Granulomul dentar – ce este, cauze, simptome si tratament eficient

Granulomul dentar – este o leziune sau o masa care se dezvolta in jurul varfului radacinii dintelui. Se formeaza ca raspuns la tesutul mort in camera pulpei dintelui.

Cuprins:

1. Informatii generale
2. Cum apare un granulom dentar
3. Cauze
4. Simptome
5. Tipuri de granulom dentar
6. Cum evolueaza un granulom dentar netratat
7. Tratament

Informatii generale

Granulomul dentar este o masa localizata de tesut granular cronic formata ca raspuns la infectie dentara netratata. Dintele implicat este sensibil la percutie, iar pacientul resimte durere in timp ce mesteca alimente solide. Sensibilitatea apare din cauza inflamatiei ligamentului parodontal apical. La radiografie, granulomul dentar seamana cu un chist periapical, dar mai mic. La nivel histologic, acesta contine celule plasmatice amestecate cu limfocite si macrofage, dar si celule endoteliale proliferate.

Apare din cauza afectarii pulpei, care la randul sau poate fi un rezultat al cariilor extinse, restaurarilor profunde sau traumatismelor dintelui. Formarea unui granulom periapical reprezinta incercarea organismului de a vindeca si de a elimina o infectie. De obicei, apare dupa ce sursa de infectie este indepartata, dar granulomul periapical rezidual poate persista chiar si dupa extractia dintelui afectat.

„Varful radacinii” este extremitatea radacinii, adica portiunea plasata cel mai adanc in osul maxilar. Granulomul poate fi observat de catre stomatolog pe o radiografie a gurii, in care o zona de culoare diferita, mai inchisa (radiotransparenta) este vizibila in jurul varfului radacinii. O radiografie este singura modalitate de a confirma prezenta acestui tip de problema.

Cum apare un granulom dentar?

Un granulom dentar apare in urma unei afectiuni dentare sau infectii dentare netratate. Aceasta infectie la radacina dintelui, daca e lasata netratata, se poate necroza si se extinde in jurul radacinii si la nivelul osului din jur. Se poate forma in timp un chist periapical – fiind o reactie defensiva a organismului la infectie.

Leziunile mai mici (cu diametrul de cativa milimetri) nu au granite clar definite si pot fi dificil de identificat. Leziunile mai mari, insa, au granite bine definite si sunt adesea inconjurate de colagen, o substanta asemanatoare cu gelatina, ceea ce le face identificabile pe o radiografie. Pe masura ce granulomul creste in dimensiuni, poate provoca pierderi osoase in jurul varfurilor radacinii. Daca se formeaza chisturi radiculare, acestea pot duce la o infectie secundara cu abces acut sau cronic, ce poata provoca dureri intense. Pe langa durere, un abces netratat poate duce la raspandirea infectiei in tesutul moale din jur, osul maxilarului sau in alta parte a corpului.

Cauze

Formarea unui granulom este cauzata de o infectie initiala netratata, care este la randul ei cauzata de o proliferare bacteriana in interiorul radacinii dintelui. Cauzele pot fi si carii netratate, traumatisme locale, obturatii sau o presiune excesiva asupra dintelui.

Cel mai adesea, formarea granulomului dentar este o complicatie a pulpitei si este cauzata de raspandirea procesului infectios din nervul inflamat care trece prin radacina dintelui. A doua cauza a granulomului dentar poate fi inflamatia tesuturilor din jur – parodontita. Fractura dintelui si alte leziuni sunt o sursa de infectie si pot duce, de asemenea, la dezvoltarea granulomului dentar.

Actiunea bacteriilor, de fapt, provoaca o inflamatie care se raspandeste la tesuturile din jurul radacinii. Aceasta inflamatie activeaza sistemul imunitar, care va reactiona local, prin activarea macrofagelor. Acestea vor declansa inflamatia, care duce la reducerea tesuturilor osoase periapicale, care vor fi resorbite lasand o zona granulomatoasa incapsulata.

Daca nu este diagnosticat in timp util, granulomul se poate agrava, crescand ca marime si cauzand o resorbtie a osului in care este continut, actionand ca un chist inflamator actual. Factorii care provoaca dezvoltarea aspectului clinic acut al granulomului dentar includ hipotermie, raceli, situatii stresante, schimbari climatice puternice, stres fizic si presiune.

Simptome

Granulomul nu duce de fiecare data la semne specifice, chiar daca cele mai severe forme pot fi caracterizate prin umflare, durere usoara si leziuni la nivelul gingiilor. In ultimul caz, acesta ar putea fi asociat si cu expulzarea exterioara a unui material albicios, adesea purulent.

De obicei, granulomul periapical este asimptomatic, dar o infectie secundara poate provoca dureri. Pe radiografii, apare o zona intunecata in jurul apexului radacinii unui dinte.

Pe radiografii este dificil de diferentiat granulomul de un chist. Daca leziunea este mare, este mai probabil sa fie un chist.

Tipuri de granulom dentar

Granulomul dentar poate fi de mai multe tipuri:

  • granulom simplu conjunctiv – este vorba de o forma de osteita apicala cronica cu afrectare osoasa;
  • granulom epitelial – poate fi din mucoasa sinusala (cand evolueaza spre sinusul maxilar), din mucoasa bucala sau din resturile epiteliale Malassez;
  • granulom chistic – este stadiul final al unui granulom apical netratat, cand cavitatea chistica devina plina cu lichid, se schimba culoarea dentara si mucoasa se modifica.

Cum evolueaza un granulom dentar netratat

Cresterea granulomului dentar poate fi insotita de distrugerea radacinii dintelui in zona apexului sau, care la randul ei poate duce la pierderea dintilor. Poate afecta dintii din jur, in multe cazuri. Raspandirea inflamatiei de la granulom la tesuturile moi din jur poate provoca formarea unui abces, iar daca apare si implicarea osului, poate duce la osteomielita maxilarului. Raspandirea agentilor infectiosi pe cale hematogena poate provoca dezvoltarea sinuzitei, pielonefritei, miocarditei infectioase si chiar sepsisului.

Examinarea dentara preventiva nu permite intotdeauna depistarea granulomului, in special cand dimensiunile sut mici si in absenta unui aspect clar. Pentru a face un diagnostic corect, este recomandata o radiografie a dintelui, pe care se descopera o zona limitata rotunjita de o zona intunecoasa in jurul apexului dintelui.

Tratament

Granulom dentar tratament – cum se trateaza un granulom apical? Tratamentul depinde de severitatea granulomului, si poate include terapie cu antibiotice, tratament de canal, rezectie apicala, extractie dentara. Tehnicile pe care medicul le va implementa ca tratament granulom dentar depind de gravitatea infectiei, deci de marimea granulomului si de conditiile de baza ale dintelui.

Tratamentul de canal este folosit atunci cand vorbim de o devitalizare anterioara care nu a fost efectuata corect. Presupune inlaturarea umpluturilor, sterilizarea radacinilor, asigurand apoi o noua devitalizare. Apicectomia este o operatie invaziva care ajuta la indepartarea granulomului si a capatului radacinii dintelui, urmata de o umplere speciala.

Extractia este ultima optiune disponibila, cand metodele anterioare nu au avut efect. Dintele este apoi indepartat in intregime. Cand s-a vindecat complet, dintele lipsa poate fi inlocuit cu punti sau implanturi.

Nu exista remedii naturale care sa poata rezolva problema. Puteti apela la sfaturile clasice utile pentru abces, cum ar fi clatirea gurii cu apa si sare, daca exista durere si umflare. Este de la sine inteles ca aceste metode sunt simptomatice si de moment, deoarece pentru un granulom este necesar sa se intervina cu tratament de specialitate cat mai curand posibil.

Ce se poate face pentru a preveni granulomul dentar?

Pentru a evita formarea unui granulom apical, se recomanda vizite frecvente la medicul stomatolog, precum si o igiena orala corecta pentru a evita acumularea de placa dentara si tartru care favorizeaza proliferarea bacteriana. De asemenea, se recomanda o radiografie dentara de doua ori pe an.

Referinte:
(1) Dental granuloma , link: https://www.pathologyoutlines.com/topic/mandiblemaxilladentalgranuloma.html
(2) Dental Granuloma, link: https://jada.ada.org/article/S1048-6364(27)12012-5/pdf
(3) Periapical granuloma, link: https://www.medigoo.com/articles/periapical-granuloma/

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma