Sanatatea barbatilor – afectiuni si probleme medicale comune la barbati

In ceea ce priveste sanatatea barbatilor, lipsa constientizarii problemelor medicale, lipsa informarii si stilul de viata nesanatos sunt factorii care pot duce la cele mai multe probleme medicale. Conform unui raport CDC din 2001, femeile merg mai des la medic pentru controale medicale – cu 33% mai mult decat barbatii.

 

Cuprins:

1. Bolile de inima la barbati
2. Accident vascular cerebral la barbati
3. Cancerul la barbati
4. Leziunile si accidentarile la barbati
5. Boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC)
6. Diabetul si sanatatea barbatilor
7. Boala renala la barbati
8. Boala Alzheimer la barbati
9. Consumul de alcool si sanatatea barbatilor
10. Depresia si riscul de suicid la barbati

Alte cercetari sugereaza ca barbatii au riscuri mari de boli cardiace, boli pulmonare, accidentari, diabet, suicid. In plus, se pare ca barbatii au in general o speranta de viata mai redusa decat a femeilor. Multe afectiuni medicale la barbati pot fi prevenite, daca se intervine la timp prin schimbari ale stilului de viata si prin screening.

Iata care sunt cele mai comune afectiuni la barbati sau probleme ce vizeaza sanatatea barbatilor:

Bolile de inima la barbati

Majoritatea bolilor comune care afecteaza sanatatea barbatilor pot fi prevenite, dar trebuie sa se cunoasca factorii de risc si sa se intervina la timp. Interesant este faptul ca prezenta unor boli creste probabilitatea ca o alta sa apara. Bolile de inima, accidentul vascular cerebral, bolile vasculare periferice si dementa au toate aceiasi factori de risc:

  • fumatul;
  • tensiune arteriala crescuta;
  • colesterol ridicat;
  • istoric familial de boli de inima.

Boala cardiaca este principala cauza de deces la nivel mondial. Sangele la nivelul inimii este furnizat de arterele coronare, care incep de la baza aortei si se raspandesc pe suprafata inimii, ramificandu-se in toate zonele muschiului cardiac.

Angina la barbati

Arterele coronare sunt expuse riscului de ingustare, deoarece depozitele de colesterol, numite placi, se acumuleaza in interiorul arterei. Daca arterele sunt inguste, alimentarea cu sange a muschiului cardiac poate fi compromisa (incetinita), iar aceasta incetinire a fluxului de sange catre inima provoaca durere sau angina.

Simptomele anginei includ:

  • presiunea toracica cu iradiere in jos pe brat si pana la maxilar;
  • afectarea respiratiei;
  • transpiratii;
  • greata.

Infarct

Un atac de cord (infarct miocardic) apare atunci cand o placa se rupe, permitand formarea unui cheag de sange, care poate pune viata in pericol. Cheagul de sange obstrueaza complet artera, oprind fluxul de sange catre o parte a muschiului inimii, iar portiunea de muschi moare.

Ritmuri cardiace anormale si stop cardiac brusc

Inima este o pompa electrica formata din muschi cardiaci si celule care produc si conduc semnale electrice. Celulele musculare ale inimii pot deveni afectate, deoarece e afectat aportul de sange si, in plus, pot provoca anomalii electrice sau scurtcircuite care impiedica muschiul cardiac sa pompeze, ceea ce poate duce la moarte cardiaca subita.

Accident vascular cerebral la barbati

Un accident vascular cerebral apare atunci cand alimentarea cu sange a unei parti a creierului este afectata, ceea ce face ca celulele creierului sa moara. Fluxul de sange poate fi compromis printr-o varietate de mecanisme. Acest lucru poate aparea din cauza faptului ca s-a intrerupt alimentarea cu sange (ischemie) sau pentru ca s-a produs sangerare in creier (hemoragie). Accidentele vasculare cerebrale ischemice apar din mai multe motive, inclusiv ingustarea treptata a unui vas de sange in creier, resturi care se pot desprinde de artera carotida sau de un cheag de sange care se deplaseaza de la inima.

Factorii de risc pentru accident vascular cerebral sunt aceiasi ca in cazul bolilor de inima: fumatul, hipertensiunea arteriala, colesterolul ridicat si istoricul familial de accident vascular cerebral.

Cancerul la barbati

Cancerul pulmonar este cel mai frecvent si sever cancer care pericliteaza viata si sanatatea barbatilor. Important de stiut este ca majoritatea cazurilor de cancer pulmonar pot fi prevenite. Fumatul provoaca 90% dintre toate cazurile de cancer pulmonar.

Cancerul de prostata afecteaza prostata. Cancerul de prostata este printre cele mai frecvente cancere in randul barbatilor si este o boala asociata imbatranirii in general. Se observa rar la barbatii cu varsta mai mica de 50 de ani. Adesea, cancerul de prostata nu provoaca simptome si este diagnosticat cu teste de screening de rutina, inclusiv o examinare rectala pentru a verifica prostata si un test de sange PSA (antigen specific prostatic). Rata de vindecare a cancerului de prostata a crescut de cand a inceput utilizarea pe scara larga a testarii PSA, dar reprezinta inca 19% dintre decesele de cancer in randul barbatilor.

Cancerul de colon si cancerul rectal sunt printre cauzele comune de deces prin cancer la barbati. Exista putine simptome in stadiile incipiente ale cancerului de colon si rect, astfel diagnosticul se face adesea prin screeningul de rutina al scaunului pentru sange ocult (sange care nu este vizibil cu ochiul liber, dar poate fi gasit prin testarea probei de scaun) si o colonoscopie de rutina.

Cancerul testicular apare de obicei la barbatii mai tineri (intre 15 si 39 de ani). Barbatii pot ajuta la detectarea acestei boli, facand un examen testicular de rutina si raportand orice anomalii sau simptome ale testiculelor (afectiuni, umflaturi, durere).

Leziunile si accidentarile la barbati

Accidentele se pot intampla oricand si oricui, iar cheia reducerii la minimum a riscului de deces este atentia si evitarea situatiilor potential periculoase.

Actiuni simple precum purtarea centurii de siguranta in masina, purtarea unei casti in timpul mersului cu bicicleta sau a unor activitati sportive ca ski ajuta la scaderea riscului de deces intr-un accident. Barbatii sunt mai des decat femeile implicati in condus sub influenta bauturilor alcoolice, altercatii sau acte de violenta fizica.

Boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC)

Multe boli respiratorii incep cu o „tuse a fumatorului”. Cu timpul, tusea poate duce la conditii care pot pune viata in viata, precum cancerul pulmonar, emfizem sau BPOC. Toate aceste conditii afecteaza capacitatea de a respira.

Emfizemul si bronsita cronica sunt cele doua tipuri de boli pulmonare obstructive cronice (BPOC) si ambele sunt cauzate cel mai frecvent de fumat. Din cauza toxinelor din fum, tesutul pulmonar este deteriorat si isi pierde capacitatea de a transfera oxigenul din aerul inhalat in fluxul sangvin. Printre simptomele BPOC se numara scurtarea respiratiei si respiratia suieratoare. BPOC creste riscul de infectie pulmonara, inclusiv pneumonie.

Diabetul si sanatatea barbatilor

Pancreasul produce insulina pentru a ajuta celulele sa utilizeze glucoza pentru energie. Diabetul descrie situatia in care functia insulinei in organism este anormala. Diabetul de tip 1 apare de obicei la persoanele mai tinere de 40 de ani, unde sistemul imunitar al organismului distruge celulele producatoare de insulina din pancreas. 90 – 95% dintre persoanele cu diabet au diabet de tip 2.

Diabetul slab controlat creste nivelul de zahar din sange in fluxul sangvin si, pe termen lung, afecteaza vasele mici de sange din organism. Diabetul slab controlat poate provoca boli vasculare care duc la atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale, amputatii ale membrelor, insuficienta renala, orbire si leziuni nervoase (neuropatie diabetica). Cel mai bun mod de a controla diabetul este sa iti monitorizezi glicemia, sa urmezi tratamentul prescris, sa mananci sanatos si sa faci exercitii fizice. Daca ai un istoric familial de diabet, este important sa consulti medicul pentru a efectua screeninguri periodice pentru diabet.

Prevenirea si controlul diabetului includ consumul unei diete bine echilibrate, mentinerea unei greutati sanatoase si  adoptarea unui stil de viata activ.

Boala renala la barbati

Rinichii filtreaza impuritatile din sange si le elimina in urina. De asemenea, sunt importanti in mentinerea echilibrului electrolitic in sange. Chiar si la persoanele sanatoase, imbatranirea scade treptat eficienta functiei renale. Insuficienta renala este adesea rezultatul anilor de tensiune arteriala insuficient controlata si diabet.

Boala Alzheimer la barbati

Dementa si boala Alzheimer descriu o pierdere treptata a cognitiei si a capacitatii intelectuale, inclusiv limbajul, atentia, memoria si rezolvarea problemelor la o persoana. Nu se cunoaste cauza si nu exista leac. Recomandarile pentru reducerea riscului de dementa includ evitarea fumatului si mentinerea sub control a tensiunii arteriale, a colesterolului si a diabetului. Starea fizica si mentala buna pot ajuta la prevenirea dementei.

Consumul de alcool si sanatatea barbatilor

Conform Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC), barbatii se confrunta cu rate mai mari de decese si spitalizari legate de alcool decat femeile. Barbatii consuma de doua ori mai mult alcool decat femeile. De asemenea, tind sa fie mai predispusi la agresivitate crescuta si agresiune sexuala asupra femeilor. Consumul de alcool creste riscul de cancer oral, cancer de cap si gat, cancer esofagian, cancer la ficat si cancer de colon. De asemenea, alcoolul interfera cu functia testiculara si productia de hormoni. Acest lucru poate duce la impotenta si infertilitate.

Depresia si riscul de suicid la barbati

Tot mai multi barbati sufera de tulburari depresive, inclusiv ganduri suicidale, anual. Cateva modalitati de combatere a depresiei includ:

  • activitate fizica;
  • gestionarea emotiilor si a gandurilor, inclusiv notarea gandurilor intr-un jurnal;
  • comunicare deschisa cu cei dragi;
  • solicitarea de ajutor de specialitate.

Barbatii sunt de 4 ori mai predispusi la suicid in comparatie cu femeile, si o parte a „vinei” ar putea fi atribuita depresiei subdiagnosticate la barbati. Barbatii sunt mai predispusi la sinucidere, deoarece sunt mai putin susceptibili sa accepte deschis depresia si sa recunoasca suficient de devreme pentru a o trata. Numarul barbatilor cu depresie ar putea fi si mai mare, deoarece barbatii pot prezenta semne de depresie intr-o maniera diferita fata de multe femei.

In loc de tristete, depresia se poate manifesta in urmatoarele moduri la barbati:

Masculinitatea e asociata cu puterea, iar exprimarea emotiilor tinde sa fie asociata cu slabiciune in constructiile sociale. Masculinitatea si ideea de masculinitate sunt inca asociate cu modelul traditional de cap de familie, barbat puternic si capabil, ceea ce poate pune extra presiune asupra barbatilor si orice esec sau greseala e asociata cu pierderea acestui statut. Pentru a ajuta barbatii cu depresie si pentru a reduce riscul de sinucidere, medicii, persoanele dragi si barbatii trebuie sa recunoasca faptul ca modelul de masculinitate al societatii (de a ignora durerea si de a asocia problemele emotionale cu lipsa de masculinitate) poate lucra impotriva sanatatii barbatilor.

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma