Nasterea prin cezariana: tot ce trebuie sa stii despre aceasta procedura medicala

Nasterea prin cezariana este tot mai comuna, iar mii de femei nasc anual cu succes prin aceasta interventie chirurgicala. Afla tot ceea ce trebuie sa stii despre aceasta procedura.

Cuprins:

  1. Cum te pregatesti de nasterea prin cezariana
  2. Ce presupune operatia de cezariana
  3. In ce conditii se face o cezariana planificata
  4. In ce conditii se face o cezariana de urgenta
  5. Anestezia la cezariana – in ce moduri se poate realiza
  6. Care sunt riscurile operatiei de cezariana
  7. Ce presupune recuperarea dupa operatia de cezariana
  8. Care sunt avantajele si dezavantajele nasterii prin cezariana

Cum te pregatesti de nasterea prin cezariana

De regula, operatia de cezariana este necesara atunci cand mama nu poate naste pe cale naturala, din cauza unor complicatii. In cadrul acestei proceduri, medicul va face o incizie in abdomenul inferior si uter.

Nasterea prin cezariana poate fi planificata dinainte daca pacienta dezvolta anumite complicatii sau daca isi doreste acest lucru, insa procedura trebuie efectuata in saptamana 38-39 de sarcina. In situatia in care operatia este necesara deoarece mama nu poate naste natural, cezariana poate fi efectuata si in timpul travaliului.

Daca ai planificat deja cezariana, medicul tau iti va recomanda sa discuti cu un anestezist despre eventualele probleme medicale care ar putea creste riscul de complicatii in timpul anesteziei. De asemenea, medicul va putea cere si un set de analize, cu ajutorul carora sa afle nivelul hemoglobinei, un test foarte important pentru a stabili daca starea ta generala de sanatate este buna.

Aceste informatii vor conta mult pentru medic, in situatia in care vor exista complicatii pe parcursul operatiei.

In ziua operatiei de cezariana te vei prezenta dimineata la spital, iar cu cel putin sase ore inainte de procedura nu trebuie sa mananci sau sa bei nimic. Chiar inaintea operatiei, personalul medical iti va monta o perfuzie intravenoasa si o sonda urinara. Dupa aceste pregatiri vei putea intra in sala de operatii.

Ce presupune operatia de cezariana

O operatie normala de cezariana poate dura intre 40 si 60 de minute. Inainte de inceperea procedurii, anestezistul face o injectie in partea de jos a spatelui, numita si epidurala. Pentru ca anestezia nu este generala, vei fi constienta pe toata durata operatiei, insa, nu vei simti nimic.

Dupa ce anestezicul si-a facut efectul, chirurgul va face o incizie orizontala in partea inferioara a abdomenului si va taia peretele anterior al uterului. Dupa efectuarea inciziilor, medicul va scoate bebelusul manual, iar asistentul va aspira lichidul amniotic din nasul si gura copilului.

Pentru ca anestezia este epidurala, vei fi perfect constienta si iti vei putea auzi/vedea copilul in primele momente ale vietii. De asemenea, daca operatia nu este una de urgenta, partenerul tau iti va putea fi alaturi pe tot parcursul procedurii.

Cu toate ca procedura dureaza intre 40 si 60 de minute, copilul este scos din uter in primele 5 minute ale acesteia. Ora nasterii este consemnata drept momentul in care copilul paraseste uterul mamei. In continuare, medicul va taia cordonul ombilical si va inmana copilul medicului neonatolog. Dupa ce nou-nascutul este scos, medicul va indeparta placenta si va inchide incizia in straturi.

In ce conditii se face o cezariana planificata

Operatia de cezariana planificata ori programata este, in mod normal, recomandata de medic atunci cand gravida se confrunta cu o problema care ar putea face travaliul periculos pentru copil si pentru ea insasi, iar nasterea naturala este contraindicata. Iata principalele probleme care determina cezariana planificata:

  • fatul are o greutate mai mare de 4 kilograme;
  • placenta blocheaza colul uterin, iar nasterea nu se poate produce in mod natural;
  • anumite boli ale mamei care ar putea fi agravate de travaliu;
  • bebelusul este pozitionat cu capul in jos, iar nasterea naturala ar putea fi periculoasa;
  • travaliul nu progreseaza, iar uterul nu poate sa se contracte in timpul nasterii naturale;
  • riscul de ruptura uterina din cauza unor cicatrici uterine sau a unui fat cu o greutate de peste 4,5 kilograme;
  • pacienta a mai suferit o astfel de interventie in trecut;
  • gravida are probleme cu coloana vertebrala sau probleme cardiace.

In ce conditii se face cezariana de urgenta

Cezariana de urgenta se face atunci cand apar anumite complicatii ce impiedica pacienta sa nasca natural, cu toate ca si-ar fi dorit acest lucru. Multe dintre aceste situatii sunt depistate in timpul travaliului, cand medicii observa anomalii ale sarcinii care ar putea pune in pericol atat viata mamei, cat si a fatului. Cele mai comune situatii in care se recomanda o cezariana de urgenta sunt:

  • travaliul foarte lung si constatarea ca fatul nu mai poate cobori pentru ca cervixul nu este dilatat complet;
  • uterul a suferit o ruptura in timpul nasterii, fenomen care duce la hemoragie si poate priva fatul de oxigen;
  • suspiciunile de anomalii la fat, iar pentru a evita orice alta complicatie, medicul recomanda o nastere prin cezariana;
  • fatul nu primeste o cantitate suficienta de oxigen si o interventie chirurgicala este necesara;
  • anumite complicatii la cordonul ombilical, care ar putea afecta fatul.

Anestezia la cezariana – in ce moduri se poate realiza

Inainte de operatia propriu-zisa, medicul anestezist va propune cel mai potrivit tip de anestezie. Acesta va putea fi ales de pacienta, de comun acord cu specialistul. In mod normal, cea mai aleasa de femeile insarcinate este cea epidurala sau spinala, care nu este dureroasa si presupune o perioada mica de recuperare, insa, dupa caz, cezariana poate fi realizata doar prin anestezie generala.

Anestezia epidurala

Pentru o femeie care naste prin cezariana, epidurala este o alternativa foarte buna la anestezia generala deoarece va fi constienta pe tot parcursul operatiei si isi va putea tine bebelusul in brate imediat dupa nastere.

In cazul unei anestezii epidurale, specialistul va injecta gravida in zona inferioara a coloanei vertebrale, in jurul maduvei spinarii. Cu toate ca partea de jos a corpului femeii va fi amortita complet, proaspata mamica va fi constienta de tot ce se petrece in jurul sau si va putea auzi primul tipat al nou-nascutului.

Anestezia generala

Desi anestezia generala nu este comuna pentru nasterile prin cezariana, exista cazuri in care medicul este nevoit sa recomande si aceasta modalitate de sedare. Pentru efectuarea anesteziei generale, medicul va monitoriza semnele vitale cu dispozitivele medicale specifice si va introduce un tub endotraheal, pentru a asista respiratia.

De regula, anestezia generala se impune in cazuri grave, cand mama se confrunta cu probleme de sangerare sau cand anestezia epidurala nu isi poate face efectul. Aceasta forma de sedare se mai face cand mama solicita in mod expres acest lucru.

Care sunt riscurile operatiei de cezariana

Progresul medicinei a transformat operatia de cezariana intr-o procedura foarte sigura, cu riscuri minime. Totusi, ca orice alta interventie chirurgicala, si aceasta poate include anumite efecte secundare, printre care:

  • varsaturi, greata sau dureri de cap cauzate in general de anestezie;
  • anumite traume pe care fatul le-ar putea suferi in timpul procedurii;
  • in cazul in care perioada nasterii a fost calculata gresit, pot aparea anumite afectiuni pulmonare ale nou-nascutului.

Pe langa aceste riscuri, operatia de cezariana necesita o perioada de recuperare mai mare pentru mama. In cazul unei nasteri prin cezariana, pacienta va avea nevoie de circa 3-5 zile de spitalizare, comparativ cu 1-2 zile, in cazul nasterii naturale.

Riscurile tardive ale operatiei de cezariana

Operatia de cezariana poate prezenta riscuri si dupa ce a fost efectuata, iar mama se poate confrunta cu anumite probleme. Printre ele se numara:

  • ruperea cicatricei uterine la o sarcina viitoare;
  • o dezvoltare necorespunzatoare a placentei, lucru care poate duce la hemoragii severe dupa nastere;
  • infectia la nivelul inciziei.

Ce presupune recuperarea dupa operatia de cezariana

Recuperarea dupa operatia de cezariana este mai indelungata decat cea de dupa o nastere naturala, iar mama va avea nevoie de o perioada de pana la 4-6 saptamani pentru a-si reveni complet.

In primele zile de dupa operatie, mama va experimenta dureri destul de greu de suportat si va avea nevoie de calmante, insa acestea trebuie prescrise in functie de istoricul medical al pacientei. Durerile sunt perfect normale si pot persista chiar si pana in a doua saptamana, cand pacienta va continua sa primeasca medicamente calmante.

In primele zile dupa operatie, mama va experimenta o stare generala de oboseala, dureri, confuzie si o senzatie de disconfort. Pe langa acestea, se va putea confrunta si cu dureri de spate, care de obicei sunt o consecinta a sarcinii, insa, pot avea si alte cauze. Cu toate acestea, starea generala a mamei se va imbunatati, urmand sa se simta mai bine pe zi ce trece.

Care sunt avantajele si dezavantajele nasterii prin cezariana

La fel ca nasterea naturala, operatia de cezariana vine cu anumite avantaje si dezavantaje. In functie de acestea, orice mama poate decide metoda de nastere preferata.

Nasterea prin cezariana – Avantaje:

  • in cazul unei nasteri prin cezariana, durerile din timpul nasterii sunt inexistente;
  • gravida nu va trebui sa depuna vreun efort in timpul nasterii;
  • tot disconfortul din timpul nasterii (travaliu, contractii, ruperea apei, etc.) nu mai exista;
  • bebelusul va putea fi adus pe lume in conditii mai sigure decat in cazul unei nasteri naturale, iar doctorii vor putea rezolva imediat eventualele complicatii aparute.

Nasterea prin cezariana – Dezavantaje:

  • in cazul unei operatii de cezariana, recuperarea proaspetei mame este cu circa trei saptamani mai mare decat in cazul unei nasteri naturale, iar ea nu va putea depune efort pentru cateva luni;
  • dupa nastere, mama nu-si va putea tine copilul la piept daca este vorba de anestezia generala, insa, daca este cazul unei anestezii epidurale, il va putea vedea si ii va putea auzi primul tipat;
  • pacienta va avea lactatie mai greu, iar nou-nascutul va trebui hranit cu lapte praf;
  • proaspata mamica se va putea confrunta cu un risc marit de depresie post-natala, care poate fi depasita printr-o discutie cu un psihoterapeut;
  • riscurile de infectii si de hemoragii postnatale.

 

Indiferent daca nasti natural sau prin cezariana, cel mai important este sa-ti alegi un medic in care sa poti avea incredere si care sa-ti prezinte clar riscurile si avantajele modului in care alegi sa aduci bebelusul pe lume. In cazul in care nasterea naturala nu este posibila, asculta recomandarile specialistului si urmeaza calea indicata de acesta.

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de 17 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central. Pasionata de domeniul medical si de un stil de viata sanatos, si-a continuat cariera ca redactor-sef la publicatia Doctorul Meu, dupa care a activat in cadrul redactiilor Adevarul, Ziarul de Sanatate, DC News si DC Medical. In prezent isi desfasoara activitatea publicistica pe site-urile Sfaturi Medicale si Mami si Copilul.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma