Iata ce beneficii pot avea pentru sanatate suplimentele si produsele pe baza de ashwagandha, recomandari de administrare si posibile efecte adverse.
1. Ce este Ashwagandha?
2. Ce beneficii are?
3. Posibile efecte adverse
4. Administrare si recomandari
Ashwagandha (Withania somnifera) este o planta folosita in medicina naturista ca adaptogen, deoarece ajuta organismul sa gestioneze mai eficient stresul si alte probleme. Radacinile si fructele arbustului ashwagandha, care creste in mod obisnuit in India, Africa si Orientul Mijlociu, sunt folosite pentru a obtine o pulbere folosita in suplimente. Ashwagandha este cunoscuta si sub numele de ginseng indian. A fost folosita in principal in medicina ayurvedica pentru a creste nivelul de energie, pentru a imbunatati sanatatea generala si pentru a reduce inflamatia, durerea si anxietatea.
Iata cateva posibile beneficii ale acestei plante:
Cel mai cunoscut beneficiu oferit de ashwagandha este proprietatea sa de a ameliora stresul si anxietatea. Ashwagandha este clasificata ca un produs adaptogen, adica mai exact ajuta organismul sa faca fata stresului. Poate sa ajute la controlul mediatorilor stresului, inclusiv proteinele de soc termic, cortizolul si altele. De asemenea, reduce activitatea axei hipotalamo-hipofizo-suprarenale (HPA), un sistem din corp care regleaza raspunsul la stres.
Ashwagandha va poate ajuta sa faceti fata stresului prin reducerea eliberarii de cortizol, care este principalul hormon de stres al organismului. Ca adaptogen, aceasta planta imbunatateste, de asemenea, rezistenta corpului la stres. Poate ajuta in caz de stres cronic, oferind o imbunatatire a calitatii vietii.
Aceasta planta are un impact asupra performantei sportive prin imbunatatirea capacitatii cardiovasculare si pulmonare, crescand in acelasi timp nivelul de energie. Este utila atat pentru cresterea performantelor sportive, dar si pentru a ameliora starile de oboseala.
Cercetarile arata ca ashwagandha poate fi utila in sustinerea functiei suprarenale si pentru a ajuta la depasirea oboselii suprarenale. Suprenalele sunt glande responsabile pentru eliberarea hormonilor, in special cortizol si adrenalina, ca raspuns la stres. Daca suprarenalele sunt suprasolicitate din cauza unui nivel excesiv de stres emotional, fizic sau mental, acest lucru poate duce la o afectiune numita oboseala suprarenala.
Ashwagandha poate ajuta la imbunatatirea cognitiei, a memoriei, a timpului de reactiei si a duratei de atentie. Stresul de orice fel, atat emotional, fizic dar si chimic, poate avea numeroase efecte daunatoare asupra creierului. O serie de studii recente au aratat ca ashwagandha este mai mult decat un produs cu efect calmant. Protejeaza, de asemenea, creierul de degenerarea celulara, ce poate duce la boli neurodegenerative precum Alzheimer si Parkinson. Asta pentru ca are in compozitie o serie de antioxidanti puternici care distrug radicalii liberi ce provoaca afectarea celulara.
Ingredientele active din Ashwagandha, numite withanamide, pot avea efecte protectoare impotriva placilor induse de B-amiloid in caz de boala Alzheimer. Se crede ca acest lucru se datoreaza antioxidantilor naturali gasiti in ashwagandha care elimina radicalii liberi pentru a preveni deteriorarea celulelor.
Aceasta planta poate sustine functia sistemului imunitar si are proprietati antiinflamatorii puternice. Ashwagandha contine compusi care pot ajuta la reducerea inflamatiei din organism. Acesti compusi vizeaza caile inflamatorii din organism.
Planta aceasta poate fi benefica pentru sanatatea inimii prin reducerea nivelului de colesterol si trigliceride. Deoarece ashwagandha functioneaza ca un adaptogen care poate reduce hormonii de stres ai organismului, poate ajuta la intarirea sistemului imunitar si la reducerea inflamatiei din organism, protejand in acelasi timp functia cardiovasculara.
In medicina ayurvedica, ashwagandha a fost folosita ca un afrodisiac natural care poate ajuta la imbunatatirea functiei sexuale. De asemenea, este folosita pentru a creste nivelul de testosteron si pentru a imbunatati fertilitatea masculina.
Testosteronul este un hormon produs in organism si are o importanta deosebita ca principal hormon sexual la barbati, promovand cresterea musculara si sustinand libidoul. S-a demonstrat ca Ashwagandha poate imbunatati nivelul de testosteron la barbati, rezultand o fertilitate mai buna si reducerea oboselii. In timp ce nivelurile ridicate de cortizol suprima apetitul sexual, ashwagandha scade cortizolul si actioneaza ca un afrodisiac natural. De asemenea, poate imbunatati si functia sexuala la femei.
Nu numai ca ashwagandha aduce beneficii persoanelor care se confrunta cu anxietate si stres cronic, dar poate fi utila si pentru persoanele care se confrunta cu semne de depresie. Insa, nu ar trebui sa utilizati aceasta planta ca inlocuitor pentru medicamentele antidepresive. Daca aveti simptome de depresie, discutati cu un medic sau psiholog pentru a primi tratamentul de care aveti nevoie.
Ashwagandha poate stabiliza nivelul zaharului din sange, reducand glicemia cand este prea mare sau crescand-o daca este prea scazuta – un exemplu de efect adaptogen al plantei. Dovezi limitate sugereaza ca ashwagandha poate avea unele beneficii pentru persoanele cu diabet sau cu niveluri ridicate de zahar in sange. Se crede ca anumiti compusi din ashwagandha, inclusiv unul numit withaferin A, au o activitate antidiabetica puternica.
Cercetarile sugereaza ca ashwagandha are efecte anti-tumorale, poate ajuta la reducerea cresterii celulelor tumorale si poate preveni cresterea celulelor canceroase. Unele studii au aratat ca extractul poate ajuta la inhibarea proliferarii celulelor canceroase. Se crede ca aceasta planta poate ajuta la prevenirea cresterii celulelor canceroase, in principal datorita capacitatii de stimulare a imunitatii si functiei antioxidante. De asemenea, se crede ca planta poate ajuta la reducerea reactiilor adverse ale agentilor anticancer care pot reduce imunitatea si calitatea vietii.
Ashwagandha poate actiona ca un analgezic, impiedicand semnalele durerii sa circule de-a lungul sistemului nervos central. Poate avea si unele proprietati antiinflamatorii. Din acest motiv, unele cercetari au aratat ca poate fi eficienta in tratarea unor forme de artrita, inclusiv artrita reumatoida.
Ashwagandha este un supliment sigur pentru majoritatea oamenilor, desi efectele pe termen lung sunt inca necunoscute. Nu este recomandata insa in sarcina. Consultati medicul inainte de a incepe tratamentul cu acest supliment, mai ales in caz de cancer, probleme tiroidiene, boli autoimune etc. In timp ce ashwagandha este sigura pentru majoritatea oamenilor, cu aceste cateva exceptii, efectele pe termen lung nu sunt inca bine cunoscute. Oamenii pot tolera de obicei ashwagandha in doze mici pana la medii. Cu toate acestea, nu au existat suficiente studii pe termen lung pentru a examina pe deplin posibilele efecte secundare. De asemenea, discutati cu medicul inainte de a incepe acest supliment, mai ales daca aluati anumite medicamente. Daca luati deja alte medicamente, ashwagandha le poate intensifica sau slabi efectele.
Unele reactii adverse posibile includ disconfort gastro-intestinal, somnolenta si diaree. De obicei astfel de efecte adverse apar dupa doze moderate sau mai mari. Pot fi date de iritatia mucoasei intestinale.
Doza recomandata depinde de concentratia de ashwagandha din suplimentul utilizat si nu trebuie luata mai mult de 3 luni la un moment dat. De obicei, ashwagandha se gaseste sub forma de capsule sau tablete, bomboane gumate, dar si sub forma de ceai, tinctura sau pudra. In general suplimentul se administreaza dimineata.
Cantitatea de ashwagandha care ar trebui luata zilnic depinde de la o persoana la alta. Unii oameni ar putea avea nevoie sa ia doze mai mari sau mai mici decat altii. Doza variaza de obicei intre 250 – 500 mg de 1-2 ori pe zi. Multe suplimente recomanda intre 1.000-1.500 mg pe zi la doza completa. Diverse surse sustin ca doza optima de ashwagandha poate fi de pana la 6.000 mg pe zi.
Efectele ashwagandha nu sunt imediate. Poate dura cateva saptamani sau chiar luni pentru a vedea beneficiile complete ale plantei. Este posibil sa simtiti efectele in decurs de o saptamana sau doua, dar poate dura pana la 3 luni pentru ca toate beneficiile sa fie evidente. Daca nu observati nicio schimbare dupa 3 luni, insa, este putin probabil ca aceasta planta sa va ajute.
Ashwagandha este in general bine tolerata si considerata sigura pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, la fel ca in cazul oricarui supliment, este intotdeauna cel mai bine sa discutati cu medicul inainte de a incepe orice tratament nou, mai ales daca sunteti insarcinata sau aveti unele probleme de sanatate.
Referinte:
(1) https://www.netmeds.com/health-library/post/Ashwagandha-Benefits-Uses-Dosage-Formulations-and-Side-Effects
(2) https://journals.lww.com/md-journal/fulltext/2019/09130/an_investigation_into_the_stress_relieving_and.67.aspx
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3252722/
(4) https://www.healthline.com/nutrition/ashwagandha
(5) https://www.medicalnewstoday.com/articles/318407
(6) https://health.clevelandclinic.org/what-is-ashwagandha/
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…