Analize pentru casatorie – tot ce trebuie sa stii

Inainte sa ajungeti in fata ofiterului starii civile trebuie sa faceti cateva analize inainte de nunta pentru a fi declarati apti pentru casatorie.

Cuprins:

1. Informatii generale

2. Ce analize se fac pentru casatorie?

3. Boli depistate la analize prenuptiale

4. Unde se pot face analize pentru casatorie?

5. Cat costa analizele pentru cununia civila?

Informatii generale

In perioada de vara sunt planificate cele mai multe nunti si, de aceea, ne-am gandit sa va oferim un mic ajutor si sa va indrumam in ceea ce priveste modul in care puteti aborda si afla mai multe detalii despre analizele prenuptiale.

Inainte de a va casatori in fata ofiterului starii civile este necesar sa mergeti la medic pentru a vi se elibera actele necesare de casatorie. Puteti gasi multe detalii cu privire la actele necesare pentru cununia civila direct pe site-ul oricarui Oficiu de Stare Civila. Printre actele necesare se numara si certificatul prenuptial medical, care trebuie eliberat de catre medicul de familie.

Pentru a vi se putea elibera acest certificat trebuie sa faceti mai multe analize de sange pentru a depista anumite boli sau infectii.

Astfel, o casatorie sanatoasa este definita ca fiind o relatie de de intelegere si armonie intre partenerii casatoriei in ceea ce priveste aspectele sanatoase, psihologice, sexuale, sociale si legislative, care vizeaza sa faca o familie sanatoasa si sa aiba copii sanatosi si fericiti.

Ce analize se fac pentru casatorie?

De ce se fac analize inainte de nunta

Analizele prenuptiale sunt necesare pentru cuplurile care intentioneaza sa se casatoreasca pentru a identifica daca unul dintre parteneri are boli genetice de sange sau alte boli si infectii. In plus, aceste analize inainte de nunta va ajuta in ceea ce priveste prevenirea sau tratarea unor afectiuni care au repercursiuni grave asupra starii de sanatate a cuplului, dar si a unui viitor copil.

Analize inainte de casatorie – ce trebuie sa faceti

Cu ajutorul medicului vostru de familie veti putea obtine certificatul medical prenuptial platind doar o suma de bani pentru efectuarea analizelor. Insa, daca va adresati unei clinici particulare va trebui sa platiti atat pentru efectuarea analizelor, cat si pentru eliberarea certificatului.

Dupa ce va este eliberat certificatul medical prenuptial, acesta este valabil numai 24 de ore. Daca au trecut cele 24 de ore de la eliberare, certificatul nu mai poate fi prezentat la primarie pentru declaratia de casatorie. In plus, in acest caz, marea ceremonie nu poate avea loc la mai mult de 14 zile consecutive de la eliberarea tuturor actelor medicale. Cele 14 zile se numara incepand cu ziua eliberarii de la medicul de familie sau de la clinica unde ati facut analizele.

Analize inainte de nunta in 2 saptamani

Asadar, casatoria nu poate avea loc mai devreme de 10 zile de la depunerea actelor necesare, dar nici mai tarziu de 14 zile pentru ca certificatul prenuptial ar putea sa expire. Analizati si stabiliti-va din timp tot ce trebuie sa faceti inainte de casatorie, deoarece trebuie sa tineti cont si de faptul ca anumite clinici medicale elibereaza analizele la cateva zile dupa efectuarea acestora.

Boli depistate la analize prenuptiale

Daca ati decis sa faceti marele pas in ceea ce priveste relatia de cuplu si tocmai ati stabilit data marelui eveniment, trebuie sa nu uitati de analizele prenuptiale. Fara acestea, casatoria civila nu poate avea loc. Poate parea o pierdere de timp efectuarea acestor analize, iar voi sa spuneti ca sunteti sanatosi, dar si aceste analize prenuptiale au rolul lor.

Aceste analize inainte de nunta au ca scop principal depistarea unor boli care in Romania, in momentul de fata, conform unor statistici sunt foarte raspandite in randul oamenilor.

Boli ce ar putea fi depistate

In cadrul analizelor medicale ar putea fi depistate urmatoarele boli:

Sifilis

Sifilisul este o boala cu transmitere sexuala care se poate raspandi in urma contactului sexual vaginal, anal si oral. Aceasta boala produce leziuni la nivelul organelor genitale, care sunt de obicei nedureroase. Insa, aceasta boala se poate raspandi cu usurinta altor persoane.

Sifilisul poate infecta atat zona organelor genitale, cat si buzele sau gura.  Pentru a putea ajuta la prevenirea acestei boli este ideal sa folositi prezervativele la fiecare contact sexual.

Atentie insa, caci sifilisul se poate transmite de mama la copil in timpul sarcinii. In cazul unei femei gravide infectate cu sifilis, fatul poate fi grav afectat si pot exista consecinte multiple, precum:

  • Avortul spontan
  • Fetul poate sa moara inainte de termen
  • Nastere prematura
  • Fatul poate avea malformatii multiple

HIV sau SIDA

HIV sau virusul imunodeficientei umane este un virus care afecteaza anumite anumite celule din sange, precum celulele albe (limfocitele CD 4) care va protejeaza. In plus, HIV-ul modifica si afecteaza intregul sistem imunitar, crescand riscul si impactul altor infectii si boli.

Fara un tratament adecvat si specific acestei boli, infectia cu HIV ar putea progresa la un stadiu mai avansat al bolii numit SIDA.

HIV este o infectie care afecteaza intregul organism toata viata. Cu toate acestea, tratamentul si gestionarea eficienta a bolii poate impiedica infectia sa ajunga la un nivel sever si sa reduca riscul unei persoane de a transmite virusul.

In plus, aceasta infectie poate creste riscul aparitiei de cancer la anumite persoane.

Tuberculoza

Tuberculoza este o boala infectioasa care afecteaza de obicei plamanii. In comparatie cu alte boli infectioase, tuberculoza este cea de-a doua infectie care afecteaza milioane de oameni la nivel global.

In anul 2015, 1,8 milioane de persoane au decedat in urma infectarii cu tuberculoza, iar in prezent se estimeaza ca aproximativ 10,4 milioane de persoane sunt grav bolnave de aceasta boala.

Bacteriile acestei bolii TBC se pot raspandi prin aer de la persoana la persoana. Cele mai dese simptome ale bolii pot fi tusea, febra mare, transpiratii, scaderea in greutate, pierderea poftei de mancare, dureri in piept, frisoane.

O persoana care are tuberculoza poate sa transmita bacteriile acestei boli la 10 – 15 persoane prin contact direct pe parcursul unui an.

Fara un tratament adecvat, TBC se poate raspandi rapid si in alte parti ale corpului prin fluxul sanguin:

  • Oasele: puteti avea dureri de coala sau dureri ale articulatiilor
  • Creierul: poate duce la meningita
  • Ficatul si rinichii: poate afecta functiile de filtrare a deseurilor si pot duce sangele in urina
  • Inima: poate afecta capacitatea inimii de a pompa sange

Diagnosticarea bolilor

Toate aceste boli pot fi detectate in urma efectuarii:

  • anumitor analize de sange
  • teste de screening
  • raze X ale toracelui
  • alte teste efectuate direct pe piele pentru a depista prezenta anumitor bacterii

Obiectivele analizelor medicale si de screening:

  • Limitarea raspandirii unor boli genetice ale sangelui, precum: anemia cu celule secerate si talasemie si unele boli infectioase, precum: hepatita (hepatita C sau B) si SIDA / HIV.
  • Evitarea problemelor sociale si psihologice ale familiilor ale caror copii sufera de anumite boli sau infectii din cauza neglijentei parintilor.

Unde se pot face analize pentru casatorie?

Certificat medical prenuptial

Tinerii care urmeaza sa se casatoreasca in fata starii civile trebuie sa mearga cu actul de identitate in original (buletin sau pasaport) la cabinetul medicului de familie sau la un cabinet de planificare familiala din cadrul altui centrul privat de sanatate.

Apoi, va trebui sa se achite o taxa de casatorie pentru a li se elibera certificatul medical prenuptial.

Cat costa analizele pentru cununia civila?

Preturile pentru analizele difera in functie de clinica, fie ca aceasta este de stat sau privata. De exemplu, puteti plati mult mai putin daca sunteti inscrisi in baza de date a unui medic de familie. In plus, daca sunteti asigurat de la locul de munca la o anumita clinica particulara, certificatul prenuptial poate coasta in jur de 50 lei sau 70 de lei.

Analize casatorie pret

Pe de alta parte, iata care sunt preturile pentru efectuarea de analize inainte de nunta la alte clinici:

  • Gral Medical – 120 lei
  • Medlife – 180 lei
  • Centrul Medical Sanador – 190 lei
  • Medsana – 195 lei

Asadar, efectuarea analizelor medicale este foarte importanta si necesara pentru casatoria in fata starii civile.

 

 

Referinte:

  1. https://www.huffpost.com/entry/prewedding-blood-tests_n_1305097
  2. https://www.moh.gov.sa/en/HealthAwareness/Beforemarriage/Pages/default.aspx
  3. https://www.nolo.com/legal-encyclopedia/marriage-requirements-licenses-ceremonies-faq.html
  4. https://www.plannedparenthood.org/learn/stds-hiv-safer-sex/syphilis
  5. https://www.medicalnewstoday.com/articles/17131.php
  6. https://www.medicalnewstoday.com/articles/8856.php
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma