Aritmiile cardiace sunt modificari ale ritmului normal al inimii, modificari care se refera atat la frecventa cat si la regularitatea frecventei cardiace. Aflati din materialul urmator cum pot fi tratate aceste aritmii cardiace.
Aritmia cardiaca, deseori denumita si disritmie, reprezinta un ritm cardiac anormal. Inima bate neregulat, prea repede sau prea incet.
Impulsul electric trimis de nodul sinusal cardiac pentru a declansa fiecare bataie cardiaca se deplaseaza de-a lungul atriilor, iar apoi circula de-a lungul unei cai electrice situate intre camerele superioare si camerele inferioare ale inimii, cale denumita nodul atrio-ventricular (NAV).
Aceste tulburari de ritm cardiac apar atunci cand impulsurile electrice care controleaza bataile inimii determina inima sa bata ori prea repede, ori prea lent sau neregulat. Astfel putem vorbi de:
Aritmiile apar deseori la persoanele care sufera de boli cardiace, acestea fiind principalul factor de risc al aritmiilor. Frecventa lor creste odata cu inaintarea in varsta, chiar si-n cazul persoanelor care nu sufera de boli cardiace. Persoanele sanatoase pot avea si ele, uneori, episoade de aritmie, acestea nefiind un motiv de alarmare, deoarece majoritatea nu necesita tratament medical.
Aritmiile pot produce simptome fara ca ele sa fie constientizate. De fapt, s-ar putea descoperi simptome de aritmie in timpul unui control cardiac de rutina. Totusi, chiar existenta unor simptome evidente nu inseamna neaparat existenta unei probleme serioase.
Astfel de simptome pot fi: palpitatii (batai ale inimii rapide si neregulate), batai puternice, dureroase, dureri in piept, senzatie de apasare, dificultati de respiratie, ameteala, stari de lesin si angoasa.
Aritmiile sunt impartite pe categorii in functie de viteza cu care bate inima si de ritm. Bradicardia se refera la un ritm cardiac redus. Tahicardia se refera la un ritm cardiac accelerat. Fibrilatia se refera la batai cardiace rapide necoordonate.
Aritmiile sunt de asemenea impartite pe categorii in functie de locul unde apare problema electrica la nivelul inimii. Aritmiile cu originea la nivelul camerelor cardiace superioare (adica la nivelul atriilor) sunt denumite aritmii atriale sau supraventriculare. Acelea cu originea la nivelul camerelor inferioare ale inimii (la nivelul ventriculilor) si au tendinta sa fie mai serioase.
Tipurile de aritmii includ:
Acest tip de aritmie este caracterizata prin rafale de batai cardiace rapide cu originea la nivelul camerelor cardiace superioare. Aceste rafale debuteaza si se sfarsesc brusc. Episoadele pot dura de la cateva secunde pana la zile.
O afectiune denumita sindromul Wolff Parkinson White este o forma obisnuita de tahicardie supraventriculara, care tinde sa aiba agregare familiala. Sindromul Wolff Parkinson White se asociaza cu o cale electrica aditionala care se dezvolta intre camerele superioare si inferioare ale inimii. Aceasta cale permite ca prea multe impulsuri electrice sa ajunga de la nivelul atriilor la nivelul ventriculilor, astfel accelerand ritmul cardiac.
Aceste aritmii sunt printre cele mai intalnite tipuri de aritmii, iar principalele cauze ale acestora se numara consumul de cafea si tutun si stresul.
Dupa cum arata si numele, in acest caz, camerele superioare ale inimii palpita, determinand aparitia unor batai rapide regulate, cu frecventa de pana la 300 de batai pe minut. Unele dintre aceste batai se transmit si la nivelul camerelor inferioare, determinand aparitia unui puls regulat cu frecventa de 100 – 150 de batai pe minut.
Aceasta este o aritmie frecventa care afecteaza mai ales adultii varstnici. In cazul fibrilatiei atriale, camerele cardiace superioare se contracta foarte repede, cu o frecventa de 300 – 600 de ori pe minut si haotic. Ventriculii se contracta de asemenea mai repede, aparand astfel un ritm cardiac rapid si neregulat.
In cazul acestui tip de aritmie, semnalele electrice aberante care se produc la nivelul camerelor cardiace inferioare determina ventriculii sa bata prea repede. Tahicardia ventriculara este aproape intotdeauna asociata cu boli cardiace sau cu infarct miocardic recent si poate sa evolueze catre aritmii mult mai severe, cum este fibrilatia ventriculara. Rareori, aceasta aritmie apare la nivelul unei inimi normale, caz in care prognosticul este mult mai bun.
Aceasta aritmie este o urgenta medicala.
Semnale electrice haotice, cu originea la nivelul camerelor cardiace inferioare, fac ca inima sa cedeze si sa nu mai pompeze. Din cauza faptului ca sangele nu mai ajunge la creier, majoritatea oamenilor isi pierd cunostinta in cateva secunde si necesita asistenta medicala de urgenta, de exemplu resuscitare cardio-respiratorie (CPR). Cu exceptia cazurilor in care inima porneste din nou in urma unui soc aplicat de catre un dispozitiv denumit defibrilator, fibrilatia ventriculara duce la moarte subita.
Aceasta boala este cauzata de un defect la nivelul ventriculilor. Se asociaza cu un risc crescut de aritmii, aritmia cea mai frecvent produsa fiind fibrilatia ventriculara. QT se refera la un aspect observat pe electrocardiograma. Diferitele varfuri si depresiuni care apar pe ECG sunt denumite prin litere – P,Q,R,S,T. Intervalul QT reprezinta producerea impulsului electric, conducerea acestuia prin inima si repaosul ventriculilor in timpul fiecarei batai cardiace. Doctorul masoara acest interval si poate spune daca durata lui este normala sau este prea lunga, determinand in acest caz aparitia batailor cardiace rapide.
Daca nodul sinusal cardiac nu declanseaza impulsuri electrice in mod normal, ritmul cardiac descreste sau incetineste si dupa aceea se accelereaza. Boala nodului sinusal, care este frecventa la adultii varstnici, este considerata un tip de bradicardie. Aceasta aritmie este adeseori insotita de fibrilatie atriala.
Aceasta aritmie se produce atunci cand caile electrice care merg intre camerele superioare si camerele inferioare ale inimii sunt blocate, determinand incetinirea transmiterii impulsurilor electrice de-a lungul inimii. Consecinta este un ritm cardiac incetinit (bradicardie).
Palpitatiile cardiace minore (prin aceasta intelegandu-se acea senzatie ca inima a sarit o bataie) sunt cunoscute ca si contractii atriale premature sau contractii ventriculare premature. In realitate, inima nu sare o bataie. In loc de aceasta, o extrabataie se produce mai curand decat normal. Contractiile atriale premature si contractiile ventriculare premature rareori sunt provocate de o problema serioasa si rareori pot conduce la aparitia unei afectiuni cardiace grave.
De cele mai multe ori sunt produse de ceva care va stimuleaza inima, precum stresul, tutunul, alcoolul, cofeina, inhibitorii apetitului, medicamentele luate pentru raceala si tuse (acestea continand cofeina sau alti stimulanti). O glanda tiroida hiperactiva poate uneori sa cauzeze batai cardiace premature. Rareori, contractiile atriale premature si contractiile ventriculare premature pot indica existenta unei boli cardiace structurale grave.
Exista multe cauze care pot provoca aritmii, inclusiv:
Dupa cum se observa, exista si foarte multi factori care duc la declansarea aritmiilor cardiace care nu par a fi de luat in seama la prima vedere si care tin mai ales de stilul de viata, de dieta etc., cum ar fi mese copioase, balonari abdominale, excese de cafea, alcool, tutun, surmenaj fizic si intelectual, stres, lipsa miscarii si a relaxarii, greutate excesiva.
Aritmiile se pot produce fara niciun motiv sau pot fi cauzate de ceva care stimuleaza inima, precum stresul, tutunul, alcoolul, substantele care inhiba apetitul sau medicamentele pentru raceala si tuse care contin cofeina sau alti stimulanti. Daca cineva are o inima sanatoasa, palpitatiile cardiace ocazionale sunt rareori motiv de ingrijorare si majoritatea nu necesita tratament medical. Daca sunt deranjante, poate fi utila eliminarea problemei prin limitarea sau evitarea cauzei care a determinat aparitia palpitatiei.
Unii oameni sunt nascuti cu un scurtcircuit la nivelul inimii, scurtcircuit care poate deveni manifest dupa mai multi ani. In afara acestuia, inima este normala.
Multi factori pot afecta activitatea electrica a inimii si sistemul de conducere, determinand astfel aparitia problemelor electrice. Afectarea arterelor coronare, hipertensiunea arteriala si insuficientele valvulare cardiace pot slabi miocardul, afectandu-i functia de pompa. Cu varsta, se produce slabirea naturala a inimii, fapt care poate conduce de asemenea la aparitia aritmiilor.
O aritmie se poate produce dupa un infarct din cauza cicatricei care se formeaza si care tulbura circulatia impulsului electric de-a lungul inimii. Mai mult, anumite medicamente utile in tratamentul afectiunilor cardiace pot produce aritmii ca efect secundar.
Alte probleme de sanatate nespecifice legate de inima pot cauza de asemenea aritmii. Acestea pot include o glanda tiroida hiperactiva sau un dezechilibru sangvin. Utilizarea anumitor droguri precum cocaina poate de asemenea sa tulbure activitatea sistemului electric cardiac si sa produca aritmii potential fatale.
Pe masura ce semnalul circula de-a lungul atriilor, acestea se contracta pompand sange catre ventriculi. O fractiune de secunda mai tarziu, pe masura ce impulsul electric circula de-a lungul nodului atrio-ventricular catre ventriculi, ventriculii se contracta pompand sange catre plamani si catre restul corpului.
Fiecare contractie reprezinta o bataie cardiaca. In repaus, inima bate de obicei de 60-100 de ori pe minut, acest lucru fiind decelabil in momentul in care o persoana isi ia pulsul. Orice dereglare la nivelul sistemului de conducere poate determina un ritm cardiac anormal.
Aproape oricine si-a simtit inima sarind o bataie, batand rapid sau pulsandu-i in piept. Palpitatiile cardiace ocazionale sunt obisnuite si inofensive, in ciuda faptului ca sunt si ele considerate aritmii. Totusi, mai mult de 4 milioane de americani, in principal adulti varstnici, percep aritmii cardiace recurente sau care determina aparitia unor simptome, aritmii care pot necesita tratament. Aritmiile cardiace recurente pot cauza palpitatii cardiace dese, durere toracica si vertij. Unele sunt asimptomatice, dar sunt detectate in timpul unui examen clinic general sau al unui examen cardiac.
Daca micutul a fost diagnosticat cu aritmie sau cu un ritm cardiac anormal, probabil sunteti destul de ingrijorati si este de inteles.
De obicei, inima copilului bate in mod regulat. Mai precis, muschiul inimii pompeaza sangele intr-un mod sincronizat, uniformizat, la intervale regulate.
La copii, precum si la adulti, ritmul cardiac poate varia. De exemplu, inima bate mai repede in timpul exercitiilor fizice, in timp ce ritmul cardiac incetineste in timpul somnului.
Frecventa cardiaca „normala” la un copil mai mare sau la un adolescent aflat in repaus este de aproximativ 70 de batai pe minut. La un nou-nascut, inima bate de 140 de ori pe minut in medie.
Unele aritmii sau batai neregulate ale inimii sunt normale. De exemplu, la multi copii, ritmul cardiac devine mai rapid in timpul inspiratiei si se domoleste in timpul expiratiei. Aceasta variatie a batailor inimii cu respiratia se numeste aritmie sinusala si nu este un motiv de ingrijorare.
Daca pediatrul descopera o aritmie, va efectua probabil cateva teste pentru a afla mai multe. Ati putea fi, de asemenea, trimisi catre un cardiolog pediatru, medic specializat in probleme ale inimii la copii.
Pentru diagnosticarea aritmiei cardiace este necesara, in primul rand, efectuarea unei electrocardiograme in stare de repaus, care este un test rapid, nedureros si de rutina. Prin electrocardiograma se poate stabili cu precizie diagnosticul in prezenta simptomelor.
Alte teste care pot fi indicate de medic sunt:
In cazul in care aritmiile se declanseaza intermitent si nu apar in momentul efectuarii electrocardiogramei, se trece la o monitorizare a cordului pe durata a 24 sau 48 de ore. Acest lucru se realizeaza cu ajutorul unui dispozitiv de inregistrare a informatiilor transmise de niste electrozi fixati pe piele in zona inimii. Ulterior, aceste inregistrari sunt preluate si analizate de medicul cardiolog.
Acesta ajuta la identificarea aritmiilor declansate de un efort fizic intens, realizat controlat, pe o banda de alergare sau bicicleta stationara.
Aceasta este o metoda de diagnostic ce foloseste ultrasunetele pentru a vizualiza structura si functionarea inimii.
Analizele medicale de laborator presupun verificarea glicemiei, hormonilor titoidieni sau a electrolitilor care ar putea sta la baza declansarii aritmiilor cardiace.
Din moment ce diagnosticul de aritmie a fost stabilit, tratamentul va depinde de tipul de aritmie si de prezenta altor afectiuni cardiace asociate. Se va trece la instituirea unui tratament, care poate varia de la medicamente la interventii chirurgicale mai complexe, cum ar fi implantarea unui pace-maker sau defibrilator cardiac, atunci cand simptomele sunt semnificative si pot constitui un factor de risc pentru aritmii severe, ce ar putea pune in pericol viata bolnavului.
Tratamentul medicamentos consta in administrarea de antiaritmice (medicamente pentru reglarea ritmului cardiac), in functie de tipul de aritmie, respectand intocmai indicatiile medicului specialist cardiolog.
Unele aritmii, mai ales cele supraventriculare, care apar din cauza emotiilor, la persoane mai tinere si fara alte afectiuni cardiace asociate, nu necesita tratament , insa este indicat un consult medical de specialitate atunci cand apar simtome.
Fitoterapie: paducel, talpa gastii, unguras, valeriana, lavanda, roinita, catina. Dintre aceste primele trei sunt importante si detaliem efectele lor mai jos:
Gemoterapie: extract mladite de paducel (Crataegus monogyna), mladite de maslin (Olea europea), muguri de salcie (Salix alba), radicele de porumb (Zea mays), muguri de vita de vie (Vitis vinifera)
Aritmia reprezinta o tulburare in activitatea inimii, care se manifesta prin inegalitatea numarului, ritmului si intensitatii contractiilor muschiului cardiac. Multe aritmii uneori determina aparitia complicatiilor. Unele complicatii pot fi grave, mai ales daca nu sunt tratate. O inima care nu bate normal poate fi incapabila sa pompeze sange in mod eficient.
Daca fluxul sangvin la nivel cerebral este insuficient, pacientul poate lesina. O inima care bate foarte repede pentru o perioada lunga de timp poate deveni slabita. Acest lucru duce la aparitia insuficientei cardiace congestive daca unul sau mai multe cheaguri devin libere si sunt transportate de catre fluxul sangvin la nivel cerebral, pot cauza un accident vascular. Riscul de a face un accident vascular cerebral depinde de varsta pacientului, de tipul de aritmie si de existenta altor facori de risc cum ar fi hipertensiunea arteriala.
Aritmiile ventriculare pot fi fatale pacientilor cu boala cardiaca structurala, de exemplu in cazul unui muschi cardiac slabit in urma unui infart miocardic in antecedente.
In cazul oamenilor cu inima sanatoasa, aritmiile amenintatoare de viata sunt foarte rare.
Aritmiile pot fi puse pe seama bolilor de inima, astfel incat medicul poate sugera faptul ca, in plus fata de alte tratamente, modificarile in stilul de viata, vor tine inima in stare cat mai buna. Schimbarea stilului de viata intr-unul sanatos poate ajuta, de asemenea, la prevenirea aritmiilor cardiace in curs de aparitie.
Aceste modificari ale stilului de viata pot fi:
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…