Muguri de brad – componente vegetale utilizate in gemoterapie pentru proprietatile lor benefice in afectiuni respiratorii, anemie, carente alimentare, cresterea imunitatii. Aflati ce contin mugurii de brad, cum ii puteti folosi in tratamente naturiste si ce beneficii ofera siropul din muguri de brad.

Cuprins:

  1. Informatii generale
  2. Ce contin mugurii de brad?
  3. Mod de utilizare si recomandari
  4. Sirop din muguri de brad – retete
  5. Siropul din muguri de brad: indicatii si beneficii
  6. Posibile riscuri si contraindicatii

Informatii generale

Mugurii de brad sunt unele dintre cele utilizate remedii naturale. In Europa, inclusiv in tara noastra, se folosesc in scop medicinal muguri de brad alb (Abies alba), muguri de molid (Picea abies) sau muguri de pin (Pinus). In padurile de conifere din tara noastra predomina bradul si molidul. Principalele diferente intre brad si molid constau in faptul ca molidul are scoarta roscata, cu striatii proeminente, cu frunzele in 4 muchii, intepatoare si asezate de jur imprejurul ramurelelor. Conurile de brad sunt indreptate in sus, iar conurile molidului, in jos.

Cand se culeg mugurii de brad?

Mugurii de brad se culeg in luna mai, chiar si in iunie in unele regiuni montane inalte. Retineti insa ca mugurii de conifere se recolteaza numai din zonele de exploatare forestiera autorizate, ferite de poluare. Se recolteaza mugurii de brad atunci cand au intre 3 si 7 cm si culoarea verde deschis.

Atentie! Este interzisa recoltarea mugurilor de brad si a ramurelelor din paduri si rezervatii naturale.

Bradul este o specie protejata prin lege. Specialistii avertizeaza ca, in ultimele decenii, se observa reducerea drastica padurilor de brad. Poluarea si defrisarile masive constituie principalele cauze ale disparitiei brazilor. Bradul alb este extrem de sensibil la poluare. De altfel, sanatatea padurilor de brad reprezinta un indicator esential pentru calitatea aerului. Nu intamplator centrele medicale de pneumologie (numite si sanatorii) sunt infiintate in preajma padurilor de brazi.

Ce contin mugurii de brad?

Mugurii de brad si ramurelele tinere contin numeroase substante bioactive:

  • uleiuri esentiale (alfa-pinen, l-limonen, l-acetat de bornil, aldehida laurica, sesquiterpene);
  • taninuri;
  • rasini;
  • enzime;
  • flavonoide;
  • minerale (potasiu, magneziu, calciu, fier s.a.);
  • vitamine (vitamina C, vitamina A).

Proprietati terapeutice

Datorita componentelor din uleiurile esentiale, preparatele din muguri si ramurele de brad au urmatoarele proprietati terapeutice:

  • expectorant;
  • antitusiv;
  • analgezic;
  • antiseptic;
  • antioxidant;
  • stimulant;
  • tonic;
  • odorizant;
  • revulsiv.

Mod de utilizare si recomandari

In fitoterapie, mugurii de brad pot fi utilizati sub forma de: extract gemoderivat, sirop, infuzie, ulei esential. Aceste preparate se pot administra in uz intern, in diverse cure, conform recomandarilor unui medic cu competenta in fitoterapie. Mugurii de brad proaspeti (cei mai fragezi si mai catifelati) pot fi mestecati ca atare, pentru a beneficia la maximum de vitamina C si antioxidantii din compozitia lor. De asemenea, pot fi adaugati in smoothie, salate, paste sau preparate la cuptor.

In uz extern, se poate utiliza ulei esential din brad sub forma de aerosoli in inhalatii (aromaterapie) sau aplicat prin masaj. De asemenea, din muguri si crengute de brad (uscate sau proaspete) se poate prepara o infuzie care se adauga in apa de baie, avand efect calmant si reconfortant. Mugurii proaspeti se folosesc si sub forma de cataplasme in caz de dureri reumatice.

Extract din muguri de brad

Gemoderivatul din muguri de conifere este bogat in vitamine si minerale, enzime, fiind recomandat in anemie, demineralizare la copii si adolescenti, carente de vitamine, rahitism, spasmofilie. Se administreaza conform indicatiilor oferite de un specialist in gemoterapie.

Ceai din muguri de brad si ramurele

Din muguri si ramurele tinere de brad se poate prepara o infuzie aromata si binefacatoare. Adaugati o cana de apa clocotita peste cateva mladite de brad, lasati la infuzat 10 minute, filtrati si, dupa ce ajunge la temperatura camerei, adaugati miere. Ceaiul din ramurele de brad este un remediu excelent recomandat in astenia de primavara, stari gripale, tuse si inflamatii ale tractului respirator. Infuzia poate fi folosita si pentru inhalatii sau pentru o baie revigoranta.

Ulei esential de brad

Se utilizeaza de obicei pentru inhalatii recomandate in caz de viroze respiratorii, dureri in gat, laringite, bronsite. Se pun cateva picaturi intr-un recipient cu apa fierbinte si se inhaleaza vaporii emanați. Uleiul de brad intra si in compozitia unor tablete sau dropsuri pentru ameliorarea durerilor in gat. O alta varianta de utilizare ar fi masajul cu ulei esential, cateva picaturi adaugate intr-un ulei baza (de masline, ylang-ylang). Este tonic, reconfortant, incalzitor, calmeaza durerile musculare si articulare.

Sirop din muguri de brad

De departe cel mai cunoscut remediu cu muguri de brad este siropul natural, care poate fi preparat in casa. Este recomandat atat in scop profilactic, pentru intarirea imunitatii, cresterea poftei de mancare, vitaminizare si remineralizare, cat si in scop curativ, in raceli, pentru decongestionarea cailor respiratorii, calmarea tusei si a durerilor in gat. De asemenea, este un excelent remediu pentru sanatatea copiilor, avand gust placut si fiind acceptat usor de cei mici.

Sirop din muguri de brad – retete

Exista mai multe retete pentru prepararea siropului din muguri de brad. Iata cateva variante de sirop de brad, pe care le puteti incerca acasa.

Sirop din muguri de brad – reteta clasica

Mugurii de brad se spala bine in cateva ape, dupa care se infuzeaza in apa clocotita. Se folosesc o parte de muguri la doua parti de apa. De exemplu: 1 kg muguri de brad se fierb in 2 kg de apa. Amestecul se fierbe o ora, dupa care se lasa vasul acoperit pana in dimineata urmatoare. Infuzia rezultata se filtreaza, iar mugurii sunt presati la rece, pentru a extrage din ei cat mai multe saruri minerale si uleiuri volatile. Sucul obtinut se pune din nou la fiert, pe flacara mica, de data aceasta cu zahar, pana se leaga si capata consistenta unui sirop. Cat este inca fierbinte, siropul se pune in sticlute, care se inchid ermetic si se pastreaza in camara, ferit de razele soarelui.

Sirop din muguri de brad – reteta dr. farmacist Ovidiu Bojor

Se folosesc 200 g muguri de brad la 650 g zahar si 350 g apa. Procedeul de obtinere este asemanator celor descris mai sus. Se consuma intre mese, 4-6 linguri pe zi, in 3-4 portii, cate 1-2 linguri se sirop intr-un pahar cu apa.

Sirop din muguri de brad – reteta manastireasca

Intr-un borcan de 5 kg se pun alternativ un strat de muguri si unul de zahar, ultimul strat fiind de zahar. Se lasa la macerat pana cand mugurii isi lasa siropul si substantele nutritive, apoi se strecoara. Siropul se pastreaza in sticlute, care se tin la loc intunecat si racoros.

Siropul din muguri de brad: beneficii si indicatii

Siropul de brad este recunoscut ca fiind un remediu binefacator pentru plamani si pentru sistemul imunitar. Iata cum se administreaza si in ce probleme de sanatate se foloseste siropul de brad. Pe lista de proprietati terapeutice si beneficii sirop din muguri de brad se numara:

  • Expectorant si antitutiv – se utilizeaza ca adjuvant in gripa si raceala, faringita, laringita, bronsita, pneumonie; se administreaza cate o lingurita la nevoie, dar nu mai multe de 5 ori pe zi.
  • Imunostimulant – se utilizeaza pentru intarirea sistemului imunitar, mai ales in sezonul rece, atat la copii, cat si la adulti; se administreaza cate o lingura de sirop dizolvata intr-un pahar cu apa, de 3 ori pe zi, intre mese.
  • Vitaminizant si remineralizant – se utilizeaza pentru cresterea poftei de mancare, in anemie, carente alimentare, rahitism; se administreaza cate o lingura de sirop dizolvata intr-un pahar cu apa, de 3-4 ori pe zi, intre mese; se urmeaza o cura de 3 saptamani sau conform recomandarilor medicale.
  • Diuretic – se utilizeaza ca adjuvant in hipertensiune arteriala si disfunctii ale cailor renale; se administreaza in apa, limonada, ceai de plante, in loc de miere sau zahar.
  • Calmant – se utilizeaza in astenii, oboseala fizica si intelectuala, stres, dureri de cap; se administreaza cate o lingura de sirop dizolvata intr-un pahar cu apa sau ceai caldut, in fiecare dimineata, pe stomacul gol.

Posibile riscuri si contraindicatii

Tratamentele naturiste cu muguri de brad pot fi utilizate in siguranta de catre persoane de toate varstele, dar conform indicatiilor unui medic cu competenta in apifitoterapie. In general, nu se cunosc efecte adverse ale terapiei cu muguri de brad. Se impun totusi precautii in cazul urmatoarelor categorii:

  • copiil cu varsta sub 3 ani,
  • gravide si femei care alapteaza,
  • bolnavi cronici.

De asemenea, siropul de brad nu trebuie consumat in cantitati mari, avand in vedere ca el contine zahar.

Referitor la contraindicatii, trebuie mentionat faptul ca siropul din muguri de brad este contraindicat persoanelor cu diabet din cauza continutului de zahar. De obicei, in cazul celor cu diabet, boli cardiovasculare, boli renale se folosesc extractele gemoderivate din muguri si ramurele de brad, care nu contin zahar.

 

Referinte:

Ovidiu Bojor – „Ghidul plantelor medicinale de la A la Z”, Editura Fiat Lux, 2003

https://www.avogel.ch/fr/votre-sante/refroidissement-grippe/vous-toussez-les-bourgeons-de-sapin-sont-bons-pour-la-gorge.php

http://www.sihastriaputnei.ro/leacuri-manastiresti/cum-facem-noi-siropul-de-brad

https://www.researchgate.net/publication/307716638_Antioxidant_and_Antimicrobial_Properties_of_the_Fir_Buds_Syrup

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de 17 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central. Pasionata de domeniul medical si de un stil de viata sanatos, si-a continuat cariera ca redactor-sef la publicatia Doctorul Meu, dupa care a activat in cadrul redactiilor Adevarul, Ziarul de Sanatate, DC News si DC Medical. In prezent isi desfasoara activitatea publicistica pe site-urile Sfaturi Medicale si Mami si Copilul.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma