poate fi benefica deoarece presupune cresterea aportului de fructe si legume ce imbunatateste statusul nutritional, daca se respecta si se atinge numarul de calorii necesare. Reduce acumularea de gaze la nivelul tractului gastrointestinal si poate reduce simptomele sindromului de colon iritabil. In schimb, dieta alcalina presupune exluderea unor alimente, ceea ce poate cauza un deficit de vitamine si minerale.

Se recomanda prodenta in adoptarea unei diete alcaline pentr a reduce riscul de boli cronice ca urmare a privarii de proteine de origine animala si lactate. Pentru mentinerea sanatatii, reducerea unor simptome, se recomanda adoptarea unui stil alimentar sanatos, variat si echilibrat, care sa contina alimente din toate grupele, pentru a nu priva organismul de o serie de nutrienti esentiali.

Concluzii

Comparativ cu alte diete, dieta alcalina este una destul de sanatoasa, deoarece sustine consumul de fructe, legume si alimente sanatoase, restrictionand aportul de alimente nocive tip fast-food. Mecanismul din spatele ei este insa insuficint sustinut de studii stiintifice.

Argumente pro

  • Este o alimentatie sanatoasa, bazata pe fructe, legume, cereale, cu consum redus de carne rosie, carne procesata, produse cu continut de zahar si sare, alimente tip junk food.
  • Acest tip de dieta poate da mai multa energie, mai putine probleme si disconfort gastrointestinal.
  • Spre deosebire de alte diete, dieta alcalina nu elimina grupuri intregi de alimente. Oamenii pot consuma in continuare alimente cu caracter acid, dar in cantitati mai mici.
  • Este o dieta relativ usor de tinut, care nu are asociate costuri prea mari.

Argumente contra

  • Nu sunt dovezi concludente cu privire la beneficiile concrete ale acestei diete.
  • Dieta presupune un consum redus de carne, oua sau lactate, alimente care sunt in general benefice pentru organism, deoarece contin elemente nutritive esentiale.
  • Corpul are propriul sistem de reglare a pH-ului, nefiind dovedita stiintific eficienta acesteia in reglarea pH-ului sangvin.
  • Eliminarea completa a alimentelor acide poate duce la scaderea aciditatii gastrice si risc mai mare de probleme gastrointestinale si alcaloza metabolica.

Referinte:
(1) The joy of Food: The alkaline way guide (2008-2009), link: http://believebig.org/EAB_AlkalineWay.pdf
(2) Alkaline diets, link: http://www.aicr.org/patients-survivors/healthy-or-harmful/alkaline-diets.html
(3) The alkaline diet: Is there evidence hat an alkaline pH diet benefits health?, link: https://www.hindawi.com/journals/jeph/2012/727630/
(4) Is alkaline water better for you than plain eater?, link: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/alkaline-water/faq-20058029
(5) Systematic review of the association between dietary acid load,alkaline water and cancer, link: http://bmjopen.bmj.com/content/6/6/e010438

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Vezi comentariile

  • Buna ziua, exista contraindicatii pt consumul apei alcaline, eventual alcaline si ionizate, in contextul unei vieti echilibrate dpdv alimentar si al unei cantitati moderate de apa? Va Multumesc. Gelu

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma