Bataturi (calusuri) – cauze, tratamente si cum se scot bataturile

Bataturi (calusuri) – reprezinta zone ale pielii care au o structura groasa, tare, de culoare galbuie si care se formeaza pentru a proteja pielea de anumiti factori stresanti, de presiune sau traumatism. Aflati care este cel mai bun tratament, dar si cum puteti preveni formarea de bataturi din urmatorul articol!

Cuprins:

1. Ce sunt bataturile?

2. Cauze si factori de risc

3. Simptome

4. Tratament bataturi

5. Complicatii

6. Sfaturi pentru prevenirea bataturilor

Ce sunt bataturile?

Batatura este o hiperkeratoza circumscrisa, rotunda, care se formeaza – ca urmare a presiunii repetate a unor zone cutanate pe planuri tari si usor proeminente, cum sunt articulatiile mici ale degetelor de la picioare – pe dosul articulatiilor interfalangiene ale degetelor 2-5, in special ultimul, si interdigital in spatiul 4, deobicei catre doua in vis-a-vis. Uneori in centrul leziunii apare o zona mai „clara” care traduce o mica bursita subiacenta dureroasa. Exista si aici foarte probabil o predispozitie innascuta, multe persoane nedezvoltandu-le desi suporta presiuni mecanice (incaltaminte stramta). Calusul se manifesta in general dupa perioada de pubertate.

Astfel, bataturile sunt o sectiune a pielii care cu timpul devine dureroasa si groasa (mai dura la atingere) in urma procesului de frecare cu anumiti factori exteni, datorita presiunii sau a unor iritatii locale. Aceste bataturi sau calusuri apar cel mai des pe picioare, respectiv pe talpi, calcaie, pe degetele de la picioare, intre degetele de la picioare, in palma, coate si rareori pe genunchi. Casulurile sunt de culoare galbuie, uneori albicioase si creeaza o stare de disconfort la atingere (sau in urma unui contact direct, de exemplu, cu incaltamintea). Desi pielea este ingroasata, aceasta poate fi putin mai sensinila la atingere in comparatie cu pielea din jur care nu este afectata de calus.

Cauze si factori de risc

Aparitia de bataturi (calusuri)

Aparitia de bataturi pe maini este de cele mai multe ori determinata de frictionare (atingerea repetata) a anumitor obiecte care pot sa exercita o presiune locala asupra mainilor. De exemplu, exercitarea unor actiuni cu diferite unelte sau echipamente de sport.

In ceea ce priveste aparitia de bataturi pe picioare, acestea pot avea drept cauza de cele mai multe ori, presiunea data de incaltaminte. Iata mai multe cauze, dar si factori de risc care sunt legati de aparitia de bataturi:

  • Orice lucru care provoaca presiune sau frecare direct pe piele
  • Incaltamintea care este prea stramta sau prea inalta care provoaca presiune asupra talpii piciorului
  • Incaltamintea care este larga si care provoaca frecarea talpii piciorului de material
  • O cusatura care este incorect plasata intre incaltaminte sau soseta si care duce la frecare pielii cu materialul
  • Daca nu purtati soseste la incaltaminte
  • Daca mergeti deculti, in picioarele goale in mod regulat, pielea piciorului se va ingrosa in timp, creand un strat protector
  • Practicarea de jogging in locuri care nu sunt special amenajate cu un teren moale, ci pe un teren asfaltat
  • Varsta inaintata, deoarece in piele exista mai putine tesuturi grase, ceea ce inseamna un risc mai mare de a dezvolta calusuri

Bataturile se pot dezvolta de cele mai multe ori pe anumite diformitati care au aparut in urma unor monturi.

Simptome

Bataturile pot crea stari de inconfort, dificultate atunci cand va incaltati, dureri in timpul mersului sau dureri atunci cand purtati anumite modele de incaltaminte. Prin urmare, aceasta durere sacaitoare mai poate sa fie provocata de presarea calusurilor si a bataturilor in timpul exercitarii unor actiuni, de pilda, practicarea de sport sau mersul mai mult pe jos cu o incaltaminte inadecvata.

Simptome ale bataturilor

  • Portiunea groasa si carnoasa de piele care apare si creste pe o suprafata unor neteda si scumoasa
  • Apar in urma presiunii de la purtarea de incaltaminte
  • Sunt localizate pe fata externa a degetului mic de picioare, pe fata interna a degetului mare, in talpi, in palme in dedesubtul degetelor
  • De cele mai multe ori sunt dureroase la atingere
  • Bataturile din talpa provoaca neplaceri si o stare de disconfort in timpul mersului
  • Bataturile din maini provoaca stare de disconfort in timpul manuirii anumitor obiecte

Bataturi vs veruci plantare

Veruncile plantare sunt leziuni care au in structura lor anumite vase de sange si terminatii nervoase. Pentru a face diferenta intre bataturi si verunci plantare, in general, veruncile sunt de dimensiuni mult mai mici, au o alta culoare care poate varia de la alb – galbui la galbui – maroniu. Pentru a se putea pune diagnosticul, medicul dermatolog va realiza un test in urma caruia va apasa cu un obiect mai ascutit zona care este afectata. Daca pacientul va simtiti o durere puternica in urma presiunii, atunci cu siguranta va confruntati cu o verunca. Ceea ce trebuie sa stiti este ca, odata ce veruncile au fost inalturate corect de catre medicul specialist dermatolog, acestea nu mai reapar.

Atentie!

Veruncile plantare sunt virale, iar acestea au un risc crescut de a se inmulti si de a infecte si alte persoane care frecventeaza impreuna cu voi acelasi mediu sau cu care impartiti aceleasi obiecte de uz personal. In aceste conditii, veruncile se pot transmite cu usurinta de la o persoana la alta.

Tratament bataturi

Solutie pentru bataturi in talpa

Tratamentul standard pentru bataturi si calusuri este acidul salicilic, care este, de asemenea, utilizat in tratatarea negilor. Acesta este un keratolitic si un acid beta-hidroxi si este indicat pentru exfoliere, ceea ce inseamna ca poate dizolva proteina, sau keratina, care formeaza batatura si pielea moarta din jurul lui. Acidul salicilic este disponibil sub forma de creme sau solutie lichida si poate fi aplicat cu ajutorul unui aplicator sau a unei pipete. Dupa efectuarea unui tratament cu acid salicilic, partea superioara a pielii va deveni alba, iar tesutul mort poate fi taiat sau indepartat.

Clavusin pentru bataturi

Odata ce bataturile sau calusul au disparut,  puteti sa va ingrijiti local cu o piatra ponce in fiecare saptamana, in cazul in care pielea tare da semne de revenire.

Acidul salicilic este in diferite concentratii. Doza mai puternica poate functiona mai repede, insa veti avea nevoie de o reteta din partea medicului. Ingredientele din acidul salicilic pot irita pielea inconjuratoare, asa ca trebuie sa aveti grija atunci cand o aplicati. Nu folositi aceasta solutie pe batatura sau calusul care este crapat pentru a evita anumite iritatii sau reactii adverse.

Alte contraindicatii pentru Clavusin

Alergie la salicilati, la acid acetic sau la oricare dintre excipientii produsului. Dermatoze umede, legiuni cutanate infectate, plagi deschise Aplicarea la nivelul mucoaselor. Aplicarea la nivelul globului ocular. In plus, se recomanda sa fie utilizaat cu prudenta atunci cazul utilizarii keratolitice la persoanele care au:

Mod de aplicare Clavusin – acid salicilic

Solutia cutanata cu acid salicilic, Clavusin, se aplica local prin pensulare direct pe calozitati (batatura), dar fara a se atinge tegumentul sanatos din jur, dupa o prealabila baie a picioarelor cu apa calda. Procedeul se repeta timp de 3 seri consecutiv dupa care se indeparteza usor toate formatiunile decapate. Tratamentul dureaza pana la indepartarea completa a bataturilor. Repetati acest tratament ori de cate ori aveti nevoie.

Plasturi pentru bataturi

Plasturii pentru combaterea de bataturi si calusuri au o formatiune anti – presiune care ajuta la calmarea durerilor locale si protejeaza de frictionarea in contact cu incaltamintea. Acesti plasturi sunt eficienti si pentru combaterea usoara si cu blandete a bataturilor, avand in compozitie solutie de hidrocoloid si glicerina.

Alte beneficii alte utilizarii plasturilor pentru bataturi:

  • calmeaza in timp rapid durerea provocata de bataturi si calusuri
  • elimina excesul de presiune asupra zonei afectate
  • inmoaie si hidrateaza pielea ingrosata
  • ajuta la indepartarea delicata a calusurilor
  • Mod de utilizare plasturi pentru bataturi

Plasturii se aplica intotdeauna pe pielea curata si uscata. Pozitionati plasturele direct pe batatura si neteziti cu grija pentru a optimiza aderenta, evitand astfel dezlipirea rapida a acestuia. Pentru a-si face efectul, plasturele pentru bataturi nu trebuie sa fie indepartat, ci trebuie sa fie lasat sa se dezlipeasca singur, iar acest lucru dureaza in jur de 2 sau 3 zile de la aplicare. Dupa ce plasturele s-a desprins, urmatorul pas este indepartarea excesului de piele. Se curata foarte bine zona, dar fara a agresa piele, iar apoi se mai aplica un plasture, numai daca este necesar.

Gelul pentru bataturi si calusuri

Aceasta solutie sub forma de gel este dedicat pentru ingrijirea pielii ingrosate, in special pentru combaterea de la nivelul talpii sau a degetelor de la picioare. Ureea, care este unul dintre ingredientele principale ce se gaseste in compozitia gelului, are un rol emolient. In plus, gelul mai contine si alte ingrediente active, precum keratolitica, acid salicilic si acid lactic, care ajuta la indepartarea bataturilor si a calusurilor.

  • Mod de utilizare gel bataturi

Gelul se aplica pe pielea curata si uscata de 2 ori pe zi, atat dimineata, cat si seara si se lasa sa actioneze. Seara, inainte de reaplicarea gelului pentru a doua oara in aceeasi zi, curati locul afectat cu o pila sau cu o piatra ponce. Acesta producedura de curatare in profunzime a pielii va indeparta toate celulele moarte de la suprafata pielii care este batatorita. Astfel, veti facilita patrunderea mult mai rapida a gelului in profunzimea bataturilor. pentru rezultate rapide, efectuati acest tratament in decurs de cateva zile consecutive, maximum o saptamana.

Tratamente naturiste

  • Bicarbonat de sodiu

Pentru a trata bataturile si pielea ingroasata de pe talpi si dintre degete, spalati-va picioarele 5 zile consecutive, in apa calda si cu bicarbonat de sodiu. Fie alegeti sa faceti bai, fie puteti alege sa stau cu picioarele la inmuiat intr-un vas, dar nu mai mult de 10 – 15 minute.

  • Otet de mere cu miere

Se inmoaie o bucata de vata in otet de mere cu miere si se aplica local pe batatura cu ajutorul unui pansament sau se poate lega cu o carpa curata de bumbac. Vata inmuiata in otetul de mere va trebui sa-l lasati sa actioneze pana a doua zi. Apoi curatati locul cu apa calduta, cu sapun si cu o piantra ponce.

  • Lamaie

Taiati o felie groasa de lamaie, de circa un centimentru, curatati-o de coaja, dupa care aplicati-o direct pe batatura si legati-o strans cu un pansament sau cu o carpa curata de bombac. Felia de lamaie se va tine pana a a doua zi, dupa care se curata locul cu o piatra ponce. Puteti repeta aceasta procedura cateva seri la randul pana cand batatura se va desprinde singura si se va curata zona afectata.

  • Usturoi

Se iau 3 catei de usturoi si se piseaza pana cand se formeaza o pasta. Astfel, pasta obtinuta se va aplica direct pe batatura timp de cateva seri consecutive. La fel ca tratamentele naturiste anterioare, pasta de usturoi va inmuia si va face bataturile sa dispara in mod usor, natural in descursul a catorva zile.

  • Ulei de ricin

Seara, inmuiati picioarele in apa calda cu putin bicarbonat de sodiu. Dupa care, stergeti picioarele pana cand acestea vor fi complet uscate, iar apoi aplicati direct la bataturile inconfortabile, cateva picaturi de ulei de ricin. Masati bataturile cu uleiul de ricin pentru aproximativ 15 – 20 de minute. Imediat dupa ce ati masat, puneti picioarele in sosete de bumbac si lasati ca uleiul sa actioneze pana a doua zi de dimineata.

Complicatii

Bataturile si calusurile care nu sunt tratate vor cauza stari de inconfort si dureri mari atat in timpul mersului, cat si la purtarea de incaltaminte. In plus, bataturile pot modifica postura si mersul in timp ce evitati durerea, incercand sa schimbati tipul de mers. Totodata, daca nu sunt tratate, calusurile vor duce la:

  • inflamatii locale ale structurii dintre piele si os, numita bursita
  • apartia de vezicule dureroase, in denumirea populara poarta numele de basiti
  • infectie a osului, numita osteomielita
  • infectie bacteriana a articulatilor, numita artrita septica
  • diverse ulceratii ale pielii

In plus, daca persoana care are bataturi se confrunta si cu diabet zaharat, arunci riscul este mult mai mare de a face ulceratii ale pielii picioarelor.

Sfaturi pentru prevenirea bataturilor

Bataturile si calusurile pot fi prevenite daca:

  • purtati incaltaminte incapatoare si adecvata piciorului
  • purtati incaltaminte cu talonete
  • purtati incaltaminte cu varf moale
  • vara purtati sandale cat mai simplu confectionate
  • purtati sosete potrivite pe picior
  • faceti masaj picioarelor folosind ulei de migdale si ulei de cocos
  • renuntati la pantofii cu toc
  • aplicati plasturi cu acid salicilic pe zona in care “va bat” anumite tipuri de incaltaminte pentru a preveni aparitia de bataturi
  • faceti bai cu bicarbonat de sodiu
  • folositi cu regularitate piatra ponce pentru curatarea picioarelor
  • aplicati in fiecare seara inainte de culcare o crema hidratanta pentru picioare

 

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/health/how-to-get-rid-of-corns
  2. https://www.healthline.com/health/foot-corn
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/172459.php
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma