Alimente bune pentru creier – alimentele pe care le consumam zilnic pot sa aiba un impact mare asupra sanatatii creierului nostru. Afla din urmatorul articol care sunt cele mai importante alimente care ofera nutrientii esentiali si benefici pentru sanatatea creierului!
1. Nutrienti importanti pentru sanatatea creierului
2. De ce este importanta alimentatia pentru creier?
3. Top 10 alimente bune pentru creier
4. Retete sanatoase pentru buna functionare a creierului
5. Alimente periculoase pentru creier
Creierul este unul dintre organele principale ale corpului uman si care consuma un aport energetic mare, folosind in jur de 20% din caloriile pe care le consumi la o masa. Pentru a beneficia de energie pe intreaga zi, ai nevoie de mult combustil pentru a mentine buna functionare a creierului.
Astfel, consumul de alimente bogate in vitamine si nutrienti ajuta la stimularea concentrarii, a memoriei, dar si a altor functii cognitive importante. De aceea, alimentele bune pentru creier sunt acelea care contin in compozitia lor o cantitate ridicata de antioxidanti, grasimi sanatoase, vitamine si minerale.
Creierul are nevoie indeosebi de anumite substante nutritive, cum ar fi:
Conform mai multor cercetari, nutrientii prezenti in anumite alimente influenteaza procesele psihice cognitive, dar si emotiile. Desi in mod clasic produsele alimentare au fost percepute ca un mijloc de a furniza energie intregului organism, s-a descoperit ca anumite produse prevind si ajuta la vindecarea unor boli cronice.
Totodata, exista anumite dovezi stiintifice conform carora, o dieta alimentara bogata in acizi grasi Omega-3 este benefica pentru sanatatea cognitiva, ajutand in acelasi timp la mentinere functiei sinaptice. De asemenea, dietele bogate in grasimi saturate sustin procesarea cognitiva, ajutand la prevenirea unor disfunctii neurologice.
Cele mai bune alimente care te vor ajuta sa-ti imbunatatesti semnificativ memoria si puterea de concentrare pe termen lung sunt:
Iata care sunt cele mai bune alimente pentru creier pe care trebuie sa le consumi in mod regulat:
Deoarece hrana este cea mai importanta sursa care asigura energie creierului, care la randul lui ofera energie intregului organism, iata ce alimente sunt importante sa le consumi pentru a-ti mentine sanatatea cognitiva:
Ingrediente:
Mod de preparare: Se spala si se curata de coaja sfecla, morcovi si marul, iar apoi se vor taie cubulete. Se adauga fructele intr-un blender, dupa care adaugi murele, 2 linguri de miere si 150 de ml de apa si pornesti blenderul. Mixeaza toate ingredientele in blender timp de aproximativ 2 minute, iar daca compozitia ti se pare ca este prea groasa, atunci poti sa mai adaugi un pic de apa, iar apoi mixeaza din nou. La final, smoothie-ul se toarna intr-un pahar si se serveste imediat.
Ingrediente:
Mod de preparare: pune toate ingredientele intr-un blender si mixeaza-le pana cand se obtine un suc lichid cu o textura cremoasa. Toarna apoi smoothie-ul de ciocolata intr-un pahar, organeaza cu fructele tale preferate si savureaza-l imediat.
Ingrediente:
Mod de preparare: Pune toate ingredientele inr-un blender si amesteca pana la omogenizare.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Prima data, se preancalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius. Se spala somonul sub jet de apa, apoi se condimenteaza cu piper si sare, se pune in tava unsa cu putin ulei, se aseaza cu pielea in jos. Printre bucatile de somon se pun buchetelele de broccoli separate si spalate in prealabil. Se stropesc toate ingredientele din tava cu zeama de lamaie si ulei. Se curata si se toaca ceapa verde bucatele, apoi se presare peste peste. Se da tava la cuptor si se coace la 180 de grade Celsius timp de aproximativ 15-20 de minute, apoi se scoate tava si se stropeste pestele si broccoli cu sosul de soia, miere, iar apoi se mai da inca o data tava in cuptor pentru circa 6 – 7 minute. Sa ai pofta!
Ingrediente:
Mod de preparare: Se spala foarte bine sfecla rosie, apoi se impacheteaza separat in folie alimentara de aluminiu si se lasa la copt in cuptorul incins dinainte la 180 de grade Celsius. Se lasa la copt sfecla pana cand furculita poate intra usor in leguma, iar apoi se lasa sa se raceasca complet, daca e necesar pana a doua zi. In general, timpul de coacere al sfeclei dureaza cam o ora. Apoi, decojeste sfecla si tai-o rondele sau o poti da prin razatoare, dupa preferinte. Separat, se va curata hreanul si se va razui, dupa care se va pune peste sfecla coapta. Se adauga peste cele dou legume otetul de mere si se amesteca cu miere si putina sare, apoi se lasa sa se omogenizeze cu hreanul si sfecla. Salata este gata si se poate consuma imediat, insa pentru a avea un gust mai intens al tuturor ingredientele, se recomanda sa lasi salata la rece timp de 6 ore. Sa ai pofta!
Cele mai periculoase alimente pentru creier si pe care trebuie sa le eviti sa le consumi sunt:
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…