Cancerul este maladia in care celulele anormale se divid fara control, invadand tesuturile sanatoase din apropiere. In articolul care urmeaza puteti afla totul despre aceasta boala.

Cuprins:

  1. Ce este de fapt cancerul?
  2. Care sunt cauzele aparitiei cancerului?
  3. Cancerul: simptome
  4. Tipuri de cancer
  5. Tumori maligne vs. Tumori benigne
  6. Diagnostic
  7. Terapia cancerului

Ce este de fapt cancerul?

Maladia secolului sau boala moderna! Oamenii au folosit tot felul de expresii pentru a descrie cumplita afectiune care starneste rumoare numai la auzul ei. Cancerul este o boala teribila care a curmat milioane de vieti si care a afectat iremediabil alte milioane de familii.

Denumit si neoplasm, cancerul, de fapt, nu este o boala, potrivit cercetatorilor. Este un grup de peste 100 de boli distincte.

Cancerul poate afecta orice tesut al corpului si poate avea multe forme diferite in fiecare zona a corpului. Cele mai multe tipuri de cancer primesc denumiri in functie de tipul de celula sau organ in care isi fac aparitia. Daca un cancer se raspandeste (metastazeaza), noua tumoare poarta acelasi nume ca si tumoarea initiala (primara).

Corpul uman este alca­tuit din trilioane de celule. El creste si se dezvolta ca urmare a cresterii numarului de celule noi care devin noi tesuturi.
Celulele noi sunt create printr-un proces de diviziune celulara numit mitoza. Celulele dobandesc functii specializate printr-un proces asociat numit de diferen­tiere celulara.

Cum se poate raspandi cancerul

In primii ani de dezvoltare ai omului, celulele se divid rapid pentru a aduce corpul si toate organele sale la deplina crestere si maturizare. Odata atins stadiul de adult, cele mai multe celule ale dumneavoastra trec intr-o etapa de mentinere, divizandu-se numai ca sa inlocuiasca celulele care sunt lezate sau moarte. Functionarea celulara normala si, in consecinta, starea generala de sanatate a corpului dumneavoastra depind in mare masura de echilibrul delicat intre cresterea celulara si procesul de moarte celulara programata, numit apoptoza.

Spre deosebire de celulele normale, celulele canceroase fie nu au capacitatea de a-si opri cresterea, fie pe aceea de a realiza apoptoza, fie ambele. Ele se divid nelimitat, aglomerandu-se in preajma celulelor normale. In plus, ele afecteaza functionarea si cresterea celulelor normale concu­rand cu ele pentru substantele nutritive necesare.

Celulele crescute necontrolat se pot acumula intr-o masa, numita tumora, care poate invada si dis­truge tesutul normal din vecina­tate. Celulele canceroase pot si sa se raspandeasca in alte parti ale corpului pe calea fluxului sangvin sau prin sistemul limfatic printr-un proces numit metastazare.

cancer

Care sunt cauzele aparitiei cancerului?

In principal, cancerul poate fi provocat de orice poate determina o celula normala sa se dezvolte anormal. Unele cauze inca raman necunoscute, in timp ce alte tipuri de cancer au fost declansate de mediu sau de stilul de viata. Unele se pot dezvolta in urma unor mai multe cauze cunoscute. Mostenirea genetica este, de asemenea, extrem de importanta in posibila aparitie a cancerului.

Care sunt cauzele majore ale aparitiei acestei maladii:

  • Expunerea la substante chimice sau toxice: benzen, azbest, nichel, cadmiu, clorura de vinil, benzidina, N-nitrozamine, tutun sau fum de tigara (contine cel putin 66 de potentiale chimicale si toxine cancerigene cunoscute), azbest si aflatoxina
  • Radiatii ionizante: uraniu, radon, raze ultraviolete provenite de la lumina soarelui, radiatii din surse de emisie de radiatie alfa, beta, gamma si radiografii
  • Agenti patogeni: Human Papilloma Virus (HPV), virusul EBV sau Epstein-Barr, virusurile hepatitei B si C, virusul herpesului asociat sarcomului Kaposi (KSHV), carcinomul cu celule Merkel, Schistosoma spp. si Helicobacter pylori; alte bacterii sunt cercetate ca fiind posibili agenti cancerigeni.
  • Factori genetici: unele tipuri de cancer specifice au fost legate de genele umane, cum ar fi cancerul la san, ovarian, colorectal, de prostata, de piele si melanom;

Majoritatea oamenilor prezinta factori de risc pentru dezvoltarea cancerului. Acestia sunt cei care se expun la substante care cauzeaza cancer, cum ar fi: razele solare, fumul de tigara si razele X. Cu cat este mai mare cantitatea materialelor cauzatoare de cancer la care este expusa o persoana, cu atat riscurile sunt mai mari ca persoana respectiva sa dezvolte cancer.

Alimentatia si dezvoltarea neoplasmului

Pe de o parte, s-a dovedit ca alimentatia poate influenta sistemul imunitar in prevenirea dezvoltarii celulelor canceroase.

Pe de alta parte, s-a descoperit ca unele alimente pot influenta aparitia maladiei.

  • Carnea rosie (cum ar fi carnea de vita, mielul si carnea de porc) a fost clasificata de catre Agentia Internationala pentru Cercetare a Cancerului ca agent de risc ridicat.
  • Carnea prelucrata (carne sarata, afumata, conservata) a fost plasata pe lista cancerigenelor. Impatimitii carnii la gratar au, de asemenea, un risc ridicat din cauza compusilor formati la temperaturi ridicate.
  • Obezitatea, sedentarismul, inflamatia cronica si hormonii, in special acei hormoni utilizati pentru terapia de substitutie hormonala, reprezinta alti factori favorizanti ai cancerului.

Alte elemente, cum ar fi telefoanele mobile, au fost studiate. Potrivit specialistilor, radiatiile mici de energie emise de telefonul mobil au fost incadrate drept „posibil cancerigene“.

Cancerul: simptome

Semnele variaza in functie de tipul de cancer, unde este localizat si / sau unde celulele canceroase s-au raspandit. De exemplu, cancerul de san poate prezenta o umflatura la nivelul sanului. Cei cu cancer la plamani pot acuza o oboseala puternica, iar cei cu cancer la creier convulsii. Exista si categoria celor care nu prezinta simptome pana cand cancerul este in stare avansata.

Sapte semne de avertizare ca un cancer poate fi prezent:

  • Modificari ale functiilor intestinale sau ale vezicii urinare
  • O durere in gat care nu se vindeca
  • Sangerari sau eliminari neobisnuite (secretii ale sanului sau o durere care nu se vindeca)
  • Umflaturi in zona sanului, testiculelor sau in alta parte
  • Indigestie (de obicei cronica) sau dificultati la inghitire
  • Modificari evidente privind dimensiunea, culoarea, forma sau grosimea unei alunite
  • Tuse sau raguseala

Alte semne privind posibila dezvoltare a unei forme de cancer:

  • Pierderea inexplicabila in greutate sau pierderea apetitului
  • Un nou tip de durere in oase sau in alte parti ale corpului care se poate intensifica sau poate aparea si disparea, dar este diferit de durerile anterioare
  • O stare continua de oboseala, greata sau varsaturi
  • Starile febrile inexplicabile care pot fi persistente sau trecatoare
  • Infectii recurente care nu se vindeca folosind un tratament obisnuit

Tipuri de cancer

Tipurile de cancer au fost grupate in cinci mari categorii:

  1. Carcinoamele. Cancerele care au originea pe suprafatele externe sau interne ale corpului, cum ar fi cancerele de piele sau de colon, sunt denumite carcinoame. Acestea sunt destul de frecvente. Carcinoamele epiteliale, scuamoase, melanoame, papiloame si adenomuri – cancerul de piele, plaman, colon, pancreatic, cancer ovarian.
  2. Sarcoamele. Sarcoamele se dezvolta in tesu­turile de sustinere ale corpului, cum ar fi oasele si muschii. Si aici sunt incluse: cancerul osos, cancerul de tesut moale, osteosarcom, sarcom sinovial, liposarcom, angiosarcom, rabdosarcom si fibrosarcom.
  3. Limfoamele. Limfoamele au originea in ganglionii limfatici si in sistemul imunitar: limfoame cu celule T, limfoame cu celule B, limfoame Hodgkin, limfom non-Hodgkin.
  4. Leucemiile. Leucemiile au originea in maduva osoasa si se manifesta in circuitul sangvin: leucemie, leucemii limfoblastice (ALL si CLL), leucemii mielogene (AML si LMC ), leucemie cu celule T si leucemie cu celule paroase.
  5. Cancerul sistemului nervos central. Acest tip de cancer se dezvolta in tesuturile creierului si al maduvei spinarii – tumori ale creierului si maduvei spinarii, glioame, meningioame, adenoame pituitare, limfoame primare ale SNC si tumori neuroectodermice primitive.

Tumori maligne vs. Tumori benigne

Nu toate celulele care manifesta capacitate de crestere rapida sau necontrolata sunt celule cance­roase. Celulele se pot acumula sub forma de tumori benigne, care adesea nu afecteaza tesuturile din preajma. Tumorile benigne cresc doar local si, in mod specific, nu prezinta amenintari de viata, decat daca se afla intr-un spatiu sensibil si bine delimitat, cum este craniul.

Care sunt diferentele intre tumorile benigne si cele maligne

Celulele canceroase, pe de alta parte, in general se raspandesc de la locul lor de origine si, daca nu sunt depistate din timp, pot ameninta viata. Cancerul se poate manifesta in mai multe forme. Spre deosebire de tumorile benigne, cele maligne se pot raspandi in alte parti ale corpului utilizand sangele sau sistemul limfatic.

Tumorile benigne sunt mai usor de indepartat prin interventie chirurgicala si, drept urmare, exista sanse infime sa reapara. In schimb, tumorile maligne se raspandesc si pot sa apara in alte locuri. De exemplu, cancerul la san se poate extinde la plamani sau oase.

O tumoare benigna poate fi, de obicei, tratata complet cu interventie chirurgicala, desi unele pot fi tratate cu radioterapie sau medicamente. Unele tumori benigne nu sunt tratate deloc deoarece nu prezinta niciun risc pentru sanatate. De partea cealalta, tumorile maligne pot necesita chimioterapie, radioterapie sau medicamente pentru imunoterapie pentru a elimina celulele daunatoare.

Diagnostic

Unele tipuri de cancer sunt descoperite in timpul unor teste de rutina. Multe forme ale acestei maladii sunt descoperite la medic prezentand simptome specifice.

Examenul fizic

Examenul fizic si antecedentele medicale, in special istoricul simptomelor, sunt primii factori luati in considerare in diagnosticarea cancerului. Doctorul poate recomanda efectuarea unor teste pentru a determina tipul de cancer si locul unde s-ar afla tumora. Testele de sange si nivelul de electroliti pot fi, de asemenea, extrem de ajutatoare.

Analizele imagistice

Studiile imagistice sunt frecvent utilizate pentru a ajuta medicii sa detecteze cancerul. Razele X, scanarile CT, RMN si ultrasunetele sunt folosite pentru a examina corpul. Endoscopia poate permite vizualizarea tesuturilor din tractul intestinal, gat si bronhii care pot fi canceroase. Pentru a verifica interiorul oaselor sau al nodulilor limfatici se utilizeaza scanarea cu radionuclizi. Analiza implica ingerarea sau injectarea unei substante slab radioactive care se concentreaza in tesut dezvoltat anormal.

cancer

In cazul tuturor pacientilor, medicul da diagnosticul definitiv de cancer in urma examinarii unei mostre de tesut. Acest test este cunoscut sub numele de biopsie, tesutul fiind analizat de un patolog.

Unele probe de biopsie sunt relativ simplu de obtinut. De exemplu, biopsia cutanata sau biopsia tesutului intestinal se face cu endoscopul dotat cu un atasament. In cazul altor biopsii, e nevoie doar de un ac actionat cu grija. Alte biopsii seamana mult cu o interventie chirurgicala, de exemplu: probe din tesutul cerebral sau biopsia ganglionilor limfatici. In unele cazuri, procedura de diagnosticare a cancerului poate duce la vindecare, daca tot tesutul canceros este indepartat in momentul biopsiei.

Biopsia

Biopsia poate oferi mai mult decat diagnosticul definitiv de cancer. Aceasta poate identifica tipul cancerului. De exemplu: tipul de tesut gasit poate indica faptul ca esantionul provine dintr-un cancer primar sau o tumora aflata in metastaza. De asemenea, poate fi aflat si stadiul in care se afla cancerul.

Terapia cancerului

Tratamentul cancerului se bazeaza pe tipul acestei boli si pe stadiul cancerului. La unii oameni, diagnosticul si tratamentul se pot da in acelasi timp. Acest lucru se intampla daca tumora este in intregime indepartata chirurgical.

Radioterapia

In cadrul acestui tip de tratament sunt utilizate doze mari de radiatii pentru a ucide celulele canceroase si pentru a diminua tumorile.

Chimioterapia

Chimioterapia stopeaza sau incetineste cresterea celulelor canceroase care se raspandesc rapid in organism. Chimioterapia este folosita pentru:

  • Tratarea cancerului. Chimioterapia poate fi utilizata pentru a vindeca aceasta maladie, pentru a diminua sansele de reaparitie sau pentru a opri extinderea.
  • Reducerea simptomelor. Chimioterapia poate fi utilizata pentru a micsora tumorile care cauzeaza dureri si alte probleme.

Imunoterapia

Imunoterapia este un tip nou de tratament prin care sistemul imunitar este ajutat sa lupte impotriva cancerului.

Terapia cu hormoni

Terapia cu hormoni incetineste sau opreste cresterea tumorilor la san si la prostata.

Transplantul de celule stem

Acestea sunt proceduri prin care sunt refacute celulele stem la pacientii care au avut nevoie de doze foarte mari de chimioterapie sau radioterapie.

 

Referinte:

https://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=2580

https://www.medicinenet.com/cancer/article.htm#what_are_risk_factors_and_causes_of_cancer

https://www.verywellhealth.com/what-does-malignant-and-benign-mean-514240

https://thetruthaboutcancer.com/benign-malignant-tumors-difference/

https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/types

Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma