Hepatita A este o infectie hepatica extrem de contagioasa cauzata de virusul hepatitei A. Aflati mai multe despre aceasta maladie din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este hepatita A?
  2. Cauze
  3. Simptomele hepatitei A
  4. Diagnostic
  5. Hepatita A la copii
  6. Tratament
  7. Complicatii
  8. Sfaturi pentru prevenirea hepatitei

Ce este hepatita A?

Hepatita A, numita si boala mainilor murdare, este o boala infecto-contagioasa a ficatului produsa de virusul hepatic A, care poate duce la deteriorarea si chiar distrugerea celulelor hepatice.

Introducere

Hepatita virala A este o infectie a ficatului, extrem de contagioasa, cauzata de virusul hepatitei A. Se mai numeste si hepatita epidemica, deoarece apare in focare epidemice sau epidemii, mai ales la copii.

Modalitatea de infectare cu virusul hepatic tip A este prin alimente sau apa contaminata cu materii fecale de la o persoana bolnava, sau prin contactul apropiat cu cineva care este deja infectat. Cazurile usoare de hepatita A nu necesita tratament, iar cei mai multi pacienti se recupereaza complet, fara  nicio leziune hepatica permanenta. Comparativ cu hepatita B si hepatita C, infectia cu virusul hepatic A nu provoaca boli cronice la nivelul ficatului.

Practicarea unei igiene riguroase – inclusiv spalarea pe maini de mai multe ori in timpul zilei – este una dintre cele mai bune metode de protejare impotriva hepatitei A. Exista si vaccinuri eficiente  pentru acest tip de hepatita. Acestea sunt disponibile mai ales pentru persoanele care prezinta risc mare de contaminare.

Cauze

Hepatita A apare in urma infectarii cu virusul hepatic A. Virusul hepatitei este, de obicei, preluat atunci cand o persoana ingereaza cantitati mici de materii fecale contaminate prezente in alimente sau apa. Virusul infecteaza celulele hepatice, cauzand inflamatie si afectand  functiile ficatului, ajungandu-se la semnele si simptomele hepatitei A.

Cum se transmite hepatita A

Virusul hepatitei A poate fi transmis in mai multe moduri, cum ar fi:

  • consumul de alimente contaminate de la mainile murdare ale unor persoane care nu s-au spalat dupa folosirea toaletei
  • apa potabila contaminata cu materii fecale din sistemele de canalizare
  • contactul apropiat cu o persoana care este infectata – chiar daca acea persoana nu are semne sau simptome
  • relatii sexuale cu o persoana bolnava
  • utilizarea drogurilor injectabile.

Cauze psihoemotionale

Din punct de vedere emotional, la nivelul ficatului se proiecteaza capacitatea fiintei umane de a asimila si de a accepta experientele traite, de orice natura, de a le adapta la propriul sistem de valori sau punct de vedere. Reactia fiecarui om este de a accepta sau respinge respectivele evenimente traite in functie de faptul daca ele sunt in concordanta cu acel punct de vedere sau nu. Deci, o functie hepatica normala implica o reactie emotionala de acceptare, toleranta, bunavointa iar opusul ei, tulburari la nivelul acestui organ, implica respingere, manie, agresivitate, intoleranta.

Simptomele hepatitei A

Primele semne si simptome de hepatita A apar de obicei dupa o perioada de incubatie de la 14 pana la 28 de zile. Aceste semne si simptome de hepatita A pot fi:

  • oboseala
  • greata si varsaturi
  • dureri abdominale sau disconfort, mai ales in zona ficatului, in partea dreapta, sub coaste
  • pierderea poftei de mancare
  • febra usoara
  • urina inchisa la culoare
  • scaune decolorate
  • dureri musculare
  • ingalbenirea pielii si a ochilor (icter).

Simptome hepatita A

Semnele si simptomele hepatitei A se mentin, de cele mai multe ori, pe o perioada mai mica de doua luni, iar perioada maxima de manifestare a lor poate merge pana la sase luni. Nu toata lumea care se imbolnaveste de hepatita A dezvolta semne sau simptome clare. La copiii mari, simptomele de hepatita pot fi confundate cu cele ale unei enteroviroze. In schimb, la adulti semnele de boala sunt mult mai severe, 70% dintre ei facand icter.

Masuri necesare in cazul infectarii

Daca ati fost expus infectarii cu virusul hepatitei A, se poate preveni infectia prin administrarea unui vaccin hepatic A sau facand tratament cu imunoglobuline in termen de doua saptamani de la expunere. Adresati-va medicului in vederea administrarii unui vaccin hepatic A in cazul in care:

  • ati servit masa la un restaurant unde recent s-a descoperit un focar de hepatita A
  • cineva apropiat, din familie sau prieteni, cu care ati venit in contact, este diagnosticat cu hepatita A
  • ati avut recent contact sexual cu cineva care are hepatita A
  • ati folosit recent, in comun, ace pentru autoinjectare cu droguri, cu cineva care este diagnosticat cu hepatita A.

Diagnostic

Diagnosticul pozitiv de hepatita infectioasa A se bazeaza pe anamneza, examenul clinic si rezultatele de laborator.

Analize hepatita A

Anamneza

Anamneza epidemiologica da informatii despre contactul cu persoane bolnave de hepatita A din familie sau anturaj,  varsta, provenienta alimentelor consumate, metoda prepararii, apa consumata etc.

Examenul clinic

La examenul clinic se observa prezenta simptomelor de intoxicatie, dispepsie, modificarile de temperatura, icterul si se palpeaza abdomenul (pentru hepatomegalie etc).

Testele enzimatice

Testele enzimatice pun in evidenta leziunile celulare hepatice care elibereaza in sange o serie de enzime. Cele mai sensibile enzime sunt alaninaminotransferaza si frunctuozomonofosfataldoloza care au valori normale in sange de 0.75 mmoli/l/ora, respectiv 2u%.  In cazul hepatitelor virale A, aceste valori cresc de 8-10 ori.

Hepatita A la copii

In cazul copiilor mai mici de 6 ani, simptomele de hepatita A sunt absente si doar 10-15% dintre ei dezvolta icter.

In cele mai multe cazuri, nu se acorda niciun tratament specific pentru hepatita acuta. De obicei, sistemul imunitar al copilului reuseste sa lupte si sa elimine virusul infectant. Medicul pediatru va va recomanda o ingrijire a copilului, care poate include odihna, o dieta echilibrata si o multime de fluide.

Nu-i dati copilului acetaminofen fara sa luati legatura cu pediatrul. Exista riscul de toxicitate, deoarece ficatul nu functioneaza la capacitate maxima. Medicul poate dori, de asemenea, sa reevalueze dozajul altor medicamente pe care micutul le ia. Este posibil ca acestea sa fie ajustate din cauza faptului ca ficatul nu mai poate sa gestioneze la fel de bine dozele actuale.

Tratament

Tratamentul pe care trebuie sa il urmeze pacientul este  igienico-dietetic si medicamentos.

Tratamentul igienico-dietetic

Pacientul bolnav de hepatita A are nevoie de odihna si repaus fizic si intelectual o perioada de 2-3 luni, in care este necesara odihna 10 ore pe zi. Dupa aceasta perioada, activitatea se poate relua gradat, ajungandu-se dupa aproximativ 9-10 luni la o activitate ce implica un consum de energie normal.

Regim alimentar

Regimul alimentar trebuie sa fie adaptat  hepatitei tip A. Astfel, este nevoie de aport important de calorii, celuloza, glucide, vitamine din fructe si legume proaspete, proteine, grasimi vegetale (in cantitati mici), lichide (ceaiuri, compoturi, sucuri natural de fructe, iaurturi proaspete etc), oua fierte moi sau ochiuri in apa,  carne slaba etc. Dupa perioada de convalescenta de 3 luni, se poate trece la un regim alimentar complet, dar  in continuare se exclud alimentele prajite, grasimile animale (sunca), carnea si produsele de porc sau oaie, mezelurile, conservele, muraturile, branzeturile fermentate, sosurile, condimentele picante, produsele de cofetarie, alcoolul, cafeaua etc., o perioada de pana la un an.

Tratament medicamentos

Acesta se adapteaza in functie de evolutia bolii. Astfel, in cazul tulburarilor dispeptice se administreaza tratament cu Metoclopramid, Emetiral, Clordelazin sau Torecan. La pacientii cu varsaturi, deshidratati, se recomanda perfuzii cu solutii glucozate sau saline ori acizi aminati. Heparina sau Trombostop sunt administrate in caz de coagulare intravasculara.

Cazurile de hepatita A care au o evolutie prelungita se trateaza cu Mecopar, Metaspar, Aspatofort, Silimarina sau Trofopar.

Tratament naturist

Fitoterapie

  • Fructus Cardui mariani ( fructe de armurariu ) – are actiune puternic hepatoprotectoare. Se foloseste ca infuzie, din 1-1,5 lingurite de fructe macinate, la o cana de apa. Se beau doua cani pe zi, prima, dimineata pe stomacul gol, dupa care se va sta culcat, o jumatate de ora, pe partea dreapta. Cea de a doua cana se va bea in doua randuri: o jumatate dupa masa de pranz si o jumatate dupa masa de seara. Se indulceste cu miere de albine.
  • Cichorium intzbus ( cicoarea ) – stimuleaza functiile hepatice. Decoct cu doua lingurite de radacina maruntita la 200 ml de apa rece. Se fierbe 5 minute si se bea caldut, in trei reprize, inaintea meselor principale.
  • Hypericum perforatum ( sunatoarea ) – antiinflamator hepatic si intestinal, lipotrop. Se beau trei cani pe zi, dintr-o infuzie, cu o lingura de planta la 200 ml de apa in clocot.

Efectele lichenului de munte

  • Cetraria islandica ( lichen de munte ). Decoct, cu o lingurita la cana, neutralizat cu un varf de cutit de bicarbonat de sodiu. Se beau doua ceaiuri pe zi, indulcit cu miere de albine. Se poate amesteca cu lapte. Tinctura din 20g macerat, opt zile, in 100 ml de alcool, din care se iau 20-30 picaturi, de 2-3 ori pe zi.
  • Chelidonium majus ( rostopasca ). Este un descongestiv hepatic. Infuzie cu o jumatate de lingurita la la 200 ml de apa clocotita. Este doza pentru o zi, din care se ia o lingura la trei ore.
  • Cynara scolzmus ( anghinare ). Infuzie cu doua lingurite la 300 ml de apa clocotita. Se bea fractionat, de trei ori pe zi, inaintea meselor principale.
  • Hippophae rhamnoides ( catina alba ). Infuzie cu doua linguri de fructe zdrobite la 500 ml de apa clocotita. Se lasa vasul acoperit 60 de minute si se bea fractionat in timpul unei zile.

Gemoterapie

Extract din muguri de alun – antiscleros cu actiune polivalenta pe tesutul hepatic (si pulmonar), permitand refacerea elasticitatii acestuia. Acest gemoderivat este indicat ca adjuvant in ciroza hepatica, hepatite virale si cronice, hepatopatie alcoolica si complicatiile acestora. Se administreaza 50 picaturi diluate in 100 ml apa, de 3 ori pe zi, inaintea meselor principale.

Apiterarapie

Administrarea produselor apicole (propolis, pastura, miere de albine, polen, apilarnil), dar in special polenul in amestec cu miere, este eficienta in vindecarea patologiilor hepatice, rezultatele fiind vizibile in 3-4 saptamani. O cura dureaza circa 3-4 luni.

Complicatii

Un numar mic de persoane cu hepatita A pot continua sa aiba semne si simptome de boala o perioada mai lunga decat este normal. Pentru acesti oameni, simptomele pot disparea si apoi reaparea peste cateva saptamani. Totusi, aceasta forma de infectie cu hepatita A nu este mai grava decat o hepatita A cu manifestari obisnuite.

Insuficienta hepatica acuta

In cazuri rare, hepatita A poate provoca insuficienta hepatica acuta, care este o pierdere a functiei hepatice ce debuteaza brusc. Persoanele cu cel mai mare risc pentru aceasta complicatie sunt cei cu boli hepatice cronice si adultii in varsta. Insuficienta hepatica acuta necesita spitalizare pentru monitorizare si tratament. In unele cazuri, persoanele cu insuficienta hepatica acuta pot avea nevoie de un transplant de ficat.

Impact

Riscul de imbolnavire cu virusul hepatic A este crescut daca:

  • munciti sau calatoriti in tarile in care hepatita A este des intalnita
  • aveti contacte sexuale multiple si neprotejate, cu persoane putin cunoscute
  • sunteti HIV pozitiv
  • utilizati droguri injectabile
  • traiti cu o alta persoana care are hepatita A
  • primiti transfuzii de sange pentru hemofilie sau alta afectiune medicala
  • sunteti cadru medical si veniti deseori in contact cu bolnavi de hepatita A.

Sfaturi pentru prevenirea hepatitei

Vaccinul hepatitei A poate preveni cu succes infectia cu virusul hepatic A. Acesta se administreaza in doua doze – vaccinare initiala, urmata de o a doua doza, sase luni mai tarziu.

Hepatita A vaccin

Se recomanda ca urmatoarele persoane sa primeasca vaccinul hepatic A:

  • copiii de la varsta de 1 an sau copiii mai mari care nu au primit vaccinul la varsta de 1 an
  • personalul medical care lucreaza in laborator si care poate veni in contact cu virusul hepatitei A
  • persoanele homosexuale
  • turistii care isi planifica calatorii in zone ale lumii, cu rate ridicate de hepatita A
  • consumatorii de droguri
  • pacientii cu boli hepatice cronice.

Reguli de igiena

  • spalati- va bine pe maini de mai multe ori pentru a va proteja de infectii.
  • spalati-va temeinic dupa folosirea toaletei, inainte de prepararea hranei sau inainte de masa
  • nu folositi in comun prosoape sau periute de dinti

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hepatitis-a/symptoms-causes/syc-20367007
  2. https://www.medicinenet.com/hepatitis_a/article.htm
  3. https://www.healthychildren.org/English/health-issues/vaccine-preventable-diseases/Pages/Hepatitis-A.aspx
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

12 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

12 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

12 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

12 luni in urma