Voluntariatul se refera la acele activitati prin care oferim resursele noastre celorlalti in nevoie, comunitatii, mediului. Desi nu sunt remunerate, aceste activitati sunt benefice si pentru voluntari – te ajuta sa-ti faci prieteni, sa-ti dezvolti noi abilitati si sa te simti mai implinit si fericit.
(1) Informatii generale despre voluntariat
(2) Voluntariatul in Romania
(3) Ce beneficii are voluntariatul pentru sanatate?
(4) Efectele voluntariatului asupra starii mintale
(5) Voluntariatul la copii si adolescenti
Cei care se implica in activitati voluntariat au o serie de motive:
Pe de alta parte, multi nu fac voluntariat:
Importanta voluntariatului sta atat in rezultatele pozitive asupra celorlalti si comunitatii, dar si in beneficiile pe care aceste activitati le au asupra voluntarilor. In ultimii ani, efectele voluntariatului au fost studiate si s-a observat ca aceste beneficii sunt numeroase si pe mai multe planuri: social, emotional, al sanatatii fizice si profesional.
Legea nr. 78/2014 este cea care reglementeaza cadrul in care se realizeaza voluntariatul in Romania. Conform acesteia, este obligatoriu ca voluntariatul sa se realizeze in baza unui contract scris intre voluntar si organizatia non-profit care ofera servicii de voluntariat.
Voluntariatul presupune o activitate neremunerata (voluntariatul nu se plateste), ce se poate desfasura in numeroase domenii: arta si cultura, sport si recreere, educatie si cercetare, protectia mediului, sanatate, asistenta sociala, religie, activism civic, drepturile omului, ajutor umanitar si/sau filantropic, dezvoltare comunitara sau dezvoltare sociala.
Activitatea de voluntariat se considera experienta profesionala si/sau in specialitate, daca tipul de activitate este in domeniul studiilor absolvite. La incheierea sau pe durata activitatii de voluntariat, voluntarul poate solicita un certificat de voluntariat, in care sunt mentionate numarul de ore realizate, activitatile desfasurate si aptitudinile dobandite.
Exista numeroase optiuni si domenii in care te poti implica, in functie de interesele tale si de ceea ce ti-ar placea sa faci. De la a dona sange ocazional, pana la a ajuta copii la teme, a te implica in diverse ativitati cu batrani din camine, a planta copaci alaturi de o organizatie care sustine protectia mediului sau chiar programe de voluntariat in strainatate.
Pe internet poti gasi numeroase oportunitati de voluntariat. Sau daca iti doresti un domeniu sau o activitate anume, dar nu exista anunturi despre posibilitatea de a face voluntariat, incearca sa propui tu posibilitatea de a lucra ca voluntar acolo.
Pentru unele activitati nici nu e necesar sa te inscrii intr-o organizatie. Singur, cu familia ori alaturi de un grup de prieteni, iti poti oferi ajutorul la un adapost pentru animale, la un centru unde se serveste o masa calda persoanelor in nevoie, poti aduna deseurile dintr-o zona naturala etc.
Cand investesti timp si resurse in cauzele pe care le sustii, investesti si in sanatatea ta. Pe langa ajutorul oferit celor care au nevoie, voluntariatul aduce o serie de beneficii pentru sanatatea voluntarilor. Studiile arata ca cele mai avantajate sunt persoanele de varsta a treia.
Ajutorul, timpul si compasiunea oferite celor care au nevoie influenteaza foarte mult sanatatea mintala a voluntarilor.
Copiii si adolescentii au multe de invatat din activitatile de voluntariat. Daca in scoala se incurajeaza voluntariatul si parintii le ofera si ei acest exemplu copiilor, voluntariatul poate deveni un obicei si atunci cand vor creste.
A fi voluntar ii invata pe copii si adolescenti:
(1) Volunteering may be good for body and mind – https://www.health.harvard.edu/blog/volunteering-may-be-good-for-body-and-mind-201306266428
(2) Volunteering and its Surprising Benefits – https://www.helpguide.org/articles/healthy-living/volunteering-and-its-surprising-benefits.htm
(3) Community Service: A Family’s Guide to Getting Involved – https://kidshealth.org/en/parents/volunteer.html#catlearning
(4) Legea nr. 78/2014 privind reglementarea activității de voluntariat în România – https://legestart.ro/legea-nr-782014-privind-reglementarea-activitatii-de-voluntariat-in-romania/
(5) 15 Unexpected Benefits of Volunteering – https://kidshelpingkidsct.org/2017/12/28/15-unexpected-benefits-volunteering/
(6) Benefits of Community Service – https://www.wcsu.edu/community-engagement/benefits-of-volunteering/
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…