Bradicardia se defineste printr-un ritm cardiac lent. Aflati din materialul urmator mai multe despre cauzele, simptomele, tratamentul pentru bradicardie.

Cuprins:

  1. Ce este bradicardia?
  2. Bradicardie cauze
  3. Simptome
  4. Diagnostic
  5. Tratament pentru bradicardie
  6. Complicatii
  7. Metode de prevenire

Ce este bradicardia?

Bradicardia este o frecventa cardiaca mai lenta decat cea normala. In repaus, inimile adultilor au de obicei intre 60 si 100 de batai pe minut. In cazul celor cu bradicardie, inima are mai putin de 60 de batai pe minut.

Bradicardia poate fi o problema grava daca inima nu pompeaza suficient sange bogat in oxigen catre organism. Cu toate acestea, in cazul multor oameni, bradicardia sinusala nu provoaca simptome sau complicatii.

Un stimulator cardiac poate corecta bradicardia si poate ajuta inima sa mentina o frecventa adecvata a batailor cardiace.

Bradicardia fetala

Bradicardia fetala reprezinta o frecventa cardiaca fetala anormal de scazuta. O frecventa cardiaca sustinuta in primul trimestru de sub 100 de batai pe minut (bpm) este, in general, considerata bradicardica. Frecventa cardiaca fetala medie se modifica in timpul sarcinii:

  • 100 bpm pana la 6,2 saptamani de gestatie
  • 120 bpm la 6,3-7,0 saptamani

Bradicardia paroxistica este caracterizata de un ritm cardiac scazut care apare brusc.

Bradicardie cauze

Bradicardia poate fi cauzata de:

Circuite electrice ale inimii

Inima este formata din patru camere – doua superioare (atrii) si doua inferioare (ventricule). Nodul sinusal, care este un stimulator cardiac natural situat in atriul drept, este cel controleaza in mod normal ritmul cardiac producand impulsuri electrice care initiaza fiecare bataie a inimii.

Aceste impulsuri electrice calatoresc prin atrii, determinandu-le sa se contracte si sa pompeze sange in ventricule. Apoi, aceste impulsuri ajung la nodul atrioventricular (NAV), care este un grup de celule.

Nodul AV transmite semnalul catre un alt grup de celule. Aceste celule transmit semnalul printr-o ramificatie stanga care alimenteaza ventriculul stang si una spre dreapta care serveste ventriculul drept, ceea ce face ca ventriculele sa se contracte si sa pompeze sange. Ventriculul drept trimite sangele lipsit de oxigen catre plamani, iar ventriculul stang trimite sange bogat in oxigen catre corp.

Bradicardia apare atunci cand semnalele electrice incetinesc sau sunt blocate.

Probleme ale nodului sinusal

De multe ori, bradicardia debuteaza in nodul sinusal. Ritmul cardiac lent poate aparea deoarece nodul sinusal:

  • descarca impulsurile electrice mai lent decat este normal
  • intrerupe sau nu reuseste sa descarce impulsurile electrice in ritmuri normale
  • descarca un impuls electric care este blocat inainte ca atriile sa se contracte

La unele persoane, problemele de nod sinusal au ca rezultat alternarea ritmului cardiac lent cu unul rapid (sindromul bradicardie-tahicardie).

Bloc cardiac (bloc atrioventricular)

Bradicardia poate aparea, de asemenea, deoarece semnalele electrice transmise prin atrii nu ajung la ventricule. Conditia poarta denumirea de bloc cardiac sau bloc atrioventricular.

Blocurile cardiace sunt clasificate in functie de gradul in care semnalele de la atrii ajung in principalele camere de pompare ale inimii (ventricule).

Bloc cardiac de gradul I

Aceasta este cea mai usoara forma. In cazul acesteia, toate semnalele electrice din atrii ajung la ventricule, insa semnalul este incetinit. Blocul cardiac de gradul I provoaca rareori simptome si, de obicei, nu are nevoie de tratament daca nu exista o alta anomalie privind transmiterea semnalului electric.

Bloc cardiac de gradul II

Blocul atrioventricular de gradul II se manifesta printr-o intrerupere totala a conducerii intre atriu si ventricul, dupa anumite contractii. De asemenea, se remarca un ritm neregulat al batailor cardiace.

Bloc cardiac (complet) de gradul III

Niciunul dintre impulsurile electrice din atrii nu ajunge la ventricule. Daca se intampla acest lucru, este nevoie ca un stimulator cardiac natural sa preia functia, dar acest lucru produce impulsuri electrice lente si uneori nesigure pentru a controla ritmul ventriculelor.

Factori de risc

Varsta

Unul dintre principalii factori de risc pentru bradicardie este varsta. Problemele cardiace, care sunt adesea asociate cu bradicardia, sunt mai frecvente la adultii mai in varsta.

Factorii de risc asociati bolilor de inima

Bradicardia este de multe ori cauzata de un tesut cardiac afectat de o boala de inima.

Prin urmare, factorii care cresc riscul de boli cardiace pot, de asemenea, sa creasca riscul de bradicardie. Pacientii isi pot schimba stilul de viata sau se pot trata medical pentru a reduce riscul de boli cardiace asociate cu urmatorii factori:

  • hipertensiune arteriala
  • fumat
  • consumul excesiv de alcool
  • consumul de droguri
  • stres psihologic sau anxietate

Simptome

In caz de bradicardie, creierul si alte organe s-ar putea sa nu obtina suficient oxigen, producand, astfel, urmatoarele simptome:

Situatii in care un ritm cardiac lent este normal

Un ritm cardiac mai mic de 60 de batai pe minut, in repaus, este absolut normal in cazul anumitor oameni, in special al adultilor tineri sanatosi si al sportivilor. Pentru ei, bradicardia nu este considerata o problema de sanatate.

Masurarea ritmului cardiac

O persoana isi poate afla ritmul cardiac luandu-si pulsul. Pentru a testa cu exactitate daca ritmul sau cardiac este lent, o persoana trebuie sa isi masoare ritmul in repaus. Pentru a reusi acest lucru, trebuie sa evite verificarea pulsului la scurt timp dupa terminarea miscarii fizice sau dupa trezire.

Pentru a-si verifica pulsul, o persoana trebuie sa stea intr-o pozitie confortabila si relaxata si sa atinga incheietura mainii pentru a simti pulsul. Daca nu poate localiza pulsul la nivelul incheieturii, ar trebui sa verifice pe una dintre partile gatului.

Pentru a-si calcula ritmul cardiac, persoana trebuie sa numere bataile inimii timp de 10 secunde, apoi sa inmulteasca numarul cu 6. Pentru a afla mai clar valoarea pulsului, persoana poate numara bataile timp de un minut intreg. Aceasta cifra reprezinta pulsul in stare de repaus.

Daca numarul este mai mic de 60 (puls mic), persoana are bradicardie.

Frecvente cardiace in functie de varsta

Copiii si tinerii au frecvente cardiace mai rapide decat adultii. La tineri, frecventele cardiace normale sunt urmatoarele:

  • Nou-nascuti: 100 pana la 180 bpm
  • Sugari: 80 – 150 bpm
  • Copii cu varste cuprinse intre 2 – 6: 75 – 120 bpm
  • Copii cu varste cuprinse intre 6 – 12: 70 – 110 bpm

Un ritm cardiac lent la un copil, in special la un nou-nascut, reprezinta o urgenta medicala.

Diagnostic

Pentru a diagnostica starea, medicul va examina simptomele si va dori sa afle mai multe despre istoricul medical al pacientului. In plus, va efectua o examinare fizica.

De asemenea, va face anumite teste de masurare a ritmului cardiac si va identifica afectiunile care ar putea cauza bradicardia.

Electrocardiograma (ECG sau EKG)

Electrocardiograma este principala metoda de evaluare a bradicardiei. Cu ajutorul unor senzori mici (electrozi) aplicati pe piept si brate, inregistreaza semnalele electrice in timp ce strabat inima.

EKG-ul nu poate detecta bradicardia decat daca simptomele acesteia apar in timpul testului. De aceea, este posibil ca medicul sa solicite folosirea unui dispozitiv EKG portabil. Printre aceste dispozitive se numara:

Dispozitiv de monitorizare Holter

Acesta poate fi tinut in buzunar sau la curea si inregistreaza activitatea inimii timp de 24 sau 48 de ore.

Cel mai probabil, doctorul va va cere sa va faceti un jurnal in aceste 24 de ore, in care sa descrieti simptomele pe care le-ati intampinat si perioada in care au aparut.

Loop recorder

Acest dispozitiv monitorizeaza activitatea inimii pe parcursul a cateva saptamani. Atunci cand simtiti anumite simptome, tot ce trebuie sa faceti este sa apasati un buton pentru a activa dispozitivul. Acesta va incepe sa inregistreze activitatea inimii in acel moment.

Pentru a intelege impactul bradicardiei, medicul poate folosi un dispozitiv de monitorizare EKG in timp ce efectueaza alte teste. Printre acestea se numara:

Testul mesei inclinate (testul TILT)

Acest test il ajuta pe medic sa inteleaga mai bine cum contribuie bradicardia la aparitia episoadelor de lesin. In cadrul acestui test, persoana sta intinsa pe o masa speciala, apoi aceasta este ridicata, in pozitia de stand in picioare, pentru a vedea daca schimbarea pozitiei produce vreo senzatie de lesin.

Testul de efort

Medicul poate monitoriza ritmul cardiac in timp ce mergeti pe o banda de alergare sau pedalati pe o bicicleta stationara pentru a vedea daca ritmul cardiac creste in mod corespunzator ca raspuns la activitatea fizica.

Teste de laborator si alte teste

Medicul poate efectua analize de sange pentru a detecta eventualele afectiuni care ar putea contribui la bradicardie, cum ar fi o infectie, hipotiroidism sau un dezechilibru electrolitic.

Daca se presupune ca apneea in somn contribuie la bradicardie, este posibil sa faceti anumite teste de monitorizare a somnului.

Tratament pentru bradicardie

Tratamentul pentru combaterea bradicardiei depinde de tipul problemei, de severitatea simptomelor si de cauza ritmului cardiac lent. Tratamentul nu este necesar in cazul celor fara simptome.

Tratarea tulburarilor de baza

Daca bradicardia este provocata de o tulburare precum hipotiroidismul sau apneea obstructiva in somn, tratamentul acestei afectiuni ar putea vindeca bradicardia.

Schimbarea medicamentelor – puls mic tratament

O serie de medicamente, inclusiv unele pentru tratarea altor afectiuni ale inimii, pot provoca bradicardie.

Medicul va verifica medicamentele pe care le luati si, eventual, va recomanda altele. Modificarea tratamentului sau reducerea dozajului ar putea corecta problemele de ritm cardiac lent.

Atunci cand alte tratamente nu sunt posibile, insa simptomele trebuie remediate, medicii recomanda folosirea unui stimulator cardiac.

Pacemaker

Acest dispozitiv de dimensiunea unui telefon mobil este pe baza de baterii, fiind implantat sub clavicula. Firele dispozitivului sunt introduse prin vene catre inima, iar electrozii de la capatul firelor sunt atasati la tesuturile inimii. Pacemakerul monitorizeaza ritmul cardiac si genereaza impulsuri electrice, dupa cum este necesar, pentru a mentine o frecventa adecvata.

Bradicardie tratament naturist

Coenzima Q10

Luati zilnic intre 200 si 400 de miligrame de Coenzima Q10 de inalta calitate. Pentru a stimula nivelul CoQ10, puteti adauga, de asemenea, anumite alimente in dieta, care sunt bogate in mod natural in aceasta substanta. Printre aceste alimente se numara:

  • Carne de vita hranita cu iarba
  • Carne de pui
  • Seminte de susan
  • Fistic
  • Varza
  • Portocale

Magneziu

Luati zilnic 300-400 mg de magneziu pentru a ajuta la combaterea anxietatii, scaderea simptomelor de insomnie, ameliorarea durerilor musculare si a spasmelor. In plus, un deficit de magneziu este legat de ateroscleroza, diabet, hipertensiune arteriala, aritmii si insuficienta cardiaca.

Complicatii

Daca bradicardia provoaca simptome, pot aparea si complicatii, cum ar fi:

Metode de prevenire

Cel mai eficient mod de a preveni bradicardia este de a reduce riscul de a dezvolta boli de inima. Daca aveti deja boli de inima, monitorizati-le si urmati planul de tratament pentru a reduce riscul de bradicardie.

Preveniti bolile cardiace

Tratati sau eliminati factorii de risc care pot provoca boli de inima.

Faceti sport si adoptati o dieta sanatoasa

Adoptati un stil de viata sanatos pentru inima, facand sport in mod regulat si urmand o alimentatie sanatoasa, cu continut scazut de grasimi, sare, cu zahar, bogata in fructe, legume si cereale integrale.

Mentineti o greutate sanatoasa

Greutatea suplimentara creste riscul de a dezvolta boli de inima.

Mentineti tensiunea arteriala si colesterolul sub control

Schimbati-va stilul de viata si luati medicamente conform prescriptiei pentru a imbunatati hipertensiunea arteriala sau nivelul ridicat al colesterolului.

Nu fumati

Daca sunteti fumator si nu puteti renunta de unul singur, discutati cu medicul despre strategii sau programe care sa va ajute sa scapati de acest obicei nesanatos.

Consumati alcool cu moderatie

Pentru adultii sanatosi, acest lucru presupune consumarea unei singure bauturi pe zi pentru femeile de toate varstele si barbatii mai mari de 65 de ani si maximum doua bauturi pe zi pentru barbatii sub varsta de 65 de ani.

Intrebati-l pe medic daca starea va permite sa consumati alcool.

Nu consumati droguri

Aflati de la medic ce programe sunt disponibile pentru a renunta la consumul de droguri.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bradycardia/symptoms-causes/syc-20355474
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/324264.php
  3. https://www.healthline.com/health/slow-heart-rate
  4. https://www.webmd.com/heart-disease/atrial-fibrillation/bradycardia#1
  5. https://draxe.com/health/bradycardia/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma