Antidepresivele – indicatii, administrare, beneficii si riscuri

Antidepresivele sunt medicamente psihiatrice disponibile pe baza de reteta, administrate pentru a trata depresia sau alte tulburari de dispozitie si comportament. Aflati mai multe despre tipurile de antidepresive disponibile, cand si cum se administreaza, care sunt beneficiile si riscurile acestor tratamente.

Cuprins:

  1. Ce sunt antidepresivele?
  2. Tipuri de antidepresive
  3. Cand sunt indicate medicamentele antidepresive?
  4. Reguli de administrare
  5. Beneficiile antidepresivelor
  6. Interactiuni, riscuri si efecte adverse
  7. Contraindicatii

Ce sunt antidepresivele?

Antidepresivele sunt medicamente care pot ajuta la ameliorarea simptomelor de depresie, tulburari de anxietate sociala, tulburari de anxietate, tulburari afective sezoniere si distimie sau depresie cronica usoara, precum si alte afectiuni.

Acestea au rolul de a remedia dezechilibrele chimice ale neurotransmitatorilor din creier, despre care se crede ca sunt responsabile pentru schimbarile de dispozitie si comportament.

Antidepresivele au fost dezvoltate pentru prima data in anii ’50. Acestea au inceput sa fie utilizate progresiv mai frecvent in ultimii 20 de ani.

Conform Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention, abreviat CDC) din SUA, procentul de persoane mai mari de 12 ani care folosesc antidepresive in Statele Unite a crescut de la 7,7 la suta in perioada 1999-2002 la 12,7 la suta in intervalul 2011-2014. Aproximativ de doua ori mai multe femei decat barbati folosesc medicamente pentru depresie.

Tipuri de antidepresive

Antidepresivele pot fi impartite in cinci tipuri principale:

Inhibitorii recaptarii serotoninei si noradrenalinei (IRSN)

Inhibitorii recaptarii serotoninei si noradrenalinei (IRSN) sunt folositi pentru a trata depresia majora, tulburarile de dispozitie si, eventual, dar mai putin frecvent, tulburarea de tip deficit de atentie si hiperactivitate (ADHD), tulburarea obsesiv-compulsiva (TOC), tulburarile de anxietate, simptomele de menopauza, fibromialgia si durerea cronica neuropata.

IRSN ridica nivelul de serotonina si norepinefrina, doi neurotransmitatori din creier care joaca un rol cheie in echilibrarea si imbunatatirea starii de spirit. Printre exemple se numara duloxetina, venlafaxina si desvenlafaxina.

Inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (IRSR)

Inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS) sunt cele mai prescrise antidepresive. Acestea sunt eficiente in tratarea depresiei si au mai putine efecte secundare decat celelalte antidepresive. ISRS blocheaza recaptarea sau absorbtia serotoninei in creier. In acest fel, celulele din creier pot sa primeasca si sa trimita mesajele mai usor, iar acest lucru provoaca dispozitii mai bune si mai stabile.

Poarta denumirea “selectivi” deoarece par sa influenteze in principal serotonina, insa nu si pe ceilalti neurotransmitatori. Printre exemple se numara citalopram, escitalopram, fluoxetina, fluvoxamina, paroxetina si sertralina.

Antidepresive triciclice (ATC)

Antidepresivele triciclice (ATC) sunt denumite astfel deoarece exista trei inele in structura chimica a acestor medicamente. Acestea sunt folosite pentru a trata depresia, fibromialgia, unele tipuri de anxietate si pot tine sub control durerile cronice.

Antidepresivele triciclice sunt amitriptilina, amoxapina-clomipramina, desipramina, doxepina, imipramina, nortriptilina, protriptilina si trimipramina.

Inhibitori ai monoaminooxidazei (IMAO)

Acest tip de antidepresive era prescris inainte de aparitia IRSN-urilor si a ISRS-urilor. Aceste medicamente inhiba actiunea monoaminooxidazei, o enzima a creierului. Monoaminooxidaza ajuta la descompunerea neurotransmitatorilor, cum ar fi serotonina.

Daca este mai putin serotonina descompusa, va exista mai multa serotonina in circulatie. In teorie, acest lucru stabilizeaza starea de spirit si produce mai putina anxietate.

In zilele noastre, medicii folosesc IMAO daca ISRS-urile nu dau roade. IMAO sunt administrate de obicei daca alte antidepresive nu au functionat, deoarece IMAO interactioneaza cu alte cateva medicamente si unele alimente.

Printre inhibitorii monoaminooxidazei se numara fenelzina, tranilcipromina, izocarboxazid si selegilina.

Noradrenalina si antidepresive serotoninergice specifice (NASS)

Acestea pot trata tulburarile de anxietate, unele tulburari de personalitate si depresia. Printre exemple se numara mianserina si mirtazapina.

Cand sunt indicate medicamentele antidepresive?

Aceste medicamente sunt utilizate nu numai pentru a trata depresia, ci si in cazul altor afectiuni. Antidepresivele sunt prescrise in principal pentru a trata:

In unele cazuri, aceste medicamente sunt administrate si pentru alte tulburari pentru care nu sunt prescrise in mod normal. Acest lucru inseamna ca utilizarea lor nu este aprobata de autoritatile reglementate, insa un medic poate decide ca pot fi administrate, deoarece pot fi un tratament eficient.

Astfel, antidepresivele pot fi prescrise pentru:

Studiile sugereaza ca in 29 la suta din cazuri, aceste medicamente sunt administrate pentru alte probleme decat cele pentru care au fost produse, respectiv tulburarile depresive.

Reguli de administrare

Efectele unui antidepresiv pot aparea dupa cateva saptamani. Din aceste motive, multi oameni nu mai iau aceste medicamente pentru ca au impresia ca nu isi fac efectul. Printre motivele pentru care situatia pacientilor nu se imbunatateste se numara:

  • medicamentul nu este potrivit pacientului;
  • situatia acestuia nu este monitorizata de doctor;
  • este nevoie de terapii suplimentare, cum ar fi terapia cognitiva comportamentala;
  • pacientul uita sa-si ia medicamentul la momentul potrivit.

Pentru ca antidepresivele sa-si faca efectul, pacientul trebuie sa mentina contactul cu medicul si sa mearga constant la cabinetul acestuia. De-a lungul timpului, doctorul poate schimba dozele sau poate oferi alte medicamente mai potrivite.

In cat timp isi fac efectul antidepresivele?

Majoritatea oamenilor nu simt nicio imbunatatire a starii in prima sau a doua saptamana. Efectul complet apare abia dupa 1-2 luni. De aceea, perseverenta este vitala.

Este important sa luati antidepresivele conform instructiunilor pentru ca acestea sa fie eficiente.

Cat dureaza tratamentul cu antidepresive?

Potrivit specialistilor, 5-6 persoane din 10 isi vor imbunatati semnificativ starea dupa 3 luni. Persoanele care iau antidepresive trebuie sa continue cel putin 6 luni tratamentul dupa ce au inceput sa se simta mai bine. Cei care opresc tratamentul mai devreme de 8 luni de utilizare pot intampina reaparitia simptomelor.

Cei care au avut una sau mai multe reaparitii ale depresiei ar trebui sa continue tratamentul timp de cel putin 24 de luni. In schimb, cei care se confrunta in mod regulat cu recidive ale depresiei pot fi nevoiti sa utilizeze medicatia timp de cativa ani.

Cu toate acestea, in urma cercetarilor s-a descoperit ca utilizarea pe termen lung a antidepresivelor poate agrava simptomele in cazul anumitor persoane, deoarece poate duce la modificari biochimice in organism.

Beneficiile antidepresivelor

Daca va tratati de depresie, antidepresivele pot face parte din planul de tratament. Aceste medicamente echilibreaza nivelul substantelor chimice din creier, numite neurotransmitatori, care influenteaza starea de spirit si emotiile. Aceste medicamente pentru depresie pot ameliora starea de spirit, pot imbunatati somnul si pot creste pofta de mancare si concentrarea.

„Antidepresivele pot stimula starea de spirit si le ofera oamenilor impulsul de care au nevoie pentru a depasi simptomele depresiei”, spune Eric Endlich, doctor si psiholog clinician cu sediul in Boston. “In acest fel, oamenii incep, de cele mai multe ori, sa faca din nou lucrurile de care se bucura si sa faca alegeri mai bune pentru ei insisi, ceea ce contribuie, de asemenea, la o stare de spirit mai pozitiva.”

Interactiuni, riscuri si efecte adverse

Cel mai probabil, reactiile adverse vor aparea in primele 2 saptamani, apoi vor disparea treptat. Cele mai intalnite efecte adverse sunt greata si anxietatea, insa acestea apar in functie de tipul de medicament utilizat. Daca efectele secundare sunt foarte neplacute sau daca pacientul are ganduri suicidale, medicul trebuie informat imediat.

In plus, cercetarile au descoperit ca urmatoarele riscuri au fost generate de antidepresive, in special in randul copiilor si adolescentilor.

Tulburari de comportament

Aici pot fi incluse mania sau hipomania. Trebuie mentionat ca antidepresivele nu provoaca tulburari bipolare, dar pot scoate la iveala o afectiune care nu si-a facut aparitia inca.

Ganduri suicidale

Potrivit unor rapoarte, anumiti pacientii au avut ganduri suicidale atunci cand au luat pentru prima oara antidepresive. Acest lucru ar putea fi cauzat de medicamente sau alti factori, cum ar fi, eventual, o tulburare bipolara nediagnosticata care poate necesita o abordare diferita a tratamentului.

Reactii adverse ale IRSN si ISRS

Au existat rapoarte conform carora persoanele care utilizeaza ISRS si SNRI, si in special cele sub varsta de 18 ani, pot avea ganduri suicidale, mai ales atunci cand incep sa ia aceste medicamente.

Reactii adverse ale antidepresivelor triciclice

Reactii adverse ale IMAO

  • vedere incetosata
  • eczema
  • convulsii
  • edem
  • scadere sau crestere in greutate
  • disfunctie sexuala
  • diaree, greata si constipatie
  • anxietate
  • insomnie si somnolenta
  • durere de cap
  • ameteala
  • aritmie sau ritm cardiac neregulat
  • lesin sau senzatie de lesin cand stati in picioare
  • hipertensiune arteriala

Reactii adverse ale NASS

  • constipatia
  • gura uscata
  • cresterea in greutate
  • somnolenta si sedarea
  • vederea incetosata
  • ameteala
  • sunt convulsii
  • scaderea nivelului globulelor albe din sange
  • lesin
  • reactii alergice

Simptome de sevraj dupa intreruperea antidepresivelor

Spre deosebire de unele medicamente, nu trebuie sa luati doze mai mari de antidepresive pentru a obtine acelasi efect. Astfel, pacientii nu devin dependenti. Cand incetati tratamentul cu antidepresive, nu veti experimenta acelasi tip de simptome ale sevrajului care apar, de exemplu, dupa renuntarea la fumat.

Cu toate acestea, aproape 1 din 3 persoane care au folosit ISRS si IRSN raporteaza unele simptome de sevraj dupa intreruperea tratamentului. Simptomele au durat intre 2 saptamani si 2 luni si au aparut sub forma de:

  • anxietate
  • ameteala
  • cosmaruri sau vise vii
  • senzatii de soc electric in organism
  • simptome asemanatoare gripei
  • durere abdominala

In majoritatea cazurilor, simptomele au fost usoare. Cazurile severe sunt mai putin frecvente si apar dupa intreruperea tratamentul cu anumite medicamente. Doctorii ar trebui sa reduca doza treptat pentru a reduce riscul aparitiei simptomelor neplacute de sevraj.

Antidepresivele si alcoolul

Alcoolul poate afecta beneficiile medicamentelor antidepresive, ceea ce poate ingreuna tratarea simptomelor. Alcoolul este contraindicat in timpul tratamentelor psihiatrice.

Antidepresivele si sarcina

Utilizarea ISRS in timpul sarcinii creste riscul de pierdere a sarcinii, nastere prematura, greutate mica la nastere si defecte congenitale de nastere.

Una dintre problemele posibile care pot aparea in timpul nasterii este sangerarea excesiva la mama. Dupa nastere, bebelusul poate intampina probleme pulmonare cunoscute sub numele de hipertensiune pulmonara persistenta.

Medicul si pacientul trebuie sa discute in totalitate beneficiile si potentialele daune ale incetarii tratamentului cu antidepresive in acest moment. Daca este posibil, puteti opta pentru alte terapii, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentala, meditatia sau yoga.

Antidepresivele si alaptarea

Cantitati mici din anumite antidepresive intra in laptele matern, de exemplu, sertralina si nortriptilina. In cateva saptamani dupa nastere, sugarii pot descompune ingredientele active ale medicamentului in ficat si rinichi la fel de eficient ca adultii.

Antidepresivele afecteaza viata sexuala?

Afectarea vietii sexuale este una dintre cele mai neplacute efecte adverse ale antidepresivelor. Asa cum depresia apare la ambele sexe, efectele secundare sexuale ale antidepresivelor afecteaza atat barbatii, cat si femeile.

Antidepresivele si menstruatia

Cercetatorii au descoperit ca unele femei care iau antidepresive prezinta tulburari menstruale, cum ar fi crampe dureroase, sangerari puternice sau perioade menstruale absente (amenoree) ca efecte secundare. Aceste cicluri neobisnuite apar in primele 3 luni de la inceperea medicatiei.

Antidepresivele ingrasa?

Expertii spun ca 25% dintre oamenii care iau antidepresive – printre care ISRS (inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei) – se ingrasa cu 4 kilograme sau mai mult. Desi exista o serie de teorii cu privire la motivul pentru care antidepresivele produc acumularea in greutate, specialistii considera ca atat apetitul, cat si metabolismul pot fi afectate.

Contraindicatii

Exista mai multe scenarii in care utilizarea antidepresivelor poate fi contraindicata. Aceste scenarii depind de tipul acestor medicamente. Antidepresivele trebuie utilizate cu precautie de catre pacientii cu hipersensibilitate cunoscuta sau care iau alte medicamente psihotrope. Inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS) si inhibitorii recaptarii serotoninei-norepinefrinei (IRSN), de exemplu, nu trebuie luati in paralel cu alti ISRS, inhibitori ai monoaminooxidazei, antidepresive triciclice si alti psihotropi. Acest lucru este necesar pentru ca exista riscul de sindrom de serotonina, care poate provoca simptome neuromusculare si autonome severe.

De asemenea, clinicienii trebuie sa fie atenti atunci cand prescriu antidepresive triciclice persoanelor cu afectiuni cardiovasculare. Antidepresivele triciclice s-au dovedit ca provoaca hipotensiune arteriala ortostatica.

 

Referinte:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/248320
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/depression/in-depth/antidepressants/art-20046273
  3. https://www.mind.org.uk/information-support/drugs-and-treatments/antidepressants/about-antidepressants/
  4. https://www.webmd.com/depression/features/antidepressants-weight-gain#1
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

12 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

12 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

12 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma