Vasectomia este o interventie chirurgicala care impiedica spermatozoizii sa mai ajunga in penis – o metoda de contraceptie masculina – contraceptie permanenta.

Cuprins:

1. Informatii generale
2. Cand este indicat sa apelezi la vasectomie
3. Avantaje si dezavantaje
4. Pregatirea pentru vasectomie
5. Efectuarea operatiei. Ce presupune procedura
6. Rezultate
7. Riscuri si complicatii

Informatii generale

Ce este vasectomia? Sterilizarea masculina sau vasectomia este o procedura chirurgicala indicata barbatilor care nu mai vor sa aiba copii. Este o forma de contraceptie masculina permanenta – impiedica sperma sa ajung la penis, astfel ca lichidul ejaculator nu mai contine spermatozoizi care pot fertiliza un ovul.

Ce inseamna vasectomia? In timpul operatiei, 2 tuburi numite vase deferente sunt taiate si sigilate. Vasele deferente transporta sperma de la testicule la uretra, uretra fiind tubul din interiorul penisului. Dupa ce sunt taiate aceste vase, sperma nu poate ajunge in materialul seminal sau in afara corpului. Testiculele inca produc sperma, dar spermatozoizii mor si sunt absorbiti de organism. Dupa vasectomia la barbati, acestia inca produc material seminal si pot ejacula, dar materialul seminal nu mai contine spermatozoizi.

Cand este indicat sa apelezi la vasectomie

Decizia de a face o vasectomie este una personala si tine de dorinta si nevoile pacientului. Acesta renunta la capacitatea sa de a avea copii si este recomandata celor care nu isi doresc deloc copii cu certitudine sau care au deja copii si nu mai vor altii. Alegerea unei vasectomii ca forma de contraceptie poate fi o alegere buna in urmatoarele cazuri:

  • daca esti un barbat la varsta adulta care nu isi doreste copii;
  • intr-o relatie stabila cand ambii parteneri sunt de acord cu aceasta forma de contraceptie permanenta;
  • sarcina ar reprezenta un risc pentru sanatatea partenerei;
  • unul dintre parteneri are o tulburare genetica pe care nu vreti sa o transmiteti unui copil.

Vasectomia poate sa nu fie cea mai buna alegere pentru un pacient daca:

  • nu este sigur daca doreste sa aiba copii pe viitor;
  • e posibil sa aiba alti parteneri in viitor;
  • planuieste sa aiba copii prin inversarea vasectomiei;
  • nu este intr-o relatie stabila – e posibil ca in urmatoarea relatie partenera sa vrea copii sau sa va doriti ambii un copil;
  • dorinta de vasectomie va este impusa sau o faceti la presiunea partenerului;
  • ati suferit o dezamagire in dragoste sau sunteti in stare de soc si luati decizia sub influenta traumei si a starii emotionale.

Avantaje si dezavantaje

Vasectomia este o metoda contraceptiva la barbati, una permanenta, astfel ca inainte de aceasta decizie trebuie sa cantariti bine avantajele si dezavantajele.

Avantaje

  • este o procedura sigura, eficienta si permanenta de contraceptieeficienta de 99,85%;
  • are putine complicatii;
  • metoda eficienta de contraceptie, pentru a preveni sarcina nedorita;
  • poate imbunatati viata sexuala, reducand stresul privind contraceptia;
  • costuri mai mici in comparatie cu alte medice contracetive (suma pe termen lung), cum ar fi anticonceptionale sau prezervative;
  • nu afecteaza viata sexuala, libidoul, erectia, orgasmul sau capacitatea de a ejacula;
  • timpul de recuperare dupa procedura este relativ scurt.

Dezavantaje

  • nu ofera protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala (BTS), inclusiv HIV – sunt necesare prezervative pentru a preveni infectiile cu transmitere sexuala;
  • exista un risc de umflare, vanatai sau sensibilitate o perioada scurta dupa procedura;
  • procedura este permanenta, astfel ca poate fi regretata mai tarziu daca apare un alt partener care isi doreste copii;
  • reversia poate fi posibila in anumite circumstante, dar nu este intotdeauna o optiune – este mai complicata decat procedura initiala;
  • efectele nu apar imediat, ci dupa 8-12 saptamani, timp in care se va folosi o metoda de contraceptie complementara.

Pregatirea pentru vasectomie

Inainte de a lua o decizie cu privire la vasectomie, medicul va va intreba despre circumstante, motive si va oferi informatii si consiliere privind procedura. In primul rand, trebuie sa fiti absolut sigur ca nu vreti sa aveti copii pe viitor. Desi o vasectomie poate fi inversata chirurgical, procedura de inversare poate sa nu dea mereu rezultatele dorite si este costisitoare.

Inainte de procedura nu se recomanda aspirina, ibuprofen sau naproxen timp de 2 saptamani inainte de operatie. Aceste medicamente pot provoca sangerare dupa procedura. De asemenea, spuneti-i medicului daca luati alte medicamente, suplimente sau remedii naturiste.

Efectuarea operatiei. Ce presupune procedura

O vasectomie dureaza 20 – 40 de minute. Poate fi efectuata sub anestezic local sau general. O vasectomie presupune taierea canalelor deferente, adica tuburile care transporta sperma de la testicule la penis.

Exista doua tehnici prin care se poate face operatia:

  • Vasectomie conventionala – Chirurgul face una sau doua incizii fine in pielea scrotului pentru a accesa vasele deferente si indeparteaza apoi o mica sectiune din acest tub, blocand trecerea spermei. Capetele vaselor sunt cauterizate. Inciziile pot fi lasate sa se vindece de la sine sau pot fi inchise cu o singura cusatura care se dizolva in cateva saptamani.
  • Vasectomie fara bisturiu – In timpul acestei proceduri, urologul localizeaza vasele deferente sub piele in scrot si le fixeaza. Se foloseste apoi o clema ascutita si vasele sunt ridicate usor. Medicul poate apoi taia, lega sau cauteriza cele doua capete, care sunt apoi puse la loc. Mica deschidere din scrot se vindeca de la sine.

De obicei, dureaza cateva luni dupa o vasectomie pentru ca toti spermatozoizii ramasi sa fie ejaculati sau reabsorbiti. Trebuie sa utilizati o alta metoda de contraceptie pana cand va fi testat un esantion de sperma si acesta arata un numar zero de spermatozoizi. In caz contrar, partenera poate ramane in continuare gravida.

Recuperarea postoperatorie

Este normal sa aveti un disconfort usor, umflare si vanatai ale scrotului pentru cateva zile dupa vasectomie. Puteti lua calmante, cum ar fi paracetamolul. Pot aparea urme de sange in sperma la prima ejaculare. Timp de aproximativ o saptamana, scrotul poate parea invinetit si usor umflat. De asemenea, este posibil sa aveti o cantitate mica de secretie cu urme de sange din incizie.

Sfaturi:

  • Purtati lenjerie stransa sau de sustine zi si noapte in primele zile pentru a sustine scrotul si pentru a reduce orice disconfort sau umflare. Asigurati-va ca schimbati lenjeria in fiecare zi.
  • Zona trebuie mentinuta curata si uscata. Evitati baia in primele 48 ore.
  • Medicul va poate sugera sa aplica comprese reci (punga de gheata infasurata intr-un prosop) la nivelul scrotului de mai multe ori pe zi – cateva minute, apoi pauza.
  • Odihniti-va si evitati sa stati prea mult in picioare in primele 2 zile.
  • Puteti reveni la activitatile zilnice dupa 1-2 zile de la interventie, dar evitati activitatea fizica intensa si ridicarea de greutati – minimum 7 zile.
  • Puteti avea din nou relatii sexuale la scurt timp, dar trebuie sa folositi o alta metoda de contraceptie cel putin in primele 8-12 saptamani, deoarece poate dura pentru ca spermatozoizii sa lipseasca complet din tuburi.

Atentie! O vasectomie nu functioneaza imediat. Poate dura cateva luni si pana la 30 de ejaculari pentru a elimina spermatozoizii din vasele deferente dupa procedura. Un test de sperma la 3 luni dupa procedura va determina daca este sigur sa opriti utilizarea altor forme de contraceptie. De asemenea, o proportie foarte mica de vasectomii esueaza. Acesta este motivul pentru care este important sa folositi contraceptia pana cand un test de sperma este clar.

Cand sa solicitati ingrijiri medicale

Adresati-va medicului daca observati oricare dintre urmatoarele:

  • durere intensa sau umflarea severa a scrotului;
  • semne de infectie;
  • febra;
  • roseata sau scurgeri de la nivelul inciziei;
  • probleme la urinare.

Rezultate

O vasectomie ofera eficienta 100%? Vasectomia este o metoda foarte eficienta (99,85%) de contraceptie. In afara de abstinenta totala, nicio metoda de contraceptie nu este eficienta 100 %. In cazuri rare dupa o vasectomie, este posibil ca spermatozoizii sa-si gaseasca drumul prin golul dintre cele doua capete blocate ale vaselor deferente. Acest lucru apare in general in primele luni dupa o vasectomie. Cu toate acestea, rata de esec a vasectomiei este foarte mica. Daca dupa interventie continua sa apara spermatozoizi morti sau vii in probele de sperma, va fi necesara repetarea procedurii. Din fericire, acest lucru se intampla doar la 1 din 1000 de cazuri, o rata de esec mult mai mica decat in cazul oricarei alte forme de contraceptie.

Ejacularea si orgasmul nu sunt de obicei afectate de vasectomie. De asemenea, o vasectomie necomplicata nu poate provoca impotenta.

Vasectomia NU functioneaza imediat

Vasele deferente sunt foarte lungi si e nevoie de timp pentru curatarea lor de orice urma de spermatozoizi. Sunt necesare cel putin 30 ejaculari pentru curatarea lor. Un barbat se considera steril daca are 2 analize negative ale spermei. Acestea se fac de obicei la 6-8 saptamani dupa procedura. Daca exista inca sperma, este posibil sa fie necesar sa fie testate probe suplimentare.

Riscul de esec

Poate sa apara sarcina dupa vasectomie din urmatoarele cauze:

  • nefolosirea unei alte metode de contraceptie suplimentare pana la confirmarea numarului de spermatozoizi ca fiind zero;
  • reconectarea spontana a unui vas deferent sau o deschidere intr-un capat care le permite spermatozoizilor sa se amestece din nou cu materialul seminal – lucru foarte rar.

Vasectomia NU protejeaza de infectiile cu transmitere sexuala

O vasectomie nu va va proteja de infectiile cu transmitere sexuala. Materialul seminal poate transporta in continuare virusuri si alti patogeni, chiar daca nu contine sperma.

Poate fi inversata o vasectomie?

Da. O vasectomie poate fi inversata intr-o procedura numita inversare a vasectomiei. Rezultatele depind de fiecare pacient in parte si in general procedura aceasta este mai dificila decat prima si nu garanteaza restabilirea fertilitatii.

Reluarea vietii sexuale dupa vasectomie

Este posibil sa fie nevoie sa va abtineti de la activitatea sexuala pentru o perioada scurta de timp dupa procedura, dar de obicei nu exista efecte pe termen lung asupra functiei sexuale. Dupa vasectomie, veti avea doua incizii care trebuie sa se vindece. In unele cazuri, veti avea cusaturi in scrot. In general, trebuie sa asteptati pana cand dispare orice durere sau umflare in jurul locului de operatie inainte de a avea din nou relatii sexuala – asta poate insemna o saptamana sau mai mult. Activitatea sexuala implica miscare si impact si poate duce la durere si disconfort. De asemenea, activitatea sexuala prea devreme poate duce la redeschiderea inciziilor si poate permite ca bacteriile sa ajunga in incizie, cauzand infectii. Prezervativele nu protejeaza inciziile de infectii.

Prima ejaculare dupa operatie

Dupa o vasectomie, o persoana ar trebui sa astepte cateva zile inainte de a avea activitate sexuala sau inainte de a se masturba. Ulterior, viata sexuala va reveni la normal, singura diferenta fiind ca materialul seminal nu va mai contine spermatozoizi – initial doar reziduuri, apoi deloc. Primele cateva ejaculari se pot simti oarecum incomode, dar acest disconfort nu ar trebui sa persiste prea mult timp. De asemenea, poate exista o cantitate mica de sange in sperma. Daca ejacularea mai provoaca disconfort dupa cateva saptamani, cel mai bine este sa va adresati unui medic.

Aproximativ 1–2% dintre cei care au suferit o vasectomie se vor confrunta cu sindromul de durere post-vasectomie, care este durerea cronica a testiculelor care dureaza cel putin 3 luni. Acest sindrom poate provoca dureri constante sau ocazionale si poate duce la ejaculari dureroase.

Vasectomia afecteaza viata sexuala?

Desi barbatul continua sa aiba relatii sexuale si orgasm ca inainte, sperma lui nu va mai contine sperma si nu poate sa mai aiba copii. Testiculele vor continua sa produca hormon masculin (testosteron) la fel cum au facut inainte de procedura. O vasectomie nu are efect asupra hormonilor, proceselor corporale sau structurilor penisului care va afecteaza capacitatea de a obtine o erectie. Daca nu ati avut probleme in a obtine o erectie inainte de vasectomie, nu ar trebui sa aveti probleme dupa aceea. Calitatea, cantitatea si textura materialului seminal nu se vor schimba vizibil dupa o vasectomie. Senzatia de ejaculare in timpul unui orgasm nu ar trebui sa se simta deloc diferit.

O vasectomie nu face decat sa blocheze spermatozoizii si nu afecteaza functia sexuala, capacitatea de a avea erectie, orgasm sau ejaculare sau capacitatea de a te bucura de sex. Din contra, unele cupluri spun ca relatia lor este imbunatatita prin faptul ca nu trebuie sa isi mai faca griji cu privire la tehnicile contraceptive sau sarcina neplanificata.

Ce se intampla cu sperma dupa vasectomie?

Corpul absoarbe spermatozoizii neutilizati in mod normal – indiferent daca ati avut sau nu o vasectomie. Dupa procedura, testiculele vor continua sa produca sperma, dar nu vor parasi corpul in materialul seminal. Acestia se dizolva si sunt absorbiti simplu si natural de organism.

Riscuri si complicatii

Riscul de complicatii dupa o vasectomie este foarte mic. Complicatiile pot include:

  • durere – orice procedura chirurgicala poate afecta nervii si, rar, poate exista durere „fantoma” reziduala (testiculele sunt organe sensibile, astfel ca o astfel de durere este frecventa la barbati, indiferent daca au avut vasectomie sau nu);
  • sangerare sub piele, care poate provoca umflarea sau vanatai;
  • infectie la locul inciziei (in cazuri rare, o infectie se dezvolta in interiorul scrotului);
  • granulom – spermatozoizii care se scurg dintr-un vas se pot acumula in tesutul din jurul sau si formeaza un mic granulom;
  • sangerare in interiorul scrotului sau sange in sperma;
  • inflamarea tuburilor care deplaseaza sperma din testicule (epididimita congestiva);
  • in cazuri rare, vasele deferente se dezvolta impreuna (recanalizare), astfel incat barbatul devine din nou fertil.

 

Referinte:
(1) Vasectomy, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5110415/
(2) Vasectomy, link: https://www.familyplanning.org.nz/advice/contraception/vasectomy
(3) Vasectomy (male sterilisation), link: https://www.nhs.uk/conditions/contraception/vasectomy-male-sterilisation/
(4) Sex After Vasectomy: What to Expect, link: https://www.healthline.com/health/mens-health/sex-after-vasectomy
(5) Birth Control: Vasectomy (Male Sterilization), link: https://www.healthline.com/health/birth-control-vasectomy
(6) Everything you need to know about vasectomy, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/265127.php

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma