Iata care sunt simptomele si cauzele afectiunilor asociate fiecarei vertebre si cum pot periclita aceste probleme functiile organismului.

Cuprins:

1. Anatomia coloanei vertebrale
2. Simptomele si cauzele afectarii vertebrelor
3. Afectiunile vertebrelor cervicale
4. Afectiunile vertebrelor toracice
5. Afectiunile vertebrelor lombare
6. Afectiunile vertebrelor sacrale

Anatomia coloanei vertebrale

Afectiunile coloanei vertebrale pot periclita functiile organismului si pot pune viata in pericol.

Coloana vertebrala adulta este alcatuita din aproximativ 33 de vertebre  plasate una peste alta, de la baza craniului pana la pelvis. Fiecare vertebra este compusa din mai multe regiuni care actioneaza ca un intreg pentru a inconjura si a proteja maduva spinarii si nervii, pentru a asigura structura corpului si pentru a permite miscarea corpului  in multe planuri.

Coloana vertebrala este alcatuita din 33 de vertebre, grupate in sectiuni:

  • 7 vertebre cervicale;
  • 12 vertebre toracice;
  • 5 vertebre lombare;
  • 5 vertebre sacrale;
  • 4 vertebre coccigiene.

Lungimea coloanei depinde de inaltimea persoanei. Lungimea medie este de 71 cm la barbati si de 61 cm la femei.

Unele sectiuni ale coloanei vertebrale sunt mai flexibile decat altele. Gatul este partea cea mai flexibila. Principalele afectiuni ale coloanei sunt date de curburi anormale, ca lordoza sau cifoza, de exemplu.

Nervii spinali transmit semnale electrice din creier catre muschii scheletici si organele interne prin maduva spinarii. De asemenea, ei transmit o serie de informatii senzoriale, cum ar fi simtul tactil, presiunea, temperatura, durerea si alte senzatii de la nivelul pielii, muschilor, articulatiilor si organelor interne catre creier, prin maduva spinarii. Impreuna, maduva spinarii si creierul formeaza sistemul nervos central.

Curburile coloanei vertebrale

Privita din lateral, coloana prezinta in mod normal patru curburi fiziologice usoare la adulti: in regiunea cervicala si lombaae (partea inferioara a spatelui) sunt curburi spre interior si mai sunt curbura toracica (partea superioara a spatelui) si regiunea sacrala spre exterior. Aceste curburi confera stabilitate coloanei vertebrale, confera echilibru in pozitie verticala, amortizeaza socurile si protejeaza vertebrele.

Coloana vertebrala are o curbura in forma de „S” privita din lateral. Coloana cervicala se curbeaza usor spre interior, coloana vertebrala toracica se curbeaza usor spre exterior, iar coloana lombara se curbeaza usor spre interior. Chiar daca partea inferioara a coloanei vertebrale detine cea mai mare parte a greutatii corporale, fiecare segment se bazeaza pe puterea celorlalte regiuni pentru a functiona corect.

Totul despre vertebre

Fiecare pereche de vertebre este conectata de un disc intervertebral fibros cu un cartilaj moale. Pe masura ce o persoana inainteaza in varsta, aceste discuri sufera modificari, se pot deshidrata, se pot subtia sau se pot rupe. Bolile degenerative ale discurilor intervertebrale definesc mai multe procese ce vizeaza afectarea discurilor intervertebrale.

Componentele unei vertebre

Sursa: Spine Universe

Vertebrele sunt formate in special din:

  • Corpul vertebral – Este portiunea frontala si structura principala a vertebrei. Acesta suporta aproximativ 80% din greutate in timp ce persoana sta in picioare si ofera un suport pentru discurile dintre vertebre. Sectiunea frontala sau anterioara a corpului vertebral protejeaza maduva spinarii si radacinile nervoase. Atat corpul vertebral, cat si discurile se maresc de la cap pana la sacrum.
  • Apofiza spinoasa – este portiunea posterioara a vertebrei (creasta osoasa care poate fi simtita la atingerea coloanei).
  • Lamina – Acestea sunt structuri mici osoase care se unesc in partea din spate a vertebrelor. Lamina este acoperisul canalului spinal care asigura suport si protectie pentru partea din spate a maduvei spinarii.
  • Pediculii – Sunt niste proeminente scurte si groase, anterior de partea superioara a corpului vertebral. Fiecare vertebra are doua proeminente (pediculi) in forma de cilindru, care ies din partea din spate a corpului vertebral, asigurand protectia laterala a maduvei spinarii si a nervilor. Acestia servesc, de asemenea, ca un pod, care uneste partile din fata si din spate ale vertebrelor.

In centrul fiecarei vertebre este un orificiu, ce formeaza canalul spinal, prin care trec maduva spinarii si nervii. Vertebrele sunt tinute impreuna de grupuri de ligamente, tesuturi fibroase care leaga oasele. Canalul spinal este un tunel osos care inconjoara maduva spinarii. Acesta este alcatuit din partea frontala (anterioara) a corpului vertebral si pediculii pe partile laterale ale corpului vertebral.

Discurile intervertebrale sunt structuri plate si rotunde, care se afla intre vertebre si au rol de amortizare. Fiecare disc intervertebral este alcatuit din tesut puternic, cu un centru moale, asemanator gelului – numit nucleul pulpos – inconjurat de un strat exterior dur numit inel. Cand un disc se rupe sau apare o hernie de disc, o parte din nucleul moale pulpos se scurge din regiunea inelului.

Simptomele si cauzele afectarii vertebrelor

Simptomele afectarii vertebrelor includ:

  • deformari ale coloanei;
  • afectarea mobilitatii si limitari de miscare;
  • dureri cronice sau in timpul unor miscari sau pozitii ale corpului;
  • slabiciune musculara, pierderea unor simturi ca urmare a afectarii nervilor spinali.

Afectiunile vertebrelor se diagnosticheaza cu ajutorul investigatiilor imagistice ca radiografiile, imagistica prin rezonanta magnetica nucleara (RMN), investigatii computer tomografice (CT) etc.

Coloana are in mod natural o serie de curburi care ii confera forma de litera „S” atunci cand este vazuta din lateral. Aceste curburi ajuta coloana sa reziste mai bine la presiune prin asigurarea unei distributii uniforme a greutatii corporale. Cauzele afectiunilor vertebrelor:

  • accidente sportive;
  • accidente auto;
  • alunecari sau caderi;
  • anomalii congenitale;
  • boli;
  • tumori;
  • infectii.

Afectiunile vertebrelor cervicale

Vertebre cervicale

Coloana vertebrala cervicala este partea superioara a coloanei. Include 7 vertebre, numerotate de la C1 la C7, de sus in jos. Primele doua vertebre ale coloanei vertebrale cervicale sunt specializate in coordonarea miscarii gatului. C1 (numita si Atlas) se afla intre craniu si restul coloanei vertebrale. C2 (numita si Axis) are o proeminenta osoasa care se fixeaza la nivelul vertebrei Atlas pentru a permite rotirea gatului. Prima curbura este situata la nivelul coloanei vertebrale cervicale, orientata usor spre interior, asemanatoare literei „C”.

Cele doua vertebre superioare ale coloanei vertebrale cervicale, numite atlas si axis, difera de celelalte vertebre deoarece sunt proiectate special pentru rotatie. Aceste doua vertebre reprezinta motivul pentru care gatul si capul se pot misca in mai multe directii. Coloana cervicala este foarte flexibila, dar este, de asemenea, foarte predispusa la leziuni cauzate de miscari puternice, bruste.

Coloana cervicala incepe chiar la baza craniului si se termina chiar deasupra coloanei vertebrale toracice. Coloana vertebrala in zona cervicala este o curbura in forma de „C”, numita curbura lordotica. Coloana cervicala este mult mai mobila decat celelalte segmente ale coloanei vertebrale.

Leziunile vertebrelor cervicale

Leziunile la nivelul maduvei spinarii la nivelul vertebrelor C1 si C2 sunt rare, extrem de grave si, cel mai frecvent, letale. Daca nu este fatala, afectarea completa a maduvei spinarii sau a nervilor corespunzatori oricaror vertebre cervicale, cel mai adesea duc la paralizia completa sau la quadriplegie.

Leziunile la nivelul C5 sau mai jos sunt mai putin riscante in ceea ce priveste afectarea senzoriala decat leziunile la nivelul C1-C4. Fiind mai aproape de regiunea creierului, afectarea acestor vertebre (C1-C4) are efecte mai grave, putand duce la tetraplegie sau quadriplegie.

Simptome care pot aparea in urma afectarii primelor 2 vertebre cervicale (C1-C2):

  • afectarea respiratiei;
  • afectarea vorbirii;
  • paralizie in brate, trunchi sau picioare;
  • afectarea mobilitatii gatului sau capului.

Simptomele unei leziuni la nivelul coloanei vertebrale, vertebrele C3-C7:

  • afectarea mobilitatii;
  • afectarea respiratiei;
  • paralizie in brate, picioare sau trunchi;
  • afectarea controlului vezicii sau intestinului.

Afectiunile vertebrelor toracice

La nivel toracic sunt 12 vertebre (T1 – T12). Coastele se ataseaza la coloana vertebrala toracica.

Nervii corespunzatori vertebrelor T1-T5 vizeaza bratele si degetele, regiunea superioara a pieptului, muschii mediani si abdominali, iar nervii corespunzatori vertebrelor T6-T12 vizeaza muschii trunchiului (muschii abdominali si ai spatelui) in functie de nivelul leziunii.

Pacientii cu leziuni la nivelul vertebrelor T1 – T8 pot prezenta:

  • afectarea capacitatii de mers, paraplegie;
  • afectarea dexteritatii in degete si / sau maini;
  • afectarea musculaturii abdominale;
  • afectarea functiei vezicii si intestinului.

Vertebrele T9, T10, T11 si T12 formeaza baza coloanei vertebrale toracice. Sectiunile T9 – T12 sunt cunoscute ca vertebre de tranzitie datorita proximitatii lor si asemanarii cu vertebrele lombare. Maduva spinarii, nervii si restul coloanei vertebrale toracice ajuta la controlul trunchiului.

Pacientii cu leziuni la nivelul T9 – T12 pot prezenta:

  • afectarea echilibrului;
  • afectarea picioarelor, paraplegie;
  • afectarea controlului vezicii sau intestinului;
  • afectarea musculaturii abdominale.

Afectiunile vertebrelor lombare

 

Cand oamenii sufera de durere la nivelul coloanei, aceasta apare adesea in regiunea lombara. Acest lucru este dat de faptul ca se conecteaza de pelvis, care este implicat in numeroasele miscari. Ridicarea unor greutati, rasucirile – sunt exemple de activitati care suprasolicita in general regiunea lombara.

Coloana lombara (sau spatele inferior) consta, de obicei, in cinci vertebre numerotate de la L1 pana la L5. Coloana lombara, care leaga regiunea toracica si pelvisul, poarta cea mai mare parte a greutatii corpului si este cea mai mare regiune vertebrala. Curbura coloanei lombare se inclina spre interior.

Leziunile coloanei vertebrale lombare sunt severe, dar nu pun in pericol viata de cele mai multe ori. Tratamentul precoce este important pentru un prognostic mai bun.

Leziunile lombare ale maduvei spinarii pot fi complete sau incomplete si pot afecta una sau ambele parti ale corpului. Ca si in cazul altor leziuni ale maduvei spinarii, caracterul complet al leziunii maduvei spinarii va determina cat de grave sunt leziunile. Leziunile de sub acest nivel afecteaza soldurile si picioarele si pot provoca amorteala care se extinde pana la picioare (sciatica). Slabiciunea este problema principala pentru pacientii care sufera de leziuni nervoase lombare, deci terapia fizica este o necesitate in procesul de recuperare.

Pacientii cu leziuni ale coloanei lombare pot prezenta:

  • paraplegii cu independenta functionala;
  • afectarea capacitatii de a merge;
  • afectarea controlului asupra intestinelor sau a vezicii urinare.

Afectiunile vertebrelor sacrale

Sub coloana lombara este un os mare numit sacrum. Acesta este format din mai multe vertebre care se sudeaza impreuna in timpul dezvoltarii din uter. Sub sacrum este un os mic numit coccis (sau coada coloanei).

Leziunile la nivelul coloanei sacrale sunt mai putin frecvente decat leziunile altor regiuni ale coloanei vertebrale. Aceasta regiune este, de asemenea, zona cea mai putin predispusa la compresia nervilor spinali.

Deteriorarea coloanei vertebrale la nivelurile regiunii sacrale afecteaza radacinile nervoase dupa cum urmeaza:

  • S1 vizeaza zona soldurilor si zona inghinala;
  • S2 vizeaza partea din spate a coapsei;
  • S3 vizeaza zona mediana a feselor;
  • S4 si S5 vizeaza zona perineala.

Pacientii cu leziuni la nivelul vertebrelor sacrale pot prezenta:

  • afectarea controlului asupra intestinelor sau a vezicii urinare;
  • dureri de spate in regiunea inferioara;
  • dureri de picior;
  • afectarea functiei senzoriale in regiunea pelvina.

Tratamentul depinde de gradul de afectare, de tipul leziunii, de severitatea bolii si de vertebrele afectate. De obicei, tratamentul este unul nechirurgical si include terapie fizica pentru cresterea gradului de flexibilitate si a rezistentei musculare, dar se pot folosi si ortoze sau se poate apela la medicatie. Interventiile chirurgicale sunt necesare in cazul herniilor de disc sau a stenozei spinale.

Referinte::
(1) Spinal cord injuries, link: https://emedicine.medscape.com/article/793582-overview
(2) http://www.spinalinjury101.org/
(3) https://www.spinalcord.com/
(4) Spinal cord injury, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/spinal-cord-injury/symptoms-causes/syc-20377890
(5) Spine structure and function, link: https://my.clevelandclinic.org/health/articles/10040-spine-structure-and-function

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma