Oamenii sunt expusi unui risc mare de boli specifice pe timpul iernii. Aflati mai multe despre bine-cunoscutele afectiuni frecvente in sezonul rece din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Informatii generale despre afectiunile din sezonul rece
  2. Faringita
  3. Gripa si raceala
  4. Hipotermia
  5. Degeraturile
  6. Laringita
  7. Tratamente eficiente pentru bolile specifice sezonului rece

Informatii generale despre afectiunile din sezonul rece

Pentru multi dintre noi, iarna este cel mai frumos anotimp, dar poate fi si anotimpul bolilor si afectiunilor, in care cu greu ne putem mentine o stare optima de sanatate. In acest sezon, atat afectiunile cat si bolile ne pandesc la tot pasul si sunt gata sa ne atace.

Neplacerile sezonului rece

Anotimpul rece ne bucura cu minunata zapada, insa aduce cu el o serie de neplaceri, cum ar fi gerul, viscolul si nu in ultimul rand gheata de pe asfalt si trotuare.

Aceste ghetusuri ne dau mare bataie de cap si nu putine sunt persoanele care ajung la camera de urgenta a spitalelor pentru leziuni articulare cauzate de alunecari si caderi pe gheata. Entorsele si luxatiile sunt unele dintre cele mai frecvente traumatisme articulare.

Entorsa consta in intinderi ale ligamentelor sau rupturi microscopice sau chiar totale ale acestora. Ele se produc in urma unei miscari fortate, nefiziologice la nivelul articulatiei.

Luxatia consta in modificarea permanenta a raporturilor dintre extremitatile osoase articulare, in sensul pierderii contactului normal dintre ele.

Cauze ale entorselor si luxatiilor

Pasirea gresita, chiar si pe o suprafata plana, poate duce la entorsa sau luxatie. Cele mai frecvente accidentari se produc atunci cand miscarea se produce spre lateral, in afara articulatiei. Mai putin frecvent intalnim entorsele sau luxatiile mediane sau spre interior. Gheata din timpul iernii face ca suprafata pe care pasim sa fie nesigura, stabilitatea este redusa, iar riscul de accidentare crescut.

Pe langa aceste traumatisme osteoarticulare specifice iernii, exista si o serie de afectiuni frecvente in sezonul rece. Iata cateva dintre acestea si prin ce metode ne putem feri de ele.

Faringita

Faringita una dintre aceste afectiuni frecvente in sezonul rece. Faringita este o infectie virala sau bacteriana care se manifesta de obicei prin tuse, secretii nazale, dureri puternice in gat si febra mare.

Faringita apare cel mai des in sezonul rece si umed, asa ca toamna si iarna suntem predispusi la aparitia acesteia.

Aceasta este de cele mai multe ori o reactie de aparare a tesutului limfoid la agresiunea provocata de un factor patogen asupra formatiunilor limfoide ale faringelui. Chiar daca faringita se trateaza in aproximativ o saptamana,  ar fi mai bine sa o prevenim si sa scapam de simptomele care, in functie de cat de slabit este sistemul imunitar, ne pot tine in pat in cele 7 zile.

Pentru a preveni faringita, trebuie sa ne spalam cat mai des mainile. De asemenea, alimentatia sanatoasa si chiar suplimentele alimentare care ne intaresc sistemul imunitar ne vor fi de mare ajutor.

Gripa si raceala

Gripa

Gripa este o infectie respiratorie si se caracterizeaza prin faptul ca in forma incipienta pur si simplu ne ia toata energia. Diferenta intre gripa si raceala o realizeaza virusul purtator. In ceea ce-i priveste pe copii, acestia sunt mult mai expusi riscului de a lua virusul de la adulti, dar si de a-l raspandi mai departe. Ei sunt mereu in  preajma persoanelor adulte si se stie ca virusul are tendinta de a se raspandi in comunitati, grupuri, familii. Gripa se intalneste de obicei iarna, iar majoritatea persoanelor care au gripa se fac bine abia dupa o saptamana, dar daca organismul nu se reface in aceasta perioada, gripa va dura si mai mult.

Cum poate fi contractat virusul gripal

Putem lua gripa daca stam in preajma unei persoane care prezinta deja simptome de gripa (tuse), dar si daca atingem o usa sau un telefon pe care a pus mana o persoana care deja are gripa. Virusul trece prin aer, ajunge in caile respiratorii (nas si gura) si ne contaminam si noi. Iar daca atingem o suprafata infectata, trebuie sa evitam contactul mainilor cu nasul si gura. De asemenea, trebuie sa fim exigenti in ceea ce priveste igiena si sa ne mentinem mainile curate. Un aport mare de vitamina C ne tine departe de aceste afectiuni frecvente in sezonul rece, cum ar fi gripa si raceala, iar simptomele se reduc printr-un consum moderat de vitamina C.

Raceala

Raceala este cea mai cunoscuta si mai comuna dintre aceste afectiuni frecvente in sezonul rece. Semnele acesteia sunt recunoscute cu usurinta de fiecare data. Ea se manifesta prin: dureri de gat sau inrosirea acestuia, dureri de cap si febra, infundarea nasului sau scurgerea de secretii nazale, stranut si  respiratie dificila pe nas. Acestea apar la 2-3 zile de la infectie si dureaza intre 2 si 14 zile, peste doua treimi din bolnavi vindecandu-se in cel mult o saptamana.

In cazul in care simptomele persista mai mult de doua saptamani, inseamna ca aceasta este mai mult decat consecinta unei raceli, ea poate fi consecinta unei alergii. De cele mai multe ori, raceala apare in urma expunerii la frig, dar si prezenta polipilor nazali, a alergiilor care afecteaza mucoasa nazala si a stresului prelungit.

Eventuale complicatii ale racelii

Raceala se poate complica sau asocia uneori cu o infectie bacteriana a gatului (amigdalelor) sau a sinusurilor, aparand dureri faciale severe, la nivelul sinusurilor, febra mai ridicata, secretii de la nivelul gatului eliminate prin tuse, situatie in care este nevoie de mai multa atentie medicala.

Hipotermia

Hipotermia reprezinta, de asemenea, una dintre aceste afectiuni frecvente in sezonul rece. Hipotermia este o scadere a temperaturii corpului sub 35º C  sau mai putin, care poate fi fatala daca nu este detectata cat mai repede si tratata corespunzator. Hipotermia se poate declansa oriunde temperatura este scazuta (chiar si in interior). In interiorul locuintei, pe timp de iarna, trebuie sa avem o temperatura de peste 16 ºC pentru a evita hipotermia. Atunci cand temperatura corpului scade, vasele de sange de la suprafata corpului se ingusteaza pentru a reduce pierderea caldurii. Muschii se contracta pentru a incalzi corpul. Daca temperatura acestuia continua sa scada, vom incepe sa tremuram. Frisoanele continua pana cand temperatura scade sub aproximativ 33ºC. Temperaturile sub aceasta valoare pun viata in pericol.

Simptomele hipotermiei

Semnele de hipotermie includ: amnezie, somnolenta, vorbire incoerenta, modificari ale aspectului general, puls slab, batai incetinite ale inimii, respiratie lenta si superficiala. In cazul in care temperatura corpului scade sub 30ºC , se pot instala coma sau moartea clinica. Daca apar aceste simptome, trebuie sa ne luam temperatura. Daca aceasta este sub 33ºC, trebuie sa sunam de urgenta doctorul sau sa ajungem direct la spital. Pentru a preveni, in continuare, pierderea de caldura, e nevoie sa ne infasuram intr-o patura calduroasa.

Cum poate fi combatuta hipotermia

O sticla cu apa fierbinte sau o patura electrica (setata pe o temperatura nu foarte inalta) ar putea fi de ajutor daca sunt aplicate pe stomac. In cazul in care nu ne pierdem cunostinta, trebuie sa consumam cantitati mici de alimente sau bauturi calde. Exista cateva lucruri pe care ar trebui sa le evitam daca suferim de hipotermie: sa nu consumam bauturi alcoolice, sa nu facem dus cu apa fierbinte (acest lucru ar putea sa ne provoace o stare de soc). Cel mai bine ar fi ca hipotermia sa nu fie tratata la domiciliu, ci la spital.

Degeraturile

Partile corpului cel mai des afectate de degeraturi sunt cele expuse: zona fetei (obrajii, nasul, barbia, fruntea), urechile, incheieturile, mainile, picioarele. Pielea degerata este albicioasa, rigida si simtim mai mult o amorteala decat o durere. Atunci cand ne petrecem timpul in aer liber, pe vreme rece, trebuie sa observam cat mai repede semnele de degeraturi si sa luam masuri imediate.

Pentru a trata degeraturile, e nevoie sa incalzim treptat zona afectata. Ne acoperim cu o patura in plus, ne imbracam suplimentar, etc. Daca nu reusim sa facem acest lucru, ne punem mainile degerate sub axile. Trebuie sa solicitam imediat asistenta medicala. Nu avem voie sa frecam locurile degerate: frecarea poate deteriora tesutul. Nu vom aplica zapada, deoarece aceasta va agrava starea.

Laringita

Inflamarea laringelui determina raguseala si chiar pierderea vocii prin afectarea corzilor vocale. Aceasta afectiune este cunoscuta sub numele de laringita. De cele mai multe ori, este o afectiune acuta, daca dureaza mai putin de cateva zile, dar poate deveni cronica daca persista mai mult de 3 saptamani. Forma cronica a bolii apare mai des la persoanele adulte si este mai frecventa la barbati.

Laringita este determinata de mai multe patologii: infectiile virale, infectiile bacteriene sau fungice, refluxul gastroesofagian, inflamarea corzilor vocale din cauza unei suprasolicitari a acestora, tusitul, fumatul sau consumul de alcool in exces, alergiile si folosirea inhalatoarelor laringopentru tratamentul astmului. Cei care suferim de laringita o perioada mai lunga de timp ar trebui sa mergem la un consult specializat pentru detectarea eventualelor tumori, dintre care unele ar putea fi maligne.

Semne frecvente ale laringitei

Cele mai comune simptome ale laringitei sunt: raguseala, uscarea si usturimea gatului, tusitul, care poate fi atat un simptom cat si un factor cauzator al bolii, dificultate la inghitire, senzatia de inflamare in jurul laringelui, raceala sau simptome caracteristice acestei afectiuni (febra, congestie nazala), inflamarea ganglionilor de la nivelul gatului, pieptului sau fetei, dificultate la respirat, productie sporita de saliva la nivelul cavitatii bucale. Daca simptomele au fost prezente doar pentru cateva zile sau apar imediat dupa un episod de suprasolicitare a vocii, atunci tratamentul laringitei consta intr-o perioada de folosire minima a vocii. Este foarte importanta ingestia unor cantitati mai mari de lichide pentru hidratare.

Prevenirea semnelor si a infectiei

Trebuie sa evitam fumatul, locurile in care este fum si consumul de alcool. Deoarece cea mai frecventa cauza a laringitei este infectia, trebuie sa luam toate masurile de prevenire a contactarii unei infectii, cum ar fi: spalatul mainilor cat mai frecvent posibil si evitarea contactarii unei raceli.

Pentru a ne feri de toate acestea, cel mai important este sa ne intarim sistemul imunitar si sa avem grija de starea noastra de sanatate, chiar daca ceaiul fierbinte, batistuta si medicamentele sunt frumos asezate si asteapta ca din moment in moment sa le folosim.

Tratamente eficiente pentru bolile specifice sezonului rece

Deoarece in timpul simptomelor aparute in timpul acestor afectiuni sau imediat dupa faza acuta pot aparea recidive a unor afectiuni cronice ale aparatului respirator, pentru tratamentul acestora putem apela la tratamente naturale. Mentionam ca recidivele apar in special la persoanele in varsta, la copiii si la adultii cu imunitate scazuta.

Tusea – simptomul deranjant din anotimpul rece

Odata cu aparitia frigului si a vantului, precum si a ploilor reci de toamna, apar si episoadele de viroze respiratorii. Cauzate si de scaderea imunitara a organismelor, pe trecerea vara – toamna, precum si pe oboseala acumulata ca urmare a programului incarcat de toamna (mai ales la elevi si studenti), aceste viroze respiratorii sunt mai degraba neplacute, decat periculoase.

Indiferent de tratamentul urmat, viroza respiratorie tine cam tot aceeasi perioada de timp, principalele sale remedii fiind odihna si hrana de buna calitate (fructe si legume bogate in vitamine, bauturi calde, supe calde), precum si bai calde si imbracaminte calduroasa, corespunzatoare vremii.

Tusea este un reflex de aparare al organismului si in general, nu trebuie inhibata, ci trebuie intarit organismul sa elimine toxinele cat mai repede.

Tratamentul tusei

Tusea nu este o afectiune, ci un simptom a diferitelor afectiuni respiratorii, reprezentand un act reflex produs de iritarea mucoaselor respiratorii. Tratamentul este diferentiat: in prima faza, cea iritativa, seaca, se recomanda urmatoarea formula: Rp. Petale de mac rosu 30 parti; Rostopasca 10 p; Talpa gastii (Herba Leonuri) 40 p.; fructe de Anason 20p. Infuzia se prepara dintr-o lingura amestec de plante la o cana cu apa: se beau la fiecare 2 ore 3 lingurite ajungandu-se la maxim 2 cani pe zi. La copiii intre 2-10 ani, dozele vor fi pe jumatate. Infuzia se poate indulci cu miere.

Cand tusea devine “productiva“, cu secretii abundente, se recurge la plante cu actiune expectoranta, emolienta si antibacteriana.

Sirop din plante

Se recomanda un sirop preparat dupa urmatoarea formula: Rp. Decoct din radacina si rizomide de Ciubotica cucului 6 g/180 ml apa; decoct de radacina de Lemn dulce (Radix Liquiritiae) 5g/ 120 ml apa; infuzie din fructe de Anason 5 g/100 ml apa. Dupa filtrare se vor adauga 200 g zahar brun sau miere poliflora si se mai fierbe 5 minute. Siropul obtinut se pastreaza la frigider. Adultii vor lua la fiecare ora 2 linguri din sirop, copiii intre 2-5 ani de 3 ori pe zi cate o lingurita, iar cei trecuti de varsta de 6 ani, de 3 ori pe zi cate o lingura.

Alte formula

O alta formula recomandata pentru proprietatile ei expectorante si emoliente este urmatoarea: flori de Nalba mare, flori de tei, flori de lumanarica (Flores Verbasci), frunze de Podbal si frunze de Patlagina. Amestec in parti egale. Infuzia se prepara dintr-o lingura amestec de plante la o cana cu apa, indulcita cu miere.

In bronhopneumopatii

Tratamentul conventional se bazeaza pe antibiotice si chimioterapice, care insa trebuie utilizate timp cat mai scurt. Toate aceste produse nu au o actiune antivirala. Exista si extracte din plante sau substante pure precis dozate: codeina, cofeina, digitalice, corfilina, dar care se administreaza numai sub supraveghere medicala. Fitoterapia traditionala sau moderna recomanda infuzii decocturi sau siropuri din: flori de soc, flori de tei, flori de ciubotica cucului, lumanarica, nalba mare, patlagina, lichen de piatra, sapunarita, lemn dulce, etc. Extern ne recomanda faina de mustar sau hrean ras sub forma de comprese.

Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma