Testele si controalele medicale periodice sunt recomandate mai ales pentru cei mici. Aflati din materialul urmator care sunt acele analize medicale pentru copii ce trebuie efectuate din cand in cand.
Cand vine vorba de a va ajuta copilul sa duca o viata fericita si sanatoasa, verificarile anuale sunt esentiale. Din pacate, multi parinti evita sa-i duca pe cei mici la medic daca nu sunt bolnavi, lucru care provoaca de fapt probleme pe termen lung. Prin aducerea copilului la examenele periodice, medicii pot sa determine ce caracteristici sunt normale pentru cel mic, astfel incat bolile sa poata fi diagnosticate cu usurinta.
Grija pentru copil cand acesta este bolnav este o prioritate pentru parinti. Cu toate acestea, vizitele regulate la medicul pediatru pe masura ce copilul creste sunt, de asemenea, un punct cheie pentru o dezvoltare sanatoasa a acestuia.
Prin intermediul acestor vizite, medicul si parintii au posibilitatea sa monitorizeze progresul copilului pe masura ce acesta avanseaza de la nou-nascut la adolescent sanatos. Controalele pediatrice este bine sa inceapa la cateva zile de la nastere si sa continue pana la varsta de 18 ani.
Copilul primeste vaccinurile programate in etapele potrivite pentru a ajuta la prevenirea bolilor. Nutritia este, de asemenea, un element cheie al ingrijirii preventive, alaturi de controalele auditive si oftalmologice. Ingrijirea preventiva il va ajuta pe copil sa devina un adult sanatos si fericit.
Parintii si doctorul vor avea posibilitatea sa vada cum s-a dezvoltat cel mic de la ultima vizita. La fiecare intalnire, veti afla daca micutul parcurge etapele de dezvoltare stabilite de pediatri.
Vizitele reprezinta si o ocazie buna pentru parinti sa adreseze orice intrebare cu privire la dezvoltarea copilului si sa comunice orice griji pe care le-ar putea avea cu privire la bunastarea lui. De aceea, pregatiti in avans o lista cu intrebarile si subiectele pe care vreti sa le abordati. Acest lucru va va ajuta sa profitati la maximum de timpul petrecut cu medicul copilului. Printre subiectele pe care va puteti concentra sunt dezvoltarea, nutritia, somnul, exercitiile fizice si comportamentul.
Vizitele periodice ale medicului va ajuta sa creati o legatura stabila cu medicul pediatru si cu alti specialisti in domeniul medicinei. Relatiile de incredere intre pediatru, familie si copil asigura o mai buna comunicare si va ajuta sa faceti parte din echipa dedicata bunastarii copilului. Aceasta abordare ajuta la optimizarea dezvoltarii fizice si mentale a copilului.
Aceste analize medicale pentru copii se fac la varsta de 2 saptamani, 2 luni, 4 luni, 6 luni, 9 luni, 12 luni, 15 luni, 18 luni, 2 ani, 2 1/2 ani, 3 ani, 4 ani si 5 ani.
In timpul acestor verificari, doctorul va evalua dezvoltarea fizica si emotionala a copilului, va oferi indrumari si va efectua vaccinari si va face orice teste necesare.
Desi unii parinti considera ca aceste analize medicale pentru copii nu sunt cu adevarat necesare, scopul acestor verificari este acela de a mentine copilul sanatos.
Toti copiii trebuie sa parcurga aceste controale periodice. O buna ingrijire a sanatatii ajuta la crearea unei baze bune pentru crestere si dezvoltare. Indiferent de varsta, aceste analize medicale pentru copii sunt importante pentru toti sugarii, copiii si adolescentii. Nu luati de buna starea micutului. Uneori, un copil care pare sanatos poate avea o problema medicala ascunsa. De aceea, ingrijirea copilului este importanta, pentru ca eventualele probleme sa fie descoperite din timp.
Hemoleucograma este necesara pentru depistarea unei anemii sau infectii. Pentru screening-ul anemiei se pot recolta analize si din pulpa degetului sau calcai.
Acest test se efectueaza pentru a descoperi o eventuala infectie urinara.
Radiografia toracica este recomandata atunci cand medicul crede ca micutul ar putea suferi de pneumonie.
Se testeaza auzul copilului sau se recomanda atunci cand copilul manifesta tulburari de auz sau dureri la nivelul urechilor, cel mai frecvent din cauza unei otite.
Acest test este necesar pentru depistarea viermilor intestinali sau diagnosticarea unei enterocolite bacteriene.
De asemenea, in functie de simptomele copilului, doctorul mai poate efectua si alte teste, cum ar fi: fosfataza alcalina, sideremia, creatinina, probele inflamatorii (VSH, proteina C reactiva, fibrinogen), exudat faringian la copii, transaminaze, ionograma (sodiu, potasiu, magneziu, calciu), glicemie, ASLO, profil lipidic (lipide totale, colesterol, trigliceride), uree, acid uric, proteinemie, teste alergologice in caz de alergii.
Pentru a efectua un triaj epidemiologic, copiii ar putea fi supusi unor analize de laborator (coprocultura, exsudatul nazo-faringian) la intrarea in colectivitati (cresa, gradinita).
Bolile se transmit rapid, mai ales la copiii aflati intr-un colectiv, cand sistemul lor imunitar nu s-a dezvoltat complet. De aceea, inainte de inceperea gradinitei sau a scolii, specialistii solicita efectuarea unor analize medicale prin care sa fie depistate anumite afectiuni care pot fi transmise catre colegi.
Analizele efectuate copiilor inainte de a intra la gradinita sunt urmatoarele:
Exsudatul faringian si nazal inseamna recoltarea de secretii de la nivelul faringelui, respectiv din interiorul nasului. Aceasta recoltare este urmata apoi de efectuarea de culturi pe diferite medii pentru identificarea agentilor patogeni.
Prin intermediul coproculturii, medicii descopera daca cei mici sufera de infectii digestive sau elimina microbi prin scaun, in ciuda faptului ca nu au simptome.
Cu ajutorul examenului coproparazitologic, specialistii descopera parazitii intestinali si ouale pe care copiii le elimina in scaun.
La capitolul analize medicale pentru copii intra si examenul stomatologic. Controalele dentare periodice pentru copii reprezinta o parte esentiala a asistentei medicale preventive.
In timpul unui examen stomatologic, medicul dentist ii curata dintii copilului si evalueaza riscul de aparitie a cariilor. Pentru a reduce riscul de descompunere, medicul poate aplica fluor pe dinti. De asemenea, specialistul poate efectua si radiografii dentare sau alte proceduri de diagnostic.
Dentistul va discuta probabil despre alimentatia copilului si despre obiceiurile de igiena orala si le va arata parintilor cum trebuie efectuat periajul si cum trebuie folosita ata dentara. In plus, ar putea sa discute despre cum pot fi prevenite leziunile orale sau, in cazul adolescentilor, care sunt riscurile pentru sanatate asociate cu fumatul, abuzul de substante si piercing-urile orale.
Examenele dentare periodice ajuta la protejarea sanatatii orale a copilului. Aceste analize ii ofera stomatologului sansa de a detecta problemele dentare din timp, atunci cand acestea sunt tratabile, oferind de asemenea sfaturi despre ingrijirea dintilor copilului.
Frecventa cu care trebuie facute aceste examinari depinde de diversi factori, cum ar fi varsta, starea de sanatate si riscul de aparitie a cariilor. Luati in considerare aceste orientari generale:
Specialistii le recomanda parintilor sa programeze primul examen stomatologic dupa ce a erupt primul dinte si nu mai tarziu de prima aniversare. De asemenea, dintii si gingiile bebelusului vor fi examinate in timpul controalelor de rutina.
Specialistii recomanda ca aceste controale dentare periodice sa fie programate cel mai frecvent la fiecare 6 luni. Cu toate acestea, medicul stomatolog ar putea recomanda vizite mai putine sau mai frecvente, in functie de cat de predispus este copilul la probleme de sanatate orala.
Acest lucru depinde de varsta copilului si de nevoia de tratament.
Medicul dentist il va aseza pe cel mic pe un scaun sau il va ruga pe parinte sa-l tina in poala in timpul examinarii. Apoi, doctorul va:
In timpul fiecarei verificari periodice, medicul va continua sa evalueze igiena orala a copilului si starea generala de sanatate, obiceiurile privind bautul si alimentatia si riscul de aparitie a cariilor. Dentistul ar putea:
Pe masura ce copilul creste, examenele dentare pot cuprinde, de asemenea, consiliere cu privire la riscurile pentru sanatatea orala asociate cu:
De asemenea, copilul va fi cantarit si masurat in timpul programarii pentru a determina indicele de masa corporala (IMC). Aceste masuratori sunt utilizate pentru a determina daca micutul are o inaltime potrivita si o greutate sanatoasa si pentru a vedea daca urmeaza graficul normal de crestere. In timpul controlului, vi se vor oferi informatii procentuale pentru inaltimea, greutatea si circumferinta capului pentru a va arata cum se compara dimensiunea copilului cu ale celorlalti.
Durerile de gat si de spate pot aparea frecvent in randul copiilor. Multe cazuri de dureri de gat si de spate au cauze functionale sau posturale. De aceea, aceste analize medicale pentru copii sunt esentiale pentru a evalua cauza.
In Romania, copiii sunt testati la scoala in clasa a VIII-a pentru afectiunile coloanei vertebrale (deformari numite cifoze si scolioze). Aceste analize medicale pentru copii sunt efectuate pentru a se evita scolioza adolescentului, cu toate ca la multi copii modificarile apar in primii ani de scoala. De exemplu, in clasa a II-a sunt intalnite cifoze si scolioze la aproximativ 20% dintre copiii unei clase, iar in clasa a VIII-a procentul creste pana la 70%.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…