Antrenamentul la olita sau potty training – iata care e varsta recomandata pentru renuntarea la scutece si cum il incurajam pe cel mic sa faca la olita sau la toaleta.
1. Ce este antrenamentul la olita?
2. Cand se incepe antrenamentul la olita
3. Pregatirea pentru antrenamentul la toaleta
4. Pasi pentru facutul la olita
5. Intrebari frecvente
Mai devreme sau mai tarziu, copilul trebuie sa renunte la scutece si sa faca la olita sau la toaleta. Facutul la olita are numeroase beneficii – nu doar bani economisiti, dar si reducerea iritatiilor de scutec si cresterea independentei copilului.
Fiecare copil este diferit, si dobandeste la varsta diferita controlul asupra vezicii sau intestinului. Succesul antrenamentului la toaleta se bazeaza pe repere fizice, de dezvoltare si comportament, nu neaparat pe varsta. Multi copii prezinta semne ca sunt pregatiti pentru antrenament la olita intre 18 si 24 de luni. Cu toate acestea, este posibil ca altii sa nu fie gata pana la varsta de 3 ani chiar. Fiecare copil este unic si se dezvolta in ritmul sau.
Olitele pot fi tip scaunel, cu bol detasabil ce poate fi golit in toaleta, olite simple dintr-o singura piesa etc. Sigur ca vin intr-o varietate de modele si culori, dar important este sa aiba baza antiderapanta si cel mic sa fie atras de ea. De obicei este mai bine ca baietii sa invete mai intai sa foloseasca toaleta asezat inainte de a invata sa urineze din picioare.
Copilul este pregatit sa faca la olita? In general, semnele ca e pregatit pentru a folosi olita se considera ca sunt:
Alte indicii sunt:
Chiar daca exista aceste recomandari, varsta medie si momentul in care fiecare copil face la olita depinde de alegerile copilului, alegerile parintilor si de alti factori. Unii parinti aleg sa inceapa antrenamentul la toaleta mai devreme, chiar daca cel mic nu arata semnele prezentate anterior. Asta nu inseamna deloc ca e ceva gresit. Important este sa folositi o atitudine pozitiva, sa nu fortati copilul sa stea pe toaleta sau olita si sa nu pedepsiti faptul ca nu face la olita.
De exemplu, unii parinti aleg antrenamentul timpuriu la olita, adica la 2-3 saptamani de la nastere. Copilul este tinut deasupra olitei pentru a urina sau defeca, atunci cand parintii observa semne ca urmeaza sa faca asta. E numit si „comunicarea eliminarii”, pentru ca parintii se bazeaza pe semnele oferite de copil. Alte metode sunt tot graduale, dar incep la aproximativ 2 ani (18-30 luni).
Inainte de a introduce toaleta sau olita, ajuta foarte mult daca aveti o rutina zilnica stabilita cu copilul. In acest fel, noua activitate de utilizare a toaletei sau a olitei poate deveni o parte din rutina normala.
Inainte de prima desfasurare a testului fara scutece, evidentiati avantajele utilizarii toaletei. Puteti sa ii spuneti: „E distractiv sa stai fara scutec si sa porti chilotei”. Unii experti recomanda sa folosesti cuvinte formale (defecare, urina), mai degraba decat argou, astfel incat copiii nu vor fi jenati de termeni atunci cand sunt mai mari – dar ceea ce este mai important este sa fii consecvent in utilizare. Nu va referiti niciodata la continutul scutecului copilului ca fiind „mirositor” sau „murdar”. Va fi mult mai confortabil cu facutul la olita daca va considera eliminarea ca fiind un proces natural.
Daca cel mic refuza sa foloseasca olita si opune rezistenta, este foarte probabil sa nu fie pregatit sa faca la olita sau toaleta. Nu fortati copilul sa foloseasca olita. Acest lucru poate duce la conflicte pe termen lung intre tine si copil sau poate incetini antrenamentul la toaleta. De asemenea, copilul se poate abtine de la a urina sau defeca, ceea ce creste riscul de constipatie, infectii urinare sau impactare fecala. Asteptati cateva luni si incercati din nou cand copilul este pregatit.
Constipatia si defecarile dureroase pot intarzia procesul de antrenament la olita. Modificarile dietetice sunt primul pas si pot fi luate in acelasi timp la indicatiile medicului unele medicamente.
Chiloteii de antrenament de unica folosinta sau lavabili pot fi la indemana atunci cand incepeti antrenamentul la olita si le pot oferi copiilor incredere atunci cand este timpul sa faca tranzitia de la scutec la chiloteii „de adulti”. Chiloteii de antrenament nu absorb la fel de bine urina si murdaria ca scutecul, astfel incat copilului ii va fi mai usor sa isi dea seama cand e ud.
Chiloteii de antrenament ar trebui sa fie un pas catre chiloteii normali, nu un inlocuitor pentru scutece. Incurajeaza-ti copilul sa-si tina chiloteii de antrenament uscati folosind olita.
Inainte de a incepe antrenamentul pentru urinarile pe timp de noapte, e important sa fie observate progrese pentru folosirea olitei ziua. Daca scutecul copilului este uscat sau doar usor umed atunci cand se trezeste pentru cateva dimineti la rand, este posibil sa fie gata pentru antrenament in timpul noptii.
Rugati copilul sa foloseasca olita inainte de culcare si asigurati-va ca este aproape de patut, astfel incat sa o poata folosi daca este nevoie noaptea. Sigur ca initial vor fi cateva accidente, astfel incat o folie impermeabila trebuie folosite pe patut pentru a proteja salteaua copilului. La fel ca antrenamentele in timpul zilei, este important sa laudati copilul pentru succes. Daca lucrurile nu merg bine, mentineti scutecele noaptea mai mult timp si incercati din nou peste cateva saptamani.
In timp ce pot exista cateva diferente intre sexe privind antrenamentul la olita, conceptul este acelasi. Este vorba doar despre invatarea controlului asupra vezicii urinare si a intestinului si apoi invatarea utilizarii olitei. Totusi, este posibil sa fi auzit ca baietii care invata sa faca la olita au rezultate mai lente decat fetele. Unele cercetari sugereaza ca fetitele isi pot exprima mai des nevoia de a folosi olita, dar nu exista dovezi ca fetitele folosesc olita mai devreme decat baieteii. In general, varsta medie a antrenamentului complet la olita nu difera de la baieti la fete.
Cat de mult timp dureaza antrenamentul pentru facutul la olita va depinde de copil si de metoda pe care o alegeti. Majoritatea copiilor sunt capabili sa isi controleze atat vezica, cat si intestinele si sa renunte la scutece intre 3 – 4 ani.
Multi copii care au folosit olita pot avea probleme in timpul stresului. De exemplu, unii copii pot incepe sa aiba accidente – facutul in pat noaptea – daca apar anumite schimbari in rutina lor. Daca astfel de episoade se intampla des dupa ce copilul inainte folosea olita fara probleme, discutati cu medicul.
Referinte:
(1) What’s the Average Age for Potty Training Boys and Girls?, link: https://www.healthline.com/health/parenting/average-age-for-potty-training
(2) How to potty train, link: https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/potty-training-tips/
(3) Potty training: How to get the job done, link: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/potty-training/art-20045230
(4) Tips on Starting Potty Training, link: https://www.whattoexpect.com/toddler/potty-training/how-to-start-potty-training/
(5) Potty Training Basics, link:https://www.babycenter.com/toddler-potty-training-advice
(6) Toilet training: a practical guide , link:https://raisingchildren.net.au/preschoolers/health-daily-care/toileting/toilet-training-guide
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…