Astigmatismul este o imperfectiune des intalnita si in general tratabila a curburii ochiului, care determina vedere neclara la distanta si apropiere. Aflati mai multe despre astigmatism din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este astigmatismul?
  2. Tipuri de astigmatism
  3. Cauze
  4. Simptome
  5. Astigmatismul la copii
  6. Diagnostic
  7. Tratament
  8. Sfaturi pentru persoanele cu astigmatism

Ce este astigmatismul?

Astigmatismul este o afectiune oculara frecventa, cauzata de curbura neregulata a corneei sau cristalinului. Modificarea curburii suprafetei oculare influenteaza refractia luminii, ceea ce conduce la o vedere incetosata, neclara sau distorsionata. In general, astigmatismul este usor de tratat. Optiunile de tratament includ utilizarea lentilelor de corectie. In cazurile mai severe, este necesara interventia chirurgicala.

Introducere

Astigmatismul este adesea prezent inca de la nastere si poate sa apara in combinatie cu miopia sau hipermetropia, alte doua erori de refractie des intalnite. Din cauza curburii neregulate a corneei, apar diferente de refractie intre meridianele globului ocular. Razele de lumina care intra in ochiul cu astigmatism nu sunt uniform distribuite pe retina. Cuvantul „astigmatism” vine din grecescul „a-” (fara) + „stigmatizarea” (punct) = „fara un punct.” Aceasta face referire la faptul ca nu exista un punct de convergenta a razelor de lumina pe retina.

Cum se manifesta?

Rezultatul este incetosarea vederii atat pentru obiectele situate in apropiere, cat si pentru cele aflate in departare. Oboseala oculara se poate instala destul de frecvent, iar obiectele pot aparea alungite.

Semnele sunt manifestate prin portiuni distorsionate ale campului vizual, la fel si liniile verticale, orizontale sau diagonale.

Afectiunea se poate manifesta in diferite grade. Astigmatismul minor poate sa nu produca semne sau simptome. Aceasta stare este identificata pentru prima oara dupa o examinare de rutina a ochilor. Astigmatismul se corecteaza cu ajutorul unei lentile cilindrice care compenseaza pentru curbura inegala a corneei. Lentilele de contact rigide folosite pentru corectarea miopiei sau hipermetropiei, corecteaza si astigmatismul. O alta optiune este chirurgia care remodeleaza suprafata corneei. Procedeul este similar celui folosit pentru corectarea miopiei sau hipermetropiei.

Uneori, astigmatismul poate fi atat de usor incat nu cauzeaza modificari importante ale vederii. Aproape toata lumea are un anumit grad de astigmatism. De aceea, de multe ori, nu este necesar un tratament specific.

Tipuri de astigmatism

Ochiul are in componenta sa corneea si cristalinul, a caror suprafata de curbura perfecta permite refractia luminii si focalizarea puternica si clara a imaginii obiectului pe retina. In cazul in care corneea sau cristalinul prezinta curburi neuniforme, lumina nu este refractata corespunzator. Acest lucru conduce la aparitia unor erori de refractie. Astigmatismul poate fi de doua tipuri:

  • Astigmatismul cornean – acesta apare atunci cand corneea este neuniform curbata.
  • Astigmatism lenticular – astigmatismul lenticular apare atunci cand cristalinul provoaca eroarea de refractie.

Oricare tip de astigmatism determina neclaritatea, incetosarea sau distorsionarea imaginilor. Astigmatismul lenticular poate fi asociat si cu boli metabolice (diabetul zaharat sau hipertensiunea arteriala).

Astigmatismul poate aparea in combinatie cu alte erori de refractie:

Miopia (astigmatism miopic)

Astigmatismul miopic se dezvolta cand suprafata corneei prezinta o curbura prea mare, formarea imaginii obiectelor se realizeaza intr-un focar situat in fata retinei, ceea ce conduce la imagini neclare pentru obiectele indepartate.

Acesta poate fi de doua feluri: astigmatism miopic simplu si astigmatism miopic compus.

Hipermetropia (astigmatism hipermetropic)

Astigmatismul hipermetropic este opusul miopiei, curbura corneei fiind mai mica decat in mod normal. Ea afecteaza vedere de aproape, razele de lumina focalizandu-se in spatele retinei.

Astigmatism mixt

Astigmatismul mixt este caracterizat de faptul ca liniile focale sunt localizate atat pe retina cat si in spatele acesteia (astigmatism dioptrii si cu ”minus” si cu ”plus”).

Cauze

Astigmatismul intra in categoria vicii de refractie, fiind cauzat de curbura inegala a corneei. La un ochi normal, curbura corneei este egala si neteda in toate directiile. In ochiul astigmatic, corneea are zone care sunt mai abrupte sau mai plate decat normal, incetosand numai o parte din ceea ce vedeti. In unele cazuri, astigmatismul este rezultatul unor anomalii ale cristalinului, iar corneea este normala.

De obicei, astigmatismul este prezent de la nastere si poate aparea impreuna cu miopia sau hipermetropia. Aceasta stare tinde sa ramana constanta, nici nu se amelioreaza, nici nu se agraveaza semnificativ cu varsta. Uneori, astigmatismul se dezvolta dupa o leziune a ochiului, o boala sau o operatie.

Factori de risc

In prezent, nu se cunoaste cauza clara care determina astigmatismul, factorii genetici fiind considerati principalii raspunzatori pentru aparitia acestei afectiuni. Desi, cel mai adesea, este prezent inca de la nastere, astigmatismul se poate dezvolta si mai tarziu, la varsta adulta, in urma unor traumatisme sau interventii oculare. Astigmatismul nu este cauzat sau agravat de lectura cu lumina slaba, de privitul de aproape la televizor sau de strabism.

Riscul de a dezvolta astigmatism poate fi mai mare in urmatoarele situatii:

  • un istoric familial de astigmatism sau de alte afectiuni oculare, cum ar fi keratoconul (o degenerare a corneei)
  • cicatricizarea sau subtierea corneei
  • miopie sau hipermetropie
  • un istoric medical privind interventii chirurgicale oculare, cum ar fi chirurgia cataractei
  • unele studii au indicat posibilitatea aparitiei astigmatismului congenital la copiii ai caror mame au fumat in timpul sarcinii

Simptome

Simptomele de astigmatism pot fi diferite pentru fiecare persoana in parte. Unii oameni pot sa nu prezinte niciun simptom. Simptomele astigmatismului includ:

  • vedere incetosata, distorsionata sau neclara, pentru toate distantele (de aproape si de departe)
  • dificultate in a vedea pe timp de noapte
  • stare de oboseala a ochilor
  • privire incrucisata
  • iritarea ochilor
  • dureri de cap

In cazul in care tulburarile de vedere interfereaza cu capacitatea de a indeplini sarcinile zilnice, este necesar un consult oftalmologic. Medicul oftalmolog poate stabili gradul de astigmatism si poate indica optiunile de tratament pentru corectarea vederii.

Impact

Astigmatismul poate aparea la copii si adulti. La copii, aceasta afectiune poate ramane nediagnosticata uneori si ani de zile, afectand capacitatea de a citi si de a se concentra.

Pentru depistarea cat mai timpurie si instituirea unui tratament adecvat este indicata efectuarea periodica a examinarilor oftalmologice. Pentru adultii cu varsta de peste 40 de ani este necesar un consult oftalmogic la fiecare 2-4 ani, in timp ce persoanele de peste 65 de ani ar trebui sa consulte medicul oftalmolog in fiecare an. In cazul in care persoanele prezinta antecedente de afectiuni oculare sau exista un risc pentru anumite boli (cum ar fi glaucomul sau diabetul zaharat) sunt recomandate controale oftalmologice periodice.

Astigmatismul la copii

Cauza exacta este de obicei necunoscuta, desi genele mostenite de la parinti pot juca un rol important. Uneori, afectiunea se poate dezvolta in urma unei leziuni oculare, a unei interventii chirurgicale sau din cauza unor boli ale ochiului. Astigmatismul nu este cauzat de cititul intr-o lumina slaba, folosirea unui computer sau privitul in exces la televizor.

Multi copii care se nasc cu astigmatism nici nu realizeaza ca sufera de acest viciu de refractie pana cand nu se testeaza ocular.

Cititul si concentrarea in timpul orelor de scoala pot fi afectate daca un copil are astigmatism nediagnosticat. De aceea, testele oftalmologice regulate sunt importante.

In cazul copiilor, specialistii recomanda testele oculare:

  • la 6 luni
  • la 3 ani
  • inainte de clasa intai
  • la fiecare 2 ani dupa aceea

Pentru copiii cu risc crescut, este recomandat examenul ocular in fiecare an.

Diagnostic

Diagnosticarea astigmatismului poate fi realizata de catre un medic specialist oftalmolog in urma unui examen fizic si a unor teste medicale ce permit depistarea afectiunilor oculare. De asemenea, diagnosticul si gradul de astigmatism pot fi stabilite si de un optometrist, persoana autorizata sa stabileasca si sa prescrie lentile corespunzatoare diferitelor afectiuni oculare.

Teste pentru astigmatism

Test de evaluarea a acuitatii vizuale – implica citirea unor caractere (litere si cifre) de anumite dimensiuni, de la o distanta prestabilita. Este un test de baza in examinarea oftalmologica.

Test de refractie

Se realizeaza cu ajutorul unui aparat numit un retinoscop. Utilizand mai multe lentile de corectie, cu dioptrii diferite, medicul specialist poate determina lentilele potrivite pentru a corecta erorile de refractie existente.

Keratometrie

In timpul acestei examinari, medicul poate depista si masura curbura corneei utilizand un aparat numit keratometru. Prin acest test se poate stabili astfel gradul de astigmatism.

Topografia corneei

O metoda prin care putem afla informatii suplimentare privind suprafata curburii corneei. Aceasta tehnica imagistica, numita si videokeratoscopie, se realizeaza cu ajutorul unui keratometru dotat cu o camera video ce inregistreaza toata modificarile ce apar in curbura corneei.

In urma acestor testari, medicul oftalmolog va indica ochelarii necesari in raport cu gradul si forma clinica de astigmatism (miopic sau hipermetropic sau chiar mixt). Gradul de astigmatism este masurat in dioptrii, valoarea acestora modificandu-se in timp.

Tratament

Cazurile usoare de astigmatism nu necesita tratament. In cazul in care tulburarile de vedere interfereaza cu activitatile zilnice este necesara instituirea unui tratament pentru corectarea acestui defect. Metodele de tratament includ purtarea de lentile de corectie sau efectuarea unor interventii chirurgicale. Ochelarii de vedere sau lentile de contact corecteaza, dar nu vindeca astigmatismul. Eliminarea sau reducerea permanenta a defectului de vedere se obtine doar prin interventia chirurgicala, care implica insa anumite riscuri. Alegerea metodei corecte de tratament trebuie sa tina cont de gradul si de tipul de astigmatism existent, precum si de stilul de viata si activitatile zilnice in care este implicata persoana afectata.

Lentile corectoare

Corectarea astigmatismului se realizeaza prin:

Astigmatism ochelari permanenti cu lentile cilindrice

Aceste lentile ajuta la compensarea formei inegale a ochiului. In plus fata de corectarea astigmatismului, ochelarii de vedere pot corecta si alte erori de refractie, cum ar fi miopia sau hipermetropia.

Lentile contact astigmatism

Ca si ochelarii, lentile de contact pot corecta astigmatismul. Exista o mare varietate de lentile de contact disponibile – rigide, moi, de folosinta indelungata, de unica folosinta, etc.  Impreuna cu medicul oftalmolog se poate opta pentru un anumit tip de lentile potrivit, tinand cont si de activitatile sociale pe care persoana afectata le desfasoara zilnic.

In cazul persoanelor cu keratocon este foarte eficienta utilizarea lentilelor de contact rigide, timp de cateva ore pe zi, pentru a modifica temporar curbura corneei. Dupa intreruperea tratamentului, corneea va reveni insa la forma initiala. Purtarea lentilelor de contact perioade lungi de timp poate creste riscul de infectie oculara.

Operatie astigmatism

Astigmatismul se corecteaza prin operatie. Aceasta metoda de tratament corecteaza problemele de vedere prin remodelarea suprafatei oculare. Este recomandata in cazul formelor severe de astigmatism. Acest tip de interventie chirurgicala foloseste lasere sau cutite mici pentru a remodela corneea in vederea corectarii permanente a astigmatismului. Aceste operatii implica si anumite riscuri. De aceea, inainte de efectuarea lor, este necesara o evaluare completa a riscurilor si beneficiilor aduse de aceste interventii chirurgicale.

Interventii chirurgicale de ultima generatie

Alte operatii de refractie mai recente presupun implantarea unor lentile de contact. Nu exista o metoda optima pentru efectuarea operatiei de refractie. De aceea, decizia trebuie luata numai dupa o evaluare completa si o discutie amanuntita cu medicul.

Unele dintre posibilele complicatii care pot aparea dupa interventia chirurgicala includ:

  • corectarea precara a problemei initiale
  • efecte secundare vizuale, cum ar fi o aura care apare in jurul luminilor
  • uscaciunea ochilor
  • infectie
  • cicatrizarea corneei
  • rar, pierderea vederii

Sfaturi pentru persoanele cu astigmatism

Astigmatismul poate afecta atat copiii, cat si adultii. Unii pacienti cu astigmatism usor nu prezinta modificari de vedere importante. Nu exista nicio modalitate cunoscuta de a preveni aparitia astigmatismului. Totusi, mai ales la copii, este importanta efectuarea periodica a controalelor oftalmologice, pentru a detecta din timp debutul astigmatismului. Aceasta afectiune poate ramane nediagnosticata ani de zile, afectand capacitatea copilului de a citi si de a se concentra.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/astigmatism/symptoms-causes/syc-20353835
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/158810.php
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma