Cum ne cunoastem si ne implinim nevoile?

Nevoile noastre reprezinta motorul care ne motiveaza comportamentele, reactiile, actiunile. Care sunt nevoile noastre, de ce e important sa le cunoastem si ce se intampla atunci cand nevoile noastre nu sunt indeplinite?

Cuprins:

1. Care sunt nevoile noastre?
2. Cum ne identificam nevoile?
3. Importanta nevoilor
4. Ce se intampla cand nu ne indeplinim nevoile?

Care sunt nevoile noastre?

Noi toti avem nevoi. Pe de o parte e vorba de nevoile fizice (aer, hrana, apa, somn), pe de alta parte sunt nevoile psihologice. Acestea din urma sunt numeroase si diferite de la o persoana la alta.

Piramida nevoilor (piramida lui Maslow)

Modelul cel mai cunoscut in ceea ce priveste clasificarea nevoilor este cel propus de Abraham Maslow – piramida nevoilor. Acesta a propus o ierarhizare a nevoilor; la baza piramidei sunt nevoile noastre primare, crescand in complexitate pana la treapta cea mai de sus.

Desi aceasta clasificare a nevoilor pare rigida, Maslow a aratat ca ordinea in care trebuie implinite nevoile nu urmeaza acelasi standard pentru toata lumea. De exemplu, pentru cineva poate fi mult mai importanta stima de sine decat nevoia de afectiune. Sau pentru altcineva nevoia de a crea si de a fi implinit prin activitatea creativa poate fi mult mai importanta decat nevoile de baza.

Aceasta piramida include:

  • nevoile fiziologice, care trebuie indeplinite, pentru a ne asigura supravietuirea (mancare, apa, lumina, aer, somn); odata indeplinite, putem trece la nivelul urmator de nevoi;
  • nevoile de siguranta, fizica, personala si financiara; dupa indeplinirea nevoilor de pe acest nivel, urmatoarele devin psihologice si sociale;
  • nevoile de apartenenta, de a avea relatii de prietenie, de cuplu, de a intemeia o familie;
  • nevoile legate de stima de sine, nevoia de incredere in sine si de respect din partea celorlalti;
  • nevoile de auto-actualizare – se refera la dorinta de a face tot ce e necesar pentru dezvoltarea potentialului propriu. Maslow considera auto-actualizarea ca fiind o dorinta innascuta a oamenilor de a deveni tot ce pot sa devina. Insa pana a ajunge la indeplinirea acestui obiectiv, trebuie sa avem toate celelalte nevoi implinite, conform teoriei lui Maslow.

Nevoi de deficienta versus nevoi de crestere

Maslow face distinctia intre nevoile de deficienta si nevoile de crestere.

  • Nevoile de deficienta apar din cauza lipsurilor; este cazul nevoilor fiziologice, de securitate, sociale, de stima de sine; satisfacerea acestora este importanta pentru a evita sentimentele si consecintele negative.
  • Nevoile de crestere sunt cele apropiate de varful piramidei; acestea nu apar dintr-o lipsa, ci din dorinta de crestere si dezvoltare personala.

Nevoile emotionale de care copiii au nevoie

In copilarie avem o serie de nevoi emotionale fundamentale. Pe langa nevoile fiziologice, acestea sunt elementele de care un copil are nevoie pentru a se dezvolta armonios:

1. Nevoia de atasament si securitate (siguranta, stabilitate, empatie, acceptare, respect). Un copil are nevoie de un mediu familial securizant si stabil, in care se poate baza pe disponibilitatea parintilor sai, atat fizica, cat si emotionala. Pentru a putea dezvolta conexiuni umane, avem nevoie sa primim dragoste, empatie, intelegere.

2. Nevoia de autonomie si competenta (capacitatea de a avea propriul sine). Avem nevoie sa ne fie incurajata independenta, sa ne dezvoltam abilitatea de a ne descurca singuri, sa ne bazam pe propria judecata si pe propriile decizii. In stransa legatura cu autonomia este competenta. Daca parintii sunt hiperprotectori, daca nu incurajeaza independenta copilului, acesta nu va avea posibilitatea sa testeze si sa se convinga de competenta sa.

3. Nevoia de limite realiste şi autocontrol se refera la faptul ca cei mici au nevoie sa li se traseze ferm granitele comportamentelor lor, posibilele consecinte in cazul in care acestea sunt incalcate, intelegerea faptului ca in actiunile lor e important sa tina cont deopotriva de nevoile lor si ale celorlalti. Limitele realiste ii ajuta sa devina responsabili, sa nu ii raneasca pe ceilalti, in timp ce o libertate excesiva sau dimpotriva, un control excesiv, vor duce la probleme cu limitele, inclusiv in viata de adult.

4. Exprimarea nevoilor si emotiilor (libertatea de a ne exprima spontan nevoile, de a face activitati care ne fac fericiti, de a ne exprima emotiile si de a nu ni le reprima). Cand aceasta libertate este inhibata de mediul in care copilul creste, daca este pedepsit sau este facut vinovat sau rusinat pentru ceea ce simte sau are nevoie, va avea mari dificultati si la varsta adulta in a-si cunoaste nevoile si in a le indeplini.

5. Nevoia de joaca si spontaneitate

Aceste nevoi sunt universale, toata lumea le are, cu toate ca in unele cazuri, unele nevoi sunt mai pregnante decât altele.

Cum ne identificam nevoile?

De ce am nevoie?” poate fi intrebarea de la care sa pornim in a afla care ne sunt nevoile. Un jurnal in care sa notam zilnic cum ne simtim pe parcursul zilei, ce emotii intampinam si cum se simte corpul nostru, ne poate oferi indicii in a ne identifica nevoile.

Cateva exemple de nevoi:

  • Nevoi cognitive: cunoastere, invatare, claritate, noutate;
  • Nevoi de autonomie: autocunoastere a limitelor, curaj, libertate, independenta;
  • Nevoi emotionale: a fi acceptat, a primi afectiune, incredere, iubire, respect de sine;
  • Nevoi fizice: siguranta, adapost, apa, mancare, sex, ingrijire medicala;
  • Nevoi de integritate: autenticitate, onestitate, egalitate, asertivitate, sens;
  • Nevoi de exprimare: creativitate, joaca, auto-dezvoltare, umor;
  • Nevoi sociale: prietenie, cooperare, comunicare, apartenenta, comunitate;
  • Nevoi de spiritualitate: meditatie, credinta, pace, recunostinta.

Uneori ne poate fi greu sa aflam care ne sunt nevoile. Poate ca la simpla intrebare „De ce am nevoie” nu gasim niste raspunsuri clare. Cateva intrebari ajutatoare, care sa ne ajute sa aflam care ne sunt nevoile pot fi:

  • Cum ma simt legat de modul in care am grija de mine?
  • Sunt multumit(a) de calitatea relatiilor mele?
  • Care sunt activitatile care imi aduc cea mai mare bucurie? In ce masura fac acestea parte din viata mea de zi cu zi?
  • Am autonomie in deciziile pe care le iau in viata mea de zi cu zi?
  • Care sunt activitatile care mi-ar face bine, dar carora le spun nu din diferite motive?
  • Ce activitati, lucruri, comportamente fac, dar mi-as dori sa renunt la ele?
  • La final de zi, ce mi-ar placea sa fi facut mai mult, care sa ma implineasca, sa ma relaxeze, sa imi dea un sens?

Importanta nevoilor

A ne cunoaste propriile nevoi si a actiona in directia implinirii lor sta la baza unei vieti echilibrate. Starea noastra de bine este puternic influentata de cat de bine ne sunt indeplinite nevoile, atat cele fiziologice, cat si cele psihologice. Cand nu avem nevoiele indeplinite, resimtim disconfort sau suferinta emotionala. Cand nevoile noastre sunt indeplinite, suntem mai fericiti, impacati, calmi, recunoscatori, in siguranta.

Cu cat ne recunoastem mai bine nevoile, cu atat mai repede si mai eficient putem face ceva pentru a le indeplini.

Iar cand avem abilitatea de a ne recunoaste repede nevoile neimplinite si a ni le indeplini se observa efecte benefice pe mai multe planuri:

  • suntem mai stabili din punct de vedere emotional;
  • avem relatii mai bune si ne simtim mai siguri in relatii (in sensul reducerii fricii de abandon sau indoielilor legate de a fi iubiti de partener);
  • avem mai multa libertate in actiunile noastre;
  • suntem mai multumiti de noi insine.

Ce se intampla cand nu ne indeplinim nevoile?

A nu ne cunoaste nevoile si, implicit, a nu le implini, poate duce la dezechilibre in starea noastra de bine si in general in cazul sanatatii noastre mintale.

Unele persoane se descurca foarte bine la a identifica nevoile celorlalti, in a le anticipa si a face tot posibilul pentru a le indeplini; insa in acelasi timp sunt deconectate de propriile nevoi si dorinte. De obicei, acest tipar isi are radacinile in copilarie, cand propriile nevoi ale copilului sunt ignorate sau este facut sa simta rusine, vinovatie pentru ca are acele nevoi.

Nevoile in relatiile de cuplu

Unul dintre elementele specifice unei relatii sanatoase este ca nevoile ambilor parteneri sa fie indeplinite si fiecare dintre ei sa tina cont si sa ajute la indeplinirea propriilor nevoie si ale partenerului de cuplu. De aceea este important ca in primul rand sa fim constienti de propriile nevoi, sa le comunicam cat mai empatic si asertiv si sa putem evalua apoi in ce masura ne sunt indeplinite aceste nevoi.

Nevoile mamelor in perioada postpartum si nu numai

Odata cu venirea pe lume a unui copil, proaspata mama devine persoana de care copilul ei are nevoie in majoritatea timpului. De aceea, ii va fi foarte greu sa mai aiba grija de propriile sale nevoi, de la cele de baza (fiziologice), pana la cele de auto-realizare. Pe termen lung, nevoile frustrate afecteaza starea emotionala a mamei. In plus, cand resursele noastre sunt la limita, e foarte greu sa le putem raspunde copiilor asa cum ne-am dori. De aceea, cu atat mai mult in aceasta perioada este important sa ne asiguram ca ne implinim nevoile.

Daca avem dificultati in a ne identifica nevoile, in a le comunica partenerilor, a in face ce avem nevoie pentru a le indeplini, ajutorul din partea unui specialist in sanatatea mintala este binevenit.

Referinte:

(1) Do You Know What You Need? – https://www.psychologytoday.com/us/blog/think-act-be/201507/do-you-know-what-you-need
(2) Cum sa-ti reinventezi viata – J.E. Young & J. Klosko
(3) The 5 Levels of Maslow’s Hierarchy of Needs – https://www.verywellmind.com/what-is-maslows-hierarchy-of-needs-4136760
(4) Meeting Your Needs Is the Key to Happiness – https://psychcentral.com/lib/meeting-your-needs-is-the-key-to-happiness#1

Costin Oana

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala. Este preocupata de sanatatea mentala, de starea de bine si de sanatate in general. Considera ca informarea corecta, din surse credibile si bazate pe dovezi stiintifice, este esentiala in luarea deciziilor in aceste arii. A inceput sa scrie articole de informare medicala colaborand cu Romedic.ro, iar acum continua aceasta activitate cu SfaturiMedicale.ro si mamisicopilul.ro.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma