Contraceptia – Ghid complet despre metodele contraceptive! Cum alegi cea mai eficienta metoda contraceptiva? Ce tipuri de metode de contraceptie exista, cum actioneaza si care este cea mai buna pentru tine? De ce e importanta contraceptia?

Cuprins:

1. Fertilitatea si contraceptia
2. Istoricul metodelor contraceptive
3. Beneficiile contraceptiei
4. Planificare familiala (planning familial) si contraceptia
5. Tipuri de metode contraceptive

Fertilitatea si contraceptia

Daca va ganditi sa folositi o metoda de contraceptie, aveti multe optiuni – de la contraceptia naturala si contraceptive orale pana la sterilizare. Aceasta trebuie aleasa in functie de stilul de viata, de preferintele personale si de sanatatea generala. De asemenea, este important sa faceti o evaluare a partenerului si a relatiei cu aceasta. De exemplu, contraceptia pentru o relatie monogama si in care relatiile sexuale sunt frecvente difera de relatiile ocazionale sau cand sunt mai multi parteneri.

Sarcina si conceptia

Pentru a utiliza o metoda contraceptiva, trebuie sa invatati si ce este ciclul menstrual, sa stiti cand ovulati si cand sunteti fertila. Pentru ca o sarcina sa aiba loc, un spermatozoid trebuie sa se uneasca cu un ovul – fertilizare. In timpul ciclului menstrual, exista anumite zile cand este mai posibil ca sperma sa fertilizeze un ovul si sa apara o sarcina – acestea sunt zilele fertile. In fiecare luna, ovarul elibereaza un ovul (acest lucru se numeste ovulatie). Ovulul ramane in tubul vaginal pentru aproximativ 12-24 ore. Sperma poate sa ramana in uter si trompa uterina timp de pana la 6 zile dupa actul sexual. Daca spermatozoidul se uneste cu un ovul, ovulul fertilizat calatoreste din tubul vaginal in uter si se poate atasa la peretele uterin, incepand sa se dezvolte o sarcina. Daca ovulul nu este fertilizat, se dizolva si in cele din urma apare menstruatia.

Pentru ca un ovul are durata de viata de aproximativ o zi dupa ovulatie si spermatozoizii traiesc aproximativ 6 zile dupa actul sexual, sunteti practic fertila pentru aproximativ 7 zile in fiecare ciclu menstrual: cu 5 zile inainte de ovulatie si in ziua in care ovulati. Puteti, de asemenea, sa ramaneti insarcinata in primele 1-2 zile dupa ovulatie.

Istoricul metodelor contraceptive

Metodele de contraceptie  sunt in mod traditional grupate in patru categorii: abstinenta, contraceptia, sterilizarea si avortul indus. Termenul „controlul nasterilor”, inventat de Margaret Sanger in 1914, este utilizat in general ca sinonim pentru contraceptie. De la inceput, termenul era menit sa excluda avortul si, in general, sterilizarea si abstinenta au fost de asemenea excluse.

Initial, singurele metode contraceptive erau abstinenta sexuala (inclusiv cu folosirea centurilor de castitate) si metoda retragerii – coitus interruptus. Ulterior erau folosite o serie de uleiuri vaginale cu rol de spermicid, tot felul de licori, tampoane vaginale rudimentare din excremente de crocodil, radacini, plante. Primul prezervativ rudimentar se considera ca era fabricat din vezica urinara de capra sau intestine de animale – o forma rudimentara. Ulterior, in 1564, Fallope a confectionat un prezervativ din tesaturi si cu anumite ierburi care proteja, se pare, si impotriva unor afectiuni cu transmitere sexuala.

Cand au aparut prezervativele, acestea erau comercializate pentru prevenirea bolilor doar. Printre primele persoane care au folosit prezervativul s-a numarat Giacomo Casanova. Alte metode folosite ulterior au fost buretele contraceptiv, iar in 1957 au inceput sa apara contraceptivele orale, ca metoda pentru tratarea dereglarilor menstruale si a infertilitatii. Abia in 1967 au aparut dispozitivele intrauterine, si in jurul anului 1990 injectiile contraceptive hormonale. Din jurul anului 2000 au inceput sa fie disponibile multe alte metode contraceptive, precum inelul vaginal contraceptiv, plasturii contraceptivi, dispozitivul Mirena etc.

Unele grupuri din societate continua sa se opuna contraceptiei si avortului, astfel incat toti cei care sustin drepturile reproductive in ceea ce priveste alegerea reproductiva trebuie sa fie vigilenti pentru a nu estrictiona sau elimina aceste drepturi.

Beneficiile contraceptiei

Folosirea contraceptiei poate reduce semnificativ riscul de a ramane gravida. Unele tipuri de contraceptive pot reduce chiar si riscul de contractare a unei infectii cu transmitere sexuala.

Fiecare om are propriile nevoi si obiective. Fiecare simte la momentul diferit si potrivit ca este pregatit sa aiba un copil, astfel ca o metoda contraceptiva poate ajuta la reducerea unei sarcini nedorite din diferite motive.

A avea un copil la momentul potrivit si cand ambii parteneri isi doresc

Contraceptia le permite femeilor si cuplurilor sa aiba numarul de copii pe care si-l doresc, atunci cand ii doresc. Aceasta este dreptul fiecarui om in conformitate cu Declaratia Organizatiei Natiunilor Unite privind Drepturile Omului. Amanarea momentului in care au un copil le permite femeilor si barbatilor sa isi urmeze obiectivele de educatie si de cariera care pot fi intrerupte de o eventuala sarcina. Acest lucru sporeste capacitatea unui cuplu de a-si dezvolta cariera si de a avea o situatie financiara care sa permita cresterea, educatia si dezvoltarea unui copil.

Reduce riscurile pentru femeile care nu pot sustine o sarcina

Contraceptia le permite femeilor sa evite o sarcina pana cand corpurile lor sunt pe deplin capabile sa sustina o sarcina. De asemenea, poate preveni sarcina pentru femeile in varsta care se confrunta cu riscuri legate de sarcina. Reduce necesitatea avortului prin prevenirea sarcinilor nedorite. Prin urmare, reduce cazurile de avort nesigur, una dintre cauzele principale ale decesului matern la nivel mondial.

Romania – pe primul loc in Europa la mame minore!

Utilizarea metodelor contraceptive reduce riscul de sarcina in adolescenta. Din nefericire, suntem pe primul loc in Europa cu cele mai multe mame minore, si cu aproximativ 10.000 de mame adolescente in fiecare an. Dintre acestea, cele mai mult recurg la avort. Motivele sunt lipsa educatiei sexuale in scoli sau acasa – educatia sexuala la copii si adolescenti fiind considerata, din nefericire, un subiect tabu – , rusinerea tinerilor de a cumpara prezervative, lipsa informarii corecte, lipsa implicarii familiale, mediul familial dezorganizat etc.

Planificare pentru o sarcina sanatoasa!

Contraceptia le permite femeilor sa-si planifice sarcina pentru a se asigura ca cel mic primeste cea mai buna ingrijire inainte si dupa nastere. Mama are astfel sansa de a-si modifica stilul de viata inainte sa conceapa si sa inceapa administrarea de suplimente necesare in timpul sarcinii. De asemenea, poate efectua anumite analize inainte de sarcina si analize in timpul sarcinii la timp, pentru a se asigura ca fatul se dezvolta si se va dezvolta corect.

Suprapopularea si presiunea asupra mediului

Utilizarea contraceptivelor incetineste cresterea populatiei, lucru important deoarece suprapopularea pune presiune asupra mediului, economiei si serviciilor precum educatia si sanatatea. Este o oportunitate de a creste gradul de constientizare cu privire la problemele legate de populatia lumii, cum ar fi accesul la servicii de sanatate reproductiva si la contraceptie.

Planificare familiala (planning familial) si contraceptia

Contraceptia poate fi utilizata pentru a planifica momentul in care femeile si cuplurile decid sa aiba copii si cati copii. Aceasta include alegerea momentului in care isi doresc un copil, cati copii vor, daca nu vor sa aiba copii si de ce.

Oamenii aleg sa foloseasca astfel contraceptia din mai multe motive. Alegerea metodei contraceptive potrivite pentru tine este o decizie personala si ar trebui sa fie una bine informata. Aceasta inseamna ca trebuie sa analizati si sa comparati optiunile de contraceptie inainte de a incepe sa le utilizati.

De ce sa alegi contraceptia?

  • pentru a preveni sarcina nedorita;
  • pentru a reduce riscul de infectii cu transmitere sexuala;
  • unele metode contraceptive pot avea si alte intrebuintari si beneficii, ca reglarea menstruatiei, reducerea acneei, reducerea durerilor asociate cu endometrioza etc.;
  • pentru a avea control asupra vietii sexuale.

Tipuri de metode contraceptive

Contraceptia naturala

Planificarea familiala naturala, numita si contraceptia naturala sau contraceptia traditionala, este atunci cand se urmaresc ciclul menstrual si ovulatia pentru a estima zilele in care sunteti fertila si apoi sa evitati sexul neprotejat in acele zile pentru a preveni sarcina. Reprezinta o metoda care te ajuta sa iti cunosti corpul si sa iti intelegi ciclul menstrual. Sunt insa dificil de utilizat uneori si nu sunt eficiente in caz de ciclu neregulat. Exista cateva moduri de a va monitoriza fertilitatea pentru controlul sarcinii:

Temperatura bazala

Trebuie sa va monitorizati temperatura in fiecare dimineata inainte de a va ridica din pat. Temperatura corporala bazala este cea mai scazuta temperatura a corpului pe care o persoana sanatoasa o are in timpul zilei. Nivelurile hormonale ale unei femei in timpul ciclului menstrual duc la scaderea temperaturii cu 1 – 2 zile inainte de ovulatie. Apoi temperatura va creste o zi sau 2 dupa ce ovulatie. Daca masurati cu atentie si notati valorile temperaturii bazale in fiecare dimineata inainte de a va ridica din pat, este posibil sa puteti estima ziua in care veti ovula. Trebuie sa se realizeze o diagrama a temperaturilor timp de cateva luni pentru a putea estima. Luati-va temperatura inainte sa vorbiti, sa mancati, sa beti, sa va ridicati din pat etc.

Monitorizarea mucusului cervical

Se analizeaza mucusul cervical (scurgerile vaginale) in fiecare zi. Cantitatea, textura si aspectul mucusului eliberat de colul uterin se modifica in timpul ciclului menstrual. Daca observati, simtiti si notati aceste informatii timp de mai multe cicluri, este posibil sa puteti estima cand veti ovula. Imediat dupa perioada menstruala, mucusul este mai putin cantitativ, dar mai gros si lipicios. Inainte si in timpul ovulatiei, creste cantitatea de mucus si va fi subtire si limpede.

In general, zilele „sigure” incep dupa ce scurgerea incepe sa fie din nou tulbure si lipicioasa – iar zilele in care nu mai sunt aproape deloc scurgeri se considera a fi chiar mai sigure. Zilele „nesigure” incep cu 2 sau 3 zile inainte de primele semne de mucus subtire si dureaza aproximativ 3 zile dupa valorile maxime de mucus subtire. Trebuie retinut ca si alte conditii sau activitati pot modifica mucusul, cum ar fi dusurile vaginale, infectii cu transmitere sexuala, vaginita etc.

Metoda calendarului

Se noteaza intr-un calendar toate zilele in care ati avut menstruatie. Pentru aceasta metoda, se estimeaza urmatoarea ovulatie dupa inregistrarea ultimelor luni de cicluri menstruale. Zilele fertile incep cu 5 zile inainte de ovulatie si se termina in ziua ovulatiei. Aceasta metoda functioneaza daca ciclul menstrual este regulat. Foarte putine femei au cicluri regulate de 28 de zile. Chiar si femeile care au cicluri regulate pot avea perioade neregulate din cand in cand. De asemenea, o femeie nu ovuleaza intotdeauna chiar in mijlocul ciclului.

Notati in calendar zilele cu menstruatie, timp de minimum 6 luni. Numarul de zile de la prima zi a menstruatiei pana la prima zi a menstruatiei urmatoare reprezinta durata ciclului menstrual. Pentru a prezice prima zi fertila (cand puteti ramane gravida) in ciclul actual identificati cel mai scurt ciclu din inregistrarea anterioara. Se scade 18 din numarul total de zile din acel ciclu. Contorizati acest numar din ziua 1 a ciclului curent si marcati ziua cu X (includeti ziua 1 atunci cand numarati) – Ziua marcata cu X este prima zi fertila. Pentru a prezice ultima zi fertila in ciclul actual identificati cel mai lung ciclu din inregistrare, scadeti 11 din numarul total de zile din acel ciclu. Contorizati acest numar din ziua 1 (prima zi a menstruatiei) a ciclului curent si marcati ziua cu un X (includeti ziua 1 cand numarati) – ziua marcata cu X este ultima zi fertila.

Este mai eficient sa combinati toate cele 3 metode. Atunci cand sunt utilizate impreuna, se numeste metoda simptomatica. Aceste metode sunt eficiente in proportie de 76-88%: 12-24 din 100 de cupluri care utilizeaza doar aceste metode vor ramane insarcinate in fiecare an, in functie de metoda (metodele) utilizate. Metodele de constientizare a fertilitatii nu functioneaza la fel de bine ca alte tipuri de contraceptie, deoarece acestea pot fi dificil de utilizat.

Testele de ovulatie

Acestea pot fi folosite pentru a afla care sunt cele mai fertile zile ale ciclului menstrual. Aceste teste verifica nivelul de hormon luteinizant (LH) in urina. Se lasa sa curga cateva picaturi de urina pe banda de test si se citeste nivelul de pe banda.

Aplicatiile pentru monitorizarea perioadei fertile

Sunt tot mai multe aplicatii de mobil pentru monitorizarea perioadei fertile. Functioneaza la fel ca metoda calendarului in general, doar ca se calculeaza automat perioada fertila cu ajutorul unui algoritm. Alte astfel de aplicatii functioneaza impreuna cu anumite dispozitive, cum ar fi cele pentru masurarea temperaturii bazale automat – aplicatia Natural Cycles – clasificata drept prima aplicatie ca metoda contraceptiva. Alte astfel de aplicatii sunt Period Tracker, Fertility Friend, Clue sau Get Baby.

Metode contraceptive reversibile cu actiune indelungata

De lunga durata inseamna ca vor preveni sarcina timp de ani de zile. „Reversibil” inseamna ca puteti renunta daca doriti sa ramaneti gravida mai tarziu. Unele optiuni utilizeaza hormoni, iar dispozitivele intrauterine (DIU)- sterilet –  sunt un tip de astfel de metode de contraceptie care sunt plasate in uter de catre un medic.

Sterilet

Dispozitivul intrauterin din cupru – sterilet din cupru

  • este un dispozitiv in forma de T care contine cupru in general si este introdus in uter de catre un medic;
  • impiedica sperma sa ajunga la ovul, sa il fertilizeze si poate impiedica implantarea in uter a ovulului;
  • nu impedica ovulatia;
  • poate fi utilizat timp de pana la 10 ani;
  • dupa indepartare, fertilitatea revine ca inainte.

Sterilet  cu progestin

  • este un dispozitiv in forma de T care contine o forma de progesteron;
  • poate ingrosa mucusul colului uterin, ceea ce face mai greu ca sperma sa ajunga la ovul si, de asemenea, modifica mucoasa uterului;
  • poate fi utilizat timp de pana la 3 – 5 ani, in functie de tip;
  • fertilitatea revine la normal dupa indepartare.

Metode contraceptive hormonale

Metodele hormonale includ pilule pentru controlul nasterii, plasturi, injectii contraceptive, inel vaginal contraceptiv.

Pilulele contraceptive

Anticonceptionalele sunt un tip obisnuit de contraceptie. Se pot lua anticonceptionale combinate sau minipilula. Pilulele combinate pot fi in pachete conventionale sau cu dozare continua. In cazul celor conventionale, veti avea menstruatie in fiecare luna. In cazul celor cu dozare continua, este posibil sa aveti menstruatie de 4 ori pe an doar, sau sa nu aveti deloc menstruatie pe durata administrarii.

Contraceptive orale combinate

  • sunt pilule care contin doi hormoni (estrogen si un progestin) pentru a opri ovarele sa elibereze ovul;
  • ingroasa mucusul cervical, care impiedica sperma sa ajunga la ovul;
  • din 100 de femei care utilizeaza aceasta metoda, aproximativ 9 pot ramane gravide;
  • nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala.

Minipilula (pilula numai cu progesteron)

  • contine un singur hormon, un progestin;
  • ingroasa mucusul cervical, care impiedica sperma sa ajunga la ovul;
  • rareori opreste ovulatia;
  • nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala.

Plasturele contraceptiv

  • plasturele contraceptiv este un plasture cutanat pe care il poti purta pe abdomenul inferior, pe fese, pe brat sau pe spate;
  • contine doi hormoni (estrogen si progestin) care opresc eliberarea de ovule din ovare;
  • ingroasa mucusul cervical, care impiedica sperma sa ajunga la ovule;
  • plasturele trebuie schimbat o data pe saptamana timp de 3 saptamanai, iar in saptamana 4 nu se mai pune plasture, si apare menstruatia.

Inel contraceptiv vaginal

  • este un inel flexibil, care este de aproximativ 2 cm;
  • elibereaza doi hormoni (progestin si estrogen) pentru a opri ovarele de eliberarea ovule;
  • ingroasa mucusul cervical, care impiedica sperma sa ajunga la ovule;
  • se mentine in vagin fixat timp de 3 saptamanai si apoi o saptamana nu mai este purtat – timp in care apare menstruatia.

Metode contraceptive de bariera

Metodele de bariera includ prezervative, diafragme si bureti. Metodele de bariera trebuie folosite ori de cate ori faceti sex.

Diafragma cu spermicid

  • este un disc flexibil in forma de cupa, cu o janta flexibila;
  • este din silicon si acopera colul uterin;
  • necesita folosirea unui spermicid sub forma de gel, crema sau spuma pe interiorul diafragmei inainte de a-l introduce in vagin;
  • se lasa diafragma la locul ei cel putin 6 ore dupa actul sexual;
  • trebuie sa utilizati spermicid suplimentar de fiecare data cand faceti sex;
  • din 100 de femei care utilizeaza aceasta metoda, aproximativ 12 pot ramane gravide;
  • daca il mentineti la locul sau mai mult de 24 de ore, exista riscul de sindrom de soc toxic.

Burete cu spermicid

  • este un dispozitiv tip burete din poliuretan in forma de disc cu spermicid N9 (nonoxinol-9) in el;
  • se plaseaza in vagin inainte de actul sexual si se lasa acolo timp de pana la 24 ore dupa actul sexual;
  • nu e nevoie sa utilizati mai mult spermicid de fiecare data cand faceti sex; se lasa in vagin minimum 6 ore dupa actul sexual;
  • nu protejeaza de infectii cu transmitere sexuala.

Calota cervicala cu spermicid

  • este o calota din latex sau silicon moale, cu o janta rotunda, care se potriveste perfect in jurul colului uterin;
  • se aplica spermicid in interiorul calotei inainte sa o utilizati;
  • se lasa in vagin minimum 6 ore dupa sex, si maximum 48 ore;
  • nu trebuie sa folositi mai mult spermicid de fiecare data cand faceti sex;
  • din 100 de femei care utilizeaza aceasta metoda, aproximativ 17-23 pot ramane gravide.

Prezervativul masculin

Prezervativul masculin are o rata de esec a utilizatorului (utilizare tipica) de 18%. Cea mai frecventa cauza a esecului, pe langa faptul ca nu se foloseste de fiecare data prezervativul, este ca prezervativul se rupe sau aluneca de pe penis. Prezervativele reduc riscul de raspandire a infectiilor cu transmitere sexuala, inclusiv a virusului imunodeficientei umane (HIV). Prezervativele sunt adesea folosite pentru a reduce riscul bolilor cu transmitere sexuala chiar si atunci cand cuplul foloseste alta metoda de contraceptie (cum sunt pastilele). Poate fi din latex sau poliuretan si se plaseaza pe penisul erect inainte de actul sexual.

Prezervativul feminin

Este un manson subtire, librifiat care este introdus in vagin. Este format dintr-o manta non-latex, un inel exterior flexibil si un inel interior poliuretanic care se introduce in vagin. Se plaseaza in vagin inainte de sex si nu este reutilizabil. Protejeaza de infectiile cu transmitere sexuala. Prezervativul feminin ofera o anumita protectie a zonei genitale in jurul deschiderii vaginului in timpul actului sexual.

Metode contraceptive permanente

Metodele permanente, cum e sterilizarea, ofera o protectie durabila impotriva sarcinii. Un barbat poate avea o vasectomie, iar o femeie poate avea legarea trompelor uterine (ligatura tubara). Este o alegere buna daca sunteti sigur/sigura ca nu vreti un copil in viitor.

Legarea trompelor uterine

Chirurgia de sterilizare pentru femei (numita si sterilizarea chirurgicala trans-abdominala) presupune legarea si taierea trompelor uterine – aceasta se numeste ligatura tubara. Tuburile uterine, de asemenea, pot fi sigilate cu ajutorul unui instrument cu curent electric sau pot fi inchise cu cleme sau inele. Uneori, o parte mica de trompa este indepartata. Daca trompele uterine sunt blocate, ovulul si spermatozoidul nu se pot intalni si acest lucru impiedica sarcina. Este considerata o metoda permanenta, desi se considera ca uneori poate fi inversata printr-o alta interventie chirurgicala dar care nu poate fi facuta eficient mereu.

Riscurile includ durere, sangerare, infectii dupa interventie etc. Nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala.

Implanturi contraceptive

Un dispozitiv flexibil, mecanic (ce contine nichel) este introdus in trompele uterine cu un cateter special prin vagin. Duce la formarea de tesut cicatricial in jurul bobinei care blocheaza trompele uterine si opreste sperma sa ajunga la ovul. Trebuie sa utilizati o alta metoda de contraceptie in primele 3 luni. Este o metoda permanenta.

  • din 100 de femei care utilizeaza aceasta metoda, mai putin de 1 pot ramane gravide;
  • riscurile includ crampe, disconfort pelvin, sangerari vaginale etc.;
  • nu protejeaza impotriva infectiilor cu transmitere sexuala.

Chirurgie de sterilizare pentru barbati (vasectomie)

Este indicata pentru barbatii care nu isi mai doresc deloc copii. Uneori este posibila inversarea operatiei, dar probabilitatea de inversare scade cu cat trece mai mult timp intre vasectomie si inversare. Interventia chirurgicala blocheaza vasul deferent (tuburile care transportau sperma din testicule). Dupa aceasta operatie, materialul seminal nu mai contine sperma.

Contraceptia de urgenta

Contraceptia de urgenta este o metoda de rezerva pentru a preveni sarcina daca uitati sa utilizati o metoda contraceptiva sau daca s-a rupt prezervativul. Nu ar trebui sa fie folosita ca o forma regulata de contraceptie. Contin in general levonorgestrel, o versiune sintetica a progesteronului hormonal natural produs de ovare.

Ajuta la prevenirea sarcinii dupa un esec de contraceptie sau sex neprotejat. Opreste ovulatia si poate sa actioneze prin impiedicarea fertilizarii sau impiedicarea implantarii in uter. Trebuie administrata cat mai curand dupa actul sexual neprotejat, in decurs de 72 de ore. Poate cauza dereglari menstruale, greata si varsaturi, dureri de cap, dureri abdominale etc.

Metoda retragerii – cat de eficienta este?

Aproximativ 22 din 100 de femei care utilizeaza retragerea ca singura forma contraceptie timp de un an vor ramane insarcinate. Metoda retragerii inseamna ca barbatul va retrage penisul din vaginul femeii inainte de a ejacula. Acest lucru scade riscul ca sperma sa ajunga la ovul. Retragerea poate fi dificila pentru unii barbati si e nevoie de mult auto-control.

Chiar daca utilizati metoda retragerii, sperma poate fi eliberata inainte ca barbatul sa retraga penisul. Cand penisul unui barbat devine erect, poate fi eliberat un lichid pe varful penisului. Acest lichid poate contine si sperma.

Retragerea functioneaza cel mai bine atunci cand utilizati o alta metoda de contraceptie simultan, ca un prezervativ. In timp ce retragerea poate preveni sarcina, nu va protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Unele boli cu transmitere sexuala, cum ar fi verucile genitale si herpesul, sunt raspandite prin contactul piele-cu-piele.

Pentru ca metoda retragerii sa fie mai eficienta, trebuie sa ejaculati departe de organele venitale ale femeii, deoarece sarcina poate sa apara chiar si daca foarte putin material seminal patrunde in vagin.

  • Se estimeaza ca 60% dintre cupluri au folosit aceasta metoda cel putin o data.
  • De multe ori prezinta eficienta mare in reducerea sarcinii, dar nu garanteaza eficienta si depinde de ciclul menstrual al femeii.
  • Nu este recomandata ca metoda de contraceptie individuala, in special pentru tineri.
  • Daca vreti sa faceti sex a doua oara, sperma poate ramane in penis, pe penis sau pe maini. Pentru a elimina orice urma de sperma, mergeti la toaleta pentru a urina si spalati-va penisul si mainile inainte de a face sex din nou.

Exista sperma in lichidul pre-ejaculator?

Inainte ca barbatii sa ajunga la orgasm, elibereaza un fluid cunoscut sub numele de lichid de pre-ejaculare sau pre-ejaculator. Acesta este eliberat inainte de sperma. Acest lichid nu contine in mod normal sperma, dar este posibil ca sperma sa ajunga in acest lichid. Lichidul pre-ejaculator este un lubrifiant produs de o glanda din penis. Este eliberat inainte de ejaculare, iar lichidul seminal poate ramane in uretra dupa ejaculare si se amesteca cu lichidul pre-ejaculator in timpul eliberarii.

Urinarea inainte de un alt act sexual poate ajuta la eliminarea spermei ramase, reducand riscul ca sperma sa ajunga in lichidul pre-ejaculator.

Eliberarea acestui lichid nu poate fi controlata. Este o functie fizica involuntara care apare chiar inainte de ejaculare. Acesta este motivul pentru care metoda de retragere nu functioneaza la fel de bine in prevenirea sarcinii ca alte optiuni de control al nasterii, cum ar fi pastilele sau prezervativele.

DE RETINUT!

  • Abstinenta sexuala este singura metoda 100% eficienta de prevenire a unei sarcini.
  • Toate metodele contraceptive au o rata de esec, desi mica pentru majoritatea, dar care exista.
  • Indiferent de metoda contraceptiva, aceasta trebuie utilizata corect de fiecare data pentru o protectie eficienta.
  • Prezervativele sunt cea mai buna protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Este important sa folositi prezervative si o alta metoda contraceptiva, atat pentru protectia impotriva bolilor cu transmitere sexuala, cat si pentru prevenirea sarcinii.
  • Statisticile sugereaza ca rata sarcinii la adolescenti este mai mare in cazul celor carora li se impune abstinenta in ceea ce priveste educatia, comparativ cu cei care beneficiaza de educatia sexuala corecta.
  • Spalarea vaginului dupa sex nu garanteaza impiedicarea unei sarcini. Avand in vedere viteza spermei, nu exista nicio garantie ca spalarea cu sapun sau dusul dupa sex va opri sperma sa fertilizeze un ovul. Orice lichid suplimentar din vagin, ca si dusul, poate de fapt sa impinga sperma mai departe si sa ajunga la ovul.
  • Nicio metoda de contraceptie nu este 100% eficienta si majoritatea tipurilor de contraceptie nu protejeaza impotriva infectiilor transmisibile sexual.

Referinte:
(1) Your contraception guide, link: https://www.nhs.uk/conditions/contraception/
(2) Birth control methods, link: https://www.cdc.gov/reproductivehealth/contraception/index.htm
(3) Family planning, link: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/family-planning-contraception
(4) Contraception methods, link: https://www.familyplanning.org.nz/advice/contraception/contraception-methods
(5) What types of birth control are there, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/162762.php
(6) https://sexualhealthdorset.org/contraception
(7) Contraception choices, link:https://www.fpnsw.org.au/health-information/individuals/contraception/contraception-choices

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma