Cancerul la femei – semne care nu trebuie ignorate

Unele dintre cancerele care afecteaza cel mai des femeile sunt cancerele mamare, colorectale, endometriale, pulmonare, cervicale, cutanate si ovariene. Aflati mai multe despre cancerul la femei si primele semne care nu trebuie trecute cu vederea.

Cuprins:

  1. Informatii generale despre cancerul la femei
  2. Tipuri de cancer la femei
  3. 15 simptome de cancer pe care femeile le ignora
  4. Recomandari de screening si prevenire

Informatii generale despre cancerul la femei

Cu siguranta, cancerul nu se afla pe lista preocuparilor, mai ales daca sunteti relativ tanara si sanatoasa. Cu toate acestea, ar trebui sa fie, indiferent de varsta sau istoricul familial.

In fiecare an, milioane de femei sunt diagnosticate cu cancer ginecologic, cum ar fi cel endometrial (cunoscut si sub numele de cancer uterin), cancer ovarian sau cancer de col uterin. In plus, sute de mii de femei sunt diagnosticate cu cancer de san. Majoritatea acestor tipuri de cancer apar la femei dupa menopauza. Dar cancerul ginecologic poate lovi femeile inaintea acestei faze.

”Riscul pentru toate tipurile de cancer creste odata cu inaintarea in varsta, dar este important sa stiti ce sa cautati la orice varsta”, spune Therese Bevers, M.D., director medical al Centrului de Prevenire a Cancerului din SUA. In acest fel, daca apar simptome, ii puteti spune imediat medicului.

Despre semnele de cancer la femei

Cancerul la femei, in special cel ginecologic, poate avea simptome vagi si similare cu ale altor afectiuni. Doar cancerele de san si de col uterin pot fi detectate cu ajutorul screening-ului. Asadar, recunoasterea acestor semne si discutarea cu medicul ginecolog pot spori sansele ca o eventuala malignitate sa fie descoperita la timp, atunci cand tratamentul pentru cancerul la femei este cel mai eficient.

Tipuri de cancer la femei

Cancer mamar

Cancerul de san este cel mai frecvent cancer la femei. Poate aparea la orice varsta, dar riscul creste pe masura ce acestea inainteaza in varsta. Din cauza anumitor factori, unele femei pot avea riscuri mai mari de a dezvolta cancer la san decat altele. Insa toate femeile ar trebui sa stie care sunt riscurile de cancer de san si ce pot face pentru a reduce riscul.

Cancer colorectal

Cancerul colorectal este tipul de malignitate care apare in colon sau in rect. Printre factorii care cresc riscul de cancer colorectal se numara obezitatea, lipsa de miscare fizica, consumul excesiv de carne rosie si procesata, fumatul, consumul mare de alcool, varsta inaintata si istoricul personal sau familial de cancer sau polipi colorectali.

Cancer endometrial

Cancerul endometrial este un cancer al endometrului (mucoasa interioara a uterului). Riscul de cancer endometrial creste pe masura ce o femeie imbatraneste. Lucrurile care afecteaza nivelul hormonilor, cum ar fi administrarea de estrogen fara progesteron si administrarea de tamoxifen pentru tratamentul cancerului de san sau pentru a reduce riscul de cancer de san pot predispune la dezvoltarea acestui tip de cancer. De asemenea, riscul creste si in caz de menstruatii precoce, menopauza tarzie si infertilitate. Femeile cu antecedente personale sau familiale de cancer colorectal non-polipozic ereditar (HNPCC sau sindrom Lynch), sindromul ovarelor polichistice sau cele care sunt obeze, au, de asemenea, un risc mai mare de a face cancer endometrial.

Cancer de plamani

Cancerul pulmonar este cel mai adesea cauzat de expunerea la substante chimice si alte particule din aer. Fumatul reprezinta cauza principala a cancerului pulmonar, insa nu toate persoanele cu cancer pulmonar sunt fumatoare. Unele au fost fumatoare, in timp ce altele nu au fumat niciodata.

Cancer cervical

Infectia cronica produsa de anumite tipuri de papilomavirus uman (HPV) este cel mai important factor de risc al cancerului de col uterin. Infectia cu HPV se poate raspandi prin contact intim, cum ar fi relatiile sexuale vaginale, anale sau orale cu o persoana care are virusul. Alti factori de risc pentru cancerul de col uterin sunt fumatul, sistemul imunitar slabit, infectia cu chlamydia, obezitatea, expunerea sau administrarea de tratamente cu hormoni si neefectuarea testelor Papanicolau in mod regulat.

Cancer de piele

Majoritatea cancerelor bazocelulare si cu celulele scuamoase sunt cauzate de expunerea repetata si neprotejata a pielii la razele ultraviolete (UV) ale luminii soarelui. Un tip de cancer de piele numit melanom este mai putin frecvent decat unele alte tipuri de cancer de piele, insa este mai periculos, deoarece se dezvolta si se raspandeste mai agresiv. Persoanele care au avut alte tipuri de cancer de piele si persoanele ale caror rude apropiate au avut melanom sunt mai predispuse la aceasta maladie.

Cancer ovarian

Cancerul ovarian poate aparea la orice varsta, riscurile cresc pe masura ce femeile imbatranesc. Femeile care nu au avut niciodata copii sau care au dat nastere primului copil dupa varsta de 35 de ani pot avea un risc crescut de a dezvolta acest cancer. Femeile care au luat estrogen ca tratament de substitutie hormonala sunt, de asemenea, sub risc. La fel de predispuse sunt si cele cu antecedente personale sau familiale de cancer colorectal non-polipozic ereditar (HNPCC sau sindrom Lynch), cancer ovarian sau cancer de san. Cu toate acestea, aceasta afectiune poate aparea si la femeile care nu au niciuna dintre aceste boli.

15 simptome de cancer pe care femeile le ignora

Conform studiilor si expertilor, femeile tind sa fie mai precaute decat barbatii in ceea ce priveste controalele medicale si testele de screening pentru cancer. Insa, in randul femeilor tinere exista ideea preconceputa cum ca doar femeile in varsta fac cancer.

Cancerul la femei si ignorarea simptomelor

Mai jos va prezentam o lista cu 15 simptome posibile de cancer pe care femeile le ignora.

Pierdere inexplicabila in greutate

Multe femei ar fi in culmea fericirii sa piarda in greutate fara sa fie nevoite sa urmeze o dieta. Insa, pierderea inexplicabila in greutate, in jur de 4.5 kg pe luna, fara o crestere sau descrestere a consumului de alimente, necesita o vizita la medic. Pierderea inexplicabila in greutate se poate dovedi a fi cancer sau o alta afectiune, cum ar o tiroida hiperactiva. De aceea, cel mai indicat ar fi sa mergeti la un control medical pentru a face cateva teste pentru tiroida sau o tomografie computerizata a diferitelor organe.

Balonare

Balonarea este atat de comuna in randul femeilor, incat a ajuns sa nu i se acorde o mare importanta. Insa ar putea fi un indiciu al cancerului ovarian. Alte simptome ale cancerului ovarian sunt durerea abdominala sau pelviana, stare imediata de satietate, chiar si atunci cand mancati putin, si probleme urinare, cum ar fi nevoia urgenta de a merge la toaleta. Daca aveti aproape zilnic probleme cu balonarea si persista mai bine de cateva saptamani, ar trebui sa mergeti la medic.

Schimbari ale aspectului sanilor

Majoritatea femeilor sunt atente doar la prezenta nodulilor mamari, insa nu acesta este singurul simptom al cancerului mamar. Roseata si ingrosarea pielii de pe san ar putea indica o forma foarte rara, dar agresiva de cancer mamar, si anume cancer mamar inflamator. Daca aveti o eczema ce persista de cateva saptamani, mergeti la medic. De asemenea, daca observati modificari ale aspectului mameloanelor sau secretii mamare (si nu sunt de la alaptare), mergi la medic.

Perioadele dintre menstruatie sau alte sangerari neobisnuite

Femeile aflate la premenopauza tind sa ignore perioadele dintre sangerari, precum si sangerarea cauzata de tractul gastrointestinal, aceasta din urma fiind adesea confundata cu menstruatia. Sangerarea dupa menopauza poate fi un simptom al cancerului endometrial. Cancerul endometrial este un cancer ginecologic obisnuit. Cel putin trei patrimi din persoanele cu cancer endometrial au ca semn timpuriu sangerarea anormala. Sangerarea tractului gastrointestinal poate fi un simptom al cancerului colorectal.

Schimbari ale aspectului pielii

Majoritatea pesoanelor stiu ca prezenta sau modificarea aspectului alunitelor de pe corp, poate fi semn binecunoscut al cancerului de piele. Insa, trebuie sa ne uitam si la schimbari ale pigmentatiei pielii. Daca observati ca pielea s-a ingrosat brusc sau daca sangereaza, mergeti la un control medical. Este dificil de spus cat trebui sa asteptati inainte de a merge la medic, insa expertii zic ca nu mai mult de cateva saptamani.

Dificultate la inghitire

Daca prezintati dificultate la inghitire, o metoda ar fi sa consumati supe, alimente pasate sau shake-uri cu proteine. Insa aceasta dificultate ar putea fi un semn al cancerului gastrointestinal, cum este cel esofagian.

Prezenta sangelui

Daca observati sange in urina sau in scaun, nu presupune ca ar fi de la hemoroizi, ci ar putea fi un semn al cancerului de colon. Daca sunteti femeie si sangele nu provine de la menstruatie, mergeti la medic pentru a exclude cancerul vezicii biliare sau la rinichi. Si tusea cu sange necesita o evaluare din partea medicului.

Durere abdominala chinuitoare si depresie

Orice femeie care are durere abdominala si stare de depresie are nevoie de un control medical. Unii cercetatori au gasit o legatura intre depresie si cancerul pancreatic, insa studiul se afla in stadiu de cercetare.

Indigestie

Femeile care au fost gravide probabil isi aduc aminte ca pe masura ce luau in greutate, sufereau de indigestie. Chiar daca nu este un semnal de alarma, ar putea fi un indiciu timpuriu al cancerului esofagian, gastric sau la gat.

Schimbari ale aspectului gurii

In primul rand, fumatorii ar trebui sa fie cu ochii in patru pentru pete albe in interiorul gurii sau pe limba. Ambele pot indica o afectiune precanceroasa numita leukoplakia, care se dezvolta in cancer oral.

Durere

Pe masura ce oamenii inainteaza in varsta se plang din ce in ce mai mult de tot felul de dureri, insa durerea poate fi un simptom timpuriu al unor cancere, desi majoritatea plangerilor se dovedesc a fi inofensive. Durerea care persista si nu este explicata necesita un control medical.

Schimbari ale ganglionilor limfatici

Prezenta unui ganglion sau umflarea ganglionilor limfatici  de la subbrat sau la nivelul gatului, sau in alta parte, poate fi un semnal de alarma. Daca aveti un ganglion limfatic, care tot creste in dimensiune de mai bine de o luna, mergeti la medic.

Febra

Febra care nu este cauzata de raceala sau alta infectie, ar putea fi un semn al cancerului. Febra se manifesta cand cancerul se raspandeste in corp, insa poate indica si cancere de sange, cum sunt leucemia sau limfomul. Alte simptome ale cancerului sunt icterul sau o schimbare a culorii scaunului.

Oboseala

Oboseala este un simptom vag care poate indica cancer, precum si gazda altor probleme. Se poate instala dupa ce cancerul s-a raspandit, insa se poate manifesta de timpuriu si in anumite cancere, cum este leucemia sau cancerul de colon sau gastric.

Tuse persistenta

Tusele se manifesta la raceli, gripe, alergii si uneori sunt un efect secundar al medicatiilor. Insa o tuse persistenta, care dureaza mai bine de trei sau patru saptamani, nu trebuie ignorata.

Recomandari de screening si prevenire

Cancer mamar

Descoperirea timpurie a cancerului de san poate preveni decesele din cauza bolii. De aceea, testele regulate de screening reprezinta cea mai fiabila metoda de a detecta cancerul de san mai devreme.

Specialistii ofera urmatoarele sfaturi pentru femeile cu risc mediu de cancer mamar:

  • Femeile cu varste cuprinse intre 40 si 44 de ani ar trebui sa faca anual o mamografie (radiografie a sanului), daca doresc acest lucru.
  • Femeile cu varsta cuprinsa intre 45 si 54 de ani ar trebui sa faca o mamografie in fiecare an.
  • Femeile trecute de varsta de 55 de ani pot face mamografie la fiecare 2 ani sau pot continua screeningul anual.

Cancer colorectal

Recomandari pentru persoanele cu risc mediu de cancer colorectal:

  • Femeile ar trebui sa inceapa screening-ul regulat de la varsta de 45 de ani.
  • Persoanele cu o stare buna de sanatate si cu o speranta de viata de peste 10 ani ar trebui sa continue depistarea periodica a cancerului colorectal pana la 75 de ani.
  • Pentru persoanele cu varste cuprinse intre 76 si 85 de ani, decizia de a fi testate ar trebui sa se bazeze pe preferintele lor, speranta de viata, starea generala de sanatate si rezultatele screening-urilor anterioare.
  • Persoanele cu varsta peste 85 de ani nu trebuie sa mai faca screening-ul cancerului colorectal.

Teste pe probe de scaun

  • Test imunochimic fecal (FIT) in fiecare an
  • Test de sange ocult in fecale (FOBT)

Examene imagistice ale colonului si rectului

  • Colonoscopie la fiecare 10 ani
  • Colonografie CT (colonoscopie virtuala) la fiecare 5 ani
  • Sigmoidoscopie flexibila la fiecare 5 ani

Cancer endometrial

Nu exista teste sau examene de depistare precoce a cancerului endometrial la femeile cu risc mediu si care nu prezinta simptome. Specialistii recomanda ca, dupa debutul menopauzei, tuturor femeilor sa li se explice care sunt riscurile si simptomele cancerului endometrial. Femeile ar trebui sa-i spuna medicului daca au sangerari vaginale (care se agraveaza, care apar intre menstruatii sau dupa menopauza).

Cancer pulmonar

Nu toate cancerele pulmonare pot fi prevenite. Dar exista lucruri pe care le puteti face care ar putea ajuta la reducerea riscului. Daca nu fumati, nu va apucati de acest viciu si evitati inhalarea fumului. Daca fumati, solicitati ajutor specializat pentru a renunta.

Cancer cervical

Recomandari pentru screeningul cancerului de col uterin:

  • Testarea cancerului de col uterin trebuie sa inceapa la varsta de 21 de ani. Nu trebuie testate femeile sub 21 de ani.
  • Femeile intre 21 si 29 de ani ar trebui sa faca un test Papanicolau la fiecare 3 ani.
  • Femeile cu varste cuprinse intre 30 si 65 de ani ar trebui sa faca testul Papanicolau plus un test HPV la fiecare 5 ani.
  • Femeile de peste 65 de ani care au facut teste regulate in ultimii 10 ani si au avut rezultate bune nu trebuie testate pentru cancerul de col uterin.
  • Femeile supuse unei histerectomii totale (indepartarea uterului si a colului uterin) din motive care nu au legatura cu cancerul de col uterin si care nu are antecedente de cancer de col uterin sau pre-cancer de col uterin nu trebuie testate, de asemenea.

Cancer ovarian

In acest moment, nu exista teste recomandate de screening pentru cancerul ovarian pentru femeile care nu prezinta un risc ridicat de a dezvolta boala. Testul Papanicolau nu poate detecta cancerul ovarian. Ar trebui sa mergeti la medic daca unul dintre aceste simptome persista mai mult de cateva saptamani:

  • Umflare abdominala cu pierdere in greutate
  • Probleme digestive (cum ar fi gaze, pierderea poftei de mancare si balonare)
  • Dureri abdominale sau pelvine
  • Nevoie de urinare frecventa

 

Referinte:

  1. https://www.mdanderson.org/publications/focused-on-health/cancer-symptoms-women.h17-1589046.html
  2. https://www.cancer.org/healthy/find-cancer-early/womens-health/cancer-facts-for-women.html
  3. https://www.webmd.com/cancer/features/15-cancer-symptoms-women-ignore#1
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma