Alergia la ou este una dintre cele mai frecvente alergii alimentare, mai ales in randul copiilor. Este provocata de o hipersensibilitate a sistemului imunitar la proteinele care se gasesc in oua. Aflati cum se manifesta alergia la oua, ce implica tratamentul si ce masuri de prevenire se impun in cazul persoanelor afectate. 

Cuprins:

  1. Ce este alergia la ou?
  2. Cauzele alergiei la ou
  3. Simptome
  4. Diagnostic
  5. Cum se trateaza alergia la ou?
  6. Riscuri si complicatii
  7. Sfaturi pentru persoanele alergice la ou

Ce este alergia la ou?

Daca dezvoltati intotdeauna o eruptie cutanata sau aveti dureri de stomac dupa ce ati mancat oua, inseamna ca a venit timpul sa mergeti la un alergolog. Ouale sunt unele dintre cele mai intalnite alimente care provoaca alergii la copii.

Simptomele alergiei la ou apar de obicei dupa cateva minute sau cateva ore de la consumul de oua sau alimente care contin oua. Semnele si simptomele pot fi usoare sau grave si pot fi sub forma unor eruptii cutanate, urticarie, congestie nazala si varsaturi sau alte probleme digestive. Alergia la ou provoca in rare cazuri anafilaxie – o reactie care poate pune viata in pericol.

Alergia la proteinele din ou poate aparea inca de la inceput. Majoritatea copiilor, insa nu toti, scapa de aceasta alergie la ou inainte de adolescenta.

Cauzele alergiei la ou

Alergiile alimentare apar in urma unei reactii exagerate a sistemului imunitar. In cazul alergiei la oua, sistemul imunitar percepe in mod gresit anumite proteine ​​din oua ca fiind daunatoare. Atunci cand persoana alergica intra in contact cu proteinele din ou, celulele sistemului imunitar (anticorpi) le recunosc si ii semnaleaza sistemului imunitar sa elibereze histamine si alte substante chimice care provoaca semne si simptome de alergie.

Atat galbenusurile, cat si albusurile oualor contin proteine ​​care pot provoca alergii, insa alergia la albusul de ou este cea mai frecventa. Exista posibilitatea ca sugarii alaptati sa dezvolte o reactie alergica la proteinele din oua care se regasesc in laptele matern, in cazul in care mama consuma oua.

Produse care contin oua

Alergia la ou este o reactie fizica care apare dupa consumarea oualor crude sau fierte. Unii oameni se confrunta cu aceasta reactie dupa ce mananca oua prajite sau fierte, in timp ce altii pot avea o reactie alergica la consumul de oua care sunt prezente in alimentele coapte.

Retineti ca ouale se regasesc in multe produse alimentare, inclusiv conserve, dressing-urile pentru salata, biscuiti, cereale, paine, paste, inghetata si mancaruri pe baza de carne, cum ar fi chiftelele, semipreparate.

Desi se intampla rar, unele persoane pot avea o reactie alergica doar daca ating produsele care contin oua.

Factori de risc

Anumiti factori pot creste riscul de a dezvolta o alergie la ou:

  • Dermatita atopica. Copiii cu acest tip de reactie cutanata sunt mult mai predispusi sa dezvolte o alergie alimentara decat copiii care nu au probleme cu pielea.
  • Istoricul familial. Exista un risc crescut de a dezvolta o alergie alimentara daca unul sau ambii parinti au astm, alergie alimentara sau un alt tip de alergie – cum ar fi rinita alergica (febra fanului), urticarie sau eczema.
  • Alergia la ou este cea mai frecventa la copii. Insa odata cu inaintarea in varsta, sistemul digestiv se maturizeaza si exista riscuri mici ca reactiile alimentare alergice sa mai apara.

Simptome

Reactiile alergiei la oua variaza in functie de persoana si, de obicei, apar imediat dupa expunerea la aceste alimente. Simptomele alergiei la ou sunt:

  • Inflamatia pielii sau urticarie de la oua – cea mai frecventa reactie a alergiei la oua
  • Congestie nazala, nas curgator si stranut (rinita alergica)
  • Simptome digestive, cum ar fi crampe, greata si varsaturi
  • Semnele de astm si simptome precum tuse, respiratie suieratoare, etanseitatea la nivelul pieptului sau respiratie scurta

Anafilaxie

O reactie alergica severa poate provoca anafilaxie, o situatie de urgenta care poate pune viata in pericol. In acest caz este nevoie imediata de injectie cu epinefrina (adrenalina) si de transportarea persoanei in cauza la camera de garda a unui spital. Printre semnele si simptomele de anafilaxie se numara:

  • Blocarea cailor respiratorii, printre care umflarea gatului sau aparitia unei umflaturi in gat, lucru care ingreuneaza respiratia
  • Dureri si crampe abdominale
  • Puls rapid
  • Soc, insotit de o scadere severa a tensiunii arteriale cu aparitia unor simptome precum ameteli sau pierderea cunostintei

Nu este complet clar de ce unii oameni tind sa aiba reactii cutanate, in timp ce altii au simptome gastrointestinale sau simptome respiratorii dupa expunerea la proteinele din ou.

Bebelusii si alergia la ou

Discutati cu medicul daca micutul are orice reactie – oricat de usoara – la consumul de oua. Severitatea reactiilor alergiei la ou poate varia de fiecare data cand acestea apar. De aceea, chiar daca o reactie anterioara a fost usoara, urmatoarea poate fi mai grava.

Daca doctorul crede ca micutul poate risca o reactie severa, acesta ii poate prescrie o injectie cu epinefrina care sa fie utilizata de urgenta in caz de anafilaxie. Injectia vine intr-un dispozitiv usor de folosit, numit autoinjector.

Cand se recomanda vizita la medic

Consultati un medic daca micutul prezinta semne sau simptome ale unei alergii alimentare la scurt timp dupa consumarea oualor sau a unui produs care contine oua. Daca este posibil, luati legatura cu specialistul chiar in momentul in care are loc reactia alergica. Acest lucru poate ajuta la stabilirea unui diagnostic.

Daca micutul are semne si simptome de anafilaxie, solicitati imediat tratament de urgenta si utilizati un autoinjector daca acesta a fost prescris.

Diagnostic

Pentru a diagnostica alergia la ou, doctorul va folosi mai multe abordari, printre care excluderea altor afectiuni care ar putea cauza simptome. In multe cazuri, ceea ce pare a fi o alergie la ou este cauzata de fapt de intoleranta alimentara. De obicei, intoleranta este mai putin grava decat alergia alimentara si nu implica sistemul imunitar.

Medicul pune intrebari despre istoricul medical si simptome si efectueaza apoi un examen fizic. De asemenea, poate recomanda unul sau mai multe dintre urmatoarele teste.

Test prin intepatura cutanata

In cadrul acestui test, pielea este intepata si expusa la cantitati mici de proteine ​​gasite in oua. Daca pacientul are alergie la oua, apare de obicei o umflatura in locul de testare. Specialistii in alergologie sunt, in general, cei mai pregatiti pentru a efectua si interpreta testele alergologice cutanate.

Analize de sange

Prin intermediul unui test de sange poate fi masurat raspunsul sistemului imunitar la oua, verificand numarul anumitor anticorpi din fluxul sanguin care pot indica o reactie alergica.

Consumul de alimente

In cazul acestui test, pacientul consuma o cantitate mica de oua pentru ca medicul sa vada daca provoaca o reactie. Daca nu se intampla nimic, pacientul consuma apoi o cantitate mai mare de oua in timp ce specialistul urmareste semnele unei alergii alimentare. Deoarece acest test poate provoca o reactie severa, el trebuie facut sub indrumarea unui specialist in alergii.

Monitorizarea alimentelor sau dieta de eliminare

Este posibil ca doctorul sa va solicite sa pastrati un jurnal detaliat in care sa notati alimentele consumate si va poate cere sa eliminati ouale sau alte alimente din alimentatie, pentru a vedea daca simptomele se imbunatatesc.

Cum se trateaza alergia la ou?

Singura modalitate de a preveni simptomele alergiei la ou este evitarea oualor sau a produselor care contin oua. Unele persoane cu alergii la oua, insa, pot tolera alimentele care contin oua, daca acestea sunt bine gatite, cum ar fi produsele coapte.

Antihistaminicele amelioreaza simptomele

Medicamente precum antihistaminicele pot reduce semnele si simptomele unei alergii usoare la ou. Aceste medicamente pot fi luate dupa ca persoana s-a expus la oua. In schimb, nu sunt eficiente pentru prevenirea unei reactii alergice la ou sau pentru tratarea unei reactii severe.

Injectii cu epinefrina efectuate de urgenta

Poate fi nevoie sa purtati in permanenta un injector cu epinefrina. In caz de anafilaxie, persoanei trebuie sa i se faca injectia cu epinefrina sau trebuie dusa de urgenta la spital si tinuta sub observatie pentru un timp pentru a fi siguri ca simptomele nu reapar.

In primul rand, este important sa aflati cum se utilizeaza autoinjectorul. Daca micutul are un asemenea injector, asigurati-va ca ingrijitorii au acces la el si stiu sa-l foloseasca. In cazul in care copilul este suficient de mare, asigurati-va ca intelege cum sa il foloseasca. Inlocuiti autoinjectorul inainte de data expirarii.

In cele din urma, majoritatea copiilor scapa de alergia la ou. Intrebati-l pe medicul copilului cat de des trebuie testat acesta pentru a vedea daca ouale mai provoaca simptome. Nu este indicat sa testati reactia copilului la oua acasa, mai ales daca in trecut copilul a avut o reactie severa la oua.

Riscuri si complicatii

Cea mai grava complicatie a alergiei la ou este o reactie alergica severa care trebuie tratata prin injectarea epinefrinei si prin tratament de urgenta.

Aceeasi reactie a sistemului imunitar care produce alergia la ou poate provoca si alte afectiuni. Persoanele alergice la oua pot dezvolta la un moment dat si:

  • Alergii la alte alimente, precum lapte, soia sau alune
  • Alergii la parul animalelor de companie, acarieni sau polen
  • Reactii alergice ale pielii, cum ar fi dermatita atopica
  • Astmul, care la randul sau creste riscul de a avea o reactie alergica severa la oua sau alte alimente

Sfaturi pentru persoanele alergice la ou

Iata cateva lucruri pe care le puteti face pentru a evita o reactie alergica si pentru a nu o agrava daca apare.

  • Cititi cu atentie etichetele alimentelor. Unii oameni fac alergie la alimentele care contin doar urme de oua.
  • Fiti prudenti cand mancati la restaurant. Exista posibilitatea ca bucatarul sa nu stie sigur daca un aliment contine proteine de oua.
  • Purtati o bratara care sa mentioneze ca sunteti alergici. Acest lucru poate fi deosebit de important daca treceti printr-o reactie severa si nu puteti spune apropiatilor sau altor persoane ce vi se intampla.
  • Anuntati-i pe ingrijitorii copilului ca acesta este alergic la oua. Discutati cu babysitter-ul, profesorii, rudele sau alti ingrijitori ai copilului despre alergia la ou, pentru ca micutul sa nu fie hranit accidental cu produse care contin oua. Asigurati-va ca inteleg ce au de facut in caz de urgenta.
  • Daca alaptati, evitati ouale. Daca bebelusul are alergie la ou, acesta poate reactiona la proteinele care ajung in laptele mamei.

Surse ascunse de produse care contin oua

Din pacate, chiar daca pe eticheta unui aliment este mentionat “fara oua”, acesta poate contine chiar si asa cateva proteine de oua. Daca aveti dubii, contactati producatorul.

Printre alimentele care contin oua se numara:

  • Bezelele
  • Maioneza
  • Produsele de patiserie
  • Produsele de panificatie
  • Martipanul
  • Glazurile
  • Carnea procesata si chiftelele
  • Budinca si crema
  • Dressing-ul pentru salata
  • Multe paste
  • Spuma aplicata peste cafele
  • Covrigeii

Cativa termeni indica faptul ca produsele din oua au fost utilizate la fabricarea alimentelor procesate, printre care:

  • Albumina
  • Globulina
  • Lecitina
  • Livetina
  • Lizozimul
  • Vitelin
  • Cuvinte care incep cu ”ova” sau ”ovo”, cum ar fi ovalbumina sau ovoglobulina

Exista riscul sa va expuneti si daca mancati la alte persoane care nu sunt la curent cu alergia la ou de care suferiti.

Vaccinurile si alergia la oua

Unele vaccinuri de prevenire a bolilor contin proteine ​​de oua. La unele persoane, aceste vaccinuri prezinta riscul de a declansa o reactie alergica.

Vaccinul ROR si alergia la ou

Medicii sustin ca vaccinul impotriva rujeoleioreionuluirubeolei (ROR) este de obicei sigur pentru copiii cu alergie la oua, chiar daca specialistii folosesc oua pentru a le produce.

Vaccinurile antigripale

Vaccinurile antigripale contin uneori cantitati mici de proteine ​​de oua. Cu toate acestea, un vaccin antigripal care nu contine aceste proteine ​poate fi administrat adultilor de 18 ani si mai mari. Daca ati avut o reactie alergica la oua in trecut, discutati cu medicul inainte de a va vaccina impotriva gripei.

Vaccinul impotriva febrei galbene

Vaccinul impotriva febrei galbene poate provoca o reactie alergica la unele persoane care au alergie la ou. Se administreaza persoanelor care calatoresc in tari unde exista riscul de a contracta febra galbena. In general, nu este recomandat persoanelor cu alergie la ou, insa uneori este administrat sub supraveghere medicala dupa testarea unei reactii.

Alte vaccinuri

Alte vaccinuri nu sunt in general riscante pentru persoanele care au alergie la ou. Insa intrebati-va medicul pentru a fi siguri. Daca medicul este ingrijorat in privinta unui vaccin, acesta poate sa va testeze pentru a vedea daca poate sa provoace o reactie.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/egg-allergy/symptoms-causes/syc-20372115
  2. https://www.verywellhealth.com/the-egg-allergy-diet-guide-1324058
  3. https://acaai.org/allergies/types-allergies/food-allergy/types-food-allergy/egg-allergy
  4. https://www.healthline.com/health/allergies/egg
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

12 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

12 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma