Vitaminele sunt un grup de substante necesare pentru functionarea, cresterea si dezvoltarea normala a celulelor. Afla tot ce trebuie sa stii despre vitamine din materialul care urmeaza.
Vitaminele sunt compusi organici proveniti din alimente (sau sintetizati de catre flora intestinala), care in cantitati mici sunt indispensabili pentru starea de sanatate. Deficitul vitaminic provoaca stari patologice caracteristice, care pot fi corectate specific prin administrarea vitaminei corespunzatoare, ca tratament.
Vitaminele au fost initial denumite prin litere. Ulterior, odata cu elucidarea structurii lor chimice, au primit si nume stiintifice (internationale, oficiale). Ele se clasifica obisnuit in:
Caracterul de vitamina este in functie de specie. De exemplu, acidul ascorbic este factor vitaminic (vitamina C) numai pentru om si alte primate si pentru cobai, majoritatea animalelor fiind capabile sa o sintetizeze. Unele substante – factori de crestere – au proprietati vitaminice numai pentru forme inferioare de viata. De exemplu, acidul p-aminobenzoic (vitamina H), acidul pimelic, carnitina.
Vitaminoidele sunt factori biochimici fara functii enzimatice, inclusi in trecut printre vitamine. Din aceasta categorie fac parte bioflavonoizii (sau vitaminele P), mezoinozitolul, colina, acidul pangamic (vitamina B15), acidul alfalipoic (acid tioctic), unii acizi grasi nesaturati esentiali (vitamina F).
Exista o serie de vitamine esentiale. Acest lucru inseamna ca vitaminele urmatoare sunt necesare pentru ca organismul sa functioneze corect. Acestea sunt:
Fiecare dintre vitaminele enumerate mai jos are un rol important in organism. Un deficit de vitamine apare atunci cand organismul nu acumuleaza o cantitate suficienta dintr-o anumita vitamina. Deficitul de vitamine poate provoca probleme de sanatate.
Cei care nu consuma suficiente fructe, legume, fasole, lamaie, cereale integrale si alimente lactate fortificate pot dezvolta un risc crescut de aparitie a problemelor de sanatate, printre care boli de inima, cancer si osteoporoza.
Vitamina A (sau Retinolul) este utila in tratarea tulburarilor oculare, acneei, afectiunilor cutanate si a infectiilor, precum si in accelerarea procesului de vindecare a ranilor. Este, de asemenea, buna pentru prevenirea degenerarii maculare si a cataractei. Fiind un carotenoid, ajuta, de asemenea, la imbunatatirea sanatatii parului.
Vitamina B1 (sau tiamina) poate preveni boala beri-beri, bolile de inima si indigestia in timp ce stimuleaza metabolismul, circulatia sangelui si dezvoltarea creierului. Aceasta vitamina, impreuna cu vitamina B2 si B3, este esentiala pentru pacientii varstnici care au nevoie de hrana suplimentara, cat si pentru cei care prezinta un risc ridicat de dementa sau boala Alzheimer.
Vitamina B2 (sau Riboflavina) ajuta la tratamentul cataractei, a afectiunilor cutanate si a anemiei, imbunatatind in acelasi timp activitatea metabolica, imunitatea si sistemul nervos.
Vitamina B3 (sau Niacina) poate reduce:
Vitamina B5 (sau acidul pantotenic) poate ameliora stresul si poate trata artrita, infectiile, tulburarile cutanate, albirea parului si nivelurile ridicate ale colesterolului.
Vitamina B6 (sau piridoxamina) este utila in tratarea diabetului zaharat, convulsiilor, starile de rau matinale, sangerarilor menstruale excesive, stresului, insomniei si bolii de miscare. De asemenea, este asociat cu reducerea nivelurilor de homocisteina din organism.
Vitamina B7 sau biotina poate trata tulburarile de piele, imbunatateste metabolismul organismului si stimuleaza sanatatea parului.
Vitamina B9 (sau acidul folic) este un instrument foarte puternic de lupta impotriva anemiei, indigestiei, cresterii anormale a creierului, a afectiunilor cutanate si a gutei, in timp ce ajuta la cresterea numarului de celule rosii din sange. Aceasta este in principal asociat cu prevenirea defectelor din tubul neural.
Vitamina B12 (sau cianocobalamina) poate reduce simptomele si efectele secundare ale:
Atunci cand este combinata cu cantitati adecvate de B6 si acid folic, B12 este esentiala in apararea impotriva diferitelor afectiuni cardiace, printre care accidentele vasculare cerebrale.
Vitamina C (sau acidul ascorbic) ajuta la tratarea diferitelor afectiuni oculare, cancerului, scorbutului, racelii obisnuite, infectiei, diabetului, stresului, colesterolului din sange, bolilor cardiovasculare, tensiunii arteriale crescute, tulburarilor renale, sangerarilor interne si otravirii cu plumb. De asemenea, stimuleaza sistemul imunitar. In ultimii ani, aceasta a fost asociata si cu prevenirea declinului cognitiv si a bolilor cerebrovasculare. Vitamina C este unul dintre cei mai puternici si cei mai importanti antioxidanti din corpul nostru.
Vitamina D trateaza rahitismul, artrita, cariile dentare, diabetul zaharat si previne osteoporoza. Este foarte benefica pentru repararea oaselor, stimularea imunitatii si scaderea tensiunii arteriale. Vitamina D a fost legata in mod pozitiv de prevenirea diferitelor tipuri de cancere si a sclerozei multiple la pacientii care sufera de osteoartrita.
Vitamina E (sau tocoferolul) este adesea folosita pentru ingrijirea pielii datorita proprietatilor sale anti-imbatranire. In plus, este o modalitate de a imbunatati circulatia sangelui si de a proteja impotriva bolilor cardiace, sterilitatii si disfunctiei cerebrale. De asemenea, ofera o usurare a simptomelor menopauzei, ciclurilor menstruale dureroase si tulburarilor oculare.
Ashwagandha este una dintre cele mai importante plante medicinale din Ayurveda indiana, unul dintre cele mai vechi sisteme medicale din lume. Ashwagandha creste nivelul de energie prin imbunatatirea rezistentei corpului la stresul fizic si mental.
Intr-un studiu, persoanele carora li sa administrat ashwagandha au prezentat imbunatatiri semnificative in mai multe masuri de stres si anxietate, comparativ cu cei carora li s-a administrat un placebo. De asemenea, au avut un nivel de 28% mai mic de cortizol, un hormon care creste ca raspuns la stres.
In plus fata de imbunatatirea oboselii mentale si a stresului, cercetarile sugereaza, de asemenea, ca ashwagandha poate atenua oboseala asociata cu exercitiul fizic.
Cercetarile sugereaza ca suplimentele de ashwagandha sunt sigure si prezinta un risc scazut de efecte secundare.
Rhodiola rosea este o planta care creste in anumite regiuni muntoase si reci. Este folosita pe scara larga ca un adapogen, o substanta naturala care imbunatateste capacitatea corpului de a face fata stresului.
S-a descoperit ca rhodiola poate imbunatati performantele fizice si poate usura oboseala psihica. Nu au existat, de asemenea, riscuri majore asociate cu suplimentele de Rhodiola Rosea.
O alta analiza a concluzionat ca Rhodiola prezinta un risc scazut de efecte secundare si poate fi utila pentru ameliorarea oboselii fizice si mentale. Rhodiola ajuta si la combaterea depresiei, care este in mod obisnuit legata de oboseala.
Coenzima Q10 (CoQ10) este produsa in mod natural in organism. Este, de asemenea, cunoscuta sub numele de ubichinona, deoarece este omniprezenta in organism.
Toate celulele contin CoQ10, desi inima, rinichii si ficatul au cele mai inalte niveluri. Celulele utilizeaza CoQ10 pentru a produce energie si pentru a se proteja de deteriorarea oxidativa.
Atunci cand nivelurile CoQ10 scad, celulele corpului nu pot produce energia de care au nevoie pentru a ramane sanatosi, ceea ce poate duce la oboseala. Pestele, carnea de porc si nucile contin CoQ10, dar nu in cantitati suficient de mari pentru a creste semnificativ nivelul din organism.
Prin urmare, suplimentele CoQ10 pot fi o solutie mai buna pentru reducerea oboselii la persoanele care au un nivel scazut.
Impreuna cu celelalte vitamine B, vitamina B12 ajuta la transformarea alimentelor pe care le consumati in energia pe care o pot utiliza celulele.
De asemenea, pastreaza nervii si celulele sanguine ale corpului sanatosi si ajuta la prevenirea unui tip de anemie care va poate slabi si obosi.
Vitamina B12 se gaseste in mod natural intr-o varietate de proteine animale, cum ar fi carnea, pestele si produsele lactate. Multe alimente sunt, de asemenea, fortificate cu B12.
Organismul are nevoie de fier pentru a produce hemoglobina, o proteina care se afla in celulele rosii din sange. Acesta transporta oxigenul din plamani catre organele si tesuturile din organism. Fara niveluri adecvate de fier, celulele rosii din sange nu pot transporta in mod eficient oxigen in tesuturile organismului.
Acest lucru are ca rezultat anemia prin carenta de fier, care duce la starea de obosela.
Creatina este un compus care se gaseste in mod natural in carnea rosie, carnea de porc, de pasare si peste. Actioneaza ca o sursa de energie rapida in organism.
Adenozintrifosfatul (ATF) reprezinta energia vietii. Atunci cand corpul utilizeaza ATF pentru producerea de energie, pierde fosfat, devenind astfel adenozintrifosfat.
Numele „citrulina” provine din Citrullus vulgaris, cuvantul latin pentru pepene verde, din care a fost izolata pentru prima data.
Rolul citrulinei este de a creste oxidul nitric din organism. Oxidul de azot actioneaza ca un vasodilatator, determinand marirea muschilor interiori ai vaselor de sange si cresterea circulatiei.
Acest lucru permite ca sangele, oxigenul si substantele nutritive sa circule in toate zonele corpului. Dar cand abilitatea de a produce oxid nitric este limitata, se pot produce slabiciuni fizice si lipsa de energie.
Ca precursor al oxidului nitric, suplimentele de citrulina pot, prin urmare, sa ajute la marirea nivelurilor de energie prin cresterea disponibilitatii oxigenului si a substantelor nutritive pentru celulele organismului.
Citrulina joaca, de asemenea, un rol in ciclul ureei, ajutand la eliminarea amoniacului din organism. Productia de amoniac contribuie in mod semnificativ la oboseala cauzata de exercitiile intense. Prin urmare, citrulina poate reduce oboseala asociata cu exercitii intense.
Melatonina este un hormon natural care joaca un rol important pentru somn. Este produs si eliberat in functie de ora din zi – in crestere seara si dimineata. Suplimentarea cu melatonina poate fi o modalitate eficienta de a atenua insomnia, o tulburare de somn care afecteaza aproximativ 30% din adultii din intreaga lume.
Insomnia cronica duce la oboseala si energie scazuta. Simptomele includ dificultatea de a adormi sau de a ramane adormiti, de a se trezi prea devreme si de a avea o calitate slaba a somnului.
Pentru persoanele cu sindrom de oboseala cronica, se demonstreaza ca suplimentele de melatonina imbunatatesc concentratia si energia, reducand in acelasi timp oboseala.
Cu toate acestea, in prezent nu este clar daca administrarea suplimentelor de melatonina poate ajuta la reducerea oboselii pentru persoanele care au aceste afectiuni.
Suplimentele pot provoca efecte secundare sau stari de rau atunci cand oamenii le iau in loc de medicamente prescrise sau atunci cand acestia iau multe suplimente in combinatie. Unele suplimente pot crește riscul de hemoragii. In plus, daca o persoana le ia inainte sau dupa interventia chirurgicala, acestea pot afecta raspunsul persoanei la anestezie. Suplimentele dietetice pot, de asemenea, interactiona cu anumite medicamente prescrise in moduri care ar putea cauza probleme.
Necesarul de vitamine depinde de varsta, activitatea fizica, felul dietei, valoarea metabolismului. Necesarul este crescut la copii (socotit la kilocorp), la femeile insarcinate si la cele care alapteaza, vitaminele continute in ratia alimentara fiind uneori insuficiente in aceste situatii.
Simptomele precoce ale starilor de hipovitaminoza sunt obisnuit nespecifice si minore. Profilaxia se face printr-o alimentatie bogata, echilibrata, eventual cu suplimentarea vitaminelor sub forma de preparate polivitaminice. Dozele recomandate pentru profilaxie si pentru tratamentul formelor usoare de hipovitaminoza sunt obisnuit de 5-10 ori mai mari decat necesarul zilnic obisnuit. Pentru anumite vitamine deficitul se manifesta in cadrul unor entitati clinice caracteristice, care pot imbraca forme severe.
Principalele boli prin deficit vitaminic la om: sunt beri-beri, scorbutul, pelagra, keratomalacia si rahitismul. Acestea impun tratamentul vitaminic specific cu doze mari. Exista si cazuri rare de dependenta vitaminiva, de natura genetica, relativ la unele vitamine din complexul B si la vitamina D. La acesti bolnavi, aportul alimentar este insuficient, fiind necesara administrarea de doze farmacologice de vitamine.
Vitaminele, in doze mari, se folosesc si pentru profilaxia si tratarea unui numar mare de boli, foarte variate, fara legatura cu starile carentiale specifice. Aceste indicatii sunt in majoritate nefundamentate stiintific, eficacitatea fiind nula sau indoielnica.
Vitaminele sunt bine suportate in doze terapeutice. Supradozarea poate provoca tulburari severe in cazul vitaminelor liposolubile.
Referinte:
https://www.healthnavigator.org.nz/healthy-living/eating-drinking/v/vitamins-minerals/role-of-vitamins/
https://www.healthlinkbc.ca/health-topics/ta3868
https://www.interhealthusa.com/how-vitamins-play-a-role-in-health/
https://www.pharmicsvitamins.com/functions-of-vitamins-and-minerals/
https://www.organicfacts.net/health-benefits/vitamins
https://www.webmd.com/vitamins/index
https://www.healthline.com/nutrition/best-supplements-for-energy#section2
https://ods.od.nih.gov/HealthInformation/DS_WhatYouNeedToKnow.aspx
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…