Apa de gura este un produs de igiena orala care ajuta la indepartarea particulelor alimentare, improspateaza respiratia, ofera protectie gingiilor si dintilor impotriva aparitiei anumitor boli dentare, precum gingivita.

Cuprins:

1. Ce este apa de gura?

2. Tipuri

3. Care este cea mai buna apa de gura?

4. Afectiuni in care se recomanda

5. Reguli de folosire

6. Beneficii

7. Riscuri

8. Informatii utile

Ce este apa de gura?

Utilizarea apei de gura in igiena orala cu regularitate ajuta la prevenirea, combaterea sau diminuarea bolilor dentare. Totodata, apa de gura este destinata pentru o ingrijire adecvata si sanatoasa a dintilor si gingiilor. Cel mai recent studiu britanic cu privire la sanatatea dentara a adultilor sugereaza ca apa de gura este cea mai frecvent utilizata de catre tinerii adulti. Ceea ce trebuie stiut, este faptul ca medicii stomatologi recomanda ca persoanele de toate varstele sa foloseasca fara restrictii apa de gura cu regularitate.

Tipuri

Exista diferite tipuri de apa de gura pe piata, iar acest fapt poate fi la inceput destul de confuz pentru dumneavoastra.

Apa de gura este clasificata in 4 tipuri principale: apa de gura antiseptica, apa de gura terapeutica, apa de gura antibacteriana si apa de gura naturala. Deoarece majoritatea celor mentionate ofera o serie de beneficii care se suprapun, cel mai indicat este sa aflati ce tip de apa de gura vi se potriveste in functie de avantajele oferite si mai ales, in functie de nevoile pe care le aveti dumneavoastra.

Indiferent de scopul principal si de avantajele aduse de o apa de gura, toate acestea completeaza intr-o masura mai mare sau mai mica masurile unei igiene orale eficiente si corespunzatoare.

Important!

Nicio apa de gura nu inlocuieste o igiena orala adecvata si de rutina, care ar trebui sa se bazeze pe utilizarea periutei de dinti de cel putin 2 ori pe zi si a unei paste de dinti speciala pentru tipul de dantura pe care-l aveti.

Apa de gura antiseptica

Acest tip de apa de gura contine in mod obisnuit o cantitate mica de alcool si este utilizata in cea mai mare parte de persoanele care se confrunta cu anumite infectii la nivelul gurii. Apa de gura antiseptica combate si ajuta la eliminarea bacteriilor si ciupercilor care au dus la aparitia infectiilor. De asemenea, acest tip de apa de gura este recomandat persoanelor care au o respiratie urat mirositoare.

Medicii specialisti recomanda ca apa de gura antiseptic sa nu fie folosita excesiv deoarece poate provoaca decolorarea si slabirea smalutului dentar.

Apa de gura terapeutica

Apa de gura terapeutica contine o serie de ingrediente active care sunt destinate sa ajute la controlul sau reducerea factorilor care provoaca o respiratie urat mirositoare, fie declanseaza gingivita, carii dentare sau inflamarea gingiilor provocata de placa dentara.

Apa de gura antibacteriana

Apa de gura antibacteriana poate elimina atat bacteriile bune, cat si bacteriile rele, ceea ce va duce la intensificarea respiratiei urat mirositoare. Acest tip de apa de gura poate avea efecte adverse pentru majoritatea oamenilor si asta din cauza faptului case poate ajunge la distrugerea cavitatii bucale (dinti, gingii, limba, obrazul interior, buze).

Diferenta dintre apa de gura antibacteriana si cea antiseptic consta in cantitatea de alcool care se afla in componenta fiecareia.

Alcoolul din apa de gura curata si elimina bacteriile din interiorul gurii, insa folosirea excesiva poate duce la aparitia senzatiei de uscaciune.

Apa de gura naturala

Acest tip de apa nu contine in componenta niciun gram de alcool si o puteti pregati dumnevoastra acasa.

Ingrediente: o cana cu apa, o lingurita de bicarbonate de sodiu, un sfert de lingurita cu sare si 3 picaturi de ulei esential de menta. Toate aceste ingrediente le veti amesteca si apoi puteti depozita de gura intr-un recipient de sticla pe care puteti sa-l lasati la baie si sa-l folosi ori de cate ori simtiti nevoia.

Uleiul esential de menta este ideal pentru igiena orala si este foarte usor de gasit in plafare sau farmacii. Acesta va ofera gurii o senzatie de prospetime.

Care este cea mai buna apa de gura?

Daca doriti sa adaugati o apa de gura in rutina zilnica de ingrijire a igienei orale, atunci este important sa stiti care sunt proprietatile acestui produs. Deoarece exista mai multe tipuri de apa de gura, fiecare tip in parte este destinat unei cauze anume fie pentru reimprospatarea respiratiei, combaterea mirosului persistent si neplacut, refacerea cantitatii de fluorura, combaterea gingivitei, eliminarea germenilor si bacteriilor care duc la aparitia acumularii de placa.

Daca nu sunteti 100% sigur care tip de apa de gura este potrivita pentru dumneavoastra, atunci este recomandat sa va adresati medicului stomatolog pentru un control sau celui mai apropiat farmacist.

Afectiuni in care se recomanda

Daca prezentati una dintre afectiunile de mai jos, atunci specialistii recomanda inceperea unui tratament cu apa de gura:

  • Dureri gingivale
  • Placa dentara
  • Xerostoia
  • Paradontoza
  • Halitoza

Reguli de folosire

Inainte sau dupa periaj?

Asociatia Americana dentara sustine ca ordinea exacta este mult mai putin importanta decat selectarea in primul rand a produselor corespunzatoare de igiena orala. Pe de alta parte, alti specialisti sustin faptul ca utilizarea de apa de gura inainte de periaj poate ajuta la indepartarea tartrului si a resturilor de alimente de pe suprafata dintilor. 

Mod de utilizare

  • Incepeti prin folosirea atei dentare pentru a indeparta resturile de alimente
  • Clatiti bine cu apa pentru a elimina alte particule posibile ramase
  • In capacul de la sticla puneti apa de gura si apoi clatiti timp de 30 de secunde
  • Eliminati lichidul din gura si nu clatiti din nou cu apa
  • Evitati sa mancati sau sa beti ceva timp de cel putin 30 de minute

Beneficii

O multime de oameni se bucura de folosirea unei ape de gura, deoarece aceasta ofera o senzatie placuta de prospetime. Cu toate acestea, apa de gura este, de asemenea, o practica esentiala pentru o igiena orala corespunzatoare si care aduce urmatoarele beneficii:

  • Ajuta la indepartarea resturilor alimentare

Fiind un lichid, apa ofera avantajul de a ajunge la zonele pe care o periuta de dinti nu poate ajunge.

  • Poate reduce semnificativ numarul de bacterii din cavitatea bucala

O apa de gura terapeutica poate ajuta la prevenirea bolilor de gingii, cum ar fi gingivita, prin reducerea cantitatii de placa si a bacteriilor care sunt in cavitatea bucala.

  • Poate albi dintii

O apa de gura nu va avea acelasi impact ca si tratamentul de albire, dar unul dintre beneficiile unor solutii de gura terapeutica este ca are un efect de albire in timp. Daca acesta este obiectivul dumneavoastra, atunci cautati o apa de gura care contine peroxid de carbamida sau peroxid de hydrogen. Trebuie sa fiti atenti la ce produs alegeti, totusi, deoarece una dintre cele mai frecvente efecte secundare ale apei de gura antibacteriene este colorarea dintilor.

Riscuri

Apa de gura conține ingrediente puternice si, de aceea, pot aparea simtome secundare dupa folosire.

Simptome

Apa de gura poate duce la probleme la nivelul gurii, cum ar fi:

  • senzatie de uscaciune
  • arsuri
  • furnicaturi
  • durere sau iritatie
  • pierderea sau schimbarea gustului

 Daca va confruntati cu aceste simptome discutati in cel mai scurt timp cu mediul stomatolog sau cu un farmacist.

Apa de gura si diabetul

Cercetatorii sugereaza ca utilizarea de apa de gura, cel putin de doua ori pe zi, distruge bacteriile orale „prietenoase”, ceea ce poate, la randul sau, sa modifice metabolismul zaharului si sa declanseze diabetul , in special pentru persoanele care prezinta deja un risc ridicat pentru aceasta afectiune.

Se estimeaza ca aproximativ 30,3 milioane de persoane din Statele Unite au diabet zaharat, care este o afectiune caracterizata prin niveluri ridicate ale glicemiei.

Alte 84,1 milioane de adulti din SUA au prediabet, in care nivelurile de glucoza din sange sunt mai mari decat in ​​mod normal, dar nu sunt suficient de mari pentru a justifica diagnosticul diabetului.

Excesul de greutate este unul dintre cei mai mari factori de risc pentru diabet. Potrivit noului studiu, practica simpla de a folosi apa de gura ar putea exacerba acest risc.

Apa de gura distruge bacteriile bune

Apa de gura are in compozitie o serie de compusi antibacterieni cum ar fi clorhexidina, care ucid bacteriile pentru a ajuta la prevenirea gingivitei, a cariilor dentare si a altor afectiuni ce ameninta sanatatea orala.

Unii cercetatori americani suspecteaza ca acesti compusi distrug, de asemenea, bacteriile „bune” din gura, care sunt foarte importante pentru formarea de oxid nitric, care este un compus chimic ce ajuta la reglarea insulinei (hormonul care controleaza nivelul zaharului din sange).

Prin urmare, distrugerea acestor bacterii benefice ar putea incuraja dezvoltarea diabetului.

Avand in vedere ca mai mult de 200 de milioane de persoane din SUA folosesc apa de gura, aceste ultime constatari ar putea fi un motiv de ingrijorare.

Informatii utile

Apa de gura pentru copii

In general, copiii mici nu trebuie sa utilizeze apa de gura pentru ca este mai putin probabil ca acestia sa evite inghitirea produsului. De aceea, copiii cu varsta cuprinsa intre 6 si 12 ani ar trebui sa utilizeze produse de acest tip numai sub supravegherea atenta a parintilor.

Exista o serie de tipuri de apa de gura special concepute pentru copii. Acestea sunt de obicei fara alcool si prezinta pe ambalajul lor diferite desene animate populare pentru copii.

Aroma apei de gura, de asemenea difera fata de cea destinata pentru adulti. Cea pentru copii are diverse arome precum, bubble – gum, capsuni sau struguri. De obicei are rol terapeutica si ajuta in foarte mare masura la prevenirea cariilor si la mentinerea unei igiene orale corespunzatoare.

Ingrediente apa de gura

Unele ingrediente active care se gasesc frecvent in apa de gura pentru preparate de gura includ clorura de cetilpiridiniu, clorhexidina, uleiuri esentiale, fluorura sau peroxid.

Cancer

Daca urmati un tratament pentru cancer, discutati cu medicul dumneavoastra despre cum ati putea sa preveniti sau sa ameliorate simptomele anumitor boli dentari sau doar respiratia urat mirositoare. Totodata este recomandat sa va adresati si unui medic nutritionist pentru a va spune care sunt cele mai bune alimente pe care le puteti manca atunci cand aveti gingiile inflmate si dureroase.

La fel ca alte medicamente si apa de gura nu poate sa fie potrivita pentru toata lumea. De asemenea, aceasta poate provoca diverse simptome secundare.

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/health/magic-mouthwash#The-takeaway-
  2. https://www.gentledentalcenter.com/different-types-mouthwash/
  3. https://www.healthline.com/health/chlorhexidine-mouthwash
  4. https://www.pharmaceutical-journal.com/learning/learning-article/question-from-practice-how-to-select-the-right-mouthwash/11133479.article?firstPass=false
  5. https://www.wikihow.com/Choose-a-Mouthwash
  6. https://ultradex.co.uk/how-to-use-mouthwash/
  7. https://www.wikihow.com/Use-Mouthwash
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma