Activitati de primavara – Sezonul cald care incepe si care aduce temperaturi blande si zile mai lungi ne ofera mult mai multe posibilitati de a face activitati de primavara in aer liber, impreuna cu familia.

Cuprins:

1. Drumetii in padurea de langa oras
2. Plantati flori de primavara si rasaduri de legume
3. Plimbari pe malul unei ape
4. Curatenia de primavara
5. Plimbari in familie pe roti
6. Hranitoare pentru pasari
7. Expozitii de flori, fluturi
8. Mese in familie luate in aer liber
9. Nu ratati baltile formate dupa ploaie
10. Apusurile de primavara

Incet, incet, primavara isi intra in drepturi. Ziua devine mai lunga, temperaturile cresc, vegetatia incepe sa revina la viata, pasarile revin din tarile calde si le auzim tot mai des ciripitul. Si odata cu venirea noului anotimp, apar noi posibilitati de a ne petrece timpul afara. Iar in contextul epidemiologic in care ne aflam, e cu atat mai important (pentru adulti si copii deopotriva) sa facem mai multa miscare in aer liber si sa ne luam doza de vitamina D prin expunerea la soare. Pe de alta parte, tot mai multe studii arata cat de importante sunt activitatile in natura pentru creierul si corpul in dezvoltare al copiilor. Iata cateva idei de activitati de primavara pe care le putem face cu copiii si cu intreaga familie.

1. Drumetii in padurea de langa oras

Toate schimbarile pe care primavara le aduce cu ea se observa cel mai bine in natura. Iar daca aveti o padure in afara orasului, aveti posibilitatea de a organiza drumetii si excursii, in care sa luati o pauza de la agitatia orasului si sa va bucurati din plin de natura. Veti auzi cantecul pasarilor, poate veti gasi si flori de primavara (branduse, ghiocei, toporasi – la inceput de primavara; papadii si alte flori dupa mijlocul primaverii).

Din aceste drumetii in natura adunati crengute, pietre si alte elemente din natura, pe care sa le folositi apoi ca materiale in activitatile creative pe care le faceti cu cei mici.

Atentie la capuse! Odata cu venirea primaverii, incepe si sezonul capuselor. Luati-va masurile de precautie pentru a evita muscaturile lor. Mai multe informatii despre muscatura de capusa – in acest articol.

2. Plantati flori de primavara si rasaduri de legume

Primavara este timpul potrivit pentru a planta flori in gradina si rasadurile pentru legume. Daca locuiti la casa si aveti o gradina sau daca bunicii locuiesc la curte, puteti face impreuna cu cei mici o serie de activitati: sa curatati gradina, sa plantati bulbi si seminte de flori, plante aromatice, seminte de legume; sa udati solul. In lipsa unei gradini, balconul poate deveni zona verde a casei. Puteti planta seminte sau bulbi de flori in ghivece si seminte de plante aromatice si legume in cofraje de oua, pe care sa le udati si sa le observati dezvoltarea impreuna cu cei mici.
Primavara este timpul potrivit si pentru a planta copaci – in gradina proprie, la bunici, in actiuni comunitare de impadurire a unor zone defrisate sau ca o activitate de familie.

3. Plimbari pe malul unei ape

Excursiile ocazionale in apropierea unei ape (rau, lac, mare) pe care le facem impreuna cu cei mici sunt un prilej foarte bun de a explora natura si de a cunoaste viata de langa si din apa. Nu doar ca le putem vorbi copiilor despre (si arata, acolo unde se poate) vegetatia de langa apa, vietatile de langa si din apa, dar ei pot si sa se joace si sa exploreze aceste zone naturale: sa arunce cu pietre in apa; sa „pescuiasca” cu un bat matasea broastei; sa urmareasca pestii sau broastele din apa; sa asculte pasarile din zona.

Important! Supravegheati indeaproape copiii, nu ii lasati singuri si vorbiti cu ei despre posibilele pericole daca se aventureaza in apa.

4. Curatenia de primavara

Exista acest obicei ca odata cu venirea primaverii, sa facem o curatenie mai amanuntita. Fie ca e vorba de casa, de dulapurile cu haine, de gradina, de jucariile copiilor, de cartile din biblioteca, aceste schimbari aduc mai multa ordine si spatiu in casele noastre. Implicati-i si pe copii, atat in activitatile generale, cat si in cele care tin de sortarea jocurilor si jucariilor. Este o ocazie potrivita sa le vorbiti copiilor despre reciclare si reutilizare, in contextul in care acestea vor ajunge la alti copii. Daca ati cochetat cu ideea de minimalism, acum poate fi un moment potrivit de a-l pune in aplicare.

Mai multe despre minimalism si despre efectele benefice pe care le poate avea asupra vietii noastre gasiti in acest articol.

Curatenia de primavara poate insemna si o serie de actiuni pe care le facem pentru starea noastra de bine: introducerea unor noi ritualuri de familie, renuntarea la niste obiceiuri care nu ne ajuta, stabilirea unor obiective (cum ar fi sa petrecem mai mult timp in natura, sa ne jucam mai mult cu copiii, sa fim mai mult impreuna cu familia extinsa etc.).

5. Plimbari in familie pe roti

Cand incepe vremea frumoasa, scoatem afara mai des vehiculele noastre si ale copiilor: biciclete, trotinete, role, triciclete, skateboard-uri. Dupa o perioada lunga de vreme rece, care ne-a tinut mai mult in casa, venirea primaverii ne da ocazia sa devenim mai activi, sa ne plimbam mai mult.
Plimbari in parc cu trotinete, role, triciclete, drumetii sau excursii cu bicicletele – sunt doar cateva idei de activitati pe care le putem face in familie in zilele insorite.

6. Hranitoare pentru pasari

Primavara se intorc pasarile din tarile calde, cu siguranta le auzim trilurile inca de la primele ore ale diminetii. La inceput de primavara le poate fi mai greu sa gaseasca hrana, de aceea le putem pune la dispozitie seminte, sub forma unor hranitoare. Exista variante pe care le putem cumpara din magazinele specializate. Dar le putem si construi impreuna cu copiii. O varianta simplu de facut si ecologica in acelasi timp este urmatoarea: utilizati tubul de carton ramas de la hartia igienica, peste care intindeti un strat de unt de arahide; pe o farfurie intindeti semintele si rotiti tubul, astfel incat sa se lipeasca de el cat mai multe seminte. Cand iesiti in natura (parc, padure sau chiar in apropierea blocului, unde aveti copaci) agatati hranitoarea pe o creanga. Apoi urmariti zilele urmatoare daca pasarile au ciugulit din seminte.

7. Expozitii de flori, fluturi

Ocazional gradinile botanice si muzeele organizeaza expozitii specifice pentru acest sezon: flori de primavara, fluturi, martisoare, expozitii cu imagini de primavara etc.

8. Mese in familie luate in aer liber

Pe masura ce vremea se incalzeste tot mai mult, se redeschid si terasele restaurantelor, asa ca un mic dejun impreuna cu copiii la restaurantul preferat poate fi atat o activitate noua pe care o faceti in failie, dar si o ocazie de a petrece timp in aer liber si expusi la lumina naturala. Sigur ca mic-dejunul e doar un exemplu, poate fi si un brunch, un pranz sau doar un desert. Pentru cei care locuiesc la casa, zilele calde de primavara sunt inceputul sezonului pentru mesele afara. Si picnicurile sunt o alta modalitate de a lua masa in aer liber. Cu gustarile si bauturile preferate, intr-o zona cu verdeata sau pe malul unei ape, picnicul in familie este un mod placut de a petrece timpul liber impreuna.

9. Nu ratati baltile formate dupa ploaie

Primavara inseamna si vreme mai capricioasa, cu ploi si vreme mai mohorata. Dar putem avea activitati de primavara si in aceste zile. Ploile aduc cu ele o mare bucurie pentru cei mici: baltile cu apa care se formeaza pe jos. Imbracati cu hainele potrivite (salopete impermeabile, cizme de ploaie), copiii vor fi extrem de bucurosi sa sara in balti, sa alerge prin apa sau sa mearga cu bicicleta/trotineta prin ele. Si n-ar fi rau daca si adultii si-ar lasa deoparte costumul de om mare si s-ar bucura alaturi de ei de aceasta bucurie simpla pe care ne-o ofera natura.

10. Apusurile de primavara

Unul dintre cele mai bune moduri de a incheia o zi frumoasa de primavara este sa ii privim apusul. Dupa zilele mohorate de iarna, cu cerul gri, si pe masura ce zilele devin tot mai lungi si senine, apusurile sunt mult mai pline de culoare si mai spectaculoase.

Costin Oana

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala. Este preocupata de sanatatea mentala, de starea de bine si de sanatate in general. Considera ca informarea corecta, din surse credibile si bazate pe dovezi stiintifice, este esentiala in luarea deciziilor in aceste arii. A inceput sa scrie articole de informare medicala colaborand cu Romedic.ro, iar acum continua aceasta activitate cu SfaturiMedicale.ro si mamisicopilul.ro.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma