Colicii la bebelusi sunt o problema frecventa, iar cauza lor nu este pe deplin inteleasa. Iata cum recunoastem colicile si ce pot face parintii in aceasta perioada pentru linistirea copilului.

Cuprins:

1. Informatii generale
2. Cauze
3. Simptome
4. Tratament
5. Alimentatia mamei
6. Preventie

Informatii generale

Ce sunt colicii? Cand apar colicii? Ce cauze au? Sunt intrebari care apar pe buzele multor proaspeti parinti si sunt cauza multor nopti nedormite, din pacate.

Colicii sunt o problema frecventa la sugari, care apare la mai mult de 1 din 5 copii.  De obicei, apar cand un copil are varsta de cateva saptamani, ating pragul maxim la varsta de aproximativ 6 saptamani si, de obicei, se reduc complet pana la varsta de 3-4 luni. La aceasta varsta, de obicei, ei plang doar o ora pe zi. Acesta este ceea ce este considerat un tipar „normal” de plans.

Toti bebelusii au momente (mai multe sau mai putine) in care plang, fiind modul lor de a-si comunica nevoile – foame, oboseala, scutec ud, disconfort, durere etc. Plansul dat de colici este mai frecvent, intens si prelungit, si nu are nicio cauza evidenta la un copil sanatos si bine hranit.

Colicii la bebelusi sunt atunci cand un copil sanatos plange mai mult de 3 ore pe zi, timp de 3 sau mai multe zile intr-o saptamana,  3 saptamani la rand.

Colicii pot deveni o preocupare pentru ca produc stres si frustrare pentru parinti, afecteaza calitatea somnului si sugarul poate fi suprasolicitat de episoadele de plans. Copiii cu colici cresc si iau in greutate in mod corespunzator, in ciuda faptului ca sunt agitati sau iritabili.

Cauze

Nu se cunoaste cu exactitate cauza colicilor. Exista cateva teorii, insa, care sugereaza urmatoarele cauze:

Sensibilitatea si confruntarea cu lumea exterioara – adaptarea

Dupa nastere, nou-nascutii trebuie sa se obisnuiasca cu lumini, cu zgomote puternice si cu alte lucruri noi din jurul lor. Bebelusii au personalitati diferite (temperamente). Unii sugari se pot adapta mai bine, in timp ce altii se adapteaza mai greu. Plansul poate fi o modalitate prin care un copil isi arata sentimentele in timp ce se obisnuieste cu lumea.

Nu se poate linisti

Unii copii sunt foarte sensibili la stimulare. Ei nu se pot linisti pentru ca sistemul lor nervos se dezvolta inca (este imatur). Pe masura ce bebelusii cresc, isi pot controla mai bine sistemul nervos.

Sensibilitatea la gaze abdominale

O teorie sugereaza ca gazele abdominale pot fi „de vina” pentru colici, dar nu exista prea multe dovezi care sa sustina acest lucru. Bebelusii pot reactiona exagerat la senzatiile nefamiliare de gaze sau plenitudine gastrica si pot interpreta aceste stari ca fiind dureroase. Uneori, un bebelus cu colici poate parea ca elimina mai multe gaze decat alti copii, dar asta este probabil pentru ca inghite mai mult aer in timp ce plange pentru perioade mai lungi de timp.

Alergie sau intoleranta la lapte

O alergie la lapte sau o intoleranta la proteinele din lapte de vaca poate provoca dureri de burta la copii. Dar, de cele mai multe ori, acestea cauzeaza scaune cu diaree. Un bebelus poate avea o alergie la lapte daca nu tolereaza laptele de vaca si reactioneaza la o schimbare a formulei.

Dieta mamei

Anumite alimente din dieta mamei pot provoca simptome de alergie alimentara sau intoleranta. Unele studii au aratat ca anumite alimente consumate de mama, inclusiv varza, conopida, broccoli, ciocolata, ceapa si lapte de vaca, pot provoca un atac de colici la nou-nascutul alaptat, cauzand crampe la bebelusi.

Cofeina si nicotina in laptele matern

Cofeina si nicotina in laptele matern au fost legate de iritabilitatea sugarului, deoarece corpul bebelusului nu reuseste sa elimine eficient aceste substante.

Simptome

Desi plansul este normal pentru toti copiii, plansul excesiv (definit in general ca plans mai mult de 3 ore pe zi, 3 sau mai multe zile pe saptamana, timp de 3 sau mai multe saptamani) nu este normal si poate fi dat de colici.

Semnele si simptomele de colici la copii includ:

  • perioade recurente si prelungite de plans sau strigate intense;
  • plans fara motiv aparent;
  • iritabilitate chiar si atunci cand nu plange;
  • incercarile de a calma copilul nu au niciun efect;
  • plansul apare mai des dupa-amiaza si seara;
  • copilul tine pumnii stransi, genunchii ridicati la burta si spatele inclinat.

Plansul excesiv si persistent poate fi colici sau poate indica o problema de sanatate care provoaca durere sau disconfort. Semnele si simptomele colicilor pot scadea dupa ce copilul are o miscare intestinala sau elimina gaze. Simptome suplimentare precum febra, varsaturi sau scaderea in greutate, diaree sau sange in scaun indica o problema medicala ce necesita un control medical.

Cand consultam medicul pentru colici?

Se recomanda un control medical daca parintii nu reusesc sa faca fata colicilor. Anumite semne si simptome pot sugera ca bebelusul are o problema de sanatate. Se recomanda un control medical daca cel mic:

  • are un strigat continuu;
  • musculatura este foarte moale si cand il ridici nu isi sustine corpul deloc;
  • refuza sa consume hrana;
  • elimina mai putina urina decat de obicei;
  • are episoade dese de voma;
  • are scaune cu sange;
  • are febra mare;
  • fontanela este bombata;
  • este foarte rosu la fata, palid sau cianotic (se invineteste);
  • are gatul rigid;
  • are probleme de respiratie si are eruptii cutanate etc.

Colici – factor de risc pentru Baby blues si depresia postpartum?

Un copil care plange foarte mult si este dificil de calmat poate cauza un nivel crescut de stres si poate contribui la ceea ce se numeste „baby blues” sau depresia postnatala. 50-80% dintre proaspetele mamici experimenteaza baby blues in primele 10 zile dupa nastere. Simptomele pot include dureri de cap, oboseala, dificultati de somn si sentiment de pierdere. Aproximativ 8 -15% dintre proaspetele mame prezinta depresie postpartum in primul an de maternitate, care este diferita de baby blues. In caz de depresie, simptomele dureaza mai mult de 2 saptamani si includ senzatia de lipsa de speranta, episoade foarte dese de plans, lipsa entuziasmului, lipsa interesului pentru activitatile care inainte produceau placere si lipsa de energie.

Daca va confruntati cu aceste sentimente, este foarte important – pentru mama si copil – sa solicitati ajutor de specialitate!

Sindromul copilului zgaltait (shaken baby syndrome)

Din incercarea de a calma un copil care plange excesiv, unii parinti pot sa se agite si sa ii faca rau copilului fara voia lor. Zgaltairea unui copil poate cauza daune grave la nivelul creierului copilului. Nu agitati niciodata bebelusul! Scuturarea nu va opri plansul si ar putea provoca leziuni grave ale creierului. Daca sunteti stresata si nu reusiti sa faceti fata, solicitati ajutorul cuiva drag, o persoana care sa stea cateva ore cu cel mic, timp in care sa iesiti din casa si sa faceti o activitate relaxanta, cum ar fi sa mergeti la un film, cumparaturi etc.

Tratament

Cat dureaza colicii? Este greu sa se estimeze exact cat dureaza colici, dar de obicei se reduc pana la 3-4 luni. Colicii nu au efecte de lunga durata – bebelusii cresc si se dezvolta corespunzator.

Desi cauzeaza stres si frustrari, colicii nu sunt periculosi si nu afecteaza sanatatea si dezvoltarea copilului. Este o parte normala a vietii sugarului si de obicei nu se recomanda medicamente.

Nu exista o singura substanta, un tratament colici nou nascuti si remedii colici indicate in caz de astfel de probleme. In general e vorba de o serie de sfaturi care pot ajuta. In schimb, scopul tratamentului este de a calma copilul cat mai mult posibil si de a oferi sprijin parintilor.

Excluderea proteinelor din lapte de vaca

Hranirea cu formula hipoalergenica ( Topfer Lactana HA1, Humana HA1, Nestle NAN HA) poate fi indicata ca un proces de o saptamana ca remedii pentru colici. Daca functioneaza, continuati cu acest proces. Chiar daca da rezultate, asta nu inseamna ca cel mic este permanent intolerant la lapte.

Picaturi cu simeticona

Simeticona este un agent anti-spumant care reduce cantitatea de gaze, fiind un posibil tratament colici. Uneste micile bule de gaze ce sunt prinse in continutul stomacului atunci cand copilul inghite aerul. Pe masura ce bulele se unesc si devin mai mari, sunt mai usor de eliminat. Simeticona actioneaza local in intestine si nu ajunge in sange. Se administreaza la indicatiile medicului, si in general se recomanda 2,5 ml dupa fiecare hranire. Se poate adauga in biberon sau se administreaza direct in gura cu lingurita sau o seringa speciala.

Picaturile sau suplimentele anti-colici trebuie utilizate doar daca sunt recomandate de medic. Colicii se reduc de la sine, adesea destul de repede, indiferent daca utilizati medicamente sau nu. Medicamentele pot, de asemenea, sa produca somnolenta, ceea ce poate fi periculos.

Lactaza

Lactaza este o enzima care descompune lactoza din lapte in glucoza si galactoza. Persoanele cu deficit de lactaza in intestin pot dezvolta crampe abdominale si diaree dupa consumarea produselor lactate. Lactaza ajuta la prevenirea acestui lucru. Daca copilul raspunde bine, retineti ca asta nu inseamna neaparat ca va avea nevoie ulterior de lactaza. Intoleranta la lapte poate fi temporara.

Sfaturi hranire copil cu colici alaptat la san

Daca il alaptati la san, tineti un jurnal al alimentelor pe care le consumati si beti. Tot ceea ce ingerati ajunge si la copil si il poate afecta. Evitati cofeina, ciocolata, dar si lactatele, fructele cu coaja lemnoasa la care cel mic poate fi alergic. Mamele care alapteaza pot, de asemenea, sa incerce sa elimine anumite alimente din dieta lor. Dintre alimentele consumate trebuie eliminati alergenii alimentar, cum ar fi lapte, oua, nuci, grau, precum si alimente iritante (varza, ceapa, cofeina) etc.

Sfaturi hranire copil cu colici alaptat cu lapte praf

Daca va hraniti copilul cu lapte praf, puteti incerca o alta marca sau o formula hipoalergenica pentru o perioada, cum e Topfer Lactana HA1 formula hipoalergenica, Humana HA1, Nestle NAN HA. Bebelusii pot fi sensibili la anumite proteine din formula. Incercati sa va hraniti copilul cu mese mai mici si mai dese. Evitati hranirea rapida a copilului. O singura alimentare cu biberonul ar trebui sa dureze aproximativ 20 de minute. Daca bebelusul mananca mai repede, incercati sa utilizati un biberon cu un orificiu de curgere a laptelui mai mic. Puteti incerca sa incalziti formula la temperatura corpului sau incercati sa hraniti copilul intr-o pozitie verticala. Reduceti cantitatea de aer din sticla si alimentati bebelusul in pozitia corecta.

Sfaturi si strategii de calmare

  • Oferiti-i copilului contact suplimentar piele-pe-piele.
  • Vorbiti cu cel mic si cantati-i pentru a favoriza calmarea.
  • Plimbati copilul, atat in brate, cat si in carucior, inclusiv afara.
  • O baita calda poate fi eficienta pentru reducerea plansului.
  • Masati bebelusul usor.
  • Un zgomot alb – ventilator, aspirator, masina de spalat, uscator de par – poate fi eficient.
  • Oferiti-i copilului o suzeta.
  • Reduceti suprastimularea, zgomotele si luminile puternice.

RETINETI!

  • Parintii nu sunt de vina pentru colicii copiilor. Este normal ca parintii in aceasta situatie sa se simta neajutorati, deprimati, vinovati sau suparati, dar trebuie sa retineti ca plansul inconsolabil nu este un semn al respingerii de catre copilul tau.
  • Colicii vor trece in cele din urma. In general dispar la 3-4 luni.
  • Colicii nu inseamna ca bebelusul are probleme de sanatate.
  • Impartaseste-ti sentimentele cu membrii familiei, cu prietenii si cu medicul.
  • Ai grija de sanatatea ta. Mananca alimente sanatoase, fii activa, si incearca sa te relaxezi. Daca poti, dormi cand bebelusul doarme – chiar si in timpul zilei. Evita alcoolul si alte medicamente.

Terapii de evitat

Exista unele tratamente pentru colici care ar putea reprezenta un risc pentru un copil:

  • Dicicuperina sau diciclomina – Acesta este un medicament folosit pentru crampele stomacale. Acesta a fost obisnuit folosit ca tratament colicilor. Cu toate acestea, s-a constatat ca provoaca dificultati de respiratie, crize convulsive, slabirea muschilor, pierderea constientei si coma la sugari.
  • Ceai de anason – Este un ceai din plante care a fost popular ca tratament pentru colici. Cu toate acestea, unele tipuri sunt toxice.

Remedii naturale

Mai multe studii mici au aratat cateva beneficii sau rezultate mixte pentru tratamente alternative. Cu toate acestea, nu exista suficiente dovezi pentru a evalua riscurile si beneficiile. Unele exemple includ ceaiuri de plante, cum e ceai de fenicul pentru colici – dar trebuie administrat doar la indicatiile medicului.

Unele remedii homeopate pentru colici contin cantitati mici de substante potential toxice. Discutati cu medicul inainte de a utiliza un medicament alternativ si ceaiuri colici.

Alimentatia mamei

Cauza exacta a colicilor nu este cunoscuta, dar unele mame care alapteaza au observat ca anumite alimente par sa provoace colici. Este posibil ca unele alimente sa afecteze laptele matern si sa contribuie la aparitia gazelor intestinale sau a altor probleme digestive, ceea ce poate duce la agravarea episoadelor de plans.

Alimentele asociate in mod obisnuit cu afectarea laptelui matern al mamei in acest mod includ:

  • usturoi, ceapa, varza, nap, broccoli si fasole;
  • caise, rubarba, prune, pepeni, piersici si alte fructe proaspete;
  • lapte de vaca;
  • cofeina.

Daca banuiti ca plansul bebelusului devine mai intens dupa ce l-ati hranit cu lapte matern, pastrati o evidenta a ceea ce mancati si a felului in care copilul reactioneaza, mai ales atunci cand apar episoade de plans.

Sfaturi pentru alimentatia sanatoasa pentru femeile care alapteaza:

  • Consuma cel putin trei mese pe zi, cu gustari suplimentare. Incearca sa eviti sa sari peste mese.
  • Limiteaza alimentele si bauturile cu cafeina. Exemplele includ ciocolata, cafea, ceai si bauturi racoritoare.
  • Consuma multa apa in fiecare zi.

Preventie

Tehnicile bune de hranire (dupa cum sfatuieste un consultant in lactatie, daca este cazul) si identificarea timpurie a posibilelor alergii ale bebelusului sau mamei pot ajuta la limitarea simptomelor. Anumite sfaturi pot reduce riscul de colici:

  • Stabiliti o rutina zilnica de hranire si respectati-o.
  • Adoptati o alimentatie sanatoasa daca alaptati la san.
  • Evitati hranirea excesiva si rapida a copilului.
  • Alegeti sa hraniti copilul cu mese mai putine si mai dese, pentru a evita supraincarcarea tractului digestiv.

Referinte:
(1) Colic, link: https://kidshealth.org/en/parents/colic.html
(2) Colic – symptoms, diagnosis, treatment, link: https://www.southerncross.co.nz/group/medical-library/colic-symptoms-diagnosis-treatment
(3) Colic and Crying, link: https://www.zerotothree.org/resources/197-colic-and-crying
(4) Everything you need to know about colic, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/162806.php
(5) Does maternal diet affect infantile colic?, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26523529
(6) Colic, link: https://familydoctor.org/condition/colic/

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma