Nicturia – urinari frecvente noaptea – cauze si tratament

Nicturia inseamna urinari frecvente in timpul noptii, care pot afecta somnul si calitatea vietii. Iata care sunt cauzele, precum si ce metode de diagnostic si tratament exista.

Cuprins:

1. Ce este nicturia?
2. Cauze si factori de risc
3. Simptome
4. Metode de diagnostic
5. Tratament

Ce este nicturia?

Nicturia inseamna urinare frecventa noaptea. Cauzele pot include aport ridicat de lichide, tulburari de somn si afectarea vezicii urinare. Aceasta afectiune devine mai frecventa odata cu inaintarea in varsta si apare atat la barbati, cat si la femei, uneori din motive diferite.

Poate fi obisnuit ca majoritatea oamenilor sa se trezeasca o data in timpul noptii pentru a urina, dar urinarea mai frecventa poate fi un semn al unei probleme. Nicturia (urinari frecvente noaptea) este diferita de poliurie (volum prea mare de urina). De asemenea, nu este acelasi lucru cu enurezisul nocturn (facutul in pat). Spre deosebire de nicturie, care implica trezirea si recunoasterea nevoii de a urina, facutul in pat apare de obicei involuntar si fara senzatia de vezica plina.

In timpul somnului, corpul produce mai putina urina, care este mai concentrata. Asta inseamna ca majoritatea oamenilor nu trebuie sa se trezeasca in timpul noptii pentru a urina si pot dormi neintrerupt timp de 6 – 8 ore. Daca trebuie sa va treziti de doua ori sau mai mult pe noapte pentru a urina, este posibil sa fie vorba de nicturie. Pe langa faptul ca afecteaza somnul, urinarea frecventa noaptea poate fi, de asemenea, un semn al unei afectiuni medicale subiacente.

Cauze si factori de risc

Cauzele nicturiei variaza de la elemente ale stilului de viata, pana la conditii medicale. Este mai frecventa in randul adultilor in varsta, dar poate aparea la orice varsta. Din cauza diferentelor anatomice evidente, barbatii si femeile experimenteaza nicturie din diferite motive. Femeile experimenteaza, in general, nicturie ca o consecinta a sarcinii, nasterii, menopauzei sau prolapsului pelvin. La barbati, nicturia poate fi atribuita direct hiperplaziei benigne de prostata, cunoscuta si sub denumirea de prostata marita.

Cauze ce tin de stilul de viata

Cea mai comuna cauza a nicturiei este consumul crescut de lichide. Alcoolul si bauturile ce contin cofeina sunt diuretice, ceea ce inseamna ca fac organismul sa produca mai multa urina. Alte persoane care au nicturie au dezvoltat pur si simplu obiceiul de a se trezi noaptea pentru a urina.

Afectiuni medicale

O varietate de afectiuni medicale pot provoca nicturie. Cauzele frecvente ale nicturiei sunt infectia tractului urinar sau infectia vezicii urinare. Aceste infectii provoaca senzatii frecvente de arsura si nevoie urgenta de a urina pe tot parcursul zilei si noptii. Tratamentul necesita antibiotice.

Alte afectiuni medicale care pot provoca urinari dese noaptea includ:

  • infectie sau marirea prostatei;
  • prolapsul vezicii urinare;
  • vezica hiperactiva;
  • tumori ale vezicii urinare, prostatei sau zonei pelvine;
  • diabet;
  • anxietate;
  • infectii la rinichi;
  • edem sau umflarea picioarelor;
  • apnee obstructiva de somn;
  • tulburari neurologice, cum ar fi scleroza multipla (SM), boala Parkinson sau compresia maduvei spinarii.

Nicturia este de asemenea frecventa la persoanele cu insuficienta de organ, cum ar fi insuficienta cardiaca sau hepatica.

Sarcina

Nicturia poate fi un simptom precoce al sarcinii. Se poate dezvolta la inceputul sarcinii, dar  si mai tarziu, cand uterul in crestere apasa asupra vezicii urinare.

Medicamente

Unele medicamente pot provoca nicturie ca efect secundar. Acest lucru este valabil mai ales pentru diuretice, care sunt prescrise pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute, de obicei.

Cauze in functie de tipurile de nicturie

Exista multe cauze posibile ale nicturiei, in functie de tip. Tipurile de nocturie includ:

  • poliurie;
  • poliurie nocturna;
  • urinare frecventa nocturna.

Poliuria

Persoanele cu poliurie urineaza mai mult de 3.000 ml in 24 de ore. Acest lucru este cauzat de obicei de faptul ca exista prea multa apa filtrata de rinichi. Se poate sa apara, de asemenea, daca exista anumite elemente in urina, ce extrag apa suplimentara, cum ar fi glucoza. Cauzele poliuriei pot include:

  • aport mare de lichide;
  • diabet netratat (tip 1 si tip 2);
  • diabet insipid sau diabet gestational (apare in timpul sarcinii).

Poliuria nocturna

Cei cu poliurie nocturna experimenteaza un volum mare de urina doar noaptea. Volumul de urina in timpul zilei este normal sau redus. Acest lucru este dat de obicei de retentia de lichide in timpul zilei, care se acumuleaza adesea in picioare. Odata ce persoana adoarme sau se intinde in pat, gravitatia nu mai tine fluidele in picioare. Pot reintra in vene si pot fi filtrate de rinichi, producand urina. Cauzele poliuriei nocturne pot include:

  • insuficienta cardiaca congestiva;
  • edemul extremitatilor inferioare (umflarea picioarelor);
  • tulburari ale somnului, cum ar fi apneea obstructiva de somn (respiratia este intrerupta sau se opreste de multe ori in timpul somnului);
  • anumite medicamente, inclusiv diuretice, glicozide cardiace, demeclociclina, litiu, metoxifluran, fenitoina, propoxifen si vitamina D;
  • consum prea mare de lichide inainte de culcare, in special cafea, bauturi cu cofeina sau alcool;
  • dieta bogata in sodiu.

Urinare frecventa nocturna

In caz de urinare frecventa nocturna, puteti urina in cantitati mici sau puteti urina mai frecvent. Cantitatea totala de urina produsa nu este crescuta. Acest lucru e dat, de obicei, de incapacitatea vezicii urinare de a se goli complet (de aceea, se umple mai repede) sau incapacitatea vezicii urinare de a se umple complet inainte de a dezvolta nevoia de a urina (volum scazut al vezicii urinare). Poate sa apara si din cauza dificultatilor de a dormi – s-ar putea sa te trezesti dintr-un motiv, dar apoi sa mergi la baie in timp ce esti treaz, ceea ce te va face sa crezi ca te-ai trezit pentru ca trebuia sa urinezi.

Cauzele incapacitatii de a goli complet vezica urinara pot include:

  • obstructia vezicii urinare;
  • hiperplazia prostatica benigna (la barbati), o marire a prostatei care obstructioneaza fluxul de urina.

Cauzele incapacitatii vezicii urinare de a se umple complet pot include:

  • supraactivitatea vezicii urinare (spasme ale vezicii urinare);
  • infectia vezicii urinare sau infectia recurenta a tractului urinar;
  • inflamatia vezicii urinare (umflare);
  • cistita interstitiala;
  • cancere ale vezicii urinare;
  • apnee obstructiva de somn.

Simptome

In mod normal, ar trebui sa puteti dormi 6-8 ore in timpul noptii, fara a fi nevoie sa va ridicati pentru a merge la baie. Persoanele cu nicturie se trezesc de mai multe ori pe noapte pentru a urina. Acest lucru poate provoca intreruperi ale ciclului normal de somn.

Simptomele nicturiei pot include:

  • trezirea de mai multe ori pe noapte pentru a urina;
  • volum mare de urina (daca exista poliurie);
  • oboseala, somnolenta – chiar si dupa trezire – deoarece urinarile frecvente pot intrerupe ciclul de somn.

Nicturia poate afecta calitatea somnului!

Trezirea pentru a merge la baie afecteaza in mod evident calitatea somnului si calitatea vietii. Astfel, a doua zi tindem sa fim mai obositi, morocanosi, iar productivitatea este afectata. Este important sa retinem ca nicturia este un semn al unei anumite probleme, nu este o boala in sine.

Nicturia este una dintre cele mai frecvent raportate cauze ale afectarii somnului. In special la adultii in varsta, este frecvent listata ca fiind o cauza a somnului deficitar si a insomniei. Multi oameni au probleme in a adormi la loc, ceea ce poate insemna un timp de somn redus si un somn mai fragmentat, de proasta calitate.

Metode de diagnostic

Pentru a ajuta medicul sa diagnosticheze nicturia, puteti pastra un jurnal al urinarilor. Asta inseamna o inregistrare de cateva zile cu privire la cate lichide bei, ce bei, cat de des trebuie sa mergi la baie si cat ai urinat (volumul in ml). De asemenea, ar trebui sa inregistrati orice medicamente pe care le luati, orice infectii ale tractului urinar si orice simptome asociate. Medicul va examina jurnalul pentru a determina cauza posibila si tratamentul.

Se va face de obicei si o analiza a urinei pentru a depista o eventuala infectie. Se va testa adesea si glicemia pentru a verifica un eventual diabet, se recomanda o hemoleucograma – si eventual alte teste de sange. Se pot face si teste imagistice, cum ar fi ecografie sau CT, dar si teste urologice, cum ar fi cistoscopia.

Tratament

In cazul in care o afectiune de baza este cauza nicturiei, tratarea sau rezolvarea afectiunii in sine remediaza si simptomele. Daca nu exista nicio problema de sanatate care necesita tratament, uneori cateva modificari simple ale stilului de viata pot reduce simptomele nicturiei.

Iata principalele recomandari:

  • Reduceti aportul de lichide seara. Hidratati-va ziua, dar limitati lichidele cu 2-4 ore inainte de culcare – in special bauturile care contin cofeina sau alcool.
  • Luati diureticele in mod strategic. Discutati cu medicul despre momentul administrarii oricarui medicament diuretic. Uneori, administrarea unui diuretic mai devreme in zi poate fi utila pentru reducerea nicturiei. Daca trebuie sa luati un diuretic, atunci faceti acest lucru cu cel putin 6 ore inainte de a merge la culcare.
  • Incercati sosete de compresie. Daca lichidul se acumuleaza in picioare, ridicarea acestora si utilizarea sosetelor de compresie va pot ajuta. Poate fi util sa ridicati picioarele mai sus de nivelul inimii, ceea ce ajuta la redistribuirea fluidelor inapoi in sange, reducand nevoia de a urina.

Alimentele care sunt bogate in lichide si alimentele care actioneaza ca diuretice e bine sa fie evitate seara. Exemplele includ pepene, castravete, suc de merisoare, citrice, rosii si alte alimente acide, mancaruri picante, indulcitori artificiali, ciocolata. Pastrarea unui jurnal alimentar este un instrument util pentru multi oameni. Unii beneficiaza, de asemenea, de antrenamentul vezicii urinare pentru a-si recastiga controlul.

Medicamente

Daca modificarile stilului de viata nu sunt suficiente, exista si alte optiuni. Unele medicamente pot fi utile, deoarece regleaza productia de urina sau calmeaza vezica hiperactiva.

Tratamentul pentru nicturie poate include uneori medicamente, cum ar fi:

  • medicamente anticolinergice, care contribuie la diminuarea simptomelor vezicii hiperactive;
  • desmopresina, care face ca rinichii sa produca mai putina urina noaptea.

Daca nicturia este cauzata de o infectie, antibioticele pot reduce simptomele. Daca este cauzata de un medicament, medicii pot lua in considerare schimbarea medicamentului sau, pur si simplu, se recomanda sa il ia mai devreme in timpul zilei. In unele cazuri, de exemplu, daca o persoana are si prostata marita, poate fi necesara o interventie chirurgicala. Nicturia cauzata de alte afectiuni, cum ar fi diabetul, cancerul sau insuficienta cardiaca, necesita, de asemenea, un tratament mai extins.

Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3602727/
(2) https://www.health.harvard.edu/bladder-and-bowel/frequent-nighttime-urination
(3) https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14510-nocturia
(4) https://www.urologyhealth.org/urology-a-z/n/nocturia
(5) https://www.healthline.com/health/urination-excessive-at-night
(6) https://www.sleepfoundation.org/physical-health/nocturia-or-frequent-unrination-night

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma