Caisele – beneficii, valori nutritionale, contraindicatii

Caisele – fructe frumos colorate, aromate, pline de beta-caroten si fibre, care nu trebuie sa lipseasca din alimentatie pe timpul verii. Aflati totul despre compozitia nutritionala si beneficiile caiselor, dar si cum este bine sa mancam caise. 

Cuprins:

  1. Informatii generale despre caise
  2. Ce contin caisele?
  3. Beneficiile consumului de caise
  4. Caise vs piersici – diferente
  5. Cum pot fi consumate?
  6. Contraindicatii

Informatii generale despre caise

Caisele (Prunus armeniaca) sunt fructe cunoscute si sub numele de prune armene. Rotunde si galbene, arata ca niste piersici mai mici, insa impartasesc fragilitatea prunelor purpurii. Sunt extrem de hranitoare si aduc multe beneficii sanatatii, de exemplu pentru digestie si ochi.

Caisele sunt fructe suculente si delicioase care apartin genului prunus din familia Rosaceae. Aici mai sunt incluse piersicile, nectarinele, prunele si ciresele. Caisele exista de culori si dimensiuni diferite, fiind peste 1000 de soiuri. Caisa este o drupa, ceea ce inseamna ca fructul sau carnos inconjoara o singura samanta tare. Fructele sunt de obicei de dimensiuni medii, intre 4-5 cm in diametru si pot fi rotunde sau ovale. Pulpa este ferma si suculenta. Coaja fructului este neteda, cu un puf natural scurt.

Cand se coc caisele

Caisele se coc in functie de soi si de temperaturi. Primele caise se coc, de obicei, incepand cu luna iulie.

Curiozitati despre caise

Desi istoria caiselor este destul de neclara din cauza cultivarii preistorice raspandite, se considera totusi ca provine din provinciile din nordul, nord-estul si nord-vestul Chinei si poate Japonia si Coreea.

Ce contin caisele?

Caisele sunt foarte hranitoare si contin multe vitamine si minerale esentiale.

Caise valori nutritionale

Potrivit Departamentului de Agricultura din SUA, o caisa de 35 g contine urmatoarele:

Caisele ce vitamine contin

Vitamina A

Vitamina A, pe care oamenii de stiinta o numesc si retinol, este foarte importanta pentru sanatatea ochilor. Mai exact, vitamina A ajuta organismul sa produca pigmentii necesari pentru ca retina sa functioneze corect. Fara ea, oamenii risca sa dezvolte orbire pe timp de noapte. Vitamina A ajuta de asemenea ochii sa produca umiditatea de care au nevoie pentru a ramane lubrifiati. Unele studii au descoperit ca vitamina A joaca, de asemenea, un rol important in sistemul imunitar, avand un efect antiinflamator.

Alte surse bune de vitamina A sunt: legumele cu frunze verzi, legumele portocalii, cum ar fi morcovii, dovleceii si cartofii dulci, ouale.

Vitamina C

Caisele sunt, de asemenea, o buna sursa de vitamina C, care este una dintre vitaminele pe care organismul uman nu le poate produce de unul singur. De aceea, oamenii trebuie sa preia suficienta vitamina C din alimentatie.

Vitamina C are multe functii. De exemplu, este un antioxidant care ajuta la protejarea celulelor din organism de deteriorarea produsa de radicalii liberi. De asemenea, organismul are nevoie de ea pentru a produce colagen.

Vitamina C joaca un rol esential in sistemul imunitar, ajutand mecanismele naturale de aparare ale organismului sa combata bacteriile si virusurile.

Alte alimente care contin vitamina C sunt: ardei rosii si verzi, citricele, brocoli, capsunile.

Cat potasiu contin caisele

Caisele sunt bogate in potasiu, un mineral care serveste si ca electrolit. Potasiul trimite semnale nervoase si regleaza contractiile musculare si echilibrul fluidelor.

Doua caise (70 de grame) asigura 181 mg din acest mineral, care este 4% din valoarea zilnica (VZ).

Deoarece potasiul functioneaza strans cu sodiul pentru a mentine echilibrul fluidelor, un aport adecvat poate ajuta la prevenirea balonarii si la mentinerea tensiunii arteriale sanatoase.

Caisele ingrasa?

Dupa cum mentionam, o caisa are doar 17 calorii. In plus, are un indice glicemic 57, fiind recomandata in procesul de slabire. Asadar, consumate cu moderatie, in cadrul unei diete echilibrate, caisele nu ingrasa.

Caisele sunt acide?

Caisele nu sunt acide, ele fiind trecute in lista fructelor alcaline.

Beneficiile consumului de caise

Denumita stiintific Prunus armeniaca, caisa este bogata in nutrienti. Vitamina A din acest fruct stimuleaza sanatatea ochilor si imunitatea, iar fibrele din caise mentin sanatatea tractului digestiv. Fibrele sustin sanatatea inimii regland nivelul tensiunii arteriale si al colesterolului. Antioxidantii, de asemenea, combat inflamatiile si chiar imbunatatesc sanatatea pielii si a parului.

Caisele si constipatia

Fibrele solubile din caise sustin o miscare sanatoasa a intestinului, deoarece adauga consistenta scaunelor.

Caisele baloneaza? Nu, pentru ca fibrele din caise descompun rapid acizii grasi, iar acest lucru imbunatateste digestia.

Caisele sunt laxative? Da, fibrele din aceste fructe au usor efect laxativ, ameliorand probleme digestive cum ar fi constipatia si balonarea.

Caisele si diabetul

Caisele au putine calorii si carbohidrati (o caisa contine doar 17 calorii si 4 grame de carbohidrati), aceasta fiind o veste foarte buna pentru diabetici. Acestia pot sa consume foarte probleme caise. In plus, fibrele din caise pot regla nivelul glicemiei.

Caisele in diabet

Caisele au, de asemenea, un indice glicemic scazut – ceea ce inseamna ca au un efect sustinut asupra nivelului de zahar din sange si nu-l ridica prea mult. Aceste fructe sunt, de asemenea, bogate in vitamina E. Aceasta actioneaza ca un antioxidant care imbunatateste nivelul de zahar din sange. Conform unui studiu realizat in Spania, nucile si fructele uscate constituie un plus sanatos pentru alimentatie. Caisele, care pot fi consumate si uscate, se incadreaza fara indoiala in aceasta categorie.

Ajuta la combaterea inflamatiei

Nu doar fructele, ci si semintele s-au dovedit a fi eficiente in ameliorarea inflamatiei. De fapt, in cadrul unui studiu realizat pe animale s-a demonstrat ca extractul de ulei de seminte de caise protejeaza impotriva colitei ulcerative, care este o boala inflamatorie intestinala.

Imbunatatesc vederea

Persoanele care consuma in mod regulat fructe au un risc mai mic de a-si pierde vederea. Dar, mai important, caisele sunt bogate in carotenoizi si xantofile – nutrienti despre care cercetatorii cred ca pot preveni tulburarile de vedere legate de varsta. De asemenea, contin vitamina A, un alt nutrient important pentru ochi. Numit si retinol, previne degenerescenta maculara legata de varsta. Conform studiilor, aplicarea topica a extractului din samburi de caise poate reduce uscaciunea ochilor prin stimularea productiei de lacrimi.

Caisele previn afectarea ficatului

Potrivit studiilor, caisele pot proteja impotriva leziunilor hepatice si pot usura simptomele steatozei hepatice (afectiune cauzata de acumularea de grasime in ficat). Mai interesant, caisele organice s-au dovedit a fi eficiente in promovarea regenerarii hepatice.

Protejeaza inima

Potasiul din fructe poate scadea nivelul tensiunii arteriale si poate preveni atacurile de cord. Iar fibrele din fructe scad nivelul colesterolului si previn bolile legate de inima, cum ar fi ateroscleroza.

Caisele sustin metabolismul si procesul de slabire

Fibrele mentin senzatia de satietate pentru perioade lungi, iar acest lucru sustine procesul de slabire. Explicatia stiintifica este ca nutrientii din caise stimuleaza anumite celule ale creierului (numite tanicite) care controleaza pofta de mancare.

Sporesc sanatatea oaselor

Caisele sunt, de asemenea, bogate in calciu, mineralul important pentru dezvoltarea si sanatatea oaselor. Si mai interesant, potasiul este, de asemenea, important pentru absorbtia corecta si distributia uniforma a calciului – iar caisele sunt bogate si in potasiu. De asemenea, potrivit studiilor, caisele pot inversa pierderile densitatii osoase si pot modifica metabolismul osos la femeile aflate in postmenopauza.

Trateaza anemia

Caisele sunt, de asemenea, surse vegetale excelente de fier, despre care se stie ca ajuta la tratarea anemiei. Fierul imbunatateste productia de hemoglobina, iar aceasta ii ofera sangelui o calitate mai buna.

Pot aduce multe beneficii in timpul sarcinii

Caisele sunt foarte hranitoare si acesta este un motiv suficient pentru a le consuma in timpul sarcinii. De asemenea, sunt bogate in fier si cupru, doi nutrienti deosebit de importanti in timpul sarcinii. Acestia ajuta la prevenirea consecintelor fatale in timpul sarcinii.

Pot trata durerile de urechi

Cu toate ca exista foarte putine cercetari in acest sens, unele surse sugereaza ca persoanele care au dureri de urechi isi pot turna doua-trei picaturi de ulei de caise in urechea afectata pentru a ameliora disconfortul.

Caisele intarzie semnele de imbatranire

Persoanele doritoare isi pot prepara un scrub din samburi de caise pentru a scapa de celulele moarte de pe suprafata pielii si pentru a le permite celulelor noi sa creasca. Prin aceasta actiune de exfoliere si de eliminare a celulelor deteriorate de pe piele puteti scapa de liniile fine si de ridurile mici.

Trateaza tulburarile de piele

Datorita faptului ca este bogat in vitaminele C si A, uleiul de caise este excelent pentru pielea sensibila. Proprietatile sale antiinflamatorii sunt eficiente pentru tratarea afectiunilor pielii precum dermatita si eczema. Uleiul de caise, in combinatie cu alte uleiuri esentiale, are un efect calmant asupra afectiunilor pielii. Cu toate acestea, pentru a evita orice reactii adverse, este recomandat sa consultati un medic inainte de a-l utiliza.

Previn boala Alzheimer

Caisele au numeroase substante nutritive esentiale, vitamine si minerale, fiind considerate adevarate surse de proprietati vindecatoare si sursele cu cel mai bogat continut de vitamina C. O singura caisa feliata de 165 g contine mai mult de 22% din necesarul zilnic de vitamina C pentru organism. Multi cercetatori stiintifici au ajuns la concluzia ca probleme precum declinul cognitiv, uitarea, lipsa de orientare sunt simptomele bolii Alzheimer. Cercetarile au descoperit ca persoanele cu dementa usoara au o concentratie serica de vitamina C si beta-caroten vizibil mai scazuta in comparatie cu celelalte persoane.

Caise vs piersici – diferente

Ambele sunt similare in ceea ce priveste aspectul si valoarea nutritiva. Cu toate acestea, exista unele diferente.

Caisele sunt mai mici decat piersicile si au o pulpa galbui-portocalie care este acoperita de o coaja pufoasa. Piersicile sunt putin mai mari, iar culoarea lor poate varia de la alb la galben stralucitor pana la rosu.

In ceea ce priveste valoarea nutritionala, caisele au putin mai multe calorii, proteine, carbohidrati si fibre. De asemenea, contin putin mai multe vitamine A si C.

Cum pot fi consumate?

Caisele pot fi consumate rapid proaspete sau uscate sau pot fi adaugate la preparatele preferate. Puteti include caisele in alimentatie intr-o varietate de moduri, de exemplu:

  • Pot fi adaugate la granola, o celebra reteta de mic dejun.
  • Decojire caise – pot fi decojite si mancate proaspete sub forma de gustare rapida.
  • Puteti adauga caise uscate in iaurt sau salata.
  • Pot fi consumate sub forma de gemuri sau compoturi.
  • De asemenea, pot fi preparate intr-un slow-cooker cu carne de pui sau vita.
  • Pot fi adaugate la deserturi precum placinte, prajituri si produse de patiserie.

Intrucat sunt dulci si placute, caisele pot fi folosite ca inlocuitor pentru piersici sau prune in majoritatea retetelor.

Ceai de caise proprietati

Ceaiul de caise are un parfum specific si delicat, fiind o metoda excelenta de combatere a stresului, oboselii, anemiei.

Contraindicatii

Caisele sunt aproape inofensive pentru om, dar procesul de hidroliza produce acid hidrocianic. Acesta este cunoscut drept o otrava cu actiune rapida si, prin urmare, caisele uscate trebuie consumate cu precautie.

Nu exista efecte secundare particulare ale consumului moderat de caise. Cu toate acestea, putine persoane ar putea avea alergii.

Persoanele cu pietre la rinichi trebuie sa limiteze consumul de caise din cauza prezentei oxalatilor.

Din cauza amigdalinei (un compus natural gasit mai ales in miezul samburilor de caise), consumul in exces de caise nu este recomandat, deoarece poate duce la depresia sistemului nervos.

Consumul de caise necoapte sau crude poate provoca tulburari gastrice. De asemenea, unele persoane care au consumat caise in exces s-au confruntat cu insuficienta respiratorie.

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/nutrition/apricots-benefits
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/apricot-benefits
  3. https://www.stylecraze.com/articles/benefits-of-apricots-for-skin-hair-and-health/
  4. http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=3
  5. https://www.healthbenefitstimes.com/apricots/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma