Hernia hiatala apare atunci cand partea superioara a stomacului patrunde prin muschiul care separa abdomenul de piept (diafragm). Aflati mai multe despre hernia hiatala din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este hernia hiatala?
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Diagnostic
  5. Tratament
  6. Complicatii
  7. Sfaturi in caz de hernie hiatala

Ce este hernia hiatala?

Toracele este despartit de abdomen printr-un muschi de forma unei cupole, numita diafragm. Pentru a ajunge la stomac, esofagul trebuie sa treaca printr-o deschidere (hiat) a diafragmului.

Cand tesutul din jurul hiatului se slabeste, stomacul roate patrunde, prin deschidere, in cavitatea toracica. Termenul folosit pentru acest fenomen este hernie hiatala. Hernia hiatala poate fi generata de slabirea tesuturilor de legatura cu diafragmul, probabil din cauza presiunii crescute din abdomen (obezitatea).

Incidenta

Hernia hiatala (hernie la stomac) este des intalnita. Aproape 25% din persoanele cu varsta peste 50 de ani au hernie hiatala. Deoarece majoritatea acestor hernii nu produc semne si simptome, ele trec de obicei, neobservate. De fapt, ele sunt descoperite accidental la radiografiile pulmonare, cand se observa ca o parte a stomacului este in cavitatea toracica. Hernia hiatala este des descoperita la persoanele cu arsuri care sunt supuse unor radiografii cu bariu. Este putin probabil ca o hernie hiatala mica va cauza probleme serioase, deoarece ea insasi nu este o afectiune periculoasa.

Herniile mari, in care o portiune insemnata din stomac se afla deasupra diafragmului, pot produce usoare sangerari si anemii (generate de lipsa fierului).

Un pericol potential dar extrem de rar al herniilor mari este strangularea stomacului, in care stomacul herniat este atat de comprimat incat cantitatea de sange care-l iriga este sever redusa. Simptomele includ dureri de piept persistente si dificultati la inghitire. Este o urgenta medicala si necesita interventie chirurgicala prompta.

Cauze

Cauzele slabiciunilor structurale care duc la o hernie hiatala nu sunt clare. O cauza potentiala ar putea fi presiunea pusa pe diafragm, risc care ar putea fi mai mare la unii oameni din cauza anumitor factori genetici.

In mod normal, spatiul in care esofagul trece prin diafragm este etansat de membrana frenoesofagiana (o membrana subtire a tesutului care leaga esofagul de diafragm), in care esofagul trece prin diafragm. Astfel, cavitatea toracica si cavitatea abdominala sunt separate una de cealalta. Deoarece muschii esofagului se strang si acesta se scurteaza cu fiecare inghititura, in special pentru a strecura alimentele in stomac, aceasta membrana trebuie sa fie elastica pentru a permite esofagului sa se deplaseze in sus si in jos. Fiziologia normala permite jonctiunea gastroesofagiana (GE), unde esofagul si stomacul se intalnesc, sa se deplaseze inainte si inapoi in hiat. Totusi, in repaus, jonctiunea gastroesofagiana trebuie localizata sub diafragm si in cavitatea abdominala. Este important sa ne amintim ca aceste distante sunt foarte scurte.

Factori de risc

Herniile hiatale sunt frecvente, iar in majoritatea cazurilor, cauza este necunoscuta. Ele pot fi prezente la nastere sau se pot dezvolta mai tarziu in viata.

Mai multi factori de risc produc o slabire a hiatului, o deschidere in diafragm prin care patrunde canalul alimentar, mai probabil. De exemplu, hernia hiatala este mai frecventa la persoanele de peste 50 de ani si la cei care sufera de obezitate.

Alti factori de risc

Printre factorii de risc se mai numara si o fortare puternica produsa in urma ridicarii de greutati, a efortului de golire a intestinului, a tusei persistente sau a varsaturilor. Aceste actiuni maresc temporar presiunea din interiorul cavitatii abdominale.

O hernie hiatala apare adesea la femei in timpul sarcinii. Fatul aflat in plina crestere impinge organele abdominale in sus, uneori facandu-le sa patrunda prin diafragm.

O anomalie congenitala la nivelul diafragmei este o alta cauza, dar acest tip de hernie hiatala este rara.

Leziunile diafragmei, cum ar fi traumele produse de caderi sau accidente de circulatie, pot duce, de asemenea, la o hernie hiatala. Riscul poate fi mare si in cazul anumitor proceduri chirurgicale la esofag.

Simptome

Majoritatea herniilor hiatale mici nu produc simptome. Dar herniile hiatale mai severe pot provoca urmatoarele semne:

  • arsuri
  • regurgitarea alimentelor sau a lichidelor
  • patrunderea acidului gastric in esofag (reflux gastroesofagian)
  • dificultate la inghitire
  • dureri abdominale sau in piept
  • dificultati de respiratie
  • varsaturi cu sange sau scaune negre, care pot indica sangerari gastrointestinale

Hernie hiatala simptome

O hernie hiatala nu cauzeaza adesea simptome. Drept dovada, un medic specialist poate detecta de obicei acest tip de hernie din intamplare, in timpul unei verificari pentru un cu totul alt motiv.

Tipuri de hernie hiatala

Se pot produce doua tipuri principale de hernie hiatala. Hernia hiatala prin alunecare este cel mai des intalnita si este, de obicei, mica. Acest tip de hernie nu sta intr-o pozitie fixa, ci se deplaseaza in sus si in jos.

Hernia hiatala prin rostogolire este mai putin frecventa. Acestea continua sa patrunda in diafragm, insa ramane nemiscata.

De cele mai multe ori, niciunul dintre tipuri nu produce simptome. Cand persoanele cu hernie hiatala incep sa simta anumite simptome, acestea sunt de obicei rezultatul acidului care urca din stomac. Acest acid poate provoca arsuri la stomac.

Cand se inrautatesc arsurile la stomac?

Arsurile la stomac tind sa se inrautateasca ca raspuns la anumite alimente si bauturi. Acest lucru se intampla adesea atunci cand persoana afectata se intinde pe pat sau se indoaie, mai ales dupa ce a mancat. In acest fel se poate ajunge la balonare, rahitism si un gust neplacut in partea din spate a gatului.

Daca arsurile la stomac devin o problema obisnuita, acest lucru ar putea insemna ca o persoana are reflux gastroesofagian. Aceasta este o afectiune in cadrul carora arsurile la stomac apar cel putin de doua ori pe saptamana.

Daca refluxul de acid apare prea des pentru o perioada prelungita, s-ar putea ajunge la o boala de reflux gastroesofagian.

Diagnostic

Cel mai probabil, o hernie hiatala este descoperita intamplator in timpul unei radiografii gastro-intestinale, in timpul unei endoscopii si, uneori, in timpul unei tomografii computerizate (CT), deoarece afectiunea in sine nu produce simptome.

Pacientii ajung sa ceara ajutor medical numai in momentul in care apar simptome asociate cu boala de reflux gastroesofagian (BRGE). Daca acuzati simptome ale BRGE, este probabil sa fie prezenta si o hernie hiatala, deoarece majoritatea pacientilor care sufera de BRGE au si hernie hiatala.

Testul cu bariu

Adesea, diagnosticul este confirmat de testul cu bariu, in care un radiolog utilizeaza fluoroscopia pentru a observa totul in timp real, in timp ce bariul inghitit contureaza esofagul, stomacul si partea superioara a intestinului subtire. Pe langa faptul ca are vizibilitate asupra anatomiei, radiologul poate, de asemenea, sa verifice miscarea muschilor care lucreaza pentru a impinge alimentele prin esofag in stomac si mai departe.

Endoscopia

Endoscopia este o procedura efectuata sub anestezie de catre un gastroenterolog pentru a examina captuseala esofagului, a stomacului si a duodenului. O hernie hiatala poate fi diagnosticata cu usurinta in acest mod. In plus, medicul poate verifica daca exista complicatii ale BRGE provocate de refluxul de acid. Endoscopia este utilizata pentru a diagnostica (ingustarea esofagului) si conditii precanceroase cum ar fi esofagul Barrett. Biopsiile sau probele de tesut pot fi luate si examinate sub microscop.

Tratament

Majoritatea persoanelor care sufera de hernie hiatala nu prezinta simptome si, in majoritatea cazurilor, nu vor avea nevoie de tratament. Cei care prezinta, insa, semne si simptome, cum ar fi arsurile la stomac si refluxul de acid, ar putea avea nevoie de tratamente medicamentoase sau de interventii chirurgicale.

Hernie hiatala tratament

Medicamente

Daca aveti arsuri la stomac si reflux de acid, medicul va poate recomanda urmatoarele medicamente:

Antiacidele care neutralizeaza acidul gastric

Antacidele, cum ar fi Mylanta, Rolaids si Tums, pot oferi o usurare usoara. E nevoie de precautie maxima, insa. Utilizarea excesiva a unor antacide poate provoca efecte secundare, cum ar fi diareea sau, uneori, unele afectiuni renale.

Medicamente pentru reducerea productiei de acid

Aceste medicamente – cunoscute ca blocanti ale receptorilor H-2 – sunt cimetidina, nizatidina si ranitidina.

Medicamente care blocheaza productia de acid si vindeca esofagul

Aceste medicamente – cunoscute ca inhibitori ai pompei de protoni – sunt blocanti mai puternici decat blocantii receptorilor H-2. Acestea ii acorda timp tesutului esofagian deteriorat sa se vindece. Suplimentele care contin inhibitori ai pompei de protoni sunt, printre altele, lansoprazolul si omeprazolul. Exista si versiuni mai puternice ale acestor medicamente, insa sunt disponibile numai sub forma de prescriptie medicala.

Hernie hiatala operatie

In cazuri rare, o persoana care sufera de hernie hiatala poate fi supusa unei operatii efectuate sub anestezie generala.

Persoanele care dezvolta probleme de reflux severe si pe termen lung ar trebui sa ia in considerare efectuarea unei operatii daca modificarea stilului de viata si tratamentele medicamentoase nu au dat rezultate, iar problemele s-au mentinut. Chirurgia devine, de asemenea, necesara daca o hernie este suficient de mare pentru a intrerupe aportul de sange.

Chirurgia laparoscopica

Operatiile pentru hernia hiatala sunt laparoscopice. Chirurgii efectueaza aceste proceduri prin mici „taieturi”, astfel incat acestea sunt mai putin invazive decat interventiile chirurgicale care necesita o incizie mare.

Fundoplicatura Nissen pe cale laparoscopica este una dintre procedurile standard pentru tratarea herniilor hiatale prin alunecare.

Operatia dureaza in jur de 90 de minute, iar scopul ei este de a trage stomacul inapoi la locul lui, in timp ce diafragmul din jurul tubului alimentar este restrans pentru a preveni o patrundere ulterioara in hernie.

Hernia hiatala se poate vindeca in urma operatiei.

Tratament naturist

Consumati apa calduta

Consumul de apa calda dimineata reprezinta o modalitate buna de a reduce simptomele herniei hiatale. In timp ce sunteti inca in pat, imediat dupa trezire, beti un pahar de apa calduta sau la temperatura camerei. Acest lucru va relaxa muschii stomacului si diafragm.

Otetul de mere

Otetul din cidru de mere este un remediu excelent pentru reducerea arsurilor la stomac si a aciditatii. Desi acid prin natura sa, otetul din cidru de mere produce un efect alcalin in organism.

  • Adaugati 1 pana la 2 lingurite de otet din cidru de mere la un pahar de apa calda.
  • Savurati bautura incet inainte de mese.
  • Repetati acest lucru ori de cate ori aveti arsuri la stomac sau aciditate

Ceai pentru hernie hiatala

Musetelul

Musetelul este cunoscut pentru proprietatile sale naturale antiinflamatorii. Poate trata arsurile, relaxeaza muschii stomacului in tractul digestiv si amelioreaza durerile de stomac.

  • Se introduce 1 lingurita de musetel uscat intr-o ceasca de apa.
  • Puteti adauga miere.
  • Savurati o ceasca de ceai de musetel, de pana la 4 ori pe zi intre mese.

Complicatii

Arsurile la stomac, refluxul de acid si boala de reflux gastroesofagian (BRGE) sunt manifestari ale herniei hiatale.

Lasata netratata, boala de reflux gastroesofagian (BRGE) poate duce la probleme grave, printre care esofagita de reflux, esofagul Barrett si adenocarcinomul esofagian (cancerul de esofag), ulcer sau strictura esofagiana. Expertii sunt de parere ca, din cauza acestor riscuri, este foarte important ca medicii sa verifice daca un pacient care are simptome de reflux de acid are, de asemenea, o hernie hiatala si prezinta de riscuri pentru BRGE.

Sfaturi in caz de hernie hiatala

Efectuarea unor schimbari in stilul de viata poate ajuta la controlarea simptomelor si semnelor provocate de hernie hiatala.

Hernie hiatala regim

  • Mancati mai multe mese mai mici pe parcursul zilei, in loc de cateva mese mai consistente.
  • Evitati alimentele care provoaca arsuri la stomac, cum ar fi alimentele grase sau prajite, sosul de rosii, alcoolul, ciocolata, menta, usturoiul, ceapa si cofeina.
  • Evitati sa va intindeti sau sa va culcati imediat dupa masa sau sa mancati tarziu in timpul zilei.
  • Mancati cu cel putin doua-trei ore inainte de culcare.
  • Pastrati o greutate sanatoasa.
  • Renuntati la fumat.
  • Inainte de somn, ridicati-va capul la aproximativ 15 centimetri fata de nivelul patului.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hiatal-hernia/symptoms-causes/syc-20373379
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/311963.php
  3. https://www.webmd.com/digestive-disorders/hiatal-hernia#1-2
  4. https://www.medicinenet.com/hiatal_hernia_overview/article.htm#what_are_the_signs_and_symptoms_of_a_hiatal_hernia
  5. https://drjockers.com/hiatal-hernia-natural-treatment/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma