Statisticile arata ca peste 75% dintre romani apeleaza la medicamente fara prescriptie medicala fara a cere opinia unui medic. Iata la ce riscuri ne expune automedicatia si care sunt recomandarile.

Cuprins:

1. Ce este automedicatia?
2. De ce apeleaza oamenii la automedicatie?
3. Beneficiile si riscurile automedicatiei
4. Medicamentele fara prescriptie medicala
5. Sfaturi privind automedicatia

Ce este automedicatia?

Automedicatia este un fenomen global si contribuie potential la cresterea rezistentei bacteriilor la antibiotice. Este definita ca selectia si administrarea medicamentelor de catre persoane fizice pentru a trata afectiunile sau simptomele care au fost auto-diagnosticate. Beneficiile ar putea fi ameliorarea simptomelor rapid si reducerea cheltuielilor de sanatate. Cu toate acestea, nu este nici pe departe o practica sigura, in special in cazul automedicatiei iresponsabile.

Riscurile potentiale ale automedicatiei includ:

  • autodiagnosticarea incorecta;
  • intarzierea administrarii medicamentelor necesare;
  • reactii adverse grave;
  • interactiuni medicamentoase periculoase;
  • mod incorect de administrare;
  • doze incorecte;
  • alegerea incorecta a tratamentului;
  • mascarea unei boli severe;
  • riscul de dependenta si abuz de medicamente.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, automedicatia este definica ca selectia si utilizarea medicamentelor de catre persoane fizice pentru a trata boala sau simptomele autorecunoscute. Aceasta cuprinde in general pareri de pe Internet, retete medicale anterioare vechi, pareri din partea prietenilor sau rudelor etc.

De ce apeleaza oamenii la automedicatie?

Oamenii apeleaza la automedicatie din dorinta de a economisi timp, pentru a nu mai merge la medic, din considerente financiare sau pentru ca nu contientizeaza gravitatea situatiei uneori. Accesul la informatii in mass media joaca un rol important, la fel ca sfaturile de auto-ingrijire primite de la membrii familiei in caz de boala, lipsa timpului, lipsa accesului la servicii de sanatate, constrangeri financiare, ignoranta, lipsa increderii in tratamentele medicale de specialitate sau in competenta medicilor, publicitatea si disponibilitatea medicamentelor si suplimentelor etc.

De cele mai multe ori automedicatia nu vine insa din lipsa completa de informare, ci tocmai din accesul larg la informatii, la medicamente, iar tendinta de auto-medicatie este intalnita in special in randul persoanelor instruite.

Beneficiile si riscurile automedicatiei

Automedicatia in sine este asociata cu riscuri cum ar fi diagnosticarea gresita, utilizarea dozelor excesive de medicament, durata prelungita de utilizare a unor terapii, interactiunile medicamentoase grave.

Posibilele avantaje ale auto-medicatiei

Automedicatia poate ajuta la prevenirea si tratarea simptomelor usoare, intervenindu-se rapid si prevenind de multe ori agravarea, mai ales cand accesul la servicii medicale ar dura prea mult sau serviciile medicale nu sunt disponibile.

Riscuri ale automedicatiei

Problema majora sau dezavantajul principal al automedicatiei este dezvoltarea rezistentei la antibiotice a patogenilor, in special in tarile unde antibioticele sunt adesea folosite si disponibile fara prescriptie medicala. Utilizarea lor irationala creste riscul reactiilor adverse.

Agravarea bolii si intarzierea diagnosticului corect

Suprimarea simptomelor cu auto-medicamente poate masca o afectiune grava si poate intarzia diagnosticul. De exemplu, se poate lua paracetamol pentru febra si dureri de cap, care pot fi date de o infectie grava care ramane nediagnosticata si se poate agrava. Medicamentele se folosesc de obicei pentru a reduce durerea, intarziind astfel depistarea si tratamentul in timp util al afectiunii.

Daca ati prezentat un simptom (de exemplu, febra, eruptie cutanata, insomnie, varsaturi, ameteli, greata, cefalee, presiune sinusala etc.) timp de mai mult de 5 zile, consultati imediat medicul.

Medicamente expirate

Medicamentele au termen de expirare care indica momentul cand trebuie luate pentru a se asigura siguranta si eficienta. Medicamentele care au depasit acest termen de valabilitate pot nu doar sa nu mai fie eficiente, dar chiar sa produca efecte adverse grave. In cazul unor medicamente, reactiile chimice pot aparea pe masura ce se apropie tot mai mult data expirarii, devenind astfel periculoase pentru consum.

Citeste si ce facem cu medicamentele expirate!

Abuzul de antibiotice

Antibioticele au capacitatea de a distruge bacteriile daunatoare, insa utilizarea lor abuziva poate avea efecte periculoase. Administrarea de antibiotice atunci cand nu e vorba de o infectie bacteriana sau boala poate duce la cresterea rezistentei patogenilor la antibiotice. In astfel de cazuri, bacteriile dezvolta abilitatea de a rezista efectelor antibioticelor, ceea ce reduce considerabil eficienta medicamentelor. Bacteriile se pot apoi multiplica, rezultand un numar tot mai mare de bacterii care sunt rezistente la medicamentele disponibile.

In plus, exista multe tipuri diferite de antibiotice dezvoltate pentru tratarea bolilor specifice. Daca luati antibiotice prescrise anterior pentru o alta afectiune, nu doar ca nu va avea eficienta, dar poate avea si efecte adverse.

Amestecarea medicamentelor

Unele medicamente pot afecta eficienta sau disponibilitatea altor medicamente atunci cand sunt amestecate. Acest lucru poate pune sanatatea in pericol, aparand efecte adverse. Uneori medicamentele fie nu mai au eficienta, fie efectul este intensificat de un alt medicament.

Anumite medicamente pot interactiona si pot provoca reactii grave. De exemplu, unele medicamente antiraceala poate provoca somnolenta in exces, siropurile de tuse pot provoca gura uscata sau somnolenta. Amestecarea mai multor medicale creste riscul de interactiuni medicamentoase, in timp ce un medicament influenteaza un alt medicament, influentandu-i eficienta.

Utilizarea medicamentelor antiacide (utilizate pentru reducerea acidului gastric) cu medicamente antidiabetice poate duce la scaderea glicemiei. In cazul in care este vorba de antibiotice, luarea acestora atunci cand nu este necesara si luarea unei doze incorecte mareste riscul ca patogenul sa dezvolte rezistenta.

Doze inexacte

Un alt risc este acela de a administra doze necorespunzatoare. Apare riscul major de supradoza accidentala. De cealalta parte, cand doza e prea mica, e cel mai probabil ca acesta sa nu prezinte eficienta, boala sa se agraveze. Acest lucru poate duce la administrarea unor doze suplimentare pentru a va administra sau ameliora simptomele, ceea ce poate duce, de asemenea, la supradozaj.

Medicamentele fara prescriptie medicala

Medicamentele uzuale utilizate pentru auto-medicatie sunt analgezice, antipiretice, antiacide, anti-diareice, antidepresive, medicamente anti-anxietate, antialergice, antiemetice, picaturi pentru ochi, picaturi pentru urechi, spray-uri nazale, unguente pentru piele, antibiotice, steroizi, vitamine si minerale, tonice, suplimente proteice. De obicei oamenii apeleaza la automedicatie pentru dureri, tuse, constipatie, diaree, aciditate sau probleme digestive, slabiciune, insomnii, febra, muscaturi de insecte, raceala, infectii etc.

Medicamentele pentru dureri – analgezice

Medicamentele pentru dureri pot ajuta ameliorarea durerilor de cap, dureri date de artrita, entorse si alte probleme minore, mai ales musculare:

  • Acetaminofen – dozele mari pot afecta ficatul.
  • Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) – Ibuprofen si naproxen, fara prescriptie medicala. Aceste medicamente pot avea efecte secundare grave daca le administrati in doze mari sau pentru o perioada lunga de timp.

Medicamente pentru febra

  • Acetaminofen si ibuprofen ajuta la reducerea febrei la copii si adulti. Se poate lua acetaminofen la fiecare 4-6 ore. NU utilizati ibuprofen pentru copii cu varsta sub 6 luni.
  • Aspirina functioneaza de obicei bine pentru tratarea febrei la adulti. NU oferiti aspirina unui copil, cu exceptia cazului in care medicul va recomanda.

Medicamente pentru raceala

Medicamentele pentru raceala pot trata simptomele pentru a ne face sa ne simtim mai bine, dar nu reduce durata racelii. Suplimentele de zinc administrate in 24 de ore de la debutul unei raceli pot reduce simptomele si durata unei raceli.

Medicamente pentru tuse:

  • Guaifenesin – ajuta la reducerea mucusului si necesita consumul crescut de lichide;
  • Pastile mentolate pentru gat – reduc disconfortul de la nivelul gatului;
  • Medicamente cu dextrometorfan – reduc tusea.

Decongestionantele ajuta la reducerea nasului infundat si la reducerea secretiilor nazale. Spray-urile nazale decongestionante pot actionat mai rapid, dar pot avea un efect de dependenta daca le folositi mai mult de 3 – 5 zile.

  • Decongestionante orale: pseudoefedrina, fenilefrina;
  • Spray-uri nazale: oximetazolin, fenilefrina.

Medicamente pentru dureri de gat:

  • Spray-uri pentru durere – diclonina, fenol;
  • Medicamente analgezice – acetaminofen, ibuprofen, naproxen;
  • Pastile pentru dureri de gat

Medicamente pentru alergii

Antihistaminicele actioneaza prin reducerea simptomelor alergice.

  • Antihistaminice care pot provoca somnolenta – difenhidramina (Benadryl), clorfeniramina, bromfeniramina sau clemastina;
  • Antihistaminice care cauzeaza somnolenta putina sau deloc – loratadina (Claritin), fexofenadin, cetirizina.

De asemenea, puteti incerca:

  • Picaturi de ochi – reduce secretiile nazale;
  • Spray nazal – cromolina sodica, fluticazona.

Medicamente pentru probleme gastrice

Medicamente pentru diaree:

  • Medicamente antidiareice cum ar fi loperamida (Imodium) – Aceste medicamente incetinesc actiunea intesinala si reduc numarul de miscari ale intestinului. Discutati cu medicul inainte de a lua astfel de medicamente, deoarece pot agrava diareea cauzata de infectie.
  • Medicamente care contin bismut – pentru diaree usoara;
  • Fluide de rehidratare – pot fi utilizate pentru diaree moderata si severa.

Medicamente pentru greata si varsaturi:

  • Lichide si pastile pentru indigestie – pot ajuta in caz de greata si varsaturi usoare;
  • Lichide de rehidratare – pot fi folosite pentru a inlocui fluidele pierdute in caz de varsaturi;
  • Medicamente pentru raul de miscare – dimenhidrinat, meclizina.

Medicamente pentru probleme ale pielii

  • Antihistaminice administrate pe cale orala – pot ajuta in caz de mancarime sau daca aveti alergii;
  • Hidrocortizon crema – poate ajuta in caz de eruptii usoare;
  • Cremele si unguentele antifungice – pot ajuta pentru eruptiile cutanate si eruptiile cauzate de fungi (nistatina, miconazol, clotrimazol si ketoconazol).

Sfaturi privind automedicatia

O parte din automedicatia responsabila este cunoasterea a cat mai mult posibil cu privire la medicamentele pe care le luati. In mod obisnuit, acest lucru este facut de medic, dar daca din anumite motive trebuie sa luati medicamentul fara presciptie, asigurati-va ca stiti cu exactitate urmatoarele:

  • Denumirea medicamentului;
  • Ingredientele active – pentru a preveni supradozele de medicamente similare, cu ingrediente active comune;
  • Indicatiile medicamentului si modul de actiune – unele medicamente sunt folosite pentru a controla simptomele bolii, iar altele pentru a ameliora simptomele;
  • Efecte secundare si contraindicatii – unele medicamente pot influenta capacitatea de a conduce, de exemplu;
  • Interactiuni cu medicamente si alimente – unele medicamente necesita evitarea anumitor tipuri de alimente sau a altor tipuri de medicamente.

Cititi eticheta pentru a vedea exact cum se administreaza produsul, la ce ora, in ce cantitati. Medicatia poate fi sensibila la lumina si caldura. Asigurati-va ca stiti cum sa depozitati medicamentul, de exemplu, intr-un loc racoros si intunecat sau departe de lumina directa a soarelui.

Interactiuni alimente-medicamente

  • Medicamentele nu se administreaza niciodata in asociere cu alcool. Multe medicamente pot duce la probleme grave daca sunt administrate in asociere cu alcool.
  • Antihistaminicele nu se recomanda in asociere cu alcool sau sucuri de fructe.
  • Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene se pot administra concomitent cu lapte pentru protejarea mucoasei gastrice.
  • In general, medicamentele pentru insuficienta cardiaca se asministreaza cu jumatate de ora inainte de consumul alimentar, si se recomanda consumul de alimente bogate in potasiu pentru a favoriza asimilarea medicatiei.
  • In cazul anticoagulantelor, se recomanda evitarea alimentelor cu continut hiperproteic.
  • Medicamentele pentru ulcer si reflux gastroesofagian se administreaza in general cu o ora inainte de masa sau intre mese.
  • Medicamentele anxiolitice si antidepresive nu trebuie asociate cu cofeina.
  • Sucul de grapefruit poate interactiona cu multe medicamente, ca antihistaminice, antihipertensive, anticonceptionale, tratamentul pentru boli tiroidiene, antitusive etc.

Nu se recomanda auto-administrarea de medicamente fara a solicita inainte opinia medicului.
Automedicatia responsabila inseamna administrarea medicamentelor fara recomandarea medicului doar pentru simptome minore si nu repetat.

 

Referinte:

(1) Self medication: a current challenge, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4012703/
(2) Over the counter medicines, link: https://medlineplus.gov/ency/article/002208.htm
(3) The benefits and risks of self medication, link: http://apps.who.int/medicinedocs/en/m/abstract/Js21959en/
(4) Self medication – reasons, risks and benefits, link: http://ijhbr.com/pdf/July%202016%2021-24.pdf

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma