Anghinare – este o planta folosita atat ca aliment, cat si ca remediu sub forma de suplimente alimentare. Iata ce beneficii are pentru sanatate, cum alegem, cum curatam si cum consumam anghinarea, pentru a profita de toate beneficiile ei.

Cuprins:

1. Ce este anghinarea?
2. Ce contine anghinarea?
3. Beneficii pentru sanatate
4. Cum alegem anghinarea?
5. Cum se consuma anghinarea?
6. Posibile efecte secundare

Ce este anghinarea?

Anghinarea (Cynara scolymus) este o planta ce face parte din familia ciulinilor, de la care se consuma in general frunzele. In literatura de specialitate, anghinarea a fost mentionata pentru prima oara in jurul anilor 40 -70 d.Hr. intr-o carte ce se axa pe utilizarile medicinale ale plantelor.

Anghinarea este o sursa de substante nutritive si fibre. O anghinare poate oferi mai mult de 20% din necesarul zilnic de fibre – 10,3 g de fibre la 120 g de anghinare. Anghinarea este o sursa buna de vitamina C, folat, minerale, fier, fosfor, magneziu si are si un continut scazut de zahar si grasimi.

Anghinare: proprietati

Anghinarea este un amalgam de substante nutritive bnefice. O anghinare medie (128 g cruda, 120 g gatita) contine aproximativ:

  • 13-15 g carbohidrati;
  • 7 g fibre;
  • 3-4 g proteine;
  • 0,3 g grasimi;
  • 15-25 % din DZR vitamina C;
  • 22-24% din DZR vitamina K;
  • 5% din DZR tiamina;
  • 5% din DZR riboflavina;
  • 7% din DZR niacina;
  • 5-10 % din DZR vitamina B6;
  • 22-27% din DZR folat;
  • 4-9%din  DZR fier;
  • 13-19% din DZR magneziu;
  • 9-12 % din DRZ fosfor;
  • 10% din DZR potasiu;
  • 3-6% din DRZ calciu;
  • 3-6 % din DRZ zinc.

*DZR = doza zilnica recomandata

Anghinarea este astfel bogata in fibre, vitamine, minerale si antioxidanti. Foarte bogata in acid folic si vitaminele C si K, furnizeaza de asemenea minerale importante, cum ar fi magneziu, fosfor, potasiu si fier.

Anghinare: beneficii

Anghinare pentru colesterol ridicat

Una dintre cele mai cercetate proprietati medicinale a extractului de frunze de anghinare este abilitatea de a lupta impotriva nivelurilor ridicate de colesterol, unul dintre precursorii cheie pentru boala coronariana si ateroscleroza (depozite grase in vasele de sange).

Se spuna ca anghinarea poate reduce colesterolul, dar majoritatea studiilor facute sunt de laborator si au fost efectuate folsind extrasul din frunze de anghinare. Cercetarile au aratat o reducere cu aproximativ 18% a colesterolului, comparativ cu 8% in cazul folosiii tratamentului placebo. Studiul a presupus consumul a cel putin 1800 mg de extract de frunze de anghinare timp de aproximativ 6 saptamani.

Cum actioneaza?

Se crede ca anghinarea poate interactiona indirect cu aceeasi proteina cu care statinele interactioneaza cu reducerea colesterolului. Numita HMG-CoA reductaza, aceasta enzima joaca un rol important in producerea colesterolului. Anghinarea contine si antioxidanti, cum ar fi flavonoizii. Aceste substante chimice sunt de asemenea intalnite intr-o varietate de alte legume si fructe colorate si se crede ca joaca un rol in reducerea oxidarii LDL, care contribuie la ateroscleroza.

Desi cateva studii au constatat ca nivelurile totale de colesterol au fost reduse cu 5 -45% la cei care au luat extract de frunze de anghinare, multe alte studii nu au gasit nicio diferenta semnificativa. In plus, majoritatea acestor studii au constatat ca trigliceridele si HDL colesterolul nu par a fi foarte afectate de extractul de frunze de anghinare.

Anghinare pentru probleme digestive

Cinarina din miezul anghinarei creste capacitatea ficatului de a produce bila, care este esentiala pentru digestia si absorbtia corecta a grasimilor si a vitaminelor solubile in grasime in intestinul subtire. Miezul de anghinare este, de asemenea, o excelenta sursa de fibre, 100 g de anghinare gatita asigurand 34% din valoarea zilnica necesara de fibre.

Extractul de frunze de anghinare pare sa reduca simptomele precum greata, varsaturile, flatulenta si durerea de stomac la persoanele cu indigestie. Imbunatatirea pare sa apara dupa 2 – 8 saptamani de tratament. Anghinarea contine, de asemenea, inulina, un tip de fibra care actioneaza ca un prebiotic.

Anghinare pentru reglarea tensiunii arteriale

Extractul de anghinare poate ajuta persoanele cu tensiune arteriala ridicata. Majoritatea studiior au fost facute pe animale, si indica faptul ca extractul de anghinare sustine enzima eNOS, care joaca un rol in largirea vaselor de sange. In plus, anghinarea este o sursa buna de potasiu, care ajuta la reglarea tensiunii arteriale.

Sustine sanatatea ficatului

Consumul regulat de anghinare poate ajuta la protejarea ficatului de deteriorare si la ameliorarea simptomelor bolii hepatice. Extractul de frunze de anghinare poate proteja ficatul impotriva daunelor si poate promova cresterea tesuturilor noi. De asemenea, creste productia de bila, care ajuta la eliminarea toxinelor daunatoare din ficat. Poate de asemenea sa reduca inflamatia ficatului. Oamenii de stiinta cred ca anumiti antioxidanti gasiti in anghinare – cinarina si silimarina – sunt partial responsabili pentru aceste beneficii. Sunt necesare mai multe cercetari pentru a confirma rolul extractului de anghinare in tratarea bolilor hepatice.

Anghinarea pentru simptomele sindromului intestinului iritabil

Sindromul intestinului iritabil (IBS) este o afectiune care vizeaza sistemul digestiv si poate provoca dureri de stomac, crampe, diaree, balonare, constipatie si flatulenta. Anghinarea poate reduce simptomele si poate imbunatati calitatea vietii, dar majoritatea studiilor sunt facute folosind extracte de frunze de anghinare.

Anumiti compusi din anghinare au proprietati antispastice. Asta inseamna ca pot ajuta la reducerea spasmelor musculare frecvente in IBS, la echilibrarea bacteriilor intestinale si la reducerea inflamatiei. In timp ce extractul de anghinare pare promitator pentru tratarea simptomelor IBS, sunt necesare studii mai mari pe subiecti umani.

Anghinare – beneficii pentru scaderea glicemiei

Anghinarea si extractul de frunze de anghinare pot ajuta la scaderea nivelului glicemiei. Extractul de anghinare incetineste activitatea alfa-glucosidazei, o enzima care descompune amidonul in glucoza, avand potential impact asupra zaharului din sange. Unele dovezi sugereaza ca anghinarea si extractul de frunze de anghinare pot scadea nivelul zaharului din sange. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe studii.

Anghinare – posibile efecte anticancerigene

Studiile de laborator sugereaza ca extractul de anghinare afecteaza dezvoltarea cancerului. Anumiti antioxidanti – inclusiv rutina, quercetina, silimarina si acidul galic – din anghinare sunt considerati responsabili pentru aceste efecte anticancerigene. De exemplu, silimarina poate ajuta la prevenirea si tratarea cancerului de piele in studiile pe animale si in studii in vitro. Cu toate acestea, nu exista studii pe subiecti umani, deci sunt necesare mai multe cercetari inainte de a se putea trage concluzii.

Exista multi alti puternici antioxidanti de tip polifenoli, gasiti in anghinare, despre care cercetatorii cred ca pot contribui la prevenirea si gestionarea cancerului de prostata, a cancerului de san si a leucemiei. Studiile au aratat ca antioxidantii din extractul de frunze de anghinare sunt capabili sa induca apoptoza (moartea celulelor) si sa reduca proliferarea celulelor canceroase.

Cum alegem anghinarea?

Anghinarea este recoltata atunci cand mugurii sunt inca imaturi si swe culege chiar inainte ca petalele sa inceapa sa se deschida. Anghinarea proaspeta poate fi disponibila pe piata pe tot parcursul sezonului, desi sunt cele mai bune in timpul primaverii. In magazin, alegeti anghinare proaspeta care sa fie tare, fara taieturi sau pete. Frunzele ar trebui sa fie compacte, ar trebui sa aiba culoare verde inchis si sa fie suculente atunci cand sunt stoarse. Evitati anghinarea prea mare, supra-maturata. Se pot pastra bine daca sunt tinute la frigider intr-o punga de plastic sigilata timp de pana la o saptamana.

Cum se consuma anghinarea?

Anghinarea poate fi gatita la aburi, prin fierbere, la gratar, prajita, sub forma de supe sau salate. Gatirea la aburi este metoda cea mai populara si de obicei dureaza 20-40 de minute, in functie de dimensiune. Alternativ, puteti coace anghinarea timp de 40 de minute la 177 ° C. Retineti ca atat frunzele, cat si miezul sau inima de anghinare pot fi consumate. Pentru a curata anghinarea, se spala bine cu apa rece, si se indeparteaza tulpina. Indepartati straturile inferioare ale petalelor, deoarece acestea nu contin pulpa. Folosind un foarfece, indepartati marginile spinoase. Indepartati capatul de sus cu ajutorul unui cutit, indepartand aproximativ un centimetru din varf. Se poate gati intreaga, taiata in jumatate sau in sfert. Asezati o felie de lamaie pe portiunea taiata pentru a impiedica aparitiei unei nuante de negru.

Odata gatite, frunzele exterioare pot fi scoase si consumate. Pur si simplu scoateti pulpa comestibila din frunze tragand-o usor cu dintii. Odata ce frunzele sunt indepartate, scoateti cu grija substanta cu puf pana cand ajungeti la inima. Apoi, puteti scoate inima  care se consuma, de asemenea. Inima si portiunile de baza ale anghinarei, aproape de miez, contin o cantitate mai mare de pulsa sau parte comestibila.

Anghinarea poate fi amestecate cu legume, leguminoase, carne sau fructe de mare. Poate fi prajita in ulei, gatita la cuptor sau pe gratar.

Posibile efecte secundare

Anghinarea este in general sigura atunci cand este consumata ca hrana si poate fi sigura atunci cand este administrata pe cale orala ca medicament. In timpul studiilor de cercetare, singurele efecte secundare semnificative au fost flatulenta si slabiciunea. Alte reactii adverse posibile includ disconfort gastric si diaree dupa cantitati mari.

Dozaj pentru extract de anghinare

Nu exista suficiente date stiintifice pentru a furniza o doza recomandata de extract de frunza de anghinare. Cantitatile utilizate in cercetari variaza. De exemplu, in studiile care au investigat efectul extractului asupra indigestiei, 320-640 mg extract de frunza de anghinare au fost utilizate de 3 ori pe zi timp de pana la 8 saptamani. Pentru studiile care au vizat colesterolul ridicat, au fost administrate zilnic doze variind de la 500-1920 mg de extract de anghinare in doze divizate. In unele cazuri, extractul a fost combinat cu alte tratamente pe baza de plante.

Doza adecvata pentru fiecare pacient poate depinde de factori, inclusiv varsta, sexul si istoricul medical. Vorbiti cu medicul pentru a primi sfaturi personalizate.

Referinte:
(1) What is Artichoke? How To Use? What Are Health Benefits?, link: https://www.plantshospital.com/artichoke-benefits-uses/
(2) Top 8 Health Benefits of Artichokes and Artichoke Extract, link: https://www.healthline.com/nutrition/artichoke-benefits
(3) 10 Amazing Benefits Of Artichokes, link: https://www.organicfacts.net/health-benefits/other/health-benefits-of-artichokes.html
(4) The Amazingly Delicious (and Healthy) Artichoke, link: https://www.webmd.com/diet/features/amazingly-delicious-healthy-artichoke
(5) Artichoke nutrition facts, link: https://www.nutrition-and-you.com/artichoke.html
(6) Artichoke Nutrition Facts, link: https://www.verywellfit.com/artichokes-nutrition-facts-calories-and-their-health-benefits-4117550
(7) Health Benefits of Artichoke Hearts (Superfood Series), link: https://www.healwithfood.org/health-benefits/artichoke-hearts-superfood.php
(8) Artichoke, link: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/ingredientsprofiles/Artichoke

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma