Iata cateva analize pentru femei si investigatii medicale recomandate – de ce e bine sa mergem la medic pentru controale de rutina si ce analize e bine sa faca anual orice femeie.
1. E important sa ai grija de sanatatea ta!
2. Controalele medicale periodice – importante pentru mentinerea sanatatii
3. Analize pentru femei – investigatii anuale recomandate
Problemele de sanatate, chiar si cele minore, pot afecta multe aspecte ale vietii. Chiar si problemele de sanatate relativ usoare, cum ar fi durerile, oboseala si indigestia, afecteaza starea de bine si calitatea vietii. In primul rand, e important sa faci schimbari benefice in stilul de viata. Adopta o dieta sanatoasa si echilibrata si un stil de viata activ. De asemenea, asigura-te ca ai un somn odihnitor, incearca sa gestionezi eficient stresul si ai grija de sanatatea ta mentala, emotionala, dar si cognitiva.
Sanatatea noastra fizica are un impact major asupra modului in care ne simtim, modului in care functioneaza mintea noastra si chiar emotiile noastre. Sanatatea fizica afecteaza nivelul de energie si capacitatea de a face fata problemelor zilnice care apar in viata.
▻ Citeste mai multe despre Sanatatea femeilor – afectiuni medicale frecvente la femei.
Mentinerea sanatatii include si controale medicale regulate, pentru preventie si pentru a depista la timp anumite probleme medicale, cand sunt mai usor de tratat. Testele de screening de care are nevoie o persoana se schimba odata cu varsta. Pana nu demult, oamenii mergeau la medic doar daca se simteau foarte rau. Astazi, ingrijirea preventiva devine obisnuita pe masura ce oamenii devin mai educati si constienti in ceea ce priveste propria sanatate. Oamenii cauta preventiv sfaturi medicale privind un stil de viata sanatos. Incearca sa-si reduca riscul de aparitie a diferitelor afectiuni sau boli prin mentinerea unei diete sanatoase, a greutatii si a nivelului de activitate fizica.
Medicii recomanda, de asemenea, ca pacientii sa faca o serie de controale regulate pentru a-si mentine sanatatea. Tot ei subliniaza importanta preventiei, ca mijloc de reducere a numarului de pacienti ce necesita tratament medical sau interventii chirurgicale. Controalele periodice va pot ajuta sa depistati potentiale probleme de sanatate inainte ca acestea sa devina grave. Controalele medicale regulate includ o serie de investigatii fizice si psihice, pentru a va asigura ca organismul functioneaza corect.
Sanatatea depinde in mare masura de viata sanatoasa – o alimentatie sanatoasa, stil de viata activ si controale periodice. De asemenea, sanatatea sexuala este un aspect important pe tot parcursul vietii. Cuprinde o varietate de alte aspecte, de la prevenirea sarcinii nedorite pana la stimularea libidoului. Include sfaturi si metode de protejare impotriva infectiilor cu transmitere sexuala, gasirea unei metode contraceptive potrivite, screeninguri regulate.
E important sa aveti grija de sanatatea sistemului reproducator si de sanatatea sanilor. Cancerul de san este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la femeile din intreaga lume. Daca aveti antecedente personale sau familiale de cancer de san, riscul de a dezvolta aceasta afectiune este mai mare. Se recomanda ca femeile cu risc mediu sa efectueze periodic controale pentru a depista la timp un eventual cancer de san. Se recomanda si autoexaminarea sanilor cel putin o data pe luna.
E important sa reduceti si sa evitati factorii de risc cunoscuti pentru boli, mai ales alcoolul, tutunul si drogurile. De asemenea, e esential sa aveti grija de sanatatea dintilor – prin ingrijire zilnica si controale stomatologice periodice.
La fiecare examen fizic general, medicul de familie va efectua o evaluare atenta din cap pana in picioare si va masura inaltimea, greutatea, va masura indicele de masa corporala (IMC). De asemenea, medicul va poate pune intrebari despre eventuale simptome de depresie, consumul de alcool si droguri, fumat, dieta si exercitiile fizice, istoric de vaccinare.
IMC este o masura a inaltimii fata de greutate. Pentru populatia generala, este un ghid pentru a vedea daca va aflati intr-un interval de greutate sanatos in functie de inaltime. Valorile IMC de 25 sau mai mult indica exces de greutate, in timp ce IMC de 30 sau mai mult reprezinta o indicatie a obezitatii. De asemenea, medicul de familie trebuie sa masoare raportul talie-sold. Grasimea abdominala excesiva este un factor de risc pentru bolile cardiovasculare si alte afectiuni cronice.
Masurarea glicemiei periodic va ajuta sa evaluati riscurile potentiale de diabet. Testul a jeun implica masurarea cantitatii de glucoza din sange dupa ce nu ati mancat timp de 8 ore. Aveti un risc mai mare de diabet de tip 2 daca aveti peste 45 de ani si obezitate, ati avut diabet gestational in timpul sarcinii, aveti antecedente familiale de diabet.
Anemia este o afectiune relativ frecventa si poate aparea din mai multe motive. Cu toate acestea, femeile aflate la varsta fertila au risc mai mare de anemie din cauza pierderii de sange la menstruatie. Testarea numarului de globule rosii din sange este o modalitate de a depista la timp anemia si de a o gestiona eficient.
De asemenea, e important sa facem anual o serie de analize pentru tiroida, pentru a vedea daca functioneaza corect. Aceste analize au rolul de a detecta o tiroida subactiva – hipotiroidism, sau o tiroida hiperactiva – hipertiroidism. Testele includ nivelul de TSH, FT4 si FT3.
Hipertensiunea arteriala este de obicei fara simptome, motiv pentru care e esential sa masurati periodic tensiunea arteriala. Hipertensiunea arteriala cronica va creste foarte mult riscul de boli de inima si accident vascular cerebral. Un diagnostic de hipertensiune arteriala sau tensiune arteriala crescuta se face daca tensiunea arteriala este mai mare de 140/90.
Acest test masoara colesterolul total, LDL colesterol (colesterolul rau) si HDL colesterol (colesterolul bun). E bine ca acest test sa fie facut anual ca parte a unui control amanuntit.
Acest test are rolul de a depista osteopenia si osteoporoza. Osteoporoza este o boala care face ca oasele sa devina fragile. Se intampla atunci cand oasele pierd minerale (cum ar fi calciu) mai repede decat organismul le poate inlocui. Oasele devin mai putin dense, isi pierd rezistenta si se rup mai usor. Testul DEXA ajuta la determinarea starii de sanatate a oaselor. Testarea este recomandata daca aveti risc de osteoporoza (cum ar fi istoricul familial), factori de risc pentru osteoporoza – inclusiv menopauza timpurie, perioade lungi fara menstruatii, varsta peste 70 de ani, utilizarea pe termen lung a medicamentelor cu cortizon, deformarea coloanei vertebrale sau istoric de fracturi dupa impact redus.
Urina poate dezvalui multe informatii despre sanatatea ta. Analiza urinei ajuta la detectarea problemelor de sanatate sau la depistarea cauzei oricaror simptome ce au legatura cu rinichii. Testarea urinei ar trebuie sa se faca anual.
Mamografia ca metoda de screening nu este recomandata pentru majoritatea femeilor cu varsta sub 40 de ani.
Daca aveti mama sau o sora care a avut cancer la san la o varsta frageda, luati in considerare mamografiile anuale – medicul va va spune daca sunt necesare sau nu in cazul vostru. Se recomanda anual un examen fizic al sanilor pentru a depista eventuale probleme la nivel mamar si uneori se recomanda ecografia mamara. Mamografiile se recomanda de obicei dupa 40 ani – sau inainte, daca exista semne sau factori de risc pentru cancer. O ecografie are o rata mai mare de detectare decat mamografia la femeile cu antecedente de sani fibrochistici. Prin urmare, ecografia poate fi un test de screening mai adecvat in aceste cazuri, deoarece poate fi utilizata pentru a confirma leziunile suspecte gasite la o mamografie.
Se recomanda anual un control ginecologic de rutina – inclusiv ca parte screening cancer de col uterin. Testul Papanicolau cauta semne de cancer de col uterin. Un test Papanicolau este un test de screening folosit pentru a examina celulele vaginului, colului uterin si uterului care sugereaza ca un cancer se poate dezvolta in viitor. De asemenea, poate detecta infectii si orice modificari precanceroase. Daca rezultatele sunt normale, adesea medicii recomanda testarea la 3 ani. De asemenea, medicul poate recomanda testul pentru HPV si teste pentru a depista eventuale infectii cu transmitere sexuala.
Cancerul colorectal este un cancer frecvent si, daca este depistat devreme, are o rata de recuperare buna. Testul pentru hemoragii oculte in fecale este utilizat pentru a depista cancerul colorectal. De asemenea, medicul poate recomanda o colonoscopie sau alte investigatii asemanatoare.
Este important sa mergeti cel putin o data pe an la dentist pentru a depista si trata la timp problemele dentare. Daca intampinati probleme – chiar daca par minore – este necesar sa va adresati imediat medicului dentist.
Este esentiala autoexaminarea pielii cat mai des, acasa, dar este important sa mergeti la dermatolog anual pentru un control de specialitate. Medicul poate recomanda adesea si dermatoscopia pentru a evalua anumite leziuni ale pielii.
Vederea tinde sa se deterioreze odata cu inaintarea in varsta. Se recomanda ca toate femeile sa beneficieze de un control oftalmologic anual, pentru a depista anumite probleme de vedere sau alte afectiuni, cum ar fi glaucomul sau cataracta.
Referinte:
(1) https://www.webmd.com/women/ss/slideshow-screening-tests-women
(2) https://www.health.harvard.edu/topics/screening-tests-for-women
(3) https://medlineplus.gov/ency/article/007462.htm
(4) https://medlineplus.gov/ency/article/007467.htm
(5) https://www.healthline.com/health/womens-health-tests
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…