Copiii si sportul – sugestii de activitati potrivite pentru cei mici

Copiii si sportul ar trebui sa mearga mana in mana, miscarea aducand o multime de plusuri starii de sanatate, dar si starii mentale a celor mici. Aflati in materialul care urmeaza ce rol important are sportul in vietile copiilor.

Cuprins:

  1. Importanta sportului in viata copiilor si adolescentilor
  2. Rolul sportului in dezvoltarea emotionala a copilului
  3. Copiii si televiziunea
  4. Cat timp ar trebui sa faca miscare copiii zilnic?
  5. Cum alegi sportul potrivit pentru copilul tau?
  6. Copiii si sportul de performanta
  7. Inotul la copii (dupa cat timp invata copilul sa inoate, inotul si scolioza)
  8. Fotbalul la copii: avantaje si dezavantaje
  9. Tenisul la copii: avantaje si dezavantaje
  10. Mersul pe bicicleta
  11. Activitati sportive intr-un club

 

Importanta sportului in viata copiilor si a adolescentilor

Sportul inseamna viata! Este o sintagma arhicunoscuta si plina de adevar. Da, sportul inseamna viata, iar viata poate fi extrem de frumoasa prin miscare. Desi practicarea sporturilor este recomandata oricaror persoane, indiferent de perioada vietii, miscarea este absolut necesara incepand cu cele mai fragede varste. Iar pentru copii poate fi inceputul unei vieti frumoase. Cei mici debordeaza de vitalitate si cum isi pot consuma mai armonios aceasta energie daca nu prin miscare…? De aceea, copiii si sportul ar trebui sa faca echipa buna!

Din pacate, odata cu dezvoltarea galopanta a tehnologiei, o parte dintre cei mici si-au pierdut interesul pentru sport, iar rezultatele in cazul lor au fost extrem de neplacute, obezitatea si conditia fizica precara fiind principalele consecinte negative. Specialistii le atrag atentia parintilor, dar si copiilor si adolescentilor, asupra importantei deosebite pe care o poate avea miscarea in vietile celor mici.

Printre beneficiile practicarii sporturilor se numara:

  • risc redus de obezitate
  • cresterea capacitatii cardiovasculare
  • cresterea sanatoasa a oaselor, muschilor, ligamentelor si tendoanelor
  • imbunatatirea coordonarii si a echilibrului
  • o capacitate mai mare de relaxare fizica si, prin urmare, evitarea complicatiilor tensiunii musculare cronice (cum ar fi durerile de cap sau durerile de spate)
  • un somn mai bun
  • beneficiile aduse sanatatii mintale, cum ar fi o mai mare incredere de sine
  • imbunatatirea abilitatilor sociale
  • imbunatatirea competentelor personale, inclusiv capacitatea de cooperare si conducere.

Rolul sportului in dezvoltarea emotionala a copilului

Pe langa satisfactiile fizice pe care ti le ofera practicarea unui sport, factorul mental are, de asemenea, mult de castigat. Se spune ca sportul te pregateste pentru viata. Iar experientele anumitor mari sportivi tind sa dea dreptate.

Sigur, vor exista momente mai putin placute cand vei dori sa renunti, dar nu multe lucruri in viata sunt usoare. Ce trebuie sa retii este ca e nevoie sa muncesti din greu si rezultatele vor veni incet. Chiar si cea mai mica reusita va imbunatati stima de sine, fie ca vorbim de primul cos la baschet, un stop bun la fotbal, un set castigator sau o recuperare.

Cum poate sportul sa-ti cladeasca increderea in tine

Cea mai importanta lectie este ca veti invata cum sa faceti fata unei infrangeri, iar datorita sportului veti ramane mult mai motivat. De asemenea, bunavointa si motivatia sunt extrem de importante in viata. Prin sport veti invata ca, pentru a obtine un rezultat bun, trebuie sa va investiti timpul si alte resurse. Un alt beneficiu emotional al sportului este empatia. Este foarte importanta mai ales cand lucram in echipa, pentru ca asa ne va pasa si de ceilalti. Coechipierii se sustin unul pe altul si se motiveaza reciproc. O echipa sanatoasa si stabila are sanse mai mari de succes. Si cu aceasta abilitate vine o mare putere de a face bine.

De asemenea, foarte important e ca veti reusi sa va controlati emotiile:

  • victoria
  • infrangerea
  • fericirea
  • dezamagirea

Copiii si televiziunea

Copiii stau prea mult cu ochii in ecranul televizorului. Desi programele de televiziune pot fi educative si antrenante, este recomandat ca alte activitati mai sanatoase sa ocupe timpul celui mic.

Privitul la TV poate fi inlocuit cu mare succes cu cateva ore de sport. Pe langa beneficiile fizice, miscarea poate insemna si o mai buna socializare intre parinti si copiii lor. Prea mult timp petrecut in fata televizorului poate contribui la obezitate in copilarie.

copiii si sportul

Cat timp ar trebui sa faca miscare copiii zilnic?

In primul rand, este important ca miscarea sa fie facuta zilnic. Cei mici ar trebui sa desfasoare cel putin 60 minute de activitate fizica moderata sau intensa pe zi. Este tot mai evident ca in ultimii ani activitatea fizica a copiilor a scazut, odata cu „boom-ul” tehnologic, in vreme ce numarul de calorii ingerate s-a pastrat.

De aceea, numarul cazurilor de obezitate la copii a crescut. Toti cei implicati in educatia copiilor, cum sunt parintii, antrenorii, invatatorii, ar trebui sa devina modele active si sa-i determine pe copii sa se implice in desfasurarea acestor activitati fizice. Sportul ii ajuta la mentinerea sau scaderea greutatii si a nivelului de lipide, dar si la pastrarea sau formarea unei o buna impresii despre ei insisi.

Care sunt avantajele miscarii zilnice

Inclusiv in scoli copiii ar trebuie sa faca mai multe exercitii fizice. Copiii au tendinta de a se plictisi repede, astfel ca ei gasesc activitatea fizica ca o provocare si ar fi usor sa-i determinam sa depuna un efort fizic moderat sau intens. Fotbalul, saritul la coarda, baschetul si mersul rapid sunt toate exemple de activitate fizica intensa.
Cresterea nivelului de exercitii fizice ar putea fi o buna promovare a sanatatii si o strategie de prevenire a imbolnavirii. Deci este important pentru copiii nostri sa desfasoare cel putin o ora de exercitii fizice pe zi, 3-5 zile pe saptamana.

Cum alegi sportul potrivit pentru copilul tau?

Expuneti copilul la o varietate de sporturi

Puteti incepe prin a urmari o varietate de sporturi la televiziune pentru a vedea care ii starneste interesul, dar mai bine ar fi sa vizionati cateva partide pe viu. Discutati cu ei despre ceea ce le place si nu le place la fiecare sport.

Urmariti semnele care demasca entuziasmul

Pe masura ce urmariti o serie de meciuri din diferite sporturi, vedeti daca puteti afla care dintre ele par a fi cele mai interesante pentru copil. Fiti atenti la ce va transmite copilul despre preferintele sale, fie ca va vorbi despre jucatori, strategii sau poate le va povesti altora despre aceasta experienta. Cel mic se poate invarti in jurul unui prieten care practica un sport anume. Daca urmariti si ascultati, puteti afla multe despre sporturile care il atrag cel mai mult.

Aflati preferinta: sportul in echipa sau sportul individual

Unii copii vor prefera sa practice un sport de echipa, cum ar fi fotbalul, baschetul, rugby-ul sau handbalul. Altii isi doresc sa fie pe cont propriu, iar responsabilitatea sa cada strict pe umerii lor. Astfel, se vor indrepta catre sporturi ca inotul, tenisul, gimnastica sau ciclismul.

Alegeti sportul in functie de structura corpului copilului

Constructia corporala este, de asemenea, foarte importanta in alegerea unui sport. De aceea, un copil mai scund are sanse mai mari la fotbal decat la volei, in timp ce unul inalt e predestinat baschetului.

Incercati mai multe sporturi

Odata ce ati restrans lista la cateva sporturi care par sa-l atraga, treceti la pasul urmator. Practicarea pe rand sau simultana a catorva sporturi va va ajuta sa aflati catre care dintre ele sa va indreptati pe termen lung.

Copiii si sportul de performanta

Aici avem o lista intreaga de personalitati care se identifica cu sportul. Gheorghe Hagi, Nadia Comaneci, Ilie Nastase si, mai nou, Simona Halep si Cristina Neagu si-au facut un renume prin sport.

Aceste nume reprezinta niste modele pentru o multime dintre copii, insa in spatele performantelor reusite sta o munca asidua.

Pentru a deveni un sportiv de performanta, in primul rand este nevoie de pasiune si seriozitate. Cu aceste doua „atuuri” in maneca, munca va veni de la sine. Si da, este nevoie de multa munca! Indiferent de sportul ales, antrenamentele reusite stau la baza unor performante incredibile.

De asemenea, o trasatura care pare a fi un semn distinctiv al sportivilor de performanta este reflectia. Atletii care reflecta asupra performantelor lor sunt capabili sa evalueze ce pot face mai bine.

Inotul la copii

Inotul este extrem de important in dezvoltarea armonioasa a copilului. Este absolut esential ca toti copiii sa invete sa inoate de la o varsta frageda pentru ca exista apa peste tot in jurul nostru.

Avantajele fizice si mentale ale inotului:

  • Acesta ofera un antrenament fizic complet, intarind inima copilului dumneavoastra, plamanii si sistemul respirator
  • Inotul faciliteaza dezvoltarea unor functii esentiale superioare ale creierului, a muschilor de baza si a coordonarii, rezultatele aparand mai repede decat in randul celor care nu practica acest sport
  • Inotul imbunatateste dieta si somnul
  • Ii ajuta sa deprinda adevarate abilitati de supravietuire
  • Incurajeaza un stil de viata sanatos
  • Ajuta la dezvoltarea disciplinei si a increderii in apropierea apei
  • In plus, inotul inseamna socializare cu noi prieteni si distractie!

Una dintre intrebarile pe care le pun parintii este: cat de repede invata cei mici sa inoate? Aici nu exista un raspuns universal deoarece fiecare copil este diferit. Procesul de a invata depinde de multi factori.

De obicei:

  • In cazul bebelusilor care incep sa invete sa inoate intre varsta de 6 si 18 luni, lectiile vor dura aproximativ un an si jumatate pana la doi ani pentru a invata sa se simta confortabil in apa.
  • Pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 18 luni si 3 ani, lectiile vor dura aproximativ un an.
  • Cei care au trecut de 3 ani vor avea nevoie de aproximativ 6 luni pana la un an.

Inotul este ideal si pentru copiii care sufera de scolioza. Cheia este sa-si pastreze sanatatea muschilor si a coloanei. Exercitiul fizic facut in timpul inotului ii ajuta sa-si rezolve problemele date de aceasta afectiune.

Fotbalul la copii: avantaje si dezavantaje

Fotbalul este preferat de catre cei mai multi dintre copii. Nu degeaba i se spune sportul-rege. Practicarea acestui sport are insa avantaje si dezavantaje.

Avantaje:

  • Il ajuta sa se mentina sanatos si in forma
  • Il ajuta sa piarda sau sa se mentina in greutate
  • Pastreaza un stil de viata sanatos si echilibrat
  • Poate intalni oameni noi si isi poate face o multime de prieteni
  • Disciplina
  • Are sanse sa cunoasca gustul unei victorii
  • Munca in echipa

Dezavantaje:

  • Riscul unor accidentari mai serioase in timpul meciurilor
  • Riscul aparitiei unor afectiuni de lunga durata

copiii si sportul

Tenisul la copii: avantaje si dezavantaje

Multi dintre copii se uite cu admiratie la Simona Halep sau la Roger Federer. Tenisul este un sport nobil, iar satisfactia victoriilor este cu atat mai mare cu cat este obtinuta doar cu fortele proprii. La fel ca in cazul fotbalului, tenisul are o serie de avantaje si dezavantaje.

Avantaje:

  • Rezistenta osoasa
  • Coordonare perfecta intre ochi si maini
  • Imbunatatirea vitezei de deplasare
  • Stare fizica excelenta
  • Flexibilitate si agilitate
  • Sistem imunitar puternic
  • Stare mentala adecvata
  • Beneficii sociale

Dezavantaje:

  • Riscul dezvoltarii unor afectiuni la nivelul tendoanelor, incheieturilor si muschilor
  • Riscul aparitiei unor accidentari in timpul partidelor
  • Posibilitatea disputarii mai multor meciuri intr-un timp scurt
  • Costuri ridicate pentru practicarea acestui sport

Mersul pe bicicleta

De asemenea, mersul pe bicicleta reprezinta o alta modalitate excelenta de miscare. De aceea, e foarte important ca un copil sa invete cat mai devreme sa mearga pe bicicleta. Printre avantajele mersului pe bicicleta se numara:

  • Imbunatatirea conditiei fizice
  • Stimuleaza atitudinea mentala pozitiva, mersul pe bicicleta ajutand la ameliorarea stresului
  • Calatorii gratuite in jurul orasului
  • Calatorii in aer liber
  • Mersul cu bicicleta ajuta la echilibrarea si coordonarea functiilor corpului
  • Cei mici tind sa fie mai activi in scoala si sa faca si alte activitati cu placere
  • Pe masura ce se bucura de plimbarile cu bicicleta, reduc dependenta de televiziune si de alte gadget-uri.

Activitati sportive intr-un club

Inscrierea intr-un club sportiv poate reprezenta o importanta trecere pentru cel mic. Conditia fizica si imbunatatirea aptitudinilor sociale sunt principalele beneficii ale practicarii unui sport de echipa.

Abilitati de comunicare

Inscrierea intr-o echipa, indiferent de sport, ii ajuta pe copiii sa-si imbunatateasca abilitatile de comunicare. Colegii de echipa trebuie sa poata comunica eficient cu ceilalti daca doresc sa lucreze bine impreuna.

Fiind alaturi de o multime de oameni diferiti, inclusiv antrenori, colegi de echipa si oficiali, copilul poate inveta sa-si adapteze stilul de comunicare pentru a se intelege cu mai multe tipuri de persoane.

Responsabilitate crescuta

De asemenea, copiii pot afla multe despre modul in care actiunile lor afecteaza bunul mers al echipei. Copiii au mai multe sanse sa practice un sport atunci cand au o echipa in spate, deoarece au o responsabilitate fata de ceilalti si viceversa.

Stima de sine

Potrivit unor studii, cei care practica activitati sportive sunt mai increzatori, acest lucru fiind extrem de important in dezvoltarea copilului. Implicarea celor mici in cluburile sportive le permite sa-si dezvolte stima de sine pe masura ce invata sa se increada in abilitatile lor, sa primeasca incurajari si laude din partea antrenorilor si colegilor, dar si sa invete sa accepte criticile constructive.

Abilitatea de a construi

Practicand un sport, copiii invata sa devina buni conducatori, sa lucreze in echipa, sa devina mai responsabili si mai disciplinati.

 

Referinte:

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/sport-and-children

https://www.parentcircle.com/article/6-health-benefits-of-sports-for-children/

https://www.workinsports.com/blog/social-and-emotional-benefits-of-playing-sports/

https://www.liveabout.com/choose-a-sport-for-your-child-1270882

https://www.todaysparent.com/kids/preschool/how-to-pick-the-right-sport-for-your-child/

https://www.webmd.com/parenting/raising-fit-kids/move/features/childs-inner-athlete

https://www.telegraph.co.uk/men/relationships/fatherhood/10973423/How-can-you-turn-your-child-into-a-sports-star.html

https://www.familiesonline.co.uk/child/child-health/exercise-and-fitness/the-benefits-of-swimming-for-toddlers

https://www.swimmingworldmagazine.com/news/6-reasons-your-child-should-swim/

https://www.playyourcourt.com/news/kids/10-developmental-benefits-tennis-kids

https://www.livestrong.com/article/523604-advantages-disadvantages-of-tennis/

Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma