Antiinflamatoare – tipuri, administrare, precautii

Antiinflamatoarele sunt medicamente menite sa reduca inflamatia, fiind recomandate in multe afectiuni. Aflati mai multe despre antiinflamatoare din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce sunt antiinflamatoarele?
  2. Tipuri de antiinflamatoare
  3. Antiinflamatoare nesteroidiene indicatii terapeutice
  4. Reguli de administrare
  5. Antiinflamatoare la copii
  6. Precautii si contraindicatii

Ce sunt antiinflamatoarele?

Antiinflamatoarele sunt medicamente folosite pentru a reduce inflamatia. Acestea sunt administrate cel mai frecvent pentru a trata inflamatia produsa de artrita si de alte afectiuni inflamatorii. Pot fi, de asemenea, utile in ameliorarea anumitor tipuri de dureri de cap.

Medicamentele antiinflamatorii constituie aproximativ jumatate din analgezice. Acestea combat durerea prin reducerea inflamatiei, spre deosebire de opioide, care influenteaza sistemul nervos central sa blocheze transmiterea durerii la creier.

Contraindicatiile administrarii sunt leziuni cutanate (dermatoze acute, eczeme, leziuni cutanate infectate, arsuri, plagi) sau hipersensibiliate la unul din excipienti.

Tipuri de antiinflamatoare

Antiinflamatoarele sunt medicamente utilizate in tratamentul local sau general al inflamatiei. Ele se repartizeaza in doua clase:

  • steroidiene
  • nesteroidiene

Antiinflamatoare steroidiene

Desi sunt foarte eficienti in combaterea inflamatiei, corticosteroizii pot creste riscul de dezvoltare a unei infectii.

Corticosteroizii, cunoscuti si sub denumirea de antiinflamatoare steroidiene, sunt medicamente fabricate de om care functioneaza precum cortizonul, acesta fiind un hormon natural care se regaseste in corpul uman.

Corticosteroizii imita efectele hormonilor pe care corpul le produce in mod natural in glandele suprarenale. Acestea sunt niste glande mici aflate deasupra rinichilor. Cand sunt prescrisi in doze care depasesc nivelul obisnuit din organism, corticosteroizii suprima inflamatia. Acest lucru poate reduce semnele si simptomele afectiunilor inflamatorii, cum ar fi artrita si astmul.

Aceste medicamente reduc inflamatia, insa afecteaza sistemul imunitar. Sunt diferiti de steroizii ”anabolizanti”, din aceasta categorie facand parte corticoizii.

Antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)

Prostaglandinele reprezinta o familie de substante chimice care sunt produse de celulele corpului si care au cateva functii importante. Acestea sustin inflamatia care este necesara vindecarii, dar care provoaca durere si febra. In plus, sprijina functia de coagulare a trombocitelor si protejeaza mucoasa stomacului de efectele daunatoare ale acidului.

Prostaglandinele sunt produse in celulele organismului de catre enzima ciclooxigenaza (COX). Exista doua enzime COX, COX-1 si COX-2. Ambele enzime produc prostaglandine care sustin inflamatia, durerea si febra. Totusi, numai COX-1 produce prostaglandine care ajuta trombocitele si protejeaza stomacul. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) blocheaza enzimele COX si reduc prostaglandinele in organism. In consecinta, inflamatia, durerea si febra sunt reduse. Deoarece prostaglandinele care protejeaza stomacul, trombocitele si coagularea sangelui, de asemenea, sunt reduse, AINS pot provoca ulceratii ale stomacului si pot favoriza sangerarea.

Antiinflamatoare – naturale

Multe remedii pe baza de plante ar putea avea proprietati antiinflamatorii. Cu toate acestea, exista putine dovezi sau chiar deloc care sa sustina majoritatea acestor afirmatii. Inflamatia este mecanismul principal de aparare al organismului impotriva infectiilor, ranilor si a altor forme de vatamare.

Cu toate acestea, inflamatia insasi poate fi daunatoare in unele cazuri. De exemplu, exista o multime de conditii care pot spori inflamatia, ducand la afectarea tesuturilor organismului.

Exista o gama larga de medicamente antiinflamatoare care ajuta la controlarea si ameliorarea inflamatiei. Acestea, insa, vin la pachet cu o serie de efecte secundare si nu pot fi intotdeauna eficiente.

Drept alternativa, oamenii pot opta pentru mai multe remedii pe baza de plante ai caror compusi naturali au, de asemenea, potential antiinflamator. Cu toate acestea, exista prea putine cercetari in acest sens.

Antiinflamatoare nesteroidiene indicatii terapeutice

AINS reprezinta un grup mare de medicamente impartite in mai multe clase separate. Desi structurile lor chimice sunt diferite, antiinflamatoarele nesteroidiene au urmatoarele efecte asemanatoare:

  • reduc temperatura ridicata si febra
  • reduc inflamatia
  • amelioreaza durerea

In cazul aspirinei, aceasta proprietate ajuta la prevenirea blocarii arterelor, conditie care poate provoca aparitia unui atac de cord sau a unui accident vascular cerebral.

Antiinflamatoarele sunt indicate atunci cand inflamatia, proces normal de aparare fata de agresiuni, devine suparatoare, in special din cauza durerii pe care o provoaca. Ele sunt asociate, uneori, cu alte ingrijiri antiinflamatorii, de exemplu simpla imobilizare a regiunii inflamate. Antiinflamatoarele se administreaza pe cale orala, injectabila sau locala.

Antiinflamatoarele locale se gasesc sub forma de creme, geluri, unguente, sprayuri pentru uz local.

Recomandari

Spectrul de actiune este destul de variat, astfel antiinflamatoarele nesteroidiene pot fi utilizate in:

  • afectiuni inflamatorii extraarticulare (mialgii, tendinite, tenosinovite, lombalgii acute fara compresie medulara, epicondilite)
  • afectiuni musculoarticulare traumatice (intinderi, contuzii, entorse, luxatii)
  • artroze (coxartroze, gonartroze, omartroze) in stadii incipiente
  • osteoartrite, periartrite, poliartrite reumatoide
  • traumatologie sportiva.

Se gasesc disponibile ca atare sau in combinatii cu alte substante medicamentoase: analgezice (cafeina, codeina, paracetamol) sau decongestionante (pseudoefedrina).

Utilizarea AINS pentru raceala si gripa

De mai mult de 100 de ani, AINS au fost administrate pentru a trata simptomele racelii obisnuite.

Cu toate acestea, antiinflamatoarele nesteroidiene nu elimina virusul si nu imbunatatesc cursul bolii. Aceste medicamente amelioreaza pur si simplu unele dintre simptome, cum ar fi febra si durerea.

Cele mai bune dovezi disponibile arata ca, in cazul banalei raceli, AINS lupta impotriva durerilor de cap, de urechi, a durerilor musculare si articulare.

Reguli de administrare

Modul de administrare difera in functie de afectiune, gravitate, istoricul bolii. In general, se aplica la nivelul zonei dureroase de 2-4 pe zi, timp de 7-10 zile.

Analgezic, antiinflamator local

Aceste produse se gasesc in farmacii fie sub forma de analgezice traditionale (ulei, balsam, creme, unguente), fie moderne (unguente, gel, spray).

Ele se aplica pe tegumentul intact (fara leziuni) supraiacent zonei dureroase prin masaj usor (cateva minute). Rezultatul este ameliorarea destul de rapida a durerii, pentru o perioada diferita in functie de etiologia durerii.

Mecanism de actiune

Analgezicele traditionale contin mentol, canfor, eucalipt etc. Acestea actioneaza oarecum asemanator metodelor traditionale ale medicinei fizice (cataplasme cu mustar, hrean sau crioterapie) prin declansarea unei reactii locale superficiale de incalzire sau racire a zonei. Se blocheaza astfel prin concurenta transmiterea stimulilor algogeni la nivelul terminatiilor nervoase libere.

Analgezicele moderne au ca substante active AINS, in concentratie de 1-5%. Acestea, datorita modului de conditionare (tehnologiei) si de aplicare (masaj usor), patrund rapid si intr-o concentratie semnificativa la nivelul zonei dureroase, inhiband specific procesele inflamatorii locale.

In concluzie, analgezia se obtine prin:

  • Incalzirea regiunii dureroase (masaj, substante active) cu efect decontracturant si activarea circulatiei locale si implicit a metabolismului celular cu indepartarea substantelor proinflamatoare si algogene.
  • Blocarea transmiterii impulsurilor algice prin efect ”de concurenta” si transmiterea stimulilor termici cald/rece la nivelul terminatiilor nervoase libere (efect decontracturant si analgezic).
  • Efect antiinflamator local prin substantele absorbite si nespecific prin activarea circulatiei si metabolismului local.

Analgezicele moderne

Avantajul produselor analgezice moderne consta, pe langa efectul antiinflamator specific al substantei active in concentratie semnificativa locala si prin urmatoarele aspecte:

  • tolerabilitate buna – mai putine reactii alergice si iritative si datorita proprietatilor cosmetice: absorbtie buna, nu pateaza, nu ung, fara miros sau cu miros placut.
  • siguranta in administrare: prin aplicare locala se absoarbe doar 5% din substanta activa (din 100mg= 8cm unguent sau gel ce contine 1-5mg substanta activa), aceasta insemnand fara efecte adverse sistemice semnificative pe tractul digestiv, cardiovascular, renal, etc.

De aceea, se recomanda in durerile musculare sau articulare recente:

  • declansate de suprasolicitari sau tulburari de statica
  • mialgii, altragii din infectii virale sau alte boli infectioase
  • afectiuni postraumatice, contuzii, entorse, luxatii, redori
  • sindroame fibromialgice de diverse cauze

In functie de etiologie, se asociaza cu tratament fiziokinetoterapeutic (ionoforeza, sonoforeza, masaj) si/sau tratament simptomatic sau etiologic per os sau injectabil in artoze activate, reumatism inflamator cronic, reumatism abarticular, etc

Arnica montana, antiinflamatorul natural – reguli de administrare

Arnica (Arnica montana) este o planta medicinala raspandita in tara noastra in zona de munte. Planta are, in principal, actiune antiseptica, antiinflamatoare dar si antisclerotica, coleretica, colagoga, diuretica, hipotensiva.

In aplicatii externe, se utilizeaza sub forma de infuzie, tinctura, pansamente, spalaturi locale si badijonari, gel, crema. Pentru uz extern este un adevarat panaceu in tratamentul leziunilor, de la contuzii pana la fracturi si luxatii.

Arnica este des folosita in boala artrozica. Principalul simptom al acestei boli este durerea articulatiilor de diferite niveluri aparuta ca urmare a deteriorarii cartilajului articular si formarea unor excrescente osoase date de reactia periostala.

Arnica Plantextrakt

Arnica Oil Plantextrakt este un extract uleios de arnica indicat in dureri musculare si dureri reumatice. De asemenea, reduce inflamatia si ajuta la resorbtia hematoamelor aparute dupa traumatisme la nivelul oaselor si muschilor.

Se aplica extern, prin masaj, pe zona afectata. Dupa masare, se acopera cu un material curat si se mentine bandajat usor un timp.

Gelul cu Arnica Plantextrakt are actiune antiinflamatoare si antiseptica datorita componentelor terpenoide ale uleiului volatil continut. Este indicat in dureri musculare, reumatice, entorse, luxatii. Favorizeaza formarea calusului dupa fracturi. Reduce inflamatia si durerea in cazul furunculelor si a intepaturile de insecte.

Indicatii in cazul acestei plante

Arnica Oil si Gelul cu Arnica ajuta la reducerea durerii si a inflamatiei care caracterizeaza artrozele. De asemenea, ajuta la obtinerea stabilitatii articulare, creste mobilitatea si forta musculara. Aceste produse pe baza de Arnica sunt indicate si la sportivi. Pot fi folosite in masajul de relaxare si intretinere sau in cazul traumatismelor osteoarticulare si musculare.

Remediul homeopatic Arnica, in dilutii homeopatice variate, este lipsit de toxicitate datorita procesului de diluare si dinamizare specific homeopatiei.

Arnica este unul dintre remediile homeopatice cele mai folosite in practica medicala homeopata. Este, totodata, remediul homeopatic ce poate fi folosit de multe ori de catre oricine ca automedicatie. Este remediul entorselor, traumatismelor, adjuvant in interventii chirurgicale, interventii stomatologice, in pregatirea nasterii.

Antiinflamatoare la copii

Ibuprofenul este un AINS eliberat fara prescriptie medicala si in cazul copiilor. Aspirina este, de asemenea, un AINS, insa nu trebuie administrata niciunui copil sub 18 ani. Aspirina a fost asociata cu sindromul Reye, o boala grava.

De aceea, parintii trebuie sa se asigure ca micutul ia aceste medicamente exact asa cum este prescris.

Ce ar trebui sa stie parintii despre AINS?

Cele mai frecvente efecte secundare ale AINS sunt:

Antiinflamatoarele nesteroidiene pot irita mucoasa stomacala. Aceste medicamente pot fi luate dupa masa pentru a se evita afectarea stomacului copilului. Daca micutul are probleme cu stomacul chiar si in aceste conditii, parintii trebuie sa ia legatura cu medicul pentru a se asigura ca nu este o problema mai serioasa.

AINS pot spori riscul de afectare a rinichilor, pot suferi reactii cutanate si sangerari la nivelul stomacului si intestinelor. Copilul se poate expune unor riscuri mai mari daca ia aceste medicamente in doze prea mari sau pentru mai mult timp decat este mentionat in prospect.

Antiinflamatoarele nu trebuie administrate micutului pentru mai mult de 10 zile.

Precautii si contraindicatii

Antiinflamatoarele au o multime de beneficii, insa unii oameni pot intampina efecte secundare. Dozele mari si utilizarea pe termen lung produc mai multe efecte secundare decat in mod normal.

Masuri de precautie

  • Alcoolul nu interactioneaza cu aceste medicamente. Cu toate acestea, consumul excesiv de alcool in timpul utilizarii AINS poate irita intestinul si poate creste riscul de hemoragie interna a stomacului.
  • Utilizarea mai multor tipuri de AINS poate avea efecte adverse.
  • Pacientii trebuie sa citeasca intotdeauna prospectele medicamentelor pe care le administreaza, deoarece fiecare antiinflamator este diferit.
  • AINS nu trebuie luate in acelasi timp cu medicamentele anti-coagulare, cum ar fi aspirina sau warfarina.
  • Potrivit unor specialisti, copiii sub 16 ani si persoanele cu varsta peste 65 de ani ar putea sa evite administrarea de AINS.

Cine trebuie sa evite antiinflamatoarele?

Urmatoarele persoane ar trebui sa evite aceste medicamente sau sa le ia sub indrumare medicala:

  • persoanele alergice la AINS
  • bolnavii de astm – aceasa boala poate fi agravata de antiinflamatoare in unele cazuri
  • femeile gravide sau care alapteaza
  • persoanele cardiace

Antiinflamatoarele nesteroidiene pot creste riscul la infarct miocardic

Potrivit unui studiu aparut si in revista BMJ, ibuprofenul si alte antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pot creste riscul la infarct cardiac. Pacientii nu ar trebui sa intrerupa tratamentul cu AINS, ci ar trebui sa faca mai multe investigatii, mai multe controale la medicul specialist.

Antiinflamatoarele nesteroidiene sunt prescrise frecvent pentru a reduce inflamatia si durerea. Printre acestea se numara ibuprofenul, diclofenacul, naproxenul, celecoxibul si rofecoxibul. Studiul s-a desfasurat pe 9.218 pacienti cu varste intre 25 si 100 ani, care au avut primul atac de cord. De asemenea, rezultatele au fost ajustate in functie de unii factori de risc, cum ar fi varsta, obezitatea, statutul de fumator. S-a mai tinut cont daca pacientul a mai avut vreun infarct sau a folosit aspirina.

Rezultatele studiului

S-a observat ca la pacientii care au folosit AINS cu 3 luni inainte de infarct, riscul a crescut fata de pacientii care nu au folosit aceste medicamente in ultimii 3 ani. Pentru ibuprofen, riscul este cu 24% mai mare, iar pentru diclofenac este cu 55% mai mare.

Chiar si pentru cea mai noua generatie de antiinflamatoare – inhibitorii de COX-2 – riscul de infarct cardiac este mai crescut, cu 21% pentru celecoxib si cu 32% pentru rofecoxib (rofecoxibul a fost retras de pe piata din cauza riscului crescut de infarct cardiac).

 

Referinte:

  1. https://www.medicinenet.com/nonsteroidal_antiinflammatory_drugs/article.htm#with_which_drugs_do_nsaids_interact
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/179211.php
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/324368.php
  4. https://myhealth.alberta.ca/Health/aftercareinformation/pages/conditions.aspx?hwid=zx4636
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma