Testele si controalele medicale periodice sunt recomandate mai ales pentru cei mici. Aflati din materialul urmator care sunt acele analize medicale pentru copii ce trebuie efectuate din cand in cand. 

Cuprins:

  1. Importanta efectuarii analizelor medicale pentru copii
  2. Ce analize medicale pentru copii sunt recomandate?
  3. Analize medicale pentru copii la intrarea in colectivitate
  4. Controlul stomatologic
  5. Evaluarea cresterii in inaltime si a greutatii corporale
  6. Verificarea coloanei vertebrale

Importanta efectuarii analizelor medicale pentru copii

Cand vine vorba de a va ajuta copilul sa duca o viata fericita si sanatoasa, verificarile anuale sunt esentiale. Din pacate, multi parinti evita sa-i duca pe cei mici la medic daca nu sunt bolnavi, lucru care provoaca de fapt probleme pe termen lung. Prin aducerea copilului la examenele periodice, medicii pot sa determine ce caracteristici sunt normale pentru cel mic, astfel incat bolile sa poata fi diagnosticate cu usurinta.

De ce sunt importante aceste analize medicale pentru copii?

Grija pentru copil cand acesta este bolnav este o prioritate pentru parinti. Cu toate acestea, vizitele regulate la medicul pediatru pe masura ce copilul creste sunt, de asemenea, un punct cheie pentru o dezvoltare sanatoasa a acestuia.

Prin intermediul acestor vizite, medicul si parintii au posibilitatea sa monitorizeze progresul copilului pe masura ce acesta avanseaza de la nou-nascut la adolescent sanatos. Controalele pediatrice este bine sa inceapa la cateva zile de la nastere si sa continue pana la varsta de 18 ani.

Prevenire bolilor

Copilul primeste vaccinurile programate in etapele potrivite pentru a ajuta la prevenirea bolilor. Nutritia este, de asemenea, un element cheie al ingrijirii preventive, alaturi de controalele auditive si oftalmologice. Ingrijirea preventiva il va ajuta pe copil sa devina un adult sanatos si fericit.

Crestere si dezvoltare

Parintii si doctorul vor avea posibilitatea sa vada cum s-a dezvoltat cel mic de la ultima vizita. La fiecare intalnire, veti afla daca micutul parcurge etapele de dezvoltare stabilite de pediatri.

Comunicare

Vizitele reprezinta si o ocazie buna pentru parinti sa adreseze orice intrebare cu privire la dezvoltarea copilului si sa comunice orice griji pe care le-ar putea avea cu privire la bunastarea lui. De aceea, pregatiti in avans o lista cu intrebarile si subiectele pe care vreti sa le abordati. Acest lucru va va ajuta sa profitati la maximum de timpul petrecut cu medicul copilului. Printre subiectele pe care va puteti concentra sunt dezvoltarea, nutritia, somnul, exercitiile fizice si comportamentul.

Spirit de echipa

Vizitele periodice ale medicului va ajuta sa creati o legatura stabila cu medicul pediatru si cu alti specialisti in domeniul medicinei. Relatiile de incredere intre pediatru, familie si copil asigura o mai buna comunicare si va ajuta sa faceti parte din echipa dedicata bunastarii copilului. Aceasta abordare ajuta la optimizarea dezvoltarii fizice si mentale a copilului.

Cat de des se fac analize la copii

Aceste analize medicale pentru copii se fac la varsta de 2 saptamani, 2 luni, 4 luni, 6 luni, 9 luni, 12 luni, 15 luni, 18 luni, 2 ani, 2 1/2 ani, 3 ani, 4 ani si 5 ani.

In timpul acestor verificari, doctorul va evalua dezvoltarea fizica si emotionala a copilului, va oferi indrumari si va efectua vaccinari si va face orice teste necesare.

Ce analize medicale pentru copii sunt recomandate?

Desi unii parinti considera ca aceste analize medicale pentru copii nu sunt cu adevarat necesare, scopul acestor verificari este acela de a mentine copilul sanatos.

Toti copiii trebuie sa parcurga aceste controale periodice. O buna ingrijire a sanatatii ajuta la crearea unei baze bune pentru crestere si dezvoltare. Indiferent de varsta, aceste analize medicale pentru copii sunt importante pentru toti sugarii, copiii si adolescentii. Nu luati de buna starea micutului. Uneori, un copil care pare sanatos poate avea o problema medicala ascunsa. De aceea, ingrijirea copilului este importanta, pentru ca eventualele probleme sa fie descoperite din timp.

Analize uzuale recomandate copilului sanatos

  • Examen clinic complet
  • Puericultura
  • Bilant nutritional (greutate, talie, indice de masa corporala, perimetre, dentitie)
  • Bilant de dezvoltare neuro-psihica pe etape de varsta. Examenul clinic de bilant: in primele sase luni se face lunar; de la sase la 12 luni: la doua-trei luni; intre unu si doi ani; la sase luni; intre 1 si 18 ani – anual.
  • Imunizari (antirujeola, antirubeola, antigripal, antihepatita B, pneumococic, antihepatita A, DifteroTetanoPertusis, Haemophilus influenzae tip B, antipolio, varicela, antiinfectie cu Rotavirus etc)
  • Testare auditiva si vizuala

Analize medicale pentru copii recomandate de pediatri

Hemoleucograma la copii cu formula leucocitara

Hemoleucograma este necesara pentru depistarea unei anemii sau infectii. Pentru screening-ul anemiei se pot recolta analize si din pulpa degetului sau calcai.

Sumar de urina la copii si urocultura

Acest test se efectueaza pentru a descoperi o eventuala infectie urinara.

Radiografia toracica

Radiografia toracica este recomandata atunci cand medicul crede ca micutul ar putea suferi de pneumonie.

Examen ORL

Se testeaza auzul copilului sau se recomanda atunci cand copilul manifesta tulburari de auz sau dureri la nivelul urechilor, cel mai frecvent din cauza unei otite.

Coprocultura la copii

Acest test este necesar pentru depistarea viermilor intestinali sau diagnosticarea unei enterocolite bacteriene.

Alte teste si analize

De asemenea, in functie de simptomele copilului, doctorul mai poate efectua si alte teste, cum ar fi: fosfataza alcalina, sideremia, creatinina, probele inflamatorii (VSH, proteina C reactiva, fibrinogen), exudat faringian la copii, transaminaze, ionograma (sodiu, potasiu, magneziu, calciu), glicemie, ASLO, profil lipidic (lipide totale, colesterol, trigliceride), uree, acid uric, proteinemie, teste alergologice in caz de alergii.

Analize medicale pentru copii la intrarea in colectivitate

Pentru a efectua un triaj epidemiologic, copiii ar putea fi supusi unor analize de laborator (coprocultura, exsudatul nazo-faringian) la intrarea in colectivitati (cresa, gradinita).

Bolile se transmit rapid, mai ales la copiii aflati intr-un colectiv, cand sistemul lor imunitar nu s-a dezvoltat complet. De aceea, inainte de inceperea gradinitei sau a scolii, specialistii solicita efectuarea unor analize medicale prin care sa fie depistate anumite afectiuni care pot fi transmise catre colegi.

Analize pentru gradinita

Analizele efectuate copiilor inainte de a intra la gradinita sunt urmatoarele:

  • exsudatul nazal
  • examenul coproparazitologic
  • exsudatul faringian
  • coprocultura

Exsudatul faringian si nazal

Exsudatul faringian si nazal inseamna recoltarea de secretii de la nivelul faringelui, respectiv din interiorul nasului. Aceasta recoltare este urmata apoi de efectuarea de culturi pe diferite medii pentru identificarea agentilor patogeni.

Coprocultura

Prin intermediul coproculturii, medicii descopera daca cei mici sufera de infectii digestive sau elimina microbi prin scaun, in ciuda faptului ca nu au simptome.

Examenul coproparazitologic

Cu ajutorul examenului coproparazitologic, specialistii descopera parazitii intestinali si ouale pe care copiii le elimina in scaun.

Controlul stomatologic

La capitolul analize medicale pentru copii intra si examenul stomatologic. Controalele dentare periodice pentru copii reprezinta o parte esentiala a asistentei medicale preventive.

In timpul unui examen stomatologic, medicul dentist ii curata dintii copilului si evalueaza riscul de aparitie a cariilor. Pentru a reduce riscul de descompunere, medicul poate aplica fluor pe dinti. De asemenea, specialistul poate efectua si radiografii dentare sau alte proceduri de diagnostic.

Dentistul va discuta probabil despre alimentatia copilului si despre obiceiurile de igiena orala si le va arata parintilor cum trebuie efectuat periajul si cum trebuie folosita ata dentara. In plus, ar putea sa discute despre cum pot fi prevenite leziunile orale sau, in cazul adolescentilor, care sunt riscurile pentru sanatate asociate cu fumatul, abuzul de substante si piercing-urile orale.

De ce este nevoie de control stomatologic

Examenele dentare periodice ajuta la protejarea sanatatii orale a copilului. Aceste analize ii ofera stomatologului sansa de a detecta problemele dentare din timp, atunci cand acestea sunt tratabile, oferind de asemenea sfaturi despre ingrijirea dintilor copilului.

Cand trebuie facute examinarile stomatologice

Frecventa cu care trebuie facute aceste examinari depinde de diversi factori, cum ar fi varsta, starea de sanatate si riscul de aparitie a cariilor. Luati in considerare aceste orientari generale:

Copii cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 1 an

Specialistii le recomanda parintilor sa programeze primul examen stomatologic dupa ce a erupt primul dinte si nu mai tarziu de prima aniversare. De asemenea, dintii si gingiile bebelusului vor fi examinate in timpul controalelor de rutina.

Copii mici, copii de varsta scolara si adolescenti

Specialistii recomanda ca aceste controale dentare periodice sa fie programate cel mai frecvent la fiecare 6 luni. Cu toate acestea, medicul stomatolog ar putea recomanda vizite mai putine sau mai frecvente, in functie de cat de predispus este copilul la probleme de sanatate orala.

Ce se poate intampla in timpul unui examen stomatologic

Acest lucru depinde de varsta copilului si de nevoia de tratament.

Copii cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 1 an

Medicul dentist il va aseza pe cel mic pe un scaun sau il va ruga pe parinte sa-l tina in poala in timpul examinarii. Apoi, doctorul va:

  • Evalua igiena orala a copilului si starea generala de sanatate, obiceiurile privind bautul si alimentatia sa si riscul de aparitie a cariilor
  • Indeparta petele sau depunerile de pe dintii copilului spaland usor cu o periuta de dinti sau o carpa umeda
  • Demonstra cum trebuie curatati dintii micutului
  • Evalua cat de mult fluor este luat din dieta si produsele de igiena orala
  • Cauta eventualele leziuni sau umflaturi de pe limba copilului, din interiorul obrajilor si de pe acoperisul gurii

Copii mici, copii de varsta scolara si adolescenti

In timpul fiecarei verificari periodice, medicul va continua sa evalueze igiena orala a copilului si starea generala de sanatate, obiceiurile privind bautul si alimentatia si riscul de aparitie a cariilor. Dentistul ar putea:

  • Face radiografii dentare sau, daca este necesar, alte proceduri de diagnostic
  • Aplica substante – straturi subtiri de protectie din plastic – pe molarii permanenti si pe alti dinti predispusi la carii
  • Repara cariile
  • Cauta eventuale probleme in felul in care dintii superiori si inferiori ai copilului se potrivesc
  • Recomanda montarea unor aparate dentare speciale pentru a repara eventualele nepotriviri

Consiliere stomatologica pentru copiii mai mari

Pe masura ce copilul creste, examenele dentare pot cuprinde, de asemenea, consiliere cu privire la riscurile pentru sanatatea orala asociate cu:

  • Consumul de bauturi zaharoase
  • Fumatul
  • Tulburarile de alimentatie
  • Piercing-uri orale
  • Nepurtarea protezei dentare in timpul sporturilor de contact

Evaluarea cresterii in inaltime si a greutatii corporale

De asemenea, copilul va fi cantarit si masurat in timpul programarii pentru a determina indicele de masa corporala (IMC). Aceste masuratori sunt utilizate pentru a determina daca micutul are o inaltime potrivita si o greutate sanatoasa si pentru a vedea daca urmeaza graficul normal de crestere. In timpul controlului, vi se vor oferi informatii procentuale pentru inaltimea, greutatea si circumferinta capului pentru a va arata cum se compara dimensiunea copilului cu ale celorlalti.

Verificarea coloanei vertebrale

Durerile de gat si de spate pot aparea frecvent in randul copiilor. Multe cazuri de dureri de gat si de spate au cauze functionale sau posturale. De aceea, aceste analize medicale pentru copii sunt esentiale pentru a evalua cauza.

In Romania, copiii sunt testati la scoala in clasa a VIII-a pentru afectiunile coloanei vertebrale (deformari numite cifoze si scolioze). Aceste analize medicale pentru copii sunt efectuate pentru a se evita scolioza adolescentului, cu toate ca la multi copii modificarile apar in primii ani de scoala. De exemplu, in clasa a II-a sunt intalnite cifoze si scolioze la aproximativ 20% dintre copiii unei clase, iar in clasa a VIII-a procentul creste pana la 70%.

Spatele, la control

  • Examinarea oricarei afectiuni a coloanei vertebrale localizate necesita inspectia intregii coloanei vertebrale. Prin urmare, pacientul trebuie sa se dezbrace de haine.
  • Medicul cauta apoi umflaturi evidente sau cicatrici chirurgicale.
  • Urmeaza evaluarea deformarilor: scolioza, cifoza, pierderea lordozei lombare sau hiperlordoza coloanei lombare. In plus, sunt verificate asimetria umarului si inclinarea pelvina.
  • Doctorul il observa pe pacient in timp ce acesta merge pentru a evalua eventualele anomalii de mers.

Palpare

  • Medicul palpeaza oasele si tesuturile moi pentru a descoperi eventualele zone sensibile.
  • Apoi, efectueaza o examinare abdominala pentru a identifica orice formatiune. Sindromul Cauda equina (sindromul cozii de cal) poate avea urmatoarele simptome: dureri lombare, durere in picioare, anomalii motorii si / sau senzoriale unilaterale sau bilaterale ale membrelor inferioare, disfunctii ale intestinului si / sau vezicii urinare si pierderea controlului anal.

Examinarea umerilor si soldurilor

  • Examinarea coloanei vertebrale trebuie sa includa, de asemenea, examinarea umerilor si a soldurilor pentru a exclude aceste articulatii ca o cauza a simptomelor.

 

Referinte:

  1. https://www.parents.com/health/doctors/medical-tests-for-children-which-ones-are-really-necessary-and-when/
  2. https://www.chcmass.com/2018/03/09/importance-check-ups-kids-health/
  3. https://www.wcpeds.com/the-importance-of-yearly-checkups/
  4. https://labtestsonline.org/screenings/children
  5. https://www.msdmanuals.com/professional/pediatrics/health-supervision-of-the-well-child/screening-tests-for-infants,-children,-and-adolescents
  6. https://www.allinahealth.org/health-conditions-and-treatments/health-library/patient-education/care-of-children/well-checkups
  7. https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/dental-exam-for-children/about/pac-20393745
  8. https://patient.info/doctor/examination-of-the-spine
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma