Premenopauza – semne si simptome

Premenopauza este etapa care precede menopauza sau etapa de tranzitie la menopauza. Iata care sunt cauzele, simptomele si ce solutii exista.

Cuprins:

1. Menopauza si premenopauza
2. Cauzele premenopauzei
3. Cand incepe premenopauza?
4. Simptome de premenopauza
5. Tratament premenopauza

Menopauza si premenopauza

In timpul vietii, o femeie prezinta numeroase fluctuatii hormonale care ii influenteaza fertilitatea. Prima menstruatie marcheaza debutul perioadei fertile a unei femei, in care poate avea copii. Odata cu inaintarea in varsta, nivelurile de hormoni sexuali se reduc si in cele din urma nu mai sunt produsi, ceea ce duce la instalarea menopauzei.

Menopauza apare atunci cand ovarele opresc producerea de estrogen si alti hormoni sexuali, astfel ca o femeie nu mai are menstruatii. Desi alte parti ale corpului vor produce in continuare acesti hormoni, nivelurile lor scad semnificativ in timpul menopauzei. De retinut ca nivelurile hormonale nu scad, de obicei, peste noapte. In schimb, o femeie ajunge la o etapa numita premenopauza, cand nivelul hormonilor incepe sa scada. Aceasta etapa cauzeaza semne si simptome ca menopauza poate sa apara in urmatorii ani.

De obicei in premenopauza vorbim de cicluri menstruale regulate, dar pot fi prezente anumite tulburari ovulatorii.

 

Care sunt modificarile in timpul menopauzei?

Menopauza este o parte normala a imbatranirii si marcheaza sfarsitul anilor de fertilitate ai unei femei. Menopauza apare de obicei la finalul varstei de 40 ani sau inceputul varstei de 50 ani. Uneori menopauza apare cand ovarele sunt indepartate chirurgical – menopauza indusa.

Modificarile din menopauza apar cand ovarele nu mai produc niveluri ridicate de hormoni. Ovarele sunt glandele reproductive care stocheaza ovulele si le elibereaza in trompele uterine. Ele produc, de asemenea, hormonii feminini estrogen si progesteron, precum si testosteron. Estrogenul influenteaza modul in care organismul utilizeaza calciul si mentine nivelurile de colesterol in sange. Pe masura ce menopauza se apropie, ovarele nu mai elibereaza ovule in trompele uterine, iar femeia are ultimul ciclu menstrual.

Etapele menopauzei

Menopauza naturala este finalul permanent al menstruatiei, care nu este cauzat de niciun fel de tratament medical. Pentru femeile care se confrunta cu menopauza naturala, procesul este gradual si este descris in trei etape:

1. Premenopauza sau tranzitie la menopauza – Poate incepe cu 8-10 ani inainte de menopauza, cand ovarele produc treptat mai putin estrogen. De obicei incepe in jurul varstei de 40 de ani, dar poate incepe si in jurul varstei de 30 ani uneori. Dureaza pana la menopauza, momentul in care ovarele nu mai elibereaza ovule. In ultimii doi ani de premenopauza, scaderea nivelului de estrogen accelereaza. In acest stadiu, multe femei pot prezenta simptome de menopauza. Femeile au inca cicluri menstruale in aceasta perioada si pot ramane insarcinate.

2. Menopauza propriu-zisa – Menopauza este etapa in care o femeie nu mai are perioade menstruale. In acest stadiu, ovarele nu mai elibereaza ovule. Menopauza este diagnosticata atunci cand o femeie nu a mai avut menstruatii de 12 luni consecutive.

3. Postmenopauza – Acestia sunt anii de dupa menopauza. In acest stadiu, simptomele menopauzei, cum ar fi bufeurile, se pot ameliora la multe femei. Ca urmare a unui nivel mai scazut de estrogen, femeile aflate la postmenopauza prezinta un risc crescut pentru o serie de probleme de sanatate, cum ar fi osteoporoza si bolile cardiace.

Care sunt cele mai mari riscuri pe termen lung asociate cu menopauza?

Osteoporoza

Osteoporoza apare atunci cand interiorul oaselor devine mai putin dens, facandu-le mai fragile si susceptibile de a se fractura. Estrogenul joaca un rol important in conservarea masei osoase. Femeile pierd in medie 25% din masa osoasa din perioada menopauzei pana la varsta de 60 de ani, in mare parte din cauza pierderii de estrogen. In timp, aceasta pierdere de os poate duce la fracturi osoase. Exista multe optiuni, inclusiv terapia cu estrogen, pentru a trata oasele fragile.

Boala arteriala coronariana

Boala arteriala coronariana este ingustarea sau blocarea arterelor care inconjoara musculatura inimii. Se produce atunci cand placile adipoase se acumuleaza in peretii arterelor (cunoscuta sub numele de ateroscleroza). Aceasta acumulare este asociata cu niveluri ridicate de colesterol din sange. Dupa menopauza, creste riscul femeii pentru boala coronariana.

Ce este premenopauza?

Din punct de vedere tehnic, o femeie este in premenopauza oricand inainte de a intra in menopauza. Unii medici se refera la premenopauza ca fiind perioada dintre prima si ultima menstruatie a femeii. Din acest motiv, termenul perimenopauza poate descrie cu mai multa exactitate cand o femeie se apropie de menopauza, deoarece implica o scadere a nivelului de hormoni. Medicii pot utiliza, de asemenea, termenul de „tranzitie la menopauza” pentru a descrie o femeie care se afla in perimenopauza.

Cauzele premenopauzei

Premenopauza este cauzata de declinul functiei ovarelor, ceea ce poate cauza modificari sau oprirea ovulatiei. Ca rezultat, lungimea ciclului menstrual si fluxul menstrual pot deveni neregulate inainte de ultima menstruatie. Simptomele sunt date de modificarile nivelului de estrogen si progesteron. Nivelul de estrogen poate fi mai crescut, ceea ce poate declansa simptome similare celor asociate cu sindromul premenstrual. De asemenea, nivelul de estrogen poate scadera considerabil, ceea ce poate cauza bufeuri sau transpiratii nocturne. Aceste fluctuatii ale estrogenului pot fi asociate cu menstruatii de durata normala in premenopauza.

Cand incepe premenopauza?

In timpul perimenopauzei, organismul reduce cantitatea de estrogen si ovule pe care le produce. Acest lucru poate incepe dupa varsta de 30 de ani. Premenopauza apare de obicei cu 3-4 ani, uneori chiar 8-10 ani inainte ca femeia sa intre in menopauza. In acest timp, ovarele incep sa reduca nivelul de estrogen pe care il produc. In cele din urma, se va opri eliberarea ovulelor, iar o femeie va inceta sa aiba menstruatii. O femeie poate fi in premenopauza si ramane insarcinata.

Simptome de premenopauza

In timp ce nivelurile hormonale fluctueaza in mod natural in timpul premenopauzei, o femeie este putin probabil sa aiba simptome legate de pierderea de estrogen.

In schimb, o femeie la premenopauza va avea de obicei menstruatii regulate sau semi-regulate, va fi fertila si poate prezenta simptome de sindrom premenstrual (SPM). Simptomele de SPM includ:

  • crampe abdominale;
  • modificari ale dispozitiei;
  • greata;
  • anxietate sau iritabilitate;
  • depresie;
  • balonare;
  • sani tari si sensibili etc.

Simptomele perimenopauzei pot include:

  • menstruatii neregulate;
  • perioadele menstruale sunt mai grele sau mai usoare decat in mod normal;
  • agravarea simptomelor de sindrom premenstrual;
  • sensibilitatea sanilor;
  • crestere in greutate;
  • modificari ale parului;
  • cresterea batailor inimii;
  • dureri de cap – cefalee;
  • scaderea libidoului;
  • dificultati de concentrare;
  • probleme de memorie;
  • dureri musculare;
  • infectii ale tractului urinar;
  • problemele de fertilitate (la femeile care incearca sa conceapa).

Simptome de menopauza

Pe masura ce se intensifica scaderea nivelului de estrogen, este posibil sa incepeti sa prezentati simptomele menopauzei. Unele dintre acestea pot aparea in timp ce sunteti inca in stadiul perimenopauzei. S-ar putea sa experimentati:

  • bufeuri;
  • transpiratii nocturne abundente;
  • depresie;
  • anxietate sau iritabilitate;
  • modificari ale dispozitiei;
  • insomnii;
  • oboseala;
  • piele uscata;
  • uscaciune vaginala;
  • urinari frecvente etc.

Simptome neurologice si emotionale

Astfel de simptome sunt frecvente in sindromul premenstrual. Apar deoarece nivelurile hormonale scad chiar inainte de menstruatie. Acelasi lucru se intampla in timpul premenopauzei, desi simptomele sunt mai usoare.

In general femeile fac tranzitia la menopauza fara a se confrunta cu depresie, dar multe femei se confrunta cu modificari de dispozitie, schimbarea starii de spirit, anxietate, stres etc. Femeile aflata in perioada de premenopauza pot prezenta o gama larga de simptome – dureri de cap, dureri articulare, bufeuri, tulburari de somn.

Unele femei aflate in premenopauza prezinta dificultati de concentrare sau pierdere de memorie. Iritabilitatea, anxietatea sau chiar depresia pot afecta emotional unele femei. Migrenele in timpul ciclului menstrual pot aparea, de asemenea, sau se pot schimba in frecventa sau intensitate. Tulburarile de somn pot avea un impact semnificativ asupra vietii unor femei. In timp ce bufeurile pe timp de noapte pot afecta cu siguranta somnul, unele femei au probleme de somn chiar si in absenta bufeurilor.

Legaturile dintre anxietate si premenopauza

Multe femei aflate la premenopauza se confrunta cu stari de anxietate. Simptomele premenopauzei sunt in general simptome de anxietate obisnuita. Daca ati simtit vreodata anxietate intensa sau ati avut anterior atacuri de anxietate, urmatoarele simptome de anxietate la premenopauza pot parea familiare:

  • stari de nervozitate;
  • probleme cu somnul;
  • cresterea sensibilitatii emotionale;
  • ritm cardiac rapid;
  • dificultati de respiratie;
  • transpiratii etc.

Premenopauza poate provoca anxietate direct, prin modificarea hormonilor. Dar retineti ca nu toate modificarile vor fi legate de hormoni. Anxietatea poate fi pur si simplu o reactie la simptomele prezente. Probleme cu somnul, cu libidoul si schimbarile neasteptate ale corpului pot afecta starea emotionala. Simptomele premenopauzei pot spori sensibilitatea la anxietate.

In timpul premenopauzei, hormonii corpului incep sa se schimbe. Mai exact, se reduc: atat estrogenul, cat si progesteronul din organism (ceea ce este cunoscut sub numele de hormonii sexuali) incep sa fie produsi din ce in ce mai putin. Acest lucru se intampla deoarece organismul realizeaza ca este din ce in ce mai putin capabil sa sustina un fat intr-un mod care nu pune in pericol sanatatea.

Anxietatea poate agrava celelalte simptome ale premenopauzei. Acest lucru poate afecta inclusiv relatiile familiale si cu cei dragi.

Tratament premenopauza

Contraceptive orale

Gestionarea premenopauzei implica ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual. Acestea pot include administrarea medicamentelor pentru durere si utilizarea tampoanelor de incalzire pentru crampe premenstruale. Unele femei utilizeaza pilule contraceptive orale pentru a reduce durerea si disconfortul in timpul premenopauzei. Contraceptivele orale contin forme de estrogen si progesteron, si actioneaza prin prevenirea eliberarii de estrogen si progesteron in ovare. De asemenea, inhiba ovulatia, prevenind astfel sarcina.

Terapia hormonala

Terapia cu estrogen poate ajuta la tratarea perimenopauzei si menopauzei. Aceste medicamente functioneaza prin normalizarea nivelurilor de estrogen, astfel incat modificarile bruste hormonale sa nu cauzeze simptome inconfortabile. Unele forme pot chiar ajuta la reducerea riscului de osteoporoza. Terapia cu estrogen este disponibila in mai multe forme, printre care:

  • pastile;
  • creme;
  • geluri etc.

Alte tratamente pentru premenopauza

Alte medicamente pentru menopauza sunt mai specifice. De exemplu, cremele vaginale cu prescriptie pot atenua uscaciunea vaginala si durerea din timpul actului sexual. Estrogenii vaginali sunt indicati pentru uscaciunea vaginala, si pot fi administrati direct in vagin sub forma de tablete vaginale, inele vaginale sau creme vaginale. Gabapentin (Neurontin) este aprobat pentru epilepsie, dar poate reduce si bufeurile in premenopauza si migrenele. Este indicat pentru femeile care nu pot folosi terapia cu estrogen din motive medicale. Antidepresivele pot ajuta la schimbarile de dispozitie.

Stilul de viata

Exista, de asemenea, metode pe care le puteti utiliza pentru a va atenua simptomele la domiciliu. Exercitiile regulate va pot ajuta sa va imbunatatiti starea de spirit, problemele de crestere in greutate si chiar bufeurile. Stabiliti un plan  de activitate fizica zilnica. Odiha suficienta este esentiala pentru o stare de bine. E bine-venita o activitate relaxanta si placuta, chiar inainte de culcare, cum ar fi yoga sau o baie calda. De asemenea, adoptati un stil de viata sanatos, activ, renuntati la fumat, limitati alcoolul si cofeina.

Se recomanda consumul unei varietati de alimente sanatoase si cu un continut nutritiv bogat. Cresteti aportul de calciu si vitamina D pentru a preveni osteoporoza. De asemenea, consumati suficienta apa pentru a preveni deshidratarea.

Referinte:

(1) Menopause, Perimenopause and Postmenopause: Management and Treatment, link: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15224-menopause-perimenopause-and-postmenopause/management-and-treatment
(2) Comparing premenopause and perimenopause, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/318660.php
(3) Premenopause, Perimenopause, and Menopause, link: https://www.healthline.com/health/menopause/difference-perimenopause

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma