Aclorhidria inseamna absenta acidului clorhidric din sucurile gastrice. Iata ce simptome pot fi asociate, care sunt cauzele si factorii de risc si ce implica tratamentele.

Cuprins:

1. Ce este aclorhidria?
2. Simptome
3. Cauze si factori de risc
4. Metode de diagnostic
5. Tratament pentru aclorhidrie

Ce este aclorhidria?

Aclorhidria este absenta sau diminuarea secretiei gastrice acide. Aceasta problema, in general, nu apare singura, ci este un rezultat secundar al unei alte afectiuni sau circumstante, cum ar fi infectia cu H. pylori sau hipotiroidismul. Indiferent de cauza sa, aclorhidria poate duce la o serie de simptome gastrointestinale, de la durere la constipatie si arsuri la stomac.

Aclorhidria apare atunci cand exista o absenta a acidului clorhidric in stomac. Este o forma mai severa de hipoclorhidrie, care este o diminuare a acizilor din stomac. Ambele conditii pot afecta procesul digestiv si pot duce la deteriorarea sistemului gastrointestinal. Fara acid in stomac, organismul nu va descompune corect proteinele. De asemenea, creste riscul de infectii gastrointestinale.

Acizii descompun alimentele si activeaza enzimele digestive care dizolva proteinele si alti nutrienti. De asemenea, ajuta la distrugerea bacteriilor, virusurilor si parazitilor din stomac, protejand de infectii si boli. Hipoclorhidria este termenul medical pentru un nivel scazut de acid gastric. Persoanele cu hipoclorhidrie pot avea probleme digestive, deficiente nutritionale si infectii gastrointestinale, dar tratamentul prompt poate preveni complicatiile grave.

Ce rol are acidul clorhidric din sucurile gastrice?

Sucul gastric este un lichid secretat de celulele glandelor gastrice de la nivelul stomacului . Este implicat in digestie. Contine acid clorhidric, clorura de potasiu si de sodiu si alti compusi. Are si rolul de a activa enzimele digestive. Acidul clorhidric ajuta organismul sa descompuna, sa digere si sa absoarba nutrienti precum proteinele. De asemenea, elimina bacteriile si virusurile din stomac, protejand de infectii.

Nivelurile scazute de acid clorhidric pot avea un impact profund asupra capacitatii organismului de a digera si de a absorbi in mod corespunzator nutrientii. Lasata netratata, hipoclorhidria poate provoca leziuni ale sistemului gastrointestinal, infectii si o serie de probleme cronice de sanatate. Acidul clorhidric ajuta si la mentinerea nivelului optim de pH in sucurile gastrice, astfel incat enzimele care ajuta la descompunerea alimentelor in substante digerabile sa poata actiona eficient.

Semne si simptome

Avand in vedere ca aclorhidria provine dintr-o varietate de cauze, simptomele pot varia, dar in general includ unul sau mai multe dintre urmatoarele:

  • durere in abdomenul superior sub coaste si deasupra stomacului (regiunea epigastrica);
  • pierdere in greutate;
  • arsuri la stomac;
  • greata;
  • varsaturi;
  • reflux acid;
  • balonare;
  • diaree;
  • constipatie;
  • satietate timpurie – senzatie de satietate mai rapid decat in ​​mod normal dupa masa;
  • dificultati la inghitire (disfagie);
  • alimente nedigerate in scaun etc.

Acidul gastric scazut este un declansator pentru o activitate digestiva slaba. Deoarece alimentele si elementele nutritive nu pot fi descompuse, raman mai mult in stomac si provoaca acumularea bacteriilor. Principalele simptome ale acestui proces sunt gazele in exces si balonarea.

Complicatii

Aclorhidria poate creste riscul de a dezvolta anemie cu deficit de fier. Fara acizi in stomac, pot sa apara probleme cu absorbtia fierului. Alte vitamine si minerale, cum ar fi calciul, acidul folic, vitamina C si vitamina D au nevoie, de asemenea, de acid gastric pentru absorbtia in tractul digestiv. Lipsa de nutrienti poate duce la o varietate de probleme, inclusiv furnicaturi si amorteala in degete, probleme de memorie, probleme de vedere etc.

Cauze si factori de risc

Aclorhidria poate aparea la barbati si femei de toate varstele. Cu toate acestea, aceasta afectiune apare mai frecvent la varstnici. Exista o serie de factori care pot contribui la dezvoltarea aclorhidriei, inclusiv:

  • Anumite medicamente – Utilizarea indelungata a inhibitorilor pompei de protoni precum omeprazol si lansoprazol poate provoca hipoclorhidrie sau reducerea productiei de acid clorhidric – si poate duce la aclorhidrie. Antiacidele sunt o solutie utila pentru arsurile la stomac si indigestie. Inhibitorii pompei de protoni pot ameliora simptomele bolii de reflux gastroesofagian. Ambele medicamente reduc aciditatea din stomac. Insa, utilizarea excesiva sau complicatiile pot impiedica organismul sa produca acizi, ducand la aclorhidrie.
  • Infectia cu H. pylori – Infectia cu Helicobacter pylori este o afectiune care poate cauza ulcer peptic. Lasata netratata, aceasta infectie poate reduce cantitatea de acid gastric.
  • Hipotiroidismul – Nivelurile scazute de hormoni tiroidieni pot afecta negativ productia de acid clorhidric. Aceasta boala poate incetini semnificativ metabolismul, ducand la o scadere a productiei de acid gastric.
  • Tulburari autoimune – Anumite tulburari autoimune pot afecta productia de acid din stomac.
  • Interventie chirurgicala – Operatiile de scadere in greutate, cum ar fi procedura de bypass gastric, reduc dimensiunea stomacului si modifica modul in care se „misca” in stomac alimentele. Cand functia unei parti semnificative a stomacului este modificata, productia de acid din stomac poate scadea.

Alte cauze posibile pentru aclorhidrie pot sa includa si radioterapia care implica stomacul si cancer gastric.

Aclorhidria tinde sa apara in general la adultii in varsta, asa ca varsta este considerata un factor de risc pentru aceasta afectiune. Exista si alti factori care contribuie la aciditatea gastrica scazuta. Stresul si o dieta deficitara sunt doua dintre cele mai frecvente motive care pot afecta direct procesul digestiv. Alti factori care pot cauza aciditate scazuta in stomac includ si mancatul prea repede, aport mare de zahar, deficit de zinc, sensibilitati alimentare sau alergii.

Metode de diagnostic

Daca se suspecteaza acorhidria si anumite cauze dintre cele de mai sus, medicul va efectua mai multe teste. Cu toate acestea, aceste teste sunt in general pentru diagnosticarea problemei medicale primare suspectate, nu pentru aclorhidrie in sine.

Unele teste includ:

  • Anticorpi anti-factor intrinsec – Masoara nivelurile de anticorpi cu factor intrinsec. Factorul intrinsec este o proteina produsa de celulele parietale, iar anemia pernicioasa poate face ca organismul sa produca anticorpi care ataca celulele parietale si inhiba productia de factor intrinsec.
  • Biopsie gastrica – Se foloseste un endoscop pentru a preleva o proba de tesut gastric. Poate diagnostica gastrita, infectia cu H. pylori si cancerul de stomac. Nivelurile crescute ale bacteriilor pot indica niveluri scazute de aciditate.
  • Teste pentru H. pylori – Infectia bacteriana cu H. pylori poate fi detectata prin teste de sange, un test de respiratie cu uree, analiza scaun sau endoscopie.
  • Analiza acidului gastric – Pacientului i se injecteaza gastrina, un hormon care stimuleaza productia de acid. Apoi se introduce un tub subtire in stomac prin nas sau gura pentru a preleva o proba pentru testare. Aclorhidria va produce un volum anormal de lichid gastric si niveluri anormale ale pH-ului.
  • Analiza pepsinogen seric – Nivelurile scazute de pepsinogen, o substanta secretata in stomac si transformata in enzima pepsina de catre acidul gastric, pot indica aclorhidrie.
  • Analiza gastrina serica – Nivelurile ridicate de gastrina, mai mari de 500 – 1000 pg/mL, pot semnala aclorhidrie.

Testele de sange, cum ar fi hemoleucograma completa, pot fi, de asemenea, utilizate pentru a verifica anumite tipuri de anemie, care pot fi legate de niveluri inadecvate de acid gastric.

Tratament pentru aclorhidrie

1. Tratarea cauzei de baza

Tratarea aclorhidriei depinde de cauza. Daca ati dezvoltat aclorhidrie dintr-o infectie, cum ar fi H. pylori, medicii pot prescrie antibiotice pentru a trata infectia. Daca vi s-a prescris un medicament antiacid pentru a atenua simptomele de reflux acid, medicul poate schimba reteta pentru a evita declansarea aclorhidriei. Daca o alta afectiune cauzeaza aclorhidria, tratarea acelei afectiuni va atenua, in general, problemele de aciditate scazuta din stomac. Prin urmare, recomandarile individuale pentru anemie pernicioasa, infectia cu H. pylori sau chiar cancerul gastric daca e cazul, vor fi tratamentul implicit pentru aclorhidrie.

ATENTIE! Aclorhidria poate duce la probleme de sanatate si complicatii, asa ca aceasta si cauzele sale trebuie tratate cat mai curand posibil. Daca observati modificari digestive sau simptome deranjante, mergeti la medic pentru a primi planul de tratament potrivit.

2. Suplimente recomandate de medic

Medicii pot recomanda si suplimente de vitamine si minerale, pentru ca aclorhidria poate duce la deficiente. Uneori, medicii pot recomanda suplimente cu enzime digestive care contin si pepsina, probiotice, precum si suplimente de zinc. Enzimele digestive naturale pot fi adesea indicate – contin inclusiv extracte de papaya si ananas, care pot stimula productia de acid gastric. Persoanele care nu au suficient zinc in alimentatie si cei cu o absorbtie slaba a zincului pot avea niveluri scazute de acid gastric. Probioticele sunt benefice pentru digestie. Alimentele fermentate au efecte probiotice care pot imbunatati digestia, pot lupta impotriva bacteriilor daunatoare si pot reduce inflamatia cauzata de acidul gastric scazut.

3. Alte recomandari

Mestecati bine alimentele

Masticatia este primul pas in procesul digestiv. Un sfat simplu, dar trecut cu vederea, pentru a imbunatati nivelul de acid din stomac si digestia este sa mestecati bine alimentele. Mestecati bine si luati muscaturi mai mici pentru a stimula enzimele digestive. Acest lucru poate elimina simptomele asociate cu aciditatea scazuta. Mestecatul descompune alimentele in bucati mai mici. Aceste bucati se amesteca apoi cu saliva, ceea ce duce la urmatoarea etapa a procesului digestiv.

Limitati alimentele procesate

Efectuarea anumitor modificari ale dietei poate ajuta la cresterea aciditatii. De exemplu, alimentele bogate in carbohidrati rafinati (zaharuri si alimente bogate in amidon) pot duce la inflamatii in stomac. Alimentele procesate si zaharurile pot provoca inflamatii in stomac, pot scadea activitatea acida si pot declansa simptome de reflux. O alimentatie sanatoasa poate imbunatati procesul digestiv, permitandu-i stomacului sa descompuna in mod adecvat alimentele si sa absoarba proteinele esentiale in organism.

Ghimbirul – poate avea beneficii?

Ghimbirul este cunoscut pentru proprietatile sale antiinflamatorii, esentiale pentru reducerea inflamatiei cauzate de acidul gastric scazut. De asemenea, a fost recunoscut ca un tratament alternativ pentru refluxul gastric si alte tulburari gastro-intestinale. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetari pentru a confirma efectele sale asupra imbunatatirii acidului din stomac.

De asemenea, pot fi utile alimentele amare, ceaiuri sau ierburi amarui, despre care se crede ca pot stimula secretia de acid din stomac si enzimele digestive. Insa, mai sunt necesare cercetari in acest sens.

Evitati alimentele care sunt greu de digerat, cum ar fi cele care sunt grase si prajite. Evitati sa mancati cu cel putin 3 ore inainte de culcare. Acest lucru ii permite organismului sa digere complet inainte de culcare si poate reduce riscul de arsuri la stomac pe timp de noapte.

Referinte:
(1) https://bestpractice.bmj.com/topics/en-us/871
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507793/
(3) https://www.healthline.com/health/achlorhydria
(4) https://www.verywellhealth.com/achlorhydria-1742373
(5) https://www.webmd.com/digestive-disorders/what-is-hypochlorhydria

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma