Aplicatii mobile pentru sanatatea mintala – Unele gratuite, altele contra cost, aceste instrumente au cunoscut in ultima perioada o dezvoltare uriasa. Descopera cum functioneaza aceste aplicatii mobile pentru sanatatea mintala, ce optiuni exista si cum le alegem in functie de nevoile noastre.
1. Aplicatii mobile pentru starea de bine – informatii generale
2. Cum ne pot ajuta aplicatiile mobile pentru starea de bine?
3. Exemple de aplicatii mobile pentru starea de bine
4. La ce sa fim atenti atunci cand folosim aplicatii mobile pentru sanatatea mintala?
Dezvoltarea fara precedent din ultimii ani a tehnologiei aplicata in domeniul sanatatii face ca in fiecare luna sa fie lansate noi aplicatii mobile, smart watch-uri si tehnologii in domeniul medical. In ceea ce priveste domeniul psihiatriei si al sanatatii mintale in general exista sute de aplicatii mobile disponibile pentru a fi descarcate si utilizate.
Aplicatiile mobile pentru sanatatea mintala sunt instrumente care vizeaza imbunatatirea unor aspecte ce tin de starea de bine si de sanatatea psihica.
Unele vizeaza aspecte generale ce tin de starea de bine:
Alte aplicatii ofera instrumente si activitati terapeutice, informatii generale despre anumite probleme si tulburari psihice sau sprijin din partea unor specialisti in sanatatea mintala.
In prezent exista numeroase astfel de aplicatii mobile pentru sanatatea mintala. Unele estimari indica peste 10.000 de aplicatii mobile disponibile in acest domeniu.
Aplicatiile mobile pentru sanatatea mintala au diferite obiective si modalitati de lucru. Pot include:
Un aspect care poate sa atraga multi utilizatori este anonimitatea si confidentialitatea pe care aceste aplicatii le ofera. Pot fi o modalitate facila de a te informa despre aspecte ce tin de starea de bine si de sanatatea psihica.
Exista pareri diferite intre specialisti in ceea ce priveste utilizarea aplicatiilor mobile de sine statator sau folosite impreuna cu terapia.
Unele voci considera ca aplicatiile mobile pentru sanatatea mintala ar putea ajunge la acele persoane care nu ar beneficia de tratament specializat din diferite motive: nu isi permit financiar; nu pot iesi din casa din cauza unor probleme severe cu care se confrunta (de exemplu, anxietatea); teama de a fi stigmatizate daca ar apela la un ajutor specializat; le-ar fi mult prea rusine sa vorbeasca despre problemele cu care se confrunta sau sa recunoasca
Alti specialisti nu considera oportun ca aceste aplicatii sa fie utilizate ca un substitut pentru psihoterapie. Acestea nu pot tine locul terapeutului, acea persoana pregatita sa ofere un plan de tratament personalizat, sa asculte cu empatie, sa ofere sprijin si indrumare. De asemenea, studiile despre eficienta terapiei au aratat ca principalul factor care influenteaza succesul terapiei este relatia terapeutica, aspect care lipseste in cazul utilizarii aplicatiilor mobile.
In schimb, aplicatiile mobile utilizate impreuna cu sedintele de terapie, folosite intre sedinte, ca teme pentru acasa, pot ajuta procesul terapeutic.
Oferta extrem de cuprinzatoare de aplicatii mobile pentru sanatatea mintala poate fi descurajanta, cu atat mai mult cu cat noi astfel de aplicatii continua sa apara. Intr-o prima faza ne poate ajuta sa ne stabilim cateva criterii dupa care sa cautam aplicatiile potrivite pentru dificultatile cu care ne confruntam:
Aplicatiile mobile, pe de alta parte, nu sunt potrivite pentru toata lumea:
Aplicatiile mobile nu pot inlocui psihoterapia, insa pot fi o parte complementara a acesteia, atat timp cat persoana se simte confortabil cu utilizarea unei astfel de aplicatii si daca terapeutul considera ca folosirea unei aplicatii poate aduce un plus de eficienta procesului de terapie.
(1) APP Advisor, An American Psychiatric Association Initiative – https://www.psychiatry.org/psychiatrists/practice/mental-health-apps
(2) Top Mental Health Apps: An Effective Alternative for When You Can’t Afford Therapy? – https://www.psycom.net/25-best-mental-health-apps
(3) Use of Smartphone Apps, Social Media, and Web-Based Resources to Support Mental Health and Well-Being: Online Survey – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6659390/
(4) Mental health apps – https://www.nhs.uk/apps-library/category/mental-health/?page=1
(5) Mental Health Apps: How to Use Apps As Treatment Adjuncts – https://pro.psycom.net/clinician-lifestyle-practice/mental-health-apps-how-to-use-in-treatment#depressionapps
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…