Reconstructie mamara – totul despre proteze mamare

O reconstructie mamara este o procedura chirurgicala care restabileste forma sanului dupa o mastectomie. Afla din urmatorul articol mai multe informatii utile despre operatia de reconstructie mamara!

Cuprins:

1. Ce este reconstructia mamara?

2. Tipuri de reconstructie mamara

3. Cand se poate face reconstructia sanului dupa mastectomie?

4. Cum decurge procedura?

5. Avantaje si dezavantaje

6. Informatii utile

Ce este reconstructia mamara?

Operatia de reconstructie mamara are loc dupa ce o femeie a fost operata pentru a i se indeparta sanul pentru a trata sau preveni cancerul la san. Reconstructia sanilor este o procedura complexa care este realizata de catre un medic chirurg plastician. In timpul procedurii, o mare parte din reconstructia sanilor care utilizeaza tesutul propriu al organismului poate fi realizata in momentul mastectomiei (reconstructie imediata), desi uneori se poate face ca o procedura separata mai tarziu (reconstructie intarziata).

Chirurgul plastician poate recomanda o procedura in doua etape. Prima etapa este plasarea unui expander pentru implanturi, iar a doua etapa este finalizarea reconstructiei tesuturilor. Probabil ca veti avea nevoie de o alta operatie pentru a efectua reconstructia mamelonului.

Tipuri de reconstructie mamara

Desi multi factori determina ce fel de interventie chirurgicala de reconstructie a sanului ar fi cel mai potrivit pentru o persoana, exista 2 tipuri principale de chirurgie de reconstructie a sanilor.

Cele 4 tipuri principale de chirurgie de reconstructie a sanului sunt:

  • prin utilizarea unui implant siliconic
  • cu un fragment de tesut (lambou) pediculat, prin care piele, muschi si grasime de pe spate sau de la nivelul abdomenului este tunelizata spre piept pentru a reconstrui sanul pierdut. Pielea, muschiul si grasimea raman conectate din punctul de vedere al vascularizatiei cu zona donatoare.
  • cu un fragment (lambou) transferat liber microchirurgical, prin care pielea, grasimea si/sau muschi de pe abdomenul inferior, fese, flancuri, fata interna a coapselor sau din alte zone (numite zone donatoare) este grefat in zona sanului prin conectare microchirurgicala la vasele din axila sau mamare interne.
  • reconstructia complexa care foloseste atat implante mamare cat si lambouri

In unele cazuri, o combinatie a ambelor tehnici poate fi utilizata pentru a reconstrui mai natural sanul.

In plus, unele tehnici pot fi adaugate fie la o interventie chirurgicala pentru a reconstrui zona mamelonului daca a fost afectata de tratamentul cancerului.

Reconstructia sanilor poate fi initiata in momentul mastectomiei sau lumpectomiei. Cand se face acest lucru, se numeste reconstructie imediata.

Reconstructia se poate face, de asemenea, dupa ce mastectomia sa vindecat si tratamentele pentru cancer au fost terminate. In acest caz, interventia chirurgicala este cunoscuta ca reconstructie intarziata.

Implanturile

Reconstructia mamara cu implanturi este o procedura in care un silicon sau implante saline sunt inserate sub piele sau muschi de dedesubt unde a fost tesutul mamar. Pentru majoritatea femeilor, acest lucru se face in 2 etape. In timpul primei interventii chirurgicale, un expander de tesut este plasat sub pielea ramasa a muschilor sanilor sau pectorali. Expandatorul de tesuturi actioneaza ca un implant salin temporar care intinde treptat tesutul ramas.

Dupa ce femeia s-a vindecat de la interventie chirurgicala, solutia salina sterila sau apa sarata se injecteaza saptamanal in expansorul de tesuturi. Acest balon care se extinde treptat se intinde pe pielea si pe muschiul invechit, pana cand ajunge la o dimensiune pe care femeia este multumita sa o aiba. Atunci cand tesuturile toracice sunt vindecate si a fost adaugata suficienta solutie salina la expanderul de tesut pentru a pregati pieptul pentru implanturi, se efectueaza si a doua operatie chirurgicala.

Expansorul de tesut este indepartat si inlocuit fie cu un silicon sau cu un implant salin. Cicatricea initiala este, de obicei, redeschisa si, prin urmare, de regula, nu sunt lasate cicatrici noi in zona pieptului. Aceasta reconstructie complexa poate fi initiata in momentul mastectomiei sau poate fi intarziata pana cand tratamentul pentru cancer este complet finalizat.

Operatia cu test propriu de piele

In cazul acestui tip de operatie, tesutul este luat dintr-o zona a corpului si este mutat in piep pentru a forma sanul. Tesutul pentru reconstructia sanului este, de obicei, luat din abdomen, dar poate fi luat din alte locuri de pe corp, inclusiv fesieri, spate sau coapse. Reconstructia sanilor cu tesut propriu de piele este o operatie foarte complexa, deoarece implica transferarea tesutului dintr-o zona a corpului in altul. Aceasta interventie chirurgicala se face prin una din cele 2 metode:

  • In chirurgia cu clapa libera, chirurgul indeparteaza complet tesutul si vasele de sange din jur care trebuie plasate in san.

Vasele de sange sunt cusute in vasele de sange din piept in care trebuie plasate tesuturile. Vasele de sange sunt foarte mici, deci un microscop este utilizat pentru a le coase impreuna intr-o procedura lunga si tehnica numita microchirurgie.

  • In chirurgia lamboului pedicular, tesutul care este transplantat nu este intrerupt in intregime de la toate vasele de sange inainte de a fi transplantat. Este lasata atasata de corp si, de obicei, este rotita in piept pentru a crea sanul. Aceasta se face, de obicei, folosind tesut din abdomen sau din spate.

Cand se poate face reconstructia sanului dupa mastectomie?

Decizia de a avea o interventie chirurgicala de reconstructie a sanilor este o alegere foarte personala. Multe femei pot plange pierderea sanilor lor, mai ales ca acestia sunt simbolul feminitatii.

Insa, femeile trebuie sa stea fara griji. Reconstructia sanului se poate face in aceeasi operatie cu mastectomia.

Din acest motiv, multe femei aleg sa aiba o interventie chirurgicala de reconstructie a sanilor. Cu toate acestea, dupa alegerea de a avea o interventie chirurgicala de reconstructie a sanului, o femeie are inca unele decizii de luat, inclusiv:

  • tipul de interventie chirurgicala
  • cand sa aiba interventia chirurgicala
  • daca aveti o interventie chirurgicala pe ambii sani pentru a se potrivi cu pieptul reconstituit cu celalalt san

Factorii care ajuta un doctor si femeia sa determine ce este cel mai bun tip de reconstructie a sanului includ urmatoarele:

  • tipul corpului persoanei, sub forma de femei subtiri, poate sa nu aiba suficienta tesut in alta parte pentru a efectua o interventie chirurgicala la nivelul pielii
  • sanatatea totala in afara cancerului
  • locatia si tipul de cancer
  • alte tratamente de cancer implicate, cum ar fi radiatiile sau chimioterapia
  • indiferent daca chirurgia este necesara pe unul sau ambii sani
  • cate operatii o persoana este dispusa sa aiba
  • cat de repede persoana vrea sa se recupereze de la interventii chirurgicale
  • acoperire financiara de la Casa de Asigurari

Cum decurge procedura?

In majoritatea statelor, reconstructia dupa o mastectomie pentru cancerul de san este acoperita de Casa de Asigurari, deoarece reconstructia este considerata parte a procesului de mastectomie.

Odata ce se ia decizia de a avea o mastectomie, trebuie facuta o alegere privind reconstructia inainte de operatie. Decizia trebuie luata dupa ce s-a consultat cu un chirurg plastic certificat cu experienta in procedurile de reconstructie a sanului. Acest lucru se datoreaza faptului ca reconstructia poate fi „imediata” si terminata in timpul aceleiasi operatii ca si mastectomia sau „intarziata” si efectuata la o data ulterioara.

Reconstituirea sanilor este o procedura de internare si este efectuata prin anestezie generala. Pacienele trebuie sa ramana in spital timp de cel putin o zi dupa interventia chirurgicala.

Inainte de operatie, chirurgul ar trebui sa explice detaliile interventiei, precum:

  • Medicamentele (anestezia) care vor fi utilizate pentru a va face sa dormiti si sa nu va simtiti durerea in timpul interventiei chirurgicale
  • Unde se va face operatia
  • Cat dureaza operatia
  • Posibile complicatii ale interventiei chirurgicale
  • Ce sa se astepte dupa o interventie chirurgicala
  • Planul de urmarire
  • Cheltuieli

Pregatirea pentru operatie

Medicul chirurg si asistentele ar trebui sa dea instructiuni clare despre cum sa te pregatesti pentru operatie. Acestea vor include probabil:

  • Sfatuirea pentru renuntarea la fumat (daca sunteti un fumator) pentru cateva zile inainte de operatie
  • Instructiuni pentru a lua sau a evita anumite vitamine, medicamente si suplimente alimentare sau pe baza de plante pentru o perioada de timp inainte de interventia chirurgicala
  • Instructiuni privind mancarea si bautul inainte de operatie

Ce se intampla in timpul operatiei

  • Chirurgul va face semne pe sanii tai si in zonele inconjuratoare. Aceste semne includ semne de incizie, precum si masuratori generale care vor fi folosite de chirurg ca un ghid vizual in timpul interventiei chirurgicale.
  • Primirea anesteziei. Veti primi anestezie generala  sau, in unele cazuri, sedare intravenoasa. Locul chirurgiei va fi pregatit printr-o curatare si dezinfectare temeinica a zonei, urmata de aplicarea unei solutii topice de antibiotice.
  • Se fac incizii. O incizie se va face fie in crestatura de sub tesutul mamar (denumita indoit in infrarosu), in jurul jumatii inferioare a areolei (zona colorata a pielii care inconjoara mamelonul), sub brat sau prin buric. De obicei, cauterul electric este utilizat pentru a reduce la minimum sangerarea la locurile de incizie.
  • Se creeaza si se formeaza un „buzunar” pentru a primi implantul. Chirurgul taie tesutul pentru a crea un spatiu pentru ocuparea implantului. Plasarea corecta si modelarea buzunarului sunt esentiale pentru calitatea rezultatului final. Buzunarul poate fi creat sub sau deasupra muschiului pectoral.
  • Implanturile sunt plasate in buzunarele care au fost create. Daca implanturile urmeaza sa fie umplute cu o solutie salina, acestea sunt rasucite inainte de a fi plasate si umpluta cu solutie salina odata la locul lor, pana la cantitatea de umplere dorita(Daca se utilizeaza implanturi de silicon, invelisul implantului vine la chirurg care este deja umplut).
  • Chirurgul verifica rezultatul pentru simetrie si plasarea corecta. Pacienta este pozitionata intr-o pozitie verticala pe masa de operatie, astfel incat chirurgul sa poata vedea mai bine plasarea implantului inainte de a inchide incizia. Daca este necesar, se pot face ajustari ale plasamentului de buzunar sau ale cantitatii de umplere in acel moment.
  • Inciziile sunt inchise. Odata ce chirurgul este multumit de plasarea si simetria sanilor, acesta va sutura inciziile inchise. In unele cazuri, canalele sunt introduse la locul inciziei inainte de a fi introdusa ultima sutura. Aceste canale de scurgere sunt folosite pentru a preveni acumularea de lichide si sunt, de obicei, indepartate la prima vizita preoperatora a pacientei.

Avantaje si dezavantaje

Avantajele reconstructiei mamare

Reconstructia sanilor ofera multe beneficii, precum:

  • Va ajuta sa evitati necesitatea utilizarii unei proteze externe in sutien
  • Inbunatateste stima de sine si imaginea corpului per ansamblu
  • Sterge partial amitirile fizice ale bolii cancerului
  • Restabilirea sentimentului de integritate

Dezvantajele reconstructiei mamare

Ca si in cazul oricarei proceduri chirurgicale, exista anumite riscuri si complicatii potentiale. Riscurile in timpul sau imediat dupa interventia chirurgicala includ:

  • sangerari sau cheaguri de sange
  • infectie
  • probleme cu anestezia
  • acumularea de lichide in san
  • oboseala extrema
  • probleme cu vindecarea ranilor

Majoritatea femeilor sufera de un disconfort initial, cum ar fi umflarea si vanataiele imediat dupa reconstructia sanilor.

Complicatii ale operatiei

Complicatiile care pot aparea mai tarziu includ:

  • Moartea tesutului (necroza). Acest lucru poate afecta pielea, grasimea sau clapeta de tesut.
  • Pierderea fortei musculare.
  • Sensibilitatea sanilor.
  • Necesitatea unor proceduri chirurgicale mai mari daca apar probleme.
  • Sanii inegali.
  • Problemele legate de implant, cum ar fi miscarea, ruptura, scurgeri sau formarea de tesut cicatricial.

Informatii utile

Pret operatie

Pretul pentru o operatie de reconstructie mamara variaza intre 2500 euro si 4000 de euro. Acesta este pretul orientativ deoarece costul final va fi stabilit numai dupa prima consultatie, in functie de particularitatile cazului si de amploarea interventiei chirugicale alese.

Reconstructie mamara gratuita

Ministerul Sanatatii aloca pentru cateva clinici din Romania un buget pentru femeile carora le-au fost extirpati sanii in urma unei operatii chirurgicale efectuate de aparitia cancerului mamar. Astfel, femeile care au suferit interventii chirurgicale de extirpare a sanului pot sa se adreseze unei dintre urmatoarele clinici medicale pentru a se informa si a benefia de operatia de reconstructie mamara gratuita:

  • Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti;
  • Spitalul Clinic de Urgenta “Bagdasar-Arsenie” Bucuresti;
  • Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti;
  • Spitalul Clinic de Chirurgie Plastica, Reconstructiva si Arsuri “Steaua”
  • Bucuresti;
  • Spitalul Militar de Urgenta “Prof. Dr. Agrippa Ionescu” Bucuresti;
  • Spitalul Clinic de Urgenta Sf. Ioan Bucuresti;
  • Spitalul Universitar de Urgenta Elias Bucuresti;
  • Institutul Oncologic “Prof. Dr. Al. Trestioreanu” Bucuresti;
  • Spitalul Judetean de Urgenta Brasov;
  • Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca;
  • Spitalul Judetean de Urgenta Constanta;
  • Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova;
  • Spitalul Clinic Judetean de Urgenta “Sfantul Spiridon” Iasi;
  • Spitalul Clinic Judetean Oradea;
  • Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures;
  • Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara;
  • Spitalul Clinic Municipal de Urgenta Timisoara;
  • Institutul Regional de Oncologie Iasi;
  • Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central “Dr. Carol Davila.

Acte pentru decontare operatie

Actele necesare pentru reconstructia decontata de CNAS sunt urmatoarele:

  • bilet de trimitere de la medicul de familie catre un chirurg plastician
  • card de sanatate/adeverinta inlocuitoare de card (dupa caz)
  • dosarul medical complet (intocmit in sectia de chirurgie in care s-a efectuat mastectomia), plus documentele referitoare la tratamentul oncologic urmat: chimioterapie, radioterapie etc.).

 

 

Referinte:

  1. https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/reconstruction-surgery/preparing-for-breast-reconstruction-surgery.html
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/319215.php
  3. https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/breast-reconstruction-flap/about/pac-20384937
  4. https://www.verywellhealth.com/what-is-breast-reconstruction-surgery-3157285
  5. https://www.verywellhealth.com/breast-augmentation-2709985
  6. https://www.seton.net/reconstructive-plastic-surgery/reconstructive/breast-reconstruction/
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma