Ciupituri de tantari – un pericol pentru sanatate deoarece afecteaza intregul organism. Aflati cum se trateaza corect ciupiturile de tantari, cum le puteti preveni, dar si multe alte informatii utile din urmatorul articol!

Cuprins:

1. Cum se manifesta ciupiturile de tantari?

2. Boli transmise de tantari

3. Ciupituri de tantari la copii

4. Cum se trateaza ciupiturile de tantari?

5. Complicatii

6. Sfaturi pentru a va feri de ciupituri de tantari

Cum se manifesta ciupiturile de tantari?

Aparitia tantarilor pe timpul verii ne da tuturor mari batai de cap si trebuie sa fim precauti, deoarece fiecare persoana are propria sa reactie la muscatura de tantar. In plus, aceste insecte ne pot pune chiar si viata in pericol in urma unei piscaturi, riscand sa facem un soc anafilatic. Acest soc anafilatic este mai predispus sa fie realizat de catre persoanele care sunt alergice la ciupitura de tantar.

Potrivit specialistior, se spune ca nu exista vreo metoda exacta care sa tine la distanta tantarii, ci doar exista anumite solutii, iar acestea nu sunt 100% eficiente.

Ciupituri de tantari

Tantarii atunci cand ne pisca, acestia injecteaza in organism o anumita substanta care provoaca la nivelul pielii o reactie anterioara, care se descrie prin umflarea locala si aparitia senzatiei de mancarime. Aparitia acestei inflamatii locale la nivelul pielii este o reactie normala a organismului. Astfel, in momentul in care am fost ciupiti de un tantar, intregul organism incepe sa elibereze automat histamina, adica o substanta care indica o reactie alergica. Histamina este produsa de sistemul imunitar, iar aceasta creste fluxul sanguin si numarul de leucocite in jurul zonei care este afectata de ciupitura.

De ce ne musca tantarii?

Tantarul este o insecta care apartine familiei Culicidae si are un ciclu de viata care cuprinde 4 etape, de la ou, larva, pupa si adult. Masculii tantari se grasesc numai cu plante, spre deosebire de femele, care sunt hematofage si se hranesc fie cu sange uman, fie cu sange animal. Femelele tantari isi selecteaza victima dupa miros, in ura dioxidului de carbon care este degajat si de octenol, adica de anumite substante chimice care sunt existente in aerul expirat si in transpiratie.

Piscatura de tantar

Femelele de tantari au organe lungi, tubulare, care le permit sa va strapunga pielea si sa se hraneasca cu sange. Cand va musca, ei injecteaza saliva in corpul vostru, in timp ce va coaguleaza sangele. Saliva lor contine proteine ​​la care majoritatea oamenilor sunt alergici. Astfel, atunci cand proteinele tantarilor ajung in piele, sistemul imunitar izbucneste in actiune, provocand umflatura locala rosie si senzatia de mancarime.

Boli transmise de tantari

Tantarii pot purta virusuri, bacterii si diversi paraziti in saliva lor. Cand va musca, ei pot transmite acesti agenti patogeni in intregul organism, provocand o boala sau o reactie severa, care va pot pune viata in pericol.

De exemplu, tantarii sunt purtatori cunoscuti ai malariei, virusului West Nile, febrei dengue , febrei galbene si catorva virusuri care cauzeaza encefalita. Malaria este un caz rar in tara noastra, dar ramane comuna in unele parti ale lumii. In conformitate cu Organizatia Mondiala a Sanatatii, peste 200 de milioane de cazuri de malarie au avut loc in 2015, iar tantarii au transmis majoritatea acestei afectiuni.

Alergia la tantari

Atunci cand tantarul femela musca, de fapt, isi injecteaza propria saliva in sange, care impiedica coagularea sangelui. Exista persoane care manifesta in mod diferit simptomele la ciupituri de tantari, mai ales ca aceste insecte au anumite preferinte cand vine vorba de alegerea victimelelor:

  • Copii
  • Femei insarcinate
  • Persoanele supraponderale sau obeze
  • Persoanele care cu grupa de sange 0
  • Persoanele care emit cantitati mari de acid uric, acid lactic si amoniac
  • Persoanele aflate in stare de ebrietate
  • Sapunuri, creme sau parfumuri dulci
  • Temperatura corpului mai calda

Ce inseamna alergia la tantari

  • Non-reactie dupa ciupituri de tantari

Daca nu aveti nicio reactie la piscatura de tantari inseamna ca aveti o non-reactie si chiar sunteti o persoana norocoasa. Acest lucru inseamna ca sunteti imuni la saliva si la muscatura propriu-zisa a tantarului, insa este indicat sa luati masuri pentru a nu fi infectati cu anumite boli purtatoare ale insectei.

  • Umflatura mica rosie dupa ciupituri de tantari

Daca aveti o umflatura mica si rosie, de multe ori cu un punct alb mic si vizibil in centru, care devine mult mai ferma dupa primele 2 zile de la muscatura, inseamna ca aveti o reactie comuna la ciupitura de tantar.

  • Umflaturi mai mari dupa ciupituri de tantari

Daca aveti umflaturi mai mari decat normale, care sunt netede, umflate ca o ghiulea si extinse pe corp, atunci sunteti o persoana sensibila la proteina tantarilor.

  • Urticarie si febra dupa ciupituri de tantari

Daca manifestati umflaturi foarte mari locale, asociate cu caldura, roseata, senzatie de mancarime foarte mare insotita de febra si dureri, atunci va confruntati cu sindromul Skeeter. Acest sindrom indica faptul ca aveti o reactie alergica extrem de mare la muscatura de tantar.

  • Anafilaxie dupa ciupituri de tantari

Daca aveti urticarie, buzele sau limba umflate, dificultati in a respira, respiratie suieratoare, tuse, febra atunci ciupitura de tantar va poate fi fatala si trebuie sa aveti parte in cel mai scurt timp de ingrijire si supraveghere medicala. Nu asteptati ca simptomele sa treaca de la sine.

Ciupituri de tantari la copii

De regula, cei mici sunt mai vulnerabili in ceea ce priveste ciupiturile de tantari.

Toate muscaturile de insecte pot provoca reactii alergice. Dimensiunea reactiei depinde, de asemenea, de gradul de alergie al copilului. Foarte ocazional, copiii pot avea o reactie alergica severa, numita anafilaxie, iar in acest caz este indicat sa apelati imediat o ambulanta.

Copiii alergici la tantari

In rare cazuri, ciupiturile de tantari pot induce decesul la copiii care sunt alergici. Insa, trebuie sa stiti care sunt simptomele pentru care sa va ingrijorati daca cel mic a fost piscat de un tantar:

  • Respiratie suieratoare
  • Febra
  • Sufocare
  • Voma
  • Urme de iritatie in diverse zone ale corpului
  • Stare de confuzie
  • Stari de somnolenta, care indica o reactie soc pentru organism
  • Batai ale inimii accelerate
  • Umflarea buzelor si a gatului

Daca cel mic manifesta aceste simptome, atunci chemati de urgenta o ambulanta. Pana cand echipajul medical soseste, copilul trebuie sa fie intins pe o suprafata neteda, cu zona ciupiturii indreptatat in sensul opus al inimii. Incercati sa ii ameliorati simptomele de neliniste si disconfort acoperindu-l cu o patura subtire si stand intr-o incapere care este racoroasa.

Prevenirea ciupiturile la copii

Pe langa faptul ca trebuie sa ii aplicati celui mic produse de protectie impotriva insectelor, mai trebuie sa apelati la urmatoarele metode utile pentru a-i tine departe de atacul unor insecte:

  • Imbracati copilul in haine de culori care sunt deschise si care acopera cea mai mare parte a corpului. Evitati nuantele si culorile stridente si imprimeurile colorate
  • Daca copilul are doar cateva luni si incepe sa faca primii pasi, atunci nu il lasati sa mearga descult pe iarba sau prin fata casei
  • Evitati sa folositi sapunuri si lotiuni care sunt parfumate atunci cand ingrijiri si spalati copilul, deoarece aromele si mirosurile dulci atrag insectele
  • Ocoliti mediile de raspandire a insectelor, precum sunt apele statatoare, gradinile cu flori, iarba inalta, parcurile, mersul la padure
  • Puneti plase de protectie la ferestre si acoperiti orice gol prin care pot patrunde tantarii in casa.
  • Atunci cand mergeti afara, iar cel mic este in carucior, acoperiti-l cu o plasa deasa carutul pentru a proteja bebelusului atunci cand faceti plimbari in aer liber

Cum se trateaza ciupiturile de tantari?

Antihistaminicele

Antihistaminicele sunt medicamente care ajuta la reducerea inflamatiei si a mancarimiii. Ele sunt o modalitate eficienta de a trata muscaturile de tantari.

Creme pentru muscaturi de tantari

Crema cu corticosteroizi

Cremele cu corticosteroizi pot reduce inflamatiile si mancarimile cauzate de ciupiturile de tantari.

Crema impotriva tantarilor si a altor insecte

Cautati acea crema care este impotriva atat a tantarilor, cat si a altor insecte si care au un factor scazut de protectie solara cu SPF 6 prin care indeparteaza tantarii (inclusiv Tiger si tantarii care pot purta virusul West Nile) si capuselor. Bazat pe o combinatie speciala de uleiuri esentiale de lemon, eucalpt, citronella, menta si usturoi, ofera protectie naturala si de lunga durata (pana la 5 ore) pentru noptile de vara. Bogat in pro – vitamina B5, aceasta crema confera pielii hidratare si elasticitate si are un miros placut, ideala si pentru pielea sensibila a copiilor. Aceasta crema trebuie sa fie utilizata pe pielea curata si uscata.

Gel calmant intepaturi insecte copil

Aplicati pe zona inflamata un gel calmant cu propolis imediat dupa muscatura. Acest tip de gel natural amelioreza si calmeza rapid durerile, mancarimile, umflaturile si iritatiile cauzate de muscaturile de insecte, precum tantarii, viespile, chiar si de meduze. Gelul calmant are extract de musetel si extract de calendula, care au proprietati antiiflamatorii, calmeaza direct zona iritata a pielii, in timp ce propolisul ajuta la reducerea inflamatiei. Acest fel se aplica direct pe muscatura.

Remedii naturale

Ulei de eucalipt citronat

Acest tip de ulei este recunoscut pentru proprietatile antiinflamatorii, antalgice si calmante, folosit in probleme cutanate de natura infectioasa sau fungica, eczeme, prurit, in reumatism si artrita pentru calmarea durerillor si in afectiuni ale cailor respiratorii. Este util si in produse de igiena sau ca repulsiv de insecte.

Eucaliptul citronat reprezinta una din sutele de specii de eucalipt, copac mereu verde, orginar din Australia. Creste repede, putand sa ajunga la intaltimi chiar de 45 m, iar frunzele mari si lucioase sub forma de lance emana un miros puternic atunci cand sunt zdrobite. Denumirea eucaliptului citronat isi are originea in aroma proaspata, specifica de lamaie, pe care o degaja.

Uleiul esential de eucalipt citronat are nenumarate proprietati binefacatoare, este folosit atat in scopuri terapeutice cat si in parfumerie. In scop terapeutic este folosit datorita proprietatilor antiinflamatoare, antiinfectioase, antalgice, antispasmodice, antimicotice si in nenumarate afectiuni ale cailor respiratorii, cutanate, sistemului muscular si osteoarticular. In parfumerie si produse de igiena este apreciat datorita mirosului citric, de prospetime si curatenie.

Acest ulei esential are proprietati:

  • antiinflamatoare
  • antireumatice
  • antiinfectioase
  • antalgic
  • antispasmodic
  • purifiant, antimicotic
  • repulsiv de insecte
  • calmant pentru piele, anti-prurit
  • calmant general si sedativ

Aplicati miere

Mierea este antibacteriana si poate ajuta vindecarea ranilor. Un studiu din 2011 a constatat ca mierea naturala poate reduce inflamatia si poate preveni infectia. Din acest motiv, mierea naturala poate ajuta la reducerea simptomelor unei muscaturi de tantari atunci cand este aplicata in zona afectata.

Pungi cu gel inghetat sau gheata

Temperaturile reci pot reduce inflamatiile. De asemenea, frigul amorteste pielea, ceea ce va poate oferi o senzatie de usurare pe termen scurt. Specialistii recomanda sa puneti pe locul cu muscatura de tantar o punga cu gel rece pentru a diminua pruritul. Este indicat sa nu aplicati gheata sau gelul inghetat direct pe piele pentru a nu va deteriora pielea cauzandu-va o arsura de gheata. Puneti gheata sau gelul inghetat intr-o carpa sau o esarfa, iar apoi aplicati pe pielea afectata.

Otet de mere

Inmuiati putina vata sau un disc demachiant in otet de mere rece si aplicati direct pe intepatura. In anumite cazuri in care sunt depistate mai multe intepaturi pe corp, atunci se poate face o baie cu apa mai rece la care se pot adauga 3 cesti de otet de mere.

Bicarbonat de sodiu

Puneti doua lingurite de bicarbonat de sodiu si cateva lingurite de apa si amestecati pana cand se formeaza o pasta omogena. Puneti pasta obtinuta din biscarbonat si apa pe un disc demachiant si aplicati-l pe zona inflamata de piscatura de tantar. Puteti sa prindeti discul demachiant cu un pansament sterial pentru a putea rezista timp de 30 de minute. Bicarbonatul de sodiu este un compus chimic usor alcalin, care ajuta la reducerea inflamatiei locale, prin neutralizarea pH-ului pielii.

Suc de lamaie

Sucul de lamaie are proprietati antibacteriene si antipruriginoase. Se poate aplica direct pe intepatura, insa trebuie sa va feriti de lumina soarelui pentru a nu aparea anumite complicatii care pot deteriora pielea.

Complicatii

In anumite cazuri, ciupiturile de tantari pot provoca soc anafilactic si anumite simptome grave la persoanele care au alergie la proteina din saliva insectei, precum:

  • probleme de respiratie
  • inflamarea fetei
  • urticarie
  • febra
  • umflarea articulatiilor
  • leziuni

Prezentati-va in cel mai scurt timp la medic in cazul in care aveti aceste simptome.

Sfaturi pentru a va feri de ciupituri de tantari

  • Purtati haine vaporoase si care sa va acopere mainile si picioarele
  • Purtati bratari anti-tantari. Acestea sunt confectionate din cauciuc termoplastic parfumat, testat dermatologic, hipoalergenic si non toxic. Bratarile anti-tantari emana un parfum placut pentru oameni, dar neplacut pentru tantari datorita uleiurilor esentiale 100% naturale de lamaita, se poate folosi de la varsta de 3 ani. Un alt avantaj al acestor bratari este ca dupa desigilare au efect aproximativ 3 saptamani si sunt rezistente la apa.
  • De fiecare data cand iesiti afara, dati-va cu un spray sau lotiune anti-tantari si insecte
  • Utilizati un aparat electric impotriva tantarilor, deoarece prin eliberarea agentului activ continut in pastile sau lichid, camera voastra va fi protejata de tantari si de alte insecte zburatoare
  • Utilizati un aparat de tantari cu ultrasunete. Acest tip de aparat anti-tantari, dotat cu o lumina utila nocturna, ofera doua functii intr-un singur aparat, fara zgomot. Datorita tehnologiei cu ultrasunete tine insectele la distanta fara a folosi substante chimice, substante ce pot fi periculoase ori toxice pentru oameni.

 

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/health/mosquito-bites
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/320979.php
  3. https://www.healthline.com/health/outdoor-health/home-remedies-for-mosquito-bites
  4. https://www.healthline.com/health/allergies/mosquito-bite
  5. https://www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/Insect_bites_and_stings/
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma