Dermatita cercariala – totul despre pruritul inotatorului

Dermatita cercariala este o eruptie pruriginoasa produsa de un parazit care poate fi luat dupa inotul in lacuri sau iazuri cu apa dulce. Aflati mai multe despre pruritul inotatorului, ce simptome determina, cum se trateaza si ce masuri de preventie sunt necesare.

Cuprins:

  1. Ce este dermatita cercariala?
  2. Cauze si factori de risc
  3. Cum se manifesta?
  4. Diagnostic
  5. Dermatita cercariala: tratament
  6. Complicatii
  7. Prevenire

Ce este dermatita cercariala?

Dermatita cercariala este o eruptie pruriginoasa (care prezinta mancarimi) care poate aparea dupa ce inotati sau mergeti prin apa in aer liber. Cunoscuta si sub denumirile de pruritul inotatorului sau mancarimea inotatorului, aceasta afectiune este mai frecventa in lacurile si iazurile cu apa dulce, insa apare ocazional in apa sarata.

Dermatita cercariala este, de fapt, o eruptie cutanata cauzata de obicei de o reactie alergica la parazitii care intra in piele in timp ce inotati sau va plimbati prin apa calda.

Parazitii care provoaca mancarimea inotatorului traiesc in mod normal in pasarile de apa si unele mamifere. Acesti paraziti pot fi eliberati in apa. Oamenii nu sunt gazde potrivite, asa ca parazitii mor imediat in timp ce se afla inca in piele.

Dermatita cercariala este inconfortabila, insa dispare, de obicei, de la sine dupa cateva zile. Intre timp, puteti ameliora mancarimile cu ajutorul medicamentelor fara prescriptie medicala sau pe baza de reteta.

Cauze si factori de risc

Dermatita cercariala este cauzata de un vierme parazit care se ingroapa in piele. Acesti paraziti nu pot supravietui in pielea oamenilor. Acestia se ataseaza accidental de oameni pentru a cauta o pasare de apa sau o alta gazda de origine animala.

Ciclul de viata al parazitului

Ciclul sau normal de viata este urmatorul: de la pasarile sau animalele de apa ajunge la melci si din nou inapoi. Infectarea se produce in momentul in care omul inoata sau merge prin apa cand parazitul, in stadiul sau infectios, isi cauta gazda naturala.

In ciclul sau de viata, viermele parazit infecteaza sangele pasarilor de apa si al unor animale care traiesc in apropierea apei. Mai departe, pasarile sau animalele elimina apoi ouale parazitului in apa prin fecale. Cand ouale parazitului eclozeaza in apa, larvele inoata in jur incercand sa-si gaseasca o a doua gazda, o specie de melc. Dupa ce parazitul infecteaza melcul si se dezvolta in el, melcul excreta o a doua forma de larve de paraziti in apa. Aceste larve minuscule, cunoscute sub numele de cercariae, inoata in jur in cautarea unor pasari de apa sau animale de apa pentru a incepe un nou ciclu.

Aceste larve traiesc doar aproximativ 24 de ore, timp in care isi cauta o gazda corespunzatoare pentru a-si continua ciclul de viata. Daca inotati sau va plimbati in apa infestata, unii dintre acesti viermi paraziti pot ajunge pe piele.

Factori de risc

Puteti dezvolta mancarimea inotatorului daca inotati intr-o sursa apa dulce infestata. Riscul este la fel de mare daca inotati in apele putin adanci din apropierea zonelor de coasta, deoarece si aici se regasesc larvele parazitilor. Copiii pot fi, de asemenea, deosebit de expusi riscului, deoarece se plimba si se joaca langa tarm. Daca ati mai avut pruritul inotatorului si inainte, este posibil sa aveti o reactie mai serioasa la urmatoarea expunere.

Este important de mentionat ca in piscinele dezinfectate cu clor si bine intretinute riscul de a dezvolta dermatita cercariala este extrem de mic.

Pruritul inotatorului nu este o afectiune contagioasa.

Cum se manifesta?

Daca inotati sau va plimbati intr-o apa infestata cu acesti paraziti, puteti dezvolta urmatoarele simptome:

  • furnicaturi, arsuri sau mancarimi pe pielea expusa;
  • cosuri mici si rosii;
  • vezicule (basici), in rare ocazii.

Mancarimea poate dura pana la cateva zile. Eruptia este localizata numai pe pielea care a fost expusa la apa. Este important sa incercati sa nu va scarpinati, deoarece puteti zgaria pielea afectata si, astfel, se pot dezvolta infectii ale pielii.

Mancarimea este o reactie alergica la paraziti si, cu cat inotati mai des in ape contaminate, cu atat simptomele pot fi mai grave. De asemenea, unele persoane pot fi mai sensibile la acesti paraziti.

Cand se recomanda vizita la medic

Discutati cu medicul daca aveti o eruptie cutanata dupa inot, care dureaza mai mult de trei zile. Daca observati puroi la locul eruptiei cutanate, consultati imediat medicul. Acesta v-ar putea trimite la un medic specializat in afectiuni ale pielii (dermatolog).

Diagnostic

Dermatita cercariala poate fi greu de diferentiat de alte reactii ale pielii, cum ar fi muscaturile de insecte, reactiile alergice la iedera otravitoare, intepaturile de meduze sau infectiile bacteriene. Nu exista un test specific pentru a diagnostica aceasta afectiune. Medicul va poate pune cateva intrebari pentru a stabili un diagnostic. Printre aceste intrebari se numara:

  • Cand a aparut eruptia?
  • Ati inotat sau ati mers recent intr-o apa dulce?
  • Exista si alte persoane care au fost in aceeasi apa si care au dezvoltat eruptii cutanate?

Doctorul poate, de asemenea, sa puna intrebari despre istoricul medical, despre alergiile pe care le-ati putea avea si despre medicamentele si suplimentele pe care le luati. Daca mancarimea este grava, medicul poate sa va prescrie ceva mai puternic decat medicamentele fara reteta.

Dermatita cercariala: tratament

De cele mai multe ori, pruritul inotatorului dispare de la sine dupa o saptamana. In tot acest timp timp, puteti combate sau tine sub control mancarimea cu ajutorul antihistaminicelor sau a cremelor anti-mancarime, cum ar fi cele care contin calamina. Daca mancarimea este severa, doctorul va poate recomanda un medicament eliberat pe baza de prescriptie medicala.

Recomandari si remedii la domiciliu

Puteti urma aceste sfaturi pentru a reduce mancarimile:

  • Aplicati o crema sau folositi medicamente.
  • Nu va scarpinati pentru a evita zgarierea pielii.
  • Acoperiti zonele afectate cu un material curat si umed.
  • Faceti baie intr-o apa in care ati presarat saruri Epsom, bicarbonat de sodiu sau fulgi de ovaz.
  • Faceti o pasta din bicarbonat de sodiu si apa, apoi aplicati-o pe zonele afectate.

Complicatii

Dermatita cercariala produce in rare cazuri complicatii. Cu toate acestea, pielea se poate infecta daca va scarpinati prea tare. Incercati sa evitati zgarieturile.

Prevenire

Parazitii care provoaca mancarimea inotatorului traiesc in sangele pasarilor de apa si in mamiferele care traiesc in apropierea baltilor si lacurilor. Pentru a reduce riscul de a dezvolta dermatita cercariala:

Alegeti cu atentie zonele in care inotati

Evitati inotul in zonele in care pruritul inotatorului reprezinta o problema cunoscuta sau in care exista semne care avertizeaza asupra unei eventuale contaminari. De asemenea, evitati inotul sau mersul in zonele mlastinoase unde se gasesc in mod frecvent melci.

Evitati zona de coasta, daca este posibil

Daca sunteti un inotator impatimit, mergeti in apele mai adanci pentru a inota. Riscul de a dezvolta pruritul inotatorului este mai mare daca petreceti mult timp in apa mai calda de langa tarm.

Clatiti-va dupa inot

Clatiti pielea expusa cu apa curata imediat dupa ce iesiti din apa, apoi stergeti-va puternic pielea cu un prosop. Spalati-va des costumele de baie.

Evitati sa hraniti pasarile

Nu hraniti pasarile in zona docurilor sau in apropierea zonelor de inot.

Aplicati protectie solara impermeabila

Specialistii au raportat ca solutiile cu protectie solara impermeabila protejeaza pielea de parazitii care provoaca mancarimea inotatorului.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/swimmers-itch/symptoms-causes/syc-20355043
  2. https://www.healthline.com/health/cercarial-dermatitis
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma