Cancer endomentrial – este cel mai comun tip de cancer care afecteaza sistemul reproducator feminin. Care sunt cauzele, cum se manifesta si ce optiuni de tratament exista aflati din acest articol.

Cuprins:

(1) Ce este cancerul endometrial?
(2) Cauze si factori de risc
(3) Simptome
(4) Diagnostic
(5) Tratament pentru cancer endometrial
(6) Evolutie si prognostic
(7) Prevenirea cancerului endometrial

Ce este cancerul endometrial?

Cancerul endomentrial, numit si cancer uterin, apare atunci cand celulele endometrului incep sa se dezvolte prea rapid. Mucoasa uterina se poate ingrosa in unele zone, acestea formand mase de tesut numite tumori.

Endometrul este mucoasa care captuseste interiorul uterului.

Exista doua tipuri de cancer endometrial:

  • cancer endometru tipul 1 – este cel mai frecvent cancer de endometru, se dezvolta lent si doar in interiorul uterului;
  • cancer endometru tipul 2 – este mai putin comun, are o evolutie rapida si se raspandeste, de obicei, catre alte zone din organism.

Cancerul de endometru afecteaza in majoritatea cazurilor femeile aflate la menopauza, dar pana la 25% dintre cazuri apar si inainte de instalarea menopauzei.

Cauze si factori de risc

Cauzele cancerului endometrial nu se cunosc, insa o serie de factori de risc au fost asociati cu aparitia acestui tip de cancer.

Varsta inaintata

Cele mai multe cazuri de cancer endometrial apar la femeile aflate la menopauza.

Factorii genetici

Femeile cu sindrom Lynch, un sindrom transmis genetic, prezinta un risc mai mare de a dezvolta cancer endometrial.

Obezitatea sau excesul ponderal

Un indice de masa corporala de minimum 25 reprezinta un factor de risc important pentru cancer endometrial.

Fluctuatiile echilibrului hormonilor

Fluctuatiile echilibrului hormonilor feminini din organism, respectiv estrogenul si progesteronul, pot duce la modificari la nivelul endometrului. Dezechilibrul poate fi natural sau cauzat de unele afectiuni ce duc la o crestere a nivelului de estrogen, dar nu si a progesteronului (sindromul ovarelor polichistice, diabetul, obezitatea). Acelasi lucru se intampla si la menopauza, daca se administreaza hormoni care contin estrogeni, dar nu si progesteron.

Un numar mai mare de menstruatii

Un numar mai mare de menstruatii pe parcursul vietii (cand prima menstruatie apare inainte de 12 ani sau menopauza se instaleaza tarziu) se asociaza cu un risc mai crescut de cancer endometrial. Motivul e legat de expunerea mai frecventa a uterului la estrogen, pe perioada menstruatiei.

Absenta sarcinilor

Creste riscul de cancer endometrial comparativ cu a avea unul sau mai multi copii, pentru ca pe durata sarcinii balanta hormonala tinde sa incline spre progesteron.

Istoricul familial de cancer endometrial.

Riscul de cancer endometrial e mai mare pentru femeile care au mama, sora sau fiica cu istoric de cancer endometrial.

Diabetul de tip 2

Diabetul de tip 2 aproape dubleaza riscul de cancer endometrial prin modificarea nivelului de estrogen.

Cancer de san sau cancer ovarian

Cancer de san sau cancer ovarian in antecedente, pentru ca factorii legati de alimentatie, hormoni si reproductivi asociati cu aceste tipuri de cancer sunt comuni si pentru cel endometrial.

Hiperplazia endometriala

Consta intr-o ingrosare a endometrului si poate fi un factor de risc important de cancer endometrial in cazul in care este atipica. Celelalte tipuri, simpla sau moderata, au un risc mic de a se transforma in cancer si dispar de la sine sau in urma tratamentului.

Simptome

Principalul simptom de cancer endometrial este sangerarea vaginala anormala (fie intre menstruatii, fie dupa menopauza, in functie de varsta pacientei). Aceasta ar trebui sa alerteze femeile pentru a merge la un consult ginecologic.

Alte simptome care pot aparea includ:

  • durere pelvina;
  • scurgeri vaginale care variaza ca aspect de la roz si apoase, la maronii si dense, urat mirositoare;
  • balonare;
  • scaderea in greutate nejustificata;
  • aparitia senzatiei de satietate la scurt timp dupa inceperea mesei;
  • uter marit, detectat la o examinare clinica;
  • dureri in timpul actului sexual.

Diagnostic

Nu exista teste de screening pentru depistarea acestui tip de cancer. Dar datorita sangerarii vaginale anormale, care apare fie intre menstruatii, fie dupa instalarea menopauzei, cancerul endometrial este de obicei depistat repede, inainte de a se raspandi catre alte organe. Acest fapt
permite mai multe optiuni de tratament.

Testele si metodele de diagnostic pentru cancer endometrial includ:

Examinarea clinica pelvina

Permite observarea de catre medic a unor eventuale anomalii la nivelul vaginului, colului uterin, uterului si ovarelor. Informatiile din cadrul examinarii ginecologice sunt coroborate cu istoricul medical al pacientei, simptomele care au determinat-o sa vina la consultatie, istoricul familial.

Ecografia transvaginala

Consta in introducerea unei sonde in vagin, pentru obtinerea unei mai bune imagini a uterului. Aceasta permite observarea unei eventuale tumori la nivelul uterului si masurarea grosimii endometrului. De asemenea, se poate vedea daca o tumora se dezvolta in miometru, stratul muscular al endometrului.
In cazul suspiciunii de cancer endometrial ecografia transvaginala este urmata de biopsie (se preleveaza un esantion din endometru).

Biopsia endometrului

Este o procedura care se realizeaza fie prin histeroscopie, fie prin dilatare si chiuretaj. Histeroscopia consta in introducerea unui telescop foarte subtire in uter, prin colul uterin, iar cu un dispozitiv special este prelevata o proba de tesut. Daca biopsia nu ofera suficient tesut sau daca rezultatele de la biopsia prin histeroscopie nu sunt clare, se recolteaza tesut prin dilatare si chiuretaj. Procedura consta in dilatarea colului uterin si introducerea unui instrument special cu care se razuieste un esantion de tesut din interiorul uterului.

Examinarea histopatologica

Se realizeaza de catre un medic patolog si presupune analiza esantionului de tesut prelevat din endometru. Daca se confirma diagnosticul de cancer endometrial, rezultatele biopsiei vor include si informatii despre tipul histologic (carcinom endometrioid, carcinom papilar seros, carcinom cu celule clare) si gradul cancerului.

Pentru a se determina cat de avansat este cancerul, se utilizeaza o serie de teste: radiografie, tomografie computerizata, tomografia cu emisie pozitronica si analize de sange. Stadializarea definitiva a bolii se face dupa interventia chirurgicala, in functie de ce observa medicul chirurg si pe baza rezultatelor anatomopatologice privind adancimea si extinderea tumorii.

Cancerul poate avea patru stadii (1, 2, 3 sau 4). Cu cat cifra e mai mare, cu atat cancerul s-a raspandit in afara uterului.

Tratament pentru cancer endometrial

Optiunile de tratament pentru cancerul endometrial depind in primul rand de tipul de cancer si de stadiul bolii in momentul diagnosticului. Alti factori de care depinde tratamentul includ: varsta pacientei, starea generala de sanatate, daca intentioneaza sau nu sa (mai) aiba copii.

Interventia chirurgicala

Tratamentul standard in cancerul endometrial care nu s-a raspandit dincolo de uter este interventia chirugicala, prin care sunt indepartate uterul (histerectomie), ovarele si trompele uterine (salpingo-ovariectomie bilaterala). Totodata, se pot indeparta si ganglionii limfatici din zona pelvina si din jurul aortei, pentru a fi examinati. Acesti ganglioni, precum si tesuturile indepartate chirugical sunt analizate in laborator pentru a se determina nivelul de raspandire a cancerului. Operatia reprezinta cea mai eficienta metoda prin care se vindeca cancerul de endometru si prin care se previne recidivarea.

Radioterapia

Radioterapia utilizeaza radiatii si protoni pentru a distruge celulele canceroase. Radioterapia poate fi:

  • externa – pacienta sta intinsa si un dispozitiv trimite radiatii catre pelvis;
  • interna (numita si brahiterapie) – consta in introducerea in vagin, pentru o scurta perioada de timp, a unui dispozitiv care emite radiatii; brahiterapia nu afecteaza la fel de mult organele din apropiere precum radioterapia externa.

Chimioterapia

Chimioterapia utilizeaza o combinatie de medicamente menite sa distruga celulele canceroase sau sa le stopeze evolutia. Medicatia se administreaza fie oral, fie intravenos, ajunge in circulatia sanguina si apoi in intregul organism.

Radioterapia si chimioterapia pot fi utilizate ca metode adjuvante, dupa interventia chirurgicala, sau pot fi utilizate ca tratament de prima intentie atunci cand pacienta nu poate face o operatie (fie starea de sanatate nu ii permite sa reziste anesteziei, fie isi doreste sa aiba copii si histerectomia nu este o optiune).
In stadiile avansate de cancer endometrial, tratamentul include o combinatie intre operatie, radioterapie si chimioterapie.

Alte optiuni de tratament

  • Terapia hormonala utilizeaza medicamente care reduc nivelul hormonilor din organism. Ca raspuns, celulele canceroase care se folosesc de acei hormoni pentru a se dezvolta ar putea sa moara. In general terapia hormonala se foloseste in stadiile avansate, care s-au raspandit in afara uterului.
  • Medicamentele targetate ataca modificarile din celule care cauzeaza cancerul.
  • Imunoterapia consta in administrarea de medicamente care sustin sistemul imun in lupta impotriva cancerului.

Evolutie si prognostic

Evolutia si prognosticul depind foarte mult de tipul de cancer si de stadiul bolii. Femeile diagnosticate devreme au un prognostic mult mai favorabil.

Recidiva cancer endometrial

Pentru multe femei vindecate de cancer de endometru, este dificil sa nu se ingrijoreze in legatura cu riscul de recidiva. Cancerul de endometru este posibil sa revina in primii ani dupa tratament. De aceea, in aceasta perioada dupa finalizarea tratamentului, starea de sanatate este in continuare monitorizata, prin examinari clinice la fiecare 3-6 luni in primii 2-3 ani, apoi la fiecare 6-12 luni. In functie de examinari si de modificarile raportate de pacienta, se pot face si teste imagistice. In cazurile mai severe, medicii recomanda in plus tomografia computerizata a pieptului, abdomenului si pelvisului la fiecare 6 luni in primii 3 ani dupa tratament, apoi la fiecare 6-12 luni cel putin urmatorii 2 ani.

Este important si ca pacientele sa se adreseze medicului imediat cum observa posibile semne ale recidivei:

  • sangerari vaginale, rectale;
  • scaderea poftei de mancare;
  • scaderea in greutate nejustificata;
  • durere la nivelul pervisului, soldurilor, abdomenului sau spatelui;
  • tuse;
  • dificultati respiratorii;
  • umflarea abdomenului.

In cazul altor femei, este posibil ca afectiunea sa nu dispara niciodata. Ele trebuie sa tina cancerul sub control, prin sedinte periodice de radioterapie, chimioterapie sau alte terapii. Pe langa tratament, foarte important pentru o persoana care se lupta cu cancerul este sa gaseasca sprijin psihologic, atat de la familie, dar si in grupuri de suport, de la persoane care se confrunta cu afectiuni similare.

Prevenire cancer endometrial

Cancerul endometrial nu poate fi prevenit, in schimb, femeile pot lua unele masuri pentru a reduce factorii de risc.

  • Femeile ajunse la menopauza care doresc sa urmeze terapia de substitutie hormonala pentru controlul simptomelor menopauzei, ar trebui sa discute cu medicul despre beneficiile si riscurile acesteia. Daca se administreaza hormoni care contin estrogeni, dar nu si progesteron, poate creste riscul de cancer endometrial. In schimb, daca se administreaza o combinatie a celor doua tipuri de hormoni, riscul poate fi scazut.
  • Contraceptivele orale, luate timp de minimum un an, ar putea reduce riscul de cancer endometrial pentru cativa ani dupa incetarea administrarii. Acestea au si efecte secundare, de aceea este indicat sa va consultati medicul inainte de a incepe sa le administrati.
  • Mentineti-va la o greutate corporala sanatoasa, pentru a nu fi in exces ponderal, un factor de risc important pentru cancer endometrial.

 

Referinte

(1) Endometrial cancer – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/endometrial-cancer/symptoms-causes/syc-20352461
(2) Frequently Asked Questions Gynecologic Problems – Endometrial cancer – https://www.acog.org/Patients/FAQs/Endometrial-Cancer?IsMobileSet=false
(3) Endometrial cancer – https://www.cancer.org/cancer/endometrial-cancer.html
(4) Understanding Endometrial Cancer – the Basics – https://www.webmd.com/cancer/understanding-endometrial-cancer-basics
(5) Endometrial cancer – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/endometrial-cancer/diagnosis-treatment/drc-20352466
(6) Endometrial Cancer Treatment (PDQ®)–Patient Version – https://www.cancer.gov/types/uterine/patient/endometrial-treatment-pdq
(7) Cancerul endometrial: Ghid pentru pacienti – http://oncohelp.ro/docs/ESMO-ACF-Cancerul-Endometrial-Ghid-Pentru-Pacienti.pdf

Costin Oana

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala. Este preocupata de sanatatea mentala, de starea de bine si de sanatate in general. Considera ca informarea corecta, din surse credibile si bazate pe dovezi stiintifice, este esentiala in luarea deciziilor in aceste arii. A inceput sa scrie articole de informare medicala colaborand cu Romedic.ro, iar acum continua aceasta activitate cu SfaturiMedicale.ro si mamisicopilul.ro.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma