Osteosarcom – este cea mai frecventa forma de cancer osos, iar principalul simptom este durerea osoasa persistenta. Iata care sunt cauzele si ce presupune tratamentul.

Cuprins:

1. Oasele si sistemul osos
2. Ce este cancerul osos?
3. Ce este osteosarcomul?
4. Simptome osteosarcom
5. Subtipurile de osteosarcom
6. Cauze si factori de risc
7. Diagnostic si teste de examinare
8. Stadii osteosarcom
9. Tratamentul osteosarcomului
10. Prognostic pentru osteosarcom

Oasele si sistemul osos

Scheletul uman adult este alcatuit din 206 de oase. Impreuna, grupele de oase si cartilaj formeaza scheletul, care da forma corpului.

Celulele osoase

Exista 3 tipuri de celule care alcatuiesc oasele:

  1. osteoblastele creeaza oase noi;
  2. osteoclastele se dizolva si elimina osul vechi;
  3. osteocitele transporta substante nutritive din sange in os si elimina produsele reziduale de la os.

Oasele sunt un tesut foarte activ. Tesutul osos este in mod constant inlocuit cu tesut osos nou (remodelat). Unii hormoni, unele minerale si celule osoase au un rol in procesul de remodelare osoasa. Oasele raspund la modificarile nivelului de calciu din sange si la efectele gravitatiei.

Tipuri de oase

Oasele pot fi clasificate pe baza formei lor:

  • Oasele lungi – sunt in mare parte alcatuite din os compact. Exemple de oase lungi sunt oasele coapsei si ale bratului.
  • Oasele scurte sunt adesea oase mai mici – contin in general tesut spongios. Exemple de oase scurte includ incheietura mainii si oasele gleznei.
  • Oasele plate sunt subtiri, plate si sunt adesea curbate – au 2 straturi subtiri de os compact, cu un strat de os spongios intre ele. Exemple de oase plate sunt coastele.
  • Oasele neregulate au forme complexe si nu pot fi clasificate in categoriile de mai sus. Exemple de oase neregulate includ oasele pelvine si vertebrele coloanei vertebrale.

Structura oaselor

Oasele contin colagen si minerale, cum ar fi calciul. Desi variaza in ceea ce priveste forma si dimensiunea, ele au in principiu aceeasi structura si functie.

  • Periostul este un strat de tesut fibros care acopera osul, cu exceptia capetelor.
  • Osul compact – este stratul exterior dens, neted al osului – inconjoara maduva osoasa galbena in axul osului si sustine o parte goala a osului. Osul compact are mai multe canale care contin vase de sange si nervi. Vasele de sange transporta sangele in celulele osoase. Nervii sunt in os si in jurul osului.
  • Cavitatea medulara – este spatiul din interior care contine maduva osoasa galbena. Madusa osoasa galbena stocheaza in principal tesuturi grase.
  • Osul spongios – este alcatuit din bucati mici de os si un spatiu deschis, cu aspect de fagure. Oasele spongioase stocheaza maduva osoasa rosie unde sunt produse celulele sangvine.
  • Cartilajul – acopera capetele oaselor. Este un tesut conjunctiv dur, fibros, amestecat cu o substanta asemanatoare gelului. Este mai moale decat osul, dar mai ferm decat cele mai multe tesuturi.

Functiile oaselor

Oasele au multe functii, inclusiv:

  • ofera forma corpului si sprijina tesuturile corpului;
  • protejeaza organele importante, cum ar fi inima, plamanii si creierul;
  • permit miscarea, impreuna cu muschii, tendoanele si ligamentele;
  • depoziteaza grasimi si minerale si elibereaza minerale, cum ar fi calciu, fosfor si magneziu, atunci cand acestea sunt necesare organismului;
  • produc celule sangvine in maduva osoasa rosie a anumitor oase.

Ce este cancerul osos?

Cancerul care incepe sa se dezvolte intr-un os este mai putin frecvent. Cancerul care s-a raspandit la nivelul oaselor dintr-o alta regiune a corpului este mai frecvent.

Cel mai frecvent simptom al cancerului osos este durerea de oase. Alte simptome variaza in functie de localizarea si dimensiunea cancerului. Cancerul osoas este rar, reprezentand mai putin de 1% dintre toate cazurile de cancer. De fapt, tumorile osoase noncanceroase sunt mult mai frecvente decat cele canceroase. Termenul „cancer osos” nu include cancerele care incep in alta parte a corpului si se raspandesc (metastazeaza) la nivelul osului. In schimb, aceste tipuri de cancer sunt denumite dupa zona unde au inceput, cum ar fi cancerul de san care a metastazat la os.

Simptomele cancerului osos

Semnele si simptomele cancerului osos includ:

  • dureri de oase;
  • umflare si sensibilitate in apropierea zonei afectate;
  • oase slabe, predispuse la fracturi;
  • oase rigide;
  • probleme de miscare;
  • oboseala;
  • afectarea simturilor in membre;
  • pierdere inexplicabila in greutate etc.

Se recomanda un control medical daca durerile osoase vin si trec, se agraveaza noaptea, exercitiile fizice nu ajuta la reducerea durerii etc.

Tumorile osoase benigne

Tumorile benigne sunt mai frecvente decat tumorile cauzate de cancer. Acestea sunt cateva tipuri comune de tumori osoase benigne:

  • Osteocondromul este cea mai frecventa tumora osoasa benigna. Este mai frecvent la persoanele sub 20 de ani.
  • Tumora cu celule gigante este o tumora benigna, de obicei in picior (tipurile maligne ale acestei tumori sunt mai putin frecvente).
  • Osteomul osteoid este o tumora osoasa, adesea gasita in oase lung.
  • Osteoblastomul este o tumora care se dezvolta in oasele coloanei vertebrale si oasele lungi, in special la adultii tineri.
  • Encondromul apare de obicei in oasele mainilor si picioarelor. Deseori nu are simptome. Acesta este cel mai frecvent tip de tumora a mainii.

Nu toate tumorile osoase sunt canceroase. Tumorile osoase benigne nu se raspandesc in alte parti ale corpului.

Cancerul osos primar

Cancerul osos primar este o tumora canceroasa care incepe in os. Cauza nu este sigura, dar ereditatea poate juca un rol.

Tipuri de cancer osos

Exista trei tipuri de cancer osos:

  • Osteosarcomul – apare cel mai frecvent la persoane cu varste cuprinse intre 10 si 19 ani. Este mai frecvent in genunchi si brat.
  • Condrosarcomul – incepe in cartilaj, de obicei dupa varsta de 40 de ani.
  • Sarcomul Ewing – apare cel mai frecvent la copii si adolescenti cu varsta sub 19 ani. Este mai frecvent la baieti decat la fete.

Alte cancere ale oaselor includ fibrosarcomul, cordomul si tumori cu celule gigantice maligne.

Cancer secundar al oaselor – cancer metastatic

Cancerul care apare in oase cel mai adesea provine de la un cancer din alta parte a corpului. De exemplu, cand cancerul pulmonar s-a raspandit in oase, este numit cancer osos secundar. Orice cancer care se deplaseaza dintr-o parte a corpului in alta se numeste cancer metastatic.

Cancerele care se raspandesc frecvent la os includ:

Metastazele osoase sunt cancer care a inceput in alta parte a corpului si s-a raspandit la nivelul osului. Se numeste uneori cancer osos secundar sau boala osoasa metastatica. Metastazele osoase nu sunt acelasi lucru cu cancerul care incepe in os (numit cancerul osos primar). Metastazele osoase sunt mult mai frecvente decat cancerul osos primar.

Cancerul se poate raspandi la orice os din organism. Cele mai frecvente situsuri ale metastazelor osoase sunt vertebrele (oasele coloanei vertebrale), coaste, pelvis (os hipotrof), stern si craniu. Uneori este afectata doar o singura zona a osului. Uneori metastazele se dezvolta in mai multe oase in acelasi timp.

Cum se raspandeste cancerul la oase?

Atunci cand celulele se indeparteaza de o tumora canceroasa, pot sa circule prin vasele sangvine sau limfatice in alte parti ale corpului. Celulele canceroase se pot depune intr-un organ dintr-o locatie indepartata si pot forma o noua tumora. Tumora originala de la care celulele se desprind se numeste tumora primara. Noua tumora care se formeaza se numeste tumora secundara. Tumorile secundare in os se numesc metastaze osoase.

Metastazele osoase sunt alcatuite din celule anormale canceroase care s-au format de la locul initial al tumorii. De exemplu, cancerul pulmonar care se raspandeste la nivelul osului este facut din celulele cancerului pulmonar. In acest caz, metastazele osoase ar fi denumite cancer pulmonar metastatic. La adulti, cancerul osos metastatic este mult mai frecvent decat cancerul osos primar.

Celulele canceroase care se raspandesc din tumori in alte parti ale corpului pot forma doua tipuri principale de tumori osoase:

  • Tumora poate „manca” zone de os. Acest lucru creeaza gauri numite leziuni osteolitice. Acest lucru poate face oasele fragile si slabe. Aceste zone pot fi dureroase.
  • Tumora poate determina formarea si cresterea anormala a osului. Aceste zone ale osului nou se numesc leziuni osteosclerotice sau osteoblastice. Pot fi, de asemenea, dureroase.

Cauzele cancerului osos

Cauza majoritatii cancerelor osoase nu este cunoscuta. Un numar mic de cancere osoase au fost legate de factorii ereditari, in timp ce altele sunt legate de expunerea la radiatii anterioare.

Nu este clar ce cauzeaza cancerul osos, dar medicii au descoperit ca anumiti factori sunt asociati cu un risc crescut, incluzand:

  • Sindroame genetice mostenite – anumite sindroame genetice rare care se transmit in familie cresc riscul de cancer osos, inclusiv sindromul Li-Fraumeni si retinoblastomul ereditar.
  • Boala Paget a oaselor – mai frecvent intalnita la adultii mai in varsta, boala Paget a oaselor poate creste riscul de aparitie a cancerului osos mai tarziu.
  • Radioterapia pentru cancer – expunerea la doze mari de radiatii, cum ar fi cele date in timpul radioterapiei pentru cancer, creste riscul de aparitie a cancerului osos in viitor.

Ce este osteosarcomul?

Osteosarcomul (denumit si sarcomul osteogenic) este cel mai frecvent tip de cancer care incepe in oase. Celulele canceroase din aceste tumori arata ca forme precoce ale celulelor osoase. Acestea in mod normal ajuta la producerea de tesuturi osoase noi, dar tesutul osos la un osteosarcom nu este la fel de puternic ca cel al oaselor normale.

Majoritatea osteosarcoamelor apar la copii si adulti tineri. Adolescentii sunt grupul de varsta cel mai frecvent afectat, dar osteosarcomul se poate dezvolta la orice varsta. Osteosarcomul poate aparea, foarte rar, ca o tumora a tesuturilor moi ale corpului, in afara osului in sine.

Osteosarcomul poate fi declansat de supra-activitatea celulelor osoase si, de obicei, incepe in oasele din jurul articulatiei genunchiului, in picior, langa genunchi sau in coapsa, dar poate incepe in orice os din corp.

Simptome osteosarcom

Simptomele osteosarcomului variaza in functie de localizarea tumorii. Semnele comune ale acestui tip de cancer includ:

  • durerea osoasa (in miscare, in repaus sau in cazul ridicarii obiectelor);
  • fracturi osoase;
  • umflatura;
  • roseata;
  • afectarea miscarii;
  • limitarea miscarii articulatiilor etc.

Se poate simti o durere constanta sau dureri care se intensifica noaptea. Simptomele osteosarcomului pot imita durerile de crestere la copii – durere de picioare cauzata de cresterea normala a oaselor. Cu toate acestea, durerile de crestere se opresc, de obicei, in timpul adolescentei timpurii.

Subtipurile de osteosarcom

Pe baza modului in care celulele arata la microscop, osteosarcoamele pot fi clasificate ca fiind de grad inalt, de grad intermediar sau de grad scazut. Gradul tumorii indica probabilitatea ca boala sa creasca si sa se raspandeasca in alte parti ale corpului.

Osteosarcom de grad inalt

Acestea sunt cele mai rapide tipuri de osteosarcom. Cand sunt vazute la microscop, ele nu arata ca oasele normale si au multe celule in proces de diviziune in celule noi. Majoritatea osteosarcoamelor care apar la copii si adolescenti sunt de grad inalt. Exista multe tipuri de osteosarcom de grad inalt:

  • osteosarcom osteoblastic;
  • osteosarcom condroblastic;
  • osteosarcom fibroblastic;
  • osteosarcom cu celule mici;
  • osteosarcom telangiectatic etc.

Osteosarcom de grad intermediar

Aceste tumori mai putin frecvente se incadreaza intre osteosarcoamele de grad inalt si de grad scazut.

Osteosarcoamele de grad scazut

Acestea sunt osteosarcomele cu cea mai mica crestere. Tumorile arata mai degraba ca oasele normale si au cateva celule de diviziune atunci cand sunt vazute la microscop.

Cauze si factori de risc

La fel ca majoritatea cazurilor de cancer la copii, nu este cunoscuta o cauza clara. Exista cativa factori de risc care au fost asociati cu osteosarcomul. Copiii cu retinoblastom ereditar (o tumora rara a ochiului) prezinta un risc crescut de aparitie a osteosarcomului. Copiii care au beneficiat anterior de radioterapie si chimioterapie au, de asemenea, un risc crescut de aparitie a osteosarcomului.

  • Radioterapia (tratament radiologic) pentru cancer poate deteriora ADN-ul in celulele osoase si face ca celulele sa devina canceroase.
  • Predispozitia genetica – genele deteriorate pot fi mostenite de la parintii unei persoane, ceea ce face mai probabil ca o persoana sa dezvolte cancer.
  • Anomalii osoase anterioare – oasele afectate sunt mai susceptibile de a dezvolta cancer osos, cum ar fi boala Paget a oaselor.

Un factor de risc pentru pacientii in varsta de a dezvolta osteosarcom este boala Paget a oaselor. Este o boala in care procesul normal de regenerare a osului este accelerat, astfel incat osul este distrus si inlocuit prea repede. Deoarece noul os este creat in graba, nu este produs in mod corespunzator si, ca rezultat, oasele pot deveni mai sensibile si dureroase.

Diagnostic si teste de examinare

La un examen fizic medicul va identifica sursa durerii, analizand oasele, eventuale umflaturi, gradul de mobilitate etc. Procedurile imagistice si alte teste sunt folosite pentru a ajuta la diagnosticarea osteosarcomului.

  • Radiografia – radiografiile ofera imagini cu structuri dense, cum ar fi osul, si sunt foarte utile in diagnosticarea osteosarcomului. Osteosarcomul poate aparea in diferite moduri pe o radiografie dar modificarile tipice includ dezvoltarea de tesut osos nou, o crestere a periostului, aspect alb ca un nor la nivelul osului.
  • RMN – ofera imagini detaliate ale maduvei osoase si ale altor tesuturi moi. Un RMN va ajuta medicul sa stabileasca amploarea tumorii si sa identifice raspandirea cancerului in alte parti ale corpului.
  • CT – ofera imagini transversale care pot ajuta medicul sa evalueze in continuare tumorile.
  • Teste de laborator – se pot indica anumite teste de laborator, inclusiv un test de sange numit fosfataza alcalina serica. Este important de remarcat ca, desi un nivel ridicat al fosfatazei alcaline poate indica un diagnostic de osteosarcom, poate aparea si din alte motive.
  • Biopsie – este necesara o biopsie pentru a confirma diagnosticul de osteosarcom.

Stadii osteosarcom

Stadiul unui cancer este un termen folosit pentru a descrie dimensiunea acestuia si daca s-a raspandit dincolo de locul sau original. Majoritatea pacientilor sunt grupati in functie de localizare – doar intr-o parte a corpului (boala localizata) sau daca boala s-a raspandit de la o parte a corpului la alta (boala metastatica).

Un sistem de stadializare utilizat in mod obisnuit pentru osteosarcom este descris mai jos:

  • Stadiul 1A – Cancerul este de grad scazut si se gaseste numai in stratul dur al osului.
  • Stadiul 1B – Cancerul este de grad scazut, care se extinde in afara osului si in spatiile de tesut moale care contin nervi si vase de sange.
  • Stadiul 2A – Cancerul este de grad inalt si este complet continut in stratul dur al osului.
  • Stadiul 2B – Cancerul este de grad inalt si s-a raspandit in afara osului si in spatiile de tesuturi moi din vecinatate care contin nervi si vase de sange.
  • Stadiul 3 – Cancerul poate fi de grad scazut sau de grad inalt si se gaseste fie in os, fie se extinde in afara osului. Cancerul s-a raspandit in alte parti ale corpului sau in alte oase care nu au legatura directa cu osul unde a inceput tumora.

Tratamentul osteosarcomului

Tratamentul osteosarcomului include chimioterapie (folosirea medicamentelor pentru a distruge celulele canceroase si reducerea cancerului), urmata de interventii chirurgicale (pentru a elimina celulele canceroase sau tumorile) si apoi sedinte suplimentare de chimioterapie (pentru a distruge celulele canceroase ramase si pentru a minimiza riscul de recidiva). Osteosarcomul nu raspunde la radioterapie, fiind rezistent la acest regim de terapie.

Tratamentul chirurgical

Tratamentele chirurgicale pentru osteosarcom include fie amputarea, fie chirurgia de salvare a membrelor. In chirurgia de salvare a membrelor, osul si muschiul afectat de osteosarcom sunt indepartate, lasand un spatiu in os care este umplut fie cu o grefa osoasa, fie mai frecvent cu o proteza speciala din metal. Riscul de infectare si fractura este mai mare la inlocuirea cu grefa si, prin urmare, protezele metalice sunt utilizate mai frecvent pentru a reconstrui osul dupa indepartarea tumorii. Cand osteosarcomul s-a raspandit in plamani sau in alta parte, se poate face o interventie chirurgicala pentru indepartarea tumorilor in aceste locatii indepartate.

Chimioterapia

Chimioterapia este de obicei administrata atat inainte, cat si dupa operatie. Face tumora mai mica, ceea ce faciliteaza interventia chirurgicala. Medicamentele ajung in sange si distrug celulele canceroase din orice zona a corpului. Durata tratamentului cu chimioterapie variaza si poate depinde de faptul daca cancerul s-a raspandit in alte parti ale corpului.

Multe dintre medicamentele utilizate in chimioterapie prezinta riscul unor probleme atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. Efectele pe termen scurt includ anemie, sangerari anormale si risc crescut de infectie din cauza distrugerii maduvei osoase.

Prognostic pentru osteosarcom

Ratele de supravietuire pentru osteosarcom pot fi de 60 -80% daca boala nu s-a raspandit in afara tumorii, in functie de succesul chimioterapiei. Rata de supravietuire relativa la 5 ani este de 77% pentru cancerul localizat, de 65% pentru cancerul regional, 27% pentru cancerul care s-a raspandit in regiuni indepartate ale corpului. In medie, rata generala de supravietuire pentru osteosarcom este de 66%.

Referinte:
(1) What is bone cancer, link: https://www.cancer.ca/en/cancer-information/cancer-type/bone/bone-cancer/?region=on
(2) Bone tumors, link: https://www.webmd.com/cancer/bone-tumors#1
(3) Bone cancer, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bone-cancer/symptoms-causes/syc-20350217
(4) What causes bone metastases, link: https://www.healthline.com/health/bone-metastases#causes
(5) Osteosarcoma, link: https://kidshealth.org/en/parents/cancer-osteosarcoma.html

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma