Voluntariatul – beneficii si efecte asupra sanatatii

Voluntariatul se refera la acele activitati prin care oferim resursele noastre celorlalti in nevoie, comunitatii, mediului. Desi nu sunt remunerate, aceste activitati sunt benefice si pentru voluntari – te ajuta sa-ti faci prieteni, sa-ti dezvolti noi abilitati si sa te simti mai implinit si fericit.

Cuprins:

(1) Informatii generale despre voluntariat
(2) Voluntariatul in Romania
(3) Ce beneficii are voluntariatul pentru sanatate?
(4) Efectele voluntariatului asupra starii mintale
(5) Voluntariatul la copii si adolescenti

Informatii generale despre voluntariat

Cei care se implica in activitati voluntariat au o serie de motive:

  • pentru a sustine o cauza in care cred;
  • pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie, oferindu-le din timpul si resursele lor;
  • pentru a se implica si a ajuta comunitatea;
  • pentru a face o diferenta in comunitate, pentru ceilalti, intr-un anumit domeniu etc;
  • pentru a-si imbunatati anumite abilitati si/sau a capata experienta;
  • pentru a-si folosi cunostintele si experienta pentru a-i ajuta pe ceilalti;

Pe de alta parte, multi nu fac voluntariat:

  • Sunt, de multe ori, atat de ocupati, incat cu greu ar gasi timp pentru astfel de activitati.
  • Considera ca fiind o activitate neplatita, nu au nimic de castigat.
  • Desi ar vrea, nu stiu cum sau pe cine ar putea ajuta.

Importanta voluntariatului sta atat in rezultatele pozitive asupra celorlalti si comunitatii, dar si in beneficiile pe care aceste activitati le au asupra voluntarilor. In ultimii ani, efectele voluntariatului au fost studiate si s-a observat ca aceste beneficii sunt numeroase si pe mai multe planuri: social, emotional, al sanatatii fizice si profesional.

Voluntariatul in Romania

Informatii pe scurt despre legea voluntariatului

Legea nr. 78/2014 este cea care reglementeaza cadrul in care se realizeaza voluntariatul in Romania. Conform acesteia, este obligatoriu ca voluntariatul sa se realizeze in baza unui contract scris intre voluntar si organizatia non-profit care ofera servicii de voluntariat.

Voluntariatul presupune o activitate neremunerata (voluntariatul nu se plateste), ce se poate desfasura in numeroase domenii: arta si cultura, sport si recreere, educatie si cercetare, protectia mediului, sanatate, asistenta sociala, religie, activism civic, drepturile omului, ajutor umanitar si/sau filantropic, dezvoltare comunitara sau dezvoltare sociala.

Activitatea de voluntariat se considera experienta profesionala si/sau in specialitate, daca tipul de activitate este in domeniul studiilor absolvite. La incheierea sau pe durata activitatii de voluntariat, voluntarul poate solicita un certificat de voluntariat, in care sunt mentionate numarul de ore realizate, activitatile desfasurate si aptitudinile dobandite.

Unde se poate face voluntariat

Exista numeroase optiuni si domenii in care te poti implica, in functie de interesele tale si de ceea ce ti-ar placea sa faci. De la a dona sange ocazional, pana la a ajuta copii la teme, a te implica in diverse ativitati cu batrani din camine, a planta copaci alaturi de o organizatie care sustine protectia mediului sau chiar programe de voluntariat in strainatate.

Pe internet poti gasi numeroase oportunitati de voluntariat. Sau daca iti doresti un domeniu sau o activitate anume, dar nu exista anunturi despre posibilitatea de a face voluntariat, incearca sa propui tu posibilitatea de a lucra ca voluntar acolo.

Pentru unele activitati nici nu e necesar sa te inscrii intr-o organizatie. Singur, cu familia ori alaturi de un grup de prieteni, iti poti oferi ajutorul la un adapost pentru animale, la un centru unde se serveste o masa calda persoanelor in nevoie, poti aduna deseurile dintr-o zona naturala etc.

Ce beneficii are voluntariatul pentru sanatate?

Cand investesti timp si resurse in cauzele pe care le sustii, investesti si in sanatatea ta. Pe langa ajutorul oferit celor care au nevoie, voluntariatul aduce o serie de beneficii pentru sanatatea voluntarilor. Studiile arata ca cele mai avantajate sunt persoanele de varsta a treia.

  • Interactiunile sociale din cadrul activititatilor de voluntariat reduc nivelul de stres, ceea ce are un impact pozitiv general asupra starii de sanatate.
  • Activitatile de voluntariat implica, in special in cazul persoanelor varstnice, un nivel mai ridicat de activitate fizica decat ar face-o in mod obisnuit. In cazul lor s-a observat o reducere a riscului de hipertensiune arteriala si o scadere a mortalitatii, aspecte care au fost puse pe seama cresterii activitatii fizice.
  • Studii la care au participat persoane cu afectiuni cronice sau dizabilitati au aratat o reducere a durerii si a simptomelor fizice atunci cand aceste persoane erau implicate in activitati prin care ii ajutau pe ceilalti cu probleme de sanatate similare.
  • Unele studii sugereaza ca implicarea in actiuni de voluntariat ar fi benefica in reducerea riscului de boala Alzheimer. O explicatie ar fi plasticitatea neurocognitiva care este sustinuta prin astfel de activitati, respectiv o mentinere a legaturilor neuronale care in cazul persoanelor cu Alzheimer sunt distruse.

Efectele voluntariatului asupra starii mintale

Ajutorul, timpul si compasiunea oferite celor care au nevoie influenteaza foarte mult sanatatea mintala a voluntarilor.

  • Voluntariatul alaturi de si pentru alti oameni sustine interactiunile interpersonale. Te ajuta sa cunosti oameni noi, sa iti dezvolti reteaua sociala si abilitatile sociale si de comunicare. Totodata cresc sansele legarii unor prietenii cu persoane cu valori si interese similare. Toate acestea contribuie la prevenirea izolarii sociale si depresiei.
  • A-i ajuta pe ceilalti in cadrul activitatilor de voluntariat si a le arata compasiune ajuta la reglarea stresului, functionarii cognitive si starii de bine.
  • Activitatile de voluntariat ofera stimulare mentala si un sens profund vietii, in special persoanelor aflate la varsta a treia sau celor care au pierdut un om drag, dar nu numai.
  • Increderea in sine, stima de sine si nivelul satisfactiei vietii au de castigat atunci cand te implici in activitati prin care ajuti si faci bine celorlalti si comunitatii.
  • Actiunea de a-i ajuta pe ceilalti ne face mai fericiti, dupa cum arata studiile. In timpul activitatilor in care ii ajuti pe ceilalti, creste nivelul de dopamina eliberata in creier, ceea ce explica partial starea de bine pe care o simt voluntarii.
  • Voluntariatul te ajuta sa privesti in afara ta si a problemelor tale, sa vezi lumea si pe ceilalti dintr-o alta perspectiva. E foarte posibil sa devii mult mai recunoscator pentru ce ai si sa iti reevaluezi prioritatile.
  • Prin activitatile de voluntariat realizate in domeniul studiilor, exersezi si/sau imbunatatesti anumite abilitati specifice si capeti experienta pentru jobul pentru care te pregatesti. Abilitati pe care le poti invata si exersa prin voluntariat includ: comunicarea, munca in echipa, organizarea, rezolvarea de probleme, planificarea.
  • Voluntariatul iti poate oferi posibilitatea sa intri in contact cu domenii de care esti pasionat, dar in care (inca) nu lucrezi.

Voluntariatul la copii si adolescenti

Copiii si adolescentii au multe de invatat din activitatile de voluntariat. Daca in scoala se incurajeaza voluntariatul si parintii le ofera si ei acest exemplu copiilor, voluntariatul poate deveni un obicei si atunci cand vor creste.

A fi voluntar ii invata pe copii si adolescenti:

  • Ca prin ceea ce fac, pot avea un impact pozitiv asupra celorlalti, mediului, comunitatii.
  • Toleranta, in contextul in care oamenii sunt diferiti, au varste, etnii, nivel de educatie, venituri diferite, abilitati diferite.
  • Ca timpul liber poate fi petrecut util si cu impact, ajutandu-i pe ceilalti.
  • Responsabilitatea – odata inscrisi intr-un program de voluntariat, ei invata cum sa isi respecte angajamentul.
  • Sa isi dezvolte o serie de abilitati, exact ca si in cazul adultilor (comunicarea, gandirea critica, munca in echipa, organizarea, rezolvarea de probleme, planificarea, abilitati sociale, capacitatea de a aplica in situatii noi ceea ce au invatat).
  • Sa cunoasca anumite domenii si sa testeze daca le-ar placea ca adulti sa isi dezvolte o cariera in acea arie.
  • Empatia are sanse mult mai mari sa se dezvolte atunci cand copiii si adolescentii intra in contact cu povestile dificile ale oamenilor pe care ii ajuta.

 

Referinte:

(1) Volunteering may be good for body and mind – https://www.health.harvard.edu/blog/volunteering-may-be-good-for-body-and-mind-201306266428
(2) Volunteering and its Surprising Benefits – https://www.helpguide.org/articles/healthy-living/volunteering-and-its-surprising-benefits.htm
(3) Community Service: A Family’s Guide to Getting Involved – https://kidshealth.org/en/parents/volunteer.html#catlearning
(4) Legea nr. 78/2014 privind reglementarea activității de voluntariat în România – https://legestart.ro/legea-nr-782014-privind-reglementarea-activitatii-de-voluntariat-in-romania/
(5) 15 Unexpected Benefits of Volunteering – https://kidshelpingkidsct.org/2017/12/28/15-unexpected-benefits-volunteering/
(6) Benefits of Community Service – https://www.wcsu.edu/community-engagement/benefits-of-volunteering/

Costin Oana

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala. Este preocupata de sanatatea mentala, de starea de bine si de sanatate in general. Considera ca informarea corecta, din surse credibile si bazate pe dovezi stiintifice, este esentiala in luarea deciziilor in aceste arii. A inceput sa scrie articole de informare medicala colaborand cu Romedic.ro, iar acum continua aceasta activitate cu SfaturiMedicale.ro si mamisicopilul.ro.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma